Antioxidanty
Co jsou antioxidanty?
Antioxidanty jsou pro náš organismus velkým přínosem. Váží na šebe škodlivé látky, které vznikají působením volných radikálů a tím ochraňují naše buňky.
Antioxidantů je mnoho druhů, podle toho, jak vznikají je můžeme rozdělit na přírodní a umelé, tedy syntetické. Mezi nejlepší přírodní antioxidanty patří například vitamíny A, B, C a E, případně minerály – zinek a selen. Antioxidanty na přírodní bázi najdeme však i v ovoci a zelenině (brokolice, zelí, maliny, rajčata, jahody). Důležitým zdrojem antioxidantů jsou i luštěniny, medicinální houby, ale také černý čaj, káva a hořká čokoláda. Řadí se sem i Spirulina a Chlorella, případně karotenoidy. K důležitým antioxidantům patří také koření, jako máta, kopr či oregano.
Syntetické antioxidanty jsou méně známé, ale stejně prospěšné. Jedná se například o statiny, které redukují cholesterol v krvi. Zařadit sem můžeme i butylhydroxyanisol (BHA), butylhydroxytoluen (BHT), propylgallát (PG), oktylgallát, dodecylgallát, tert-butylhydrochinon (TBHQ), chlorid cínatý, kyselinu askorbovou, citronovou, ery a jiné.
K syntetickým antioxidantům řadíme i látky na přírodní bázi, které jsou však chemicky modifikovány, aby získaly lepší vlastnosti. Například různě upravený Vitamin C.
Antioxidanty se dělí na přírodní a syntetické.
Mezi přírodní antioxidanty patří:
- Vitamíny - vitamin A, vitamin B, vitamin C a vitamin E
- Minerály - zinek a selen
- Různé speciální doplňky stravy - OPC, koenzym Q10, r-alfa kyselina lipoová, resveratrol a jiné
- Ovoce a zelenina - rajčata, brokolice, artyčoky, červené zelí, šípky, jahody, citrón, rybíz
- Medicinální houby
- Fazule
- Lněná semínka
- Černý čaj a káva
Mezi silné antioxidanty je zařazena také spirulina která má také detoxikační účinky.
Jaké jsou účinky antioxidantů?
Fungují jednoduše, naváží se na volné radikály a v podstatě neutralizují jejich činnost. Tímto způsobem chrání a posilují náš imunitní systém a zároveň působí preventivně proti vzniku rakoviny, onemocnění srdce, Alzheimera nebo mrtvice. Dokáží také chránit buňky před stárnutím a v neposlední řadě napomáhají také detoxikaci a regeneraci tím, že zvládnou odstraňovat z těla škodlivé látky.
- zpomalují stárnutí buněk
- Bojují proti rakovině
- Snižují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění
- Detoxikace a regenerace - pomáhají odstraňovat škodlivé látky z těla
Antioxidanty se přidávají i do některých potravin, aby se prodloužila jejich trvanlivost.
Volné radikály a antioxidanty
Volné radikály jsou malé částice v našem těle, vznikající přímo v organismu při běžných metabolických procesech. Jsou reaktivní a při jejich dlouhodobém, neregulovaném působení na různé orgány, zda systémy v těle mohou způsobit negativní zdravotní jevy.
Svým působením způsobují oxidační poškození přímo buněčných membrán a tím vlastně dokážou zničit celou buňku. Enzymy v poškozené buňce se navíc dostanou do okolí a mohou poškodit i buňky v okolí. Vznikají tak záněty a organismus je náchylnější k různým virovým i bakteriovým onemocněním.
Účinné antioxidanty, které dokážou volné radikály neutralizovat je třeba přijímat na denní bázi. I proto se antioxidanty přidávají do potravin. Zabrání se tak vzniku nežádoucích procesů, potraviny vydrží déle a jsou pro tělo méně nebezpečné.