Vitamin E

Vitamin E možná není tak známý, jako například Vitamin C a proto ho jen málokdy najdete v domácích lékárničkách. O to častěji ho však máte na talíři a možná to zejména pány překvapí, i v koupelně. Časté využití vitaminu E je na pleť. Éčko patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a ačkoli má pověst vitamínu pro ženy, je velmi důležitý i pro muže.

Vitamin E - účinky na náš organismus

Přínosy:

  • Silný antioxidant
  • Chrání před oxidačním stresem
  • Chrání buňky před poškozením volnými radikály
  • Pomáhá při hojení ran a jizev
  • Podpora při léčbě ekzémů, psoriázy a jiných kožních onemocnění
  • Preventivní účinky proti tvorbě nádorů

Přírodní zdroje vitamínu E

Zdrojů vitamínu E v přírodě není málo, bohužel mnoho potravin, které ho obsahují jsou také silné alergeny a tehdy je vhodné využívat i výživové doplňky stravy s obsahem vitamínu E. Nejvíce vitamínu E. obsahuje listová zelenina, různé rostlinné oleje, ale také ořechy, mandle či pistácie. V menší míře vitamín E najdete i v ovoci a plodech moře. Aby se však vitamin E dobře vstřebal, je vhodné spolu s ním přijímat i mastné kyseliny.

Doporučené dávkování vitaminu E

Stejně jako u ostatních vitamínů platí, že je třeba dbát na dávkování. Poddávkování vitamínem E hrozí pouze ve výjimečných případech a prakticky vždy je to spojeno s nějakým jiným problémem v těle. Předávkování je jednodušší. V případě, že vitamín E užíváte jako lék, nebo v podobě doplňku k stravě, pozorně čtěte příbalový leták.

Doporučená denní dávka se pohybuje v závislosti na věku.

Kojenci – 5 mg

Děti do 3 let – 6 mg

Děti do 8 let – 7 mg

Děti do 13 let – 11 mg

Starší než 14 let – 15 mg

Kojící ženy – 19 mg

Takový denní příjem vitamínu E si snadno zajistíte i přijímáním běžné stravy, respektive zdrojů vitamínu E, které jsme zmínili výše. Problémem může být to, že zásoby vitamínu dokážeme rychleji vyčerpat nezdravým způsobem života. Velkými „pohlcovači Vitamínu E jsou zejména kouření, nadměrné opalování a dlouhodobý pobyt ve znečištěném ovzduší.