Antioxidanty

V dnešní době, kdy jsme vystaveni mnoha environmentálním toxinům a stresu, je důležité chránit naše tělo před volnými radikály a oxidačním stresem. Antioxidanty jsou sloučeniny, které hrají klíčovou roli při neutralizaci volných radikálů a podporují zdraví našeho těla. Nejznámější antioxidanty jsou astaxanthin, quercetin, OPC a NAD+.

Astaxanthin, quercetin, OPC a NAD+ jsou významné sloučeniny, které nám pomáhají chránit se před oxidačním stresem a zlepšovat celkové zdraví. Jejich přírodní zdroje a účinky na organismus jsou důležité pro udržení vitality a prevenci řady onemocnění.

Čítať viac

Rychlé info Prémiová kvalita Přírodní
Nature's Way Gotu Kola 475 mg, 180 kapslí

Nature's Way Gotu Kola 475 mg, 180 kapslí

Na sklade (dodání 1-3 dny)
630 Kč
Natures Way Gotu Kola je prvotřídní přírodní doplněk stravy, který vám pomůže zvýšit vaši životní energii a podpořit zdraví mozku. Obsahuje…
Rychlé info Prémiová kvalita Akce -10% Bestseller Imunita Náš tip
Solgar Ester-C Plus Vitamin C 1000 mg, 180 tablet

Solgar Ester-C Plus Vitamin C 1000 mg, 180 tablet

Počet hvězdiček je 5 z 5
Na sklade (dodání 1-3 dny)
1 790 Kč 1 990 Kč
Doplněk stravy Ester-C® Plus obsahuje patentovaný pH neutrální (nekyselý) vitamín C. Vysoké dávkování až 1000 mg podpoří váš imunitní…

Antioxidanty

Co jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou pro náš organismus velkým přínosem. Váží na šebe škodlivé látky, které vznikají působením volných radikálů a tím ochraňují naše buňky.

Antioxidantů je mnoho druhů, podle toho, jak vznikají je můžeme rozdělit na přírodní a umelé, tedy syntetické. Mezi nejlepší přírodní antioxidanty patří například vitamíny A, B, C a E, případně minerály – zinek a selen. Antioxidanty na přírodní bázi najdeme však i v ovoci a zelenině (brokolice, zelí, maliny, rajčata, jahody). Důležitým zdrojem antioxidantů jsou i luštěniny, medicinální houby, ale také černý čaj, káva a hořká čokoláda. Řadí se sem i Spirulina a Chlorella, případně karotenoidy. K důležitým antioxidantům patří také koření, jako máta, kopr či oregano.

Syntetické antioxidanty jsou méně známé, ale stejně prospěšné. Jedná se například o statiny, které redukují cholesterol v krvi. Zařadit sem můžeme i butylhydroxyanisol (BHA), butylhydroxytoluen (BHT), propylgallát (PG), oktylgallát, dodecylgallát, tert-butylhydrochinon (TBHQ), chlorid cínatý, kyselinu askorbovou, citronovou, ery a jiné.

K syntetickým antioxidantům řadíme i látky na přírodní bázi, které jsou však chemicky modifikovány, aby získaly lepší vlastnosti. Například různě upravený Vitamin C.

Antioxidanty se dělí na přírodní a syntetické.

Mezi přírodní antioxidanty patří: 

  • Vitamíny - vitamin A, vitamin B, vitamin C a vitamin E
  • Minerály - zinek a selen
  • Různé speciální doplňky stravy - OPC, koenzym Q10, r-alfa kyselina lipoová, resveratrol a jiné
  • Ovoce a zelenina - rajčata, brokolice, artyčoky, červené zelí, šípky, jahody, citrón, rybíz 
  • Medicinální houby
  • Fazule
  • Lněná semínka
  • Černý čaj a káva

Mezi silné antioxidanty je zařazena také spirulina která má také detoxikační účinky.

Jaké jsou účinky antioxidantů?

Fungují jednoduše, naváží se na volné radikály a v podstatě neutralizují jejich činnost. Tímto způsobem chrání a posilují náš imunitní systém a zároveň působí preventivně proti vzniku rakoviny, onemocnění srdce, Alzheimera nebo mrtvice. Dokáží také chránit buňky před stárnutím a v neposlední řadě napomáhají také detoxikaci a regeneraci tím, že zvládnou odstraňovat z těla škodlivé látky.

  • zpomalují stárnutí buněk 
  • Bojují proti rakovině
  • Snižují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění
  • Detoxikace a regenerace - pomáhají odstraňovat škodlivé látky z těla

Antioxidanty se přidávají i do některých potravin, aby se prodloužila jejich trvanlivost.

Volné radikály a antioxidanty

Volné radikály jsou malé částice v našem těle, vznikající přímo v organismu při běžných metabolických procesech. Jsou reaktivní a při jejich dlouhodobém, neregulovaném působení na různé orgány, zda systémy v těle mohou způsobit negativní zdravotní jevy.

Svým působením způsobují oxidační poškození přímo buněčných membrán a tím vlastně dokážou zničit celou buňku. Enzymy v poškozené buňce se navíc dostanou do okolí a mohou poškodit i buňky v okolí. Vznikají tak záněty a organismus je náchylnější k různým virovým i bakteriovým onemocněním.

Účinné antioxidanty, které dokážou volné radikály neutralizovat je třeba přijímat na denní bázi. I proto se antioxidanty přidávají do potravin. Zabrání se tak vzniku nežádoucích procesů, potraviny vydrží déle a jsou pro tělo méně nebezpečné.