Antioxidanty

V dnešní době, kdy jsme vystaveni mnoha environmentálním toxinům a stresu, je důležité chránit naše tělo před volnými radikály a oxidačním stresem. Antioxidanty jsou sloučeniny, které hrají klíčovou roli při neutralizaci volných radikálů a podporují zdraví našeho těla. Nejznámější antioxidanty jsou astaxanthin, quercetin, OPC a NAD+.

Astaxanthin, quercetin, OPC a NAD+ jsou významné sloučeniny, které nám pomáhají chránit se před oxidačním stresem a zlepšovat celkové zdraví. Jejich přírodní zdroje a účinky na organismus jsou důležité pro udržení vitality a prevenci řady onemocnění.

Čítať viac

Rychlé info Novinka
Herbavia Urino therapy 60 kapslí

Herbavia Urino therapy 60 kapslí

Počet hvězdiček je 5 z 5
Na sklade (dodání 1-3 dny)
489 Kč
Bylinný komplex je efektivní pomocník pro udržení zdraví močopohlavního aparátu. Jeho účinné složení podporuje správnou funkci a celkovou…
Rychlé info Novinka
Herbavia Brahmi 60 kapslí

Herbavia Brahmi 60 kapslí

Na sklade (dodání 1-3 dny)
369 Kč
Standardizovaný extrakt z celé rostliny je organickým zdrojem alkaloidů, ako sú brahmin, monnierin, hersaponin a herpestin. Okrem toho…
Rychlé info Novinka
Herbavia Dračí krev 60 kapslí

Herbavia Dračí krev 60 kapslí

Na sklade (dodání 1-3 dny)
469 Kč
Standardizovaný extrakt z čistej pryskyřice stromu Croton lechleri Muell, Arg., známeho peruvianskými indiány ako Sangre de Drago - Dračia…
Rychlé info Prémiová kvalita
Nature Love Selen komplex 90 kapslí

Nature Love Selen komplex 90 kapslí

Na sklade (dodání 1-3 dny)
235 Kč
Selen komplex nabízí vysokou biologickou dostupnost díky kombinaci tří různých forem selenu. Organické formy selenu (L-selenmethionin,…

Antioxidanty

Co jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou pro náš organismus velkým přínosem. Váží na šebe škodlivé látky, které vznikají působením volných radikálů a tím ochraňují naše buňky.

Antioxidantů je mnoho druhů, podle toho, jak vznikají je můžeme rozdělit na přírodní a umelé, tedy syntetické. Mezi nejlepší přírodní antioxidanty patří například vitamíny A, B, C a E, případně minerály – zinek a selen. Antioxidanty na přírodní bázi najdeme však i v ovoci a zelenině (brokolice, zelí, maliny, rajčata, jahody). Důležitým zdrojem antioxidantů jsou i luštěniny, medicinální houby, ale také černý čaj, káva a hořká čokoláda. Řadí se sem i Spirulina a Chlorella, případně karotenoidy. K důležitým antioxidantům patří také koření, jako máta, kopr či oregano.

Syntetické antioxidanty jsou méně známé, ale stejně prospěšné. Jedná se například o statiny, které redukují cholesterol v krvi. Zařadit sem můžeme i butylhydroxyanisol (BHA), butylhydroxytoluen (BHT), propylgallát (PG), oktylgallát, dodecylgallát, tert-butylhydrochinon (TBHQ), chlorid cínatý, kyselinu askorbovou, citronovou, ery a jiné.

K syntetickým antioxidantům řadíme i látky na přírodní bázi, které jsou však chemicky modifikovány, aby získaly lepší vlastnosti. Například různě upravený Vitamin C.

Antioxidanty se dělí na přírodní a syntetické.

Mezi přírodní antioxidanty patří: 

  • Vitamíny - vitamin A, vitamin B, vitamin C a vitamin E
  • Minerály - zinek a selen
  • Různé speciální doplňky stravy - OPC, koenzym Q10, r-alfa kyselina lipoová, resveratrol a jiné
  • Ovoce a zelenina - rajčata, brokolice, artyčoky, červené zelí, šípky, jahody, citrón, rybíz 
  • Medicinální houby
  • Fazule
  • Lněná semínka
  • Černý čaj a káva

Mezi silné antioxidanty je zařazena také spirulina která má také detoxikační účinky.

Jaké jsou účinky antioxidantů?

Fungují jednoduše, naváží se na volné radikály a v podstatě neutralizují jejich činnost. Tímto způsobem chrání a posilují náš imunitní systém a zároveň působí preventivně proti vzniku rakoviny, onemocnění srdce, Alzheimera nebo mrtvice. Dokáží také chránit buňky před stárnutím a v neposlední řadě napomáhají také detoxikaci a regeneraci tím, že zvládnou odstraňovat z těla škodlivé látky.

  • zpomalují stárnutí buněk 
  • Bojují proti rakovině
  • Snižují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění
  • Detoxikace a regenerace - pomáhají odstraňovat škodlivé látky z těla

Antioxidanty se přidávají i do některých potravin, aby se prodloužila jejich trvanlivost.

Volné radikály a antioxidanty

Volné radikály jsou malé částice v našem těle, vznikající přímo v organismu při běžných metabolických procesech. Jsou reaktivní a při jejich dlouhodobém, neregulovaném působení na různé orgány, zda systémy v těle mohou způsobit negativní zdravotní jevy.

Svým působením způsobují oxidační poškození přímo buněčných membrán a tím vlastně dokážou zničit celou buňku. Enzymy v poškozené buňce se navíc dostanou do okolí a mohou poškodit i buňky v okolí. Vznikají tak záněty a organismus je náchylnější k různým virovým i bakteriovým onemocněním.

Účinné antioxidanty, které dokážou volné radikály neutralizovat je třeba přijímat na denní bázi. I proto se antioxidanty přidávají do potravin. Zabrání se tak vzniku nežádoucích procesů, potraviny vydrží déle a jsou pro tělo méně nebezpečné.