Objevte účinky Ashwagandhy: Odbourá stres a zlepší spánek

Zlepšení kognitivních funkcí díky účinkům Ashwagandhy

Účinky Ashwagandhy jsou známy již od starověku. Tato rostlina je známá také pod jejím latinským názvem Withania somnifera, zda pod lidovým označením „indický ženšen“. Jedná se o rostlinu, která v posledních letech získala významné uznání v oblasti wellness a tradiční medicíny. Její účinky na lidský organismus jsou opravdu fascinující a rozsáhlé. Poznejte s námi blíže, jaké výjimečné zdravotní benefity může i vám Ashwagandha přinést. Více o tom se dozvíte v našem článku.

Ashwagandha je rostlina, která pochází z Indie a je známá svými adaptogenními vlastnostmi. Co je to? Obecně za adaptogeny považujeme takové látky, které pomáhají organismu přizpůsobit se stresovým podmínkám, čímž zlepšují jeho celkovou odolnost. Ashwagandha je také často využívána v tradiční indické ajurvédské medicíně, kde je považována za „Rasayana“ - látku, která obnovuje zdraví a prodlužuje život.

Původ a historie Ashwagandhy

Ashwagandha roste v suchých oblastech Indie, Blízkého východu a severní Afriky. Její název pochází ze sanskrtského slova „ashva,“ co znamená kůň, a „gandha,“ což znamená vůně. To odkazuje na charakteristický zápach kořene, který se podobá vůni koně. Avšak nenechte se splést nevábnou vůní. Je to právě kořen, který se nejčastěji využívá kvůli svým jedinečným léčivým vlastnostem.

Ashwagandha Rostlina

Tradiční použití

V ajurvédské medicíně je Ashwagandha považována za tonikum, které posiluje celkovou vitalitu a pomáhá při obnově rovnováhy v těle. Lze ji využívat na zmírnění stresu, podporu imunitního systému, zlepšení energie a na vybalancování hormonálního systému. V tradičních léčebných systémech v Asii, Africe a Střední Americe se proto Ashwagandha využívá pro různá onemocnění a také jako afrodiziakum.

Ashwagandha dopis

Vědecký pohled

V současnosti probíhá mnoho výzkumu na vědeckou podporu tradičních použití Ashwagandy. Studie ukázaly, že obsahuje různé bioaktivní látky, jako jsou withanolidy, alkaloidy a steroidy, které významně přispívají k jejím farmakologickým účinkům. Již dnes však vědecké výzkumy potvrdily, že Ashwagandha má jedinečné antistresové, antizánětlivé a adaptogenní účinky.

Jaké účinky má Ashwagandha na zdraví?

Ashwagandha obsahuje široké spektrum bioaktivních sloučenin, především produktů sekundárního metabolismu rostlin. V souvislosti s účinky jsou z nich nejdůležitější následující:

  • Withanolidy - skupina nejméně 300 přirozeně se vyskytujících steroidů postavených na ergostanovém skeletu (tetracyklický triterpen). Withanolidy mají adaptogenní, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.
  • Alkaloidy - včetně isopelletierinu a anaferinu. Tyto sloučeniny mají vliv na nervový systém.
  • Steroidy - hlavně beta-sitosterol a stigmasterol. Tyto sloučeniny mají různé fyziologické účinky, včetně vlivu na hormonální systém.
  • Taniny - jsou známé svými adstringentními vlastnostmi. Taniny také přispívají k antioxidačnímu působení rostliny.
  • Flavonoidy - tyto látky mají hlavně antioxidační účinky a proto velmi efektivně pomáhají v boji proti volným radikálům v těle.

Na jaké zdravotní problémy nám Ashwagandha může být užitečným pomocníkem? Mezi nejdůležitější zdravotní výhody pro náš organismus patří následující:

1. Zlepšuje nervový systém a kognitivní funkce

Ashwagandha je především známá svým pozitivním vlivem na nervový systém a kognitivní funkce. Jedním z hlavních faktorů, které přispívají k těmto účinkům, jsou withanolidy, které patří mezi hlavní bioaktivní sloučeniny obsažené v této rostlině. Podílejí se na téměř jejím každém účinku.

Withanolidy mají adaptogenní vlastnosti, které pomáhají organismu přizpůsobit se na stresové podněty a dopřát mu v tomto směru čas. Tyto látky také dokáží působit na nervový systém a modulovat hladiny neurotransmiterů, včetně serotoninu, dopaminu a gamma-aminomáslové kyseliny (GABA).

Poznámka

GABA hraje úlohu i při relaxaci cévních stěn a tím ovlivňuje krevní tlak.

Navíc withanolidy mají příznivý vliv na kognitivní funkce a mozkovou aktivitu. Tyto látky s antioxidačními vlastnostmi chrání nervové buňky před oxidativním stresem, který přispívá k procesu stárnutí mozku. V souvislosti s tím jsou důležité také taniny a flavonoidy. Ashwagandha tak dokáže pozitivně ovlivnit paměť, koncentraci, řešení problémů a dokonce může zmírnit příznaky neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova a Parkinsonova nemoc).

2. Redukování stresu a úzkosti

Ashwagandha se v lidové medicíně často využívá i pro redukci stresu a úzkosti . V současnosti se tyto účinky potvrzují iv rámci vědeckých studií. Klíčovou bioaktivní sloučeninou, která přispívá k těmto prospěšným účinkům, jsou withanolidy.

Mechanismus účinku spočívá v jejich schopnosti regulovat hladiny stresového hormonu kortizolu. Ashwagandha totiž dokáže zmírnit nadměrné uvolňování kortizolu, které je často spojeno se stresem, a tím pomáhá udržet rovnováhu v nervovém systému.

3. Zlepšuje spánek

Withanolidy mají také příznivý vliv na spánkový cyklus, a to prostřednictvím regulace neurotransmiterů. Princip spočívá v tom, že Ashwagandha ovlivňuje hladinu neurotransmiteru serotoninu, který je zase prekurzorem hormonu melatoninu, zodpovědného za regulaci spánkového cyklu. Výsledkem tohoto procesu je podpora tvorby melatoninu, což vede k lepšímu usínání a celkové lepší kvalitě spánku.

Lepší spánek díky účinkům Ashwagandhy

Číst více: Jak rychle usnout? Zkuste tyto ověřené tipy

4. Zvyšuje fyzickou výkonnost a vitalitu

Ashwagandha přispívá k vyšší úrovni energie a vytrvalosti, což má pozitivní vliv na celkovou fyzickou výkonnost . Principem je skutečnost, že withanolidy v Ashwagandhe působí také na hladinu testosteronu v těle.

Testosteron je klíčový hormon, který je spojen s rozvojem svalové hmoty a fyzické síly. Zvýšené hladiny testosteronu přispívají k lepšímu budování svalové hmoty a zvýšené výkonnosti při fyzické aktivitě. Ashwagandha je tak užitečným výživovým doplňkem pro jednotlivce, kteří se věnují fyzickému cvičení a hledají přirozenou formu podpory.

Lepší fyzická výkonnost díky účinkům Ashwagandhy

Věděli jste, že…

…podle některých studií Ashwagandha může pomoci snížit také hladinu cukru (glykémii) a triacylglycerolů v krvi (tuků v krvi)? Přirozeně cukrovku vám ale nevyléčí.

5. Podpora ženského a mužského reprodukčního zdraví

Ashwagandha má pověst rostliny, která dokáže pozitivně ovlivňovat i reprodukční zdraví. A to nejen u žen, ale i mužů. Jednou z hlavních bioaktivních sloučenin, které se podílejí na této podpoře, jsou opět withanolidy.

V souvislosti s ženským reprodukčním zdravím Ashwagandha pomáhá při zmírnění některých problémů spojených s menstruačním cyklem či hormonální nerovnováhou. A tím, že přispívá ke snižování stresu, může pozitivně ovlivňovat i ženskou reprodukci. U mužů zase Ashwagandha dokáže podpořit produkci spermií a zlepšit jejich kvalitu.

6. Podpora imunitního systému

Při podpoře imunitního systému withanolidy působí na několika úrovních. Především pomáhají regulovat produkci cytokinů, které jsou důležité pro odpověď imunitního systému. Tímto způsobem Ashwagandha dokáže modulovat imunitní odpověď, a to v závislosti na potřebách organismu.

Kromě toho withanolidy mají vliv i na aktivitu bílých krvinek, které jsou klíčovou součástí imunitního systému. Celkově tak Ashwagandha poskytuje komplexní podporu imunitnímu systému, což je velmi důležité pro udržení celkového zdraví a odolnosti organismu vůči infekcím a chorobám.

Věděli jste, že…

…Ashwagandha pomáhá snižovat zánět, a je tak užitečná například při artritidě (chronické zánětlivé autoimunitní onemocnění kloubů)? Protizánětlivé vlastnosti Ashwagandhy také pomáhají udržovat zdravou mikroflóru na pokožce, což snižuje množství bakterií, které přispívají k zápachu potu.

7. Pozitivní vliv na hubnutí

V rámci mechanismu účinku Ashwagandhy na hubnutí je nejdůležitější její schopnost pozitivně ovlivnit hormony štítné žlázy. Studie naznačují, že Ashwagandha dokáže pomoci udržovat zdravou hladinu hormonů štítné žlázy - nezbytné pro regulaci metabolismu.

Jak již bylo zmíněno, tato rostlina dokáže snížit hladinu kortizolu (hormon stresu). Ten je někdy spojen také s nadváhou. Celkově je Ashwagandha užitečným doplňkem stravy při hubnutí tím, že podporuje emocionální pohodu, reguluje hormonální systém a stimuluje procesy, které přispívají ke spalování tuků.

Hubnutí díky účinkům Ashwagandhy

Má Ashwagandha vedlejší účinky?

Ashwagandha je obecně považována za bezpečnou, ale ne pro všechny. Je třeba být na pozoru, pokud berete léky na stávající zdravotní problémy.

Stejně jako s jakýmkoli doplňkem stravy, i Ashwagandha může mít vedlejší či nežádoucí účinky. Mezi nejčastější patří:

  • Ospalost (sedace) - nadměrné utišení organismu.
  • Gastrointestinální potíže - zvracení, plynatost a jiné trávicí problémy.
  • Vzájemná interakce s jinými účinnými látkami - například s léky. V tomto směru je důrazně doporučená konzultace s lékařem. Pozor byste si měli dát zejména tehdy, užíváte-li léky na hladinu cukru v krvi či imunitní systém.

Poznámka

Ashwagandhu není vhodné užívat v těhotenství a ani při kojení!

Jak dlouho potrvá, než se projeví účinky Ashwagandhy?

Doba, než se projeví účinky Ashwagandhy, je velmi individuální a závislý na více faktorech - dávka, frekvence užívání, celkový zdravotní stav a reakce konkrétního organismu. U některých jednotlivců mohou účinky nastoupit poměrně rychle (zejména v souvislosti se snížením stresu), zatímco jiní mohou potřebovat více času na to, aby si všimli nějaké změny.

Pamatujte, že vliv adaptogenů se projevuje postupně. Z toho důvodu je důležité užívat Ashwagandhu pravidelně. Požadovaný efekt se projeví v průměru po několika týdnech. Dlouhodobé užívání Ashwagandhy však dosud není dobře prozkoumáno, proto je vhodné jej užívat maximálně po dobu 3 měsíců.

Čtěte více: Kdy a jak dlouho užívat Ashwagandhu?

Doporučené produkty od Vitaherbals

U nás ve Vitaherbals se zaměřujeme pouze na výrobky v prémiové kvalitě od certifikovaných výrobců. V naší nabídce na e-shopu naleznete následující doplňky stravy s obsahem Ashwagandhy:

BIO Ashwagandha

Biotiva Bio Ashwagandha - extrakt získaný výhradně z kořene Ashwagandhy. Produkt obsahuje minimálně 5% withanolidů a až 500 mg extraktu z kořene na jednu tobolku. Jedná se o veganské kapsle HPMC, bez laktózy, bez lepku a bez jiných plniv. Dávkování: 1 kapsle ráno a 1 kapsle večer před spaním. Obsah balení: 150 kapslí.

Nature Love Bio Ashwagandha

Nature Love Bio Ashwagandha - vysoká dávka 1950 mg organického prášku z kořene Ashwagandha na denní dávku. Pomáhá snižovat stres a úzkost, dodává tělu energii a výkonnost, může zlepšit paměť, koncentraci a mozkové funkce. Rovněž může zlepšit spánek. Bio kvalita. Dávkování: 3 kapsle denně s dostatečným množstvím tekutiny. Obsah balení: 135 kapslí.

Více o těchto produktech si můžete přečíst iv našem článku: Objevte sílu nejlepší Ashwagandhy: Zvolte tyto kvalitní výživové doplňky

Závěr

Ashwagandha je rostlina s bohatou historií a zdravotními účinky v ayurvedické medicíně či lidových systémech léčby. Bioaktivní sloučeniny v této rostlině, zejména withanolidy, mají adaptogenní vlastnosti a mohou ovlivňovat různé aspekty fyziologických funkcí v organismu. A to včetně podpory nervového systému, zlepšení spánku, regulace hormonální rovnováhy, posílení imunitního systému či podpory fyzické výkonnosti.

Pro nákup doplňků stravy s obsahem ashwagandhy navštivte naši kategorii: Ashwagandha.

FAQ

Mohou Ashwagandhu užívat i děti?

Pokud je to nezbytné, užívání Ashwagandhy u dětí musí být pod přísným dohledem lékaře. Mladší děti by ji ale neměly užívat vůbec.

Může se Ashwagandha užívat v těhotenství a při kojení?

Podobně, jako je tomu v případě dětí, užívání Ashwagandhy v těhotenství a při kojení se nedoporučuje.

Může se Ashwagandha užívat i vedle antidepresiv?

Při léčbě antidepresivy se nedoporučuje samovolné užívání jakýchkoli doplňků výživy, které by mohly ovlivnit výsledek léčby. Proto užívání Ashwagandhy musí v tomto případě schválit lékař.

Může se Ashwagandha užívat spolu s Macem?

Užívání Ashwagandhy spolu s Maca je možné, avšak vždy je důležité brát v úvahu několik faktorů. Obě tyto rostliny mají adaptogenní vlastnosti, ale mohou být využívány pro různé účely. Proto je nutné je kombinovat s opatrností, především kvůli individuálním reakcím a možným interakcím s jinými léky či doplňky. I v tomto případě je proto rozumné poradit se s lékařem nebo s odborníkem na výživu.

Zdroje:

https://www.nccih.nih.gov/health/ayurvedic-medicine-in-depth

https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/revac-2022-0055/html

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22857-gamma-aminobutyric-acid-gaba

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750292/

https://www.healthifyme.com/blog/ashwagandha-for-diabetes/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2023.1084757/full

https://www.medicinenet.com/does_ashwagandha_affect_thyroid_hypothyroidism/article.htm

https://www.vitaherbals.cz/

https://www.vitaherbals.cz/p/biotiva-bio-ashwagandha-150-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/p/nature-love-bio-ashwagandha-135-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/ashwangandha

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty2