Čaga sibiřská: účinky, užívání a nejlepší výživové doplňky

Čaga sibiřská: účinky, užívání a nejlepší výživové doplňky

Čaga sibiřská (lat. Inonotus obliquus), známá také pod názvem Chaga neboli Ryšavec šikmý, je jedním z nejzajímavějších přírodních darů, kterými nás obdarovala daleká Sibiř. Tento houbovitý parazitický druh je pro své výjimečné vlastnosti a účinky na zdraví oblíben nejen v lidové medicíně, ale stává se také předmětem zájmu moderní vědy a výzkumu. Mezi to nejdůležitější patří posílení imunitního systému, podpora vitality či pomoc při těžkých onemocněních, jako jsou rakovina nebo kardiovaskulární onemocnění. V našem článku se dozvíte vše potřebné, abyste si vybrali ten nejlepší výživový doplněk a užívali jej na konkrétní zdravotní problém správně.

Krátké představení Čagy sibiřské

Čaga sibiřská, také známá jako Chaga, je houba, která roste na březových stromech v severních oblastech Eurasie, především v sibiřských lesních porostech. Její vzhled je charakteristický svojí tmavou a nepravidelnou texturou. Výrazně kontrastuje s jasnými barvami svého hostitelského stromu. Její plodné těleso může dosahovat průměru až 30 cm.

Čaga se vyznačuje schopností absorbovat živiny z hostitelského stromu, což vede k tvorbě bioaktivních sloučenin s různými léčivými vlastnostmi. Tyto sloučeniny z ní dělají předmět zájmu v oblasti vědy a zdravotní péče. Čaga sibiřská je zároveň důležitou součástí ekosystémů boreálních lesů (tajga), kde hraje důležitou roli v rozkladu dřeva a výživě mnoha živočichů.

Čaga sibiřská houba (Ryšavec šikmý)

Jaké účinky má Chaga na zdraví?

Huba Chaga obsahuje velké spektrum bioaktivních sloučenin. Z nich nejdůležitější zahrnují polysacharidy, polyfenoly a triterpenoidy. Polysacharidy jsou látky, které podporují imunitní systém a zlepšují trávení. Polyfenoly mají zase silné antioxidační vlastnosti, které chrání buňky před poškozením. A o triterpenoidech je známo, že mají protizánětlivé a ochranné účinky na játra a srdce.

Prohlédnout produkty s obsahem chagy

Mezi nejdůležitější prospěšné účinky Chagy patří hlavně následující:

1. Podporuje zdraví srdce a cév

Čaga sibiřská se vyznačuje schopností podporovat zdraví srdce a cév díky svým antioxidačním vlastnostem. Antioxidanty v ní obsažené pomáhají bojovat proti volným radikálům, čímž chrání buňky před poškozením, zlepšují pružnost cévních stěn a podporují správnou cirkulaci krve. Tím tato houba snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a vysokého krevního tlaku.

2. Podporuje trávení

Čaga obsahuje polysacharidy, vlákninu a enzymy, které podporují zdravé trávení a regulaci střevní mikroflóry. Tím se zlepšuje činnost trávicích orgánů. Proto vám Čaga pomůže trpíte-li častými zácpami, průjmem, ale i při vážnějších onemocněních, například při celiakii.

3. Ochraňuje játra

Triterpenoidy obsažené v Čaze mají potenciál chránit játra před poškozením a podporovat její regeneraci. Tento účinek je důležitý pro zachování zdraví jater a jejích funkcí, což má významný, pozitivní vliv na celkové zdraví organismu.

4. Podporuje imunitní systém a má protizánětlivý efekt

Čaga je známá svými protizánětlivými vlastnostmi a schopností posílit imunitní systém. Tyto účinky jsou spojeny s obsahem polysacharidů, které podporují produkci imunitních buněk tím, že stimulují produkci bílých krvinek. To samozřejmě přispívá ke snižování zánětu v těle.

Věděli jste, že…

…fenolové sloučeniny pomáhají organismu bojovat proti více virovým onemocněním? Extrakt z houby Čagy prokázal antivirové účinky například na virus HIV typu 1. Dokonce různé experimenty potvrdily i protizánětlivé působení proti viru hepatitidy C.

5. Reguluje hladinu cukru v krvi

Polysacharidy a polyfenoly obsažené v Čaze mají prospěšný vliv na regulaci hladiny cukru v krvi. Tato houba dokáže zvýšit hladinu inzulínu a snížit hladinu glukózy. Jedná se o důležitý účinek pro lidi s cukrovkou (zejména diabetes 2. typu) a lidi s rizikovými faktory spojenými s metabolickými poruchami.

6. Přispívá k dlouhověkosti

Vzhledem k její antioxidační vlastnosti se předpokládá, že houba Čaga může přispívat k dlouhověkosti tím, že chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a snižuje riziko vzniku různých nemocí spojených s věkem.

7. Odstraňuje únavu a podporuje vitalitu

Čaga je také považována za adaptogen, což znamená, že dokáže pomoci organismu zvládat stres a tím zlepšit celkovou vitalitu. Tento účinek je proto prospěšný zejména pro snížení únavy a zlepšení energie a výkonnosti. To ocení například sportovci nebo lidé, kteří trpí chronickou únavou.

8. Podporuje zdraví pleti a vlasů

Antioxidační vlastnosti Čagy pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, což přispívá ik zachování mladistvého vzhledu pleti a zdravých vlasů. Čaga také obsahuje vitamíny a minerály, jako je zinek a vitamin D, které jsou důležité pro zdraví pokožky a vlasů. Pravidelné užívání Čagy sibiřské proto pomáhá zlepšit stav pleti, zvýšit její hydrataci a elasticitu, a také podpořit růst zdravých vlasů.

Věděli jste, že…

…užívání Čagy vykazuje velmi dobré účinky při léčbě kožních onemocnění, jako je například psoriáza nebo atopický ekzém ?

9. Podporuje funkci štítné žlázy

Adaptogenní vlastnosti Čagy mají pozitivní vliv i na štítnou žlázu. Lepší vyrovnávání se stresem totiž pomáhá regulovat hladinu hormonů. Tím se lépe udržuje celková hormonální rovnováha v těle. Kromě toho Čaga obsahuje různé minerály a stopové prvky, jako je například jód, které jsou důležité pro zdraví štítné žlázy a její správnou funkci.

10. Pomáhá při léčbě onkologických onemocnění

Některé výzkumy prokázaly, že antioxidační a protizánětlivé vlastnosti Čagy pomáhají v boji proti určitým typům rakoviny. Jedná se zde zejména o látky, jako jsou například kyselina betulinová a triterpenoidy. Ty mají schopnost brzdit růst nádorových buněk tím, že v nich podporují proces apoptózy.

Přirozeně, je ale třeba vzít v úvahu, že Čaga sibiřská není lékem na rakovinu a nenahradí standardní onkologickou léčbu.

Má Čaga sibiřská vedlejší účinky?

Čaga sibiřská se považuje za bezpečnou a u většiny lidí se neprojevují vedlejší účinky. Měli byste být ale opatrní, pokud trpíte konkrétním zdravotním problémem, který se týká srážlivosti krve. Zpozornět byste měli i při autoimunitních onemocněních. V těchto případech se raději poraďte se svým lékařem.

Poznámka

Pokud se chystáte na operaci, přestaňte užívat Čagu alespoň dva týdny před zákrokem a také i po.

Mohou Chagu užívat i děti a může se užívat v těhotenství?

Je důležité mít na paměti, že informace o bezpečnosti užívání Čagy sibiřské u dětí a těhotných žen, jsou poměrně omezené. Z toho důvodu by děti a těhotné ženy měly užívání Čagy vždy konzultovat s lékařem. Děti do 10 let by ji neměly užívat vůbec. Pamatujte, že děti a těhotné ženy mají odlišné potřeby a citlivost na léky i výživové doplňky.

Užívání Čagy sibiřské

Čagu lze užívat různými způsoby, což vám umožňuje vybrat si takový způsob, který vám bude vyhovovat nejvíce. Mezi nejběžnější způsoby užívání Čagy patří:

  • Extrakt - tyto extrakty mohou být vyrobeny pomocí vody, alkoholu nebo jiných rozpouštědel, která získávají živiny z Čagy. Při dávkování se vždy řiďte informacemi z příbalového letáku.
  • Prášek - Čaga se může také užívat ve formě prášku, který lze jednoduše přidávat do nápojů, smoothies, či jídel.
  • Čaj - tradičním způsobem konzumace Čagy je forma čaje. Čaga se vaří v horké vodě a louhuje se, aby se uvolnily její aktivní složky.
  • Tinktura - je extrakt Čagy získaný macerací v alkoholu. Tento způsob konzumace může být vhodný pro ty, kteří preferují silnější formu extraktu.
  • Kapsle - pro snadné a přesné dávkování lze Čagu užívat i ve formě kapslí nebo tabletek. Tento způsob je praktický a pohodlný.

Huba chaga

TIP

Při přípravě čaje zalijte Čagu studenou vodou a postupně ji nechte přivést k varu. Následně ji povařte přibližně 10 minut a dalších alespoň 15 minut ji nechte louhovat. Takto připravený čaj se doporučuje pít dvakrát denně. Množství sypaného čaje pro přípravu by mělo být uvedeno na příbalovém letáku.

Doporučené doplňky stravy od Vitaherbals: Vyberte si nejlepší Chagu

U nás ve Vitaherbals se zavazujeme k poskytování těch nejkvalitnějších výživových doplňků, které podporují celkové zdraví a pohodu. Naše filozofie je postavena především na spojení přírodních složek s vědecky ověřenými metodami výroby. Tím se zajišťuje maximální účinnost a bezpečnost námi nabízených produktů. Přirozeně se snažíme také naše zákazníky transparentně informovat o všech aspektech jejich užívání.

Stejně Vitaherbals spolupracuje pouze s takovými renomovanými výrobci v oblasti výživových doplňků, kteří jsou známí svou důkladností, kvalitou zdrojů pro výrobu a ekologickou udržitelností výroby. Dodržují přísné normy a postupy bezpečnosti, aby zajistily, že jejich produkty jsou naprosto bezpečné a účinné.

V našem e-shopu Vitaherbals naleznete následující výživové doplňky s obsahem Čagy:

Herbaví Chaga extrakt

Herbaví chaga extrakt: #1 Nejlepší čaga sibiřská

Prohlédnout produkt

Herbavia je na trhu již od r. 1999. Filozofie společnosti spočívá v pečlivém výběru a kombinování bylin tak, aby se předešlo možným kontraindikacím. Některé jejich výživové doplňky jsou obohaceny také o vitamíny, minerály a další důležité složky. To usnadňuje vstřebávání účinných látek do organismu.

Tento doplněk stravy je ceněn pro vysoký obsah bioaktivních látek. Pomáhá zejména při podpoře imunitního systému, normalizaci hladiny cholesterolu a nabízí široké spektrum harmonizačních účinků. Dávkování: 1 - 2 kapslí denně. Maximálních účinků dosáhnete při dlouhodobém užívání. Obsah balení: 60 kapslí.

Výhody

  • výborný prostředek pro zachování vitality a posílení organismu,
  • podporuje celkový pohodový životní styl,
  • přírodní zdroj betaglukanů,
  • vysoká koncentrace účinných látek,
  • bez obsahu přídatných látek.

Nevýhody

  • žádné, pozor ale při autoimunitních onemocněních a poruchách srážlivosti krve.

Gramme-Revit Tebexerol® Immunoxel

Gramme Revit Tebexerol: #2 Nejlepší chaga

Prohlédnout produkt

Gramme-Revit GmbH se specializuje na výrobu vysoce kvalitních doplňků stravy, kosmetických produktů a biotechnologických produktů. Vyrábí je s důrazem na vědu a výzkum. Jejich jedinečné produktové formulace se zaměřují na podporu zdravého životního stylu a podporu samoregeneračních procesů v těle.

Jde o výživový doplněk, který účinně podporuje tělo v boji proti infekcím, virům a rakovině . Navíc pomáhá detoxikovat organismus a chránit játra. Jeho účinnost se prokázala i ve snížení případů otravy léky.

Je vynikajícím partnerem při redukci vedlejších účinků chemoterapie, radioterapie a podobných léčebných postupů v boji proti rakovině. Poskytuje podporu v případech snížené imunity u pacientů užívajících dlouhodobě kortikosteroidy, antibiotika, či dokonce při závažných případech infekcí.

Výhody

  • vysoká koncentrace účinných látek,
  • vysoká vstřebatelnost účinných látek,
  • rychlá absorpce organismem,
  • přírodní složení,
  • nižší spotřeba léků,
  • snadné užívání.

Nevýhody

  • pozor při autoimunitních onemocněních a poruchách srážlivosti krve,
  • obsahuje cukr.

Závěr

Účinky Čagy sibiřské se projevují širokým spektrem prospěšných vlastností, mezi něž patří podpora imunitního systému, ochrana jater, regulace hladiny cukru v krvi, zdraví srdce a cév, protizánětlivé účinky, podpora při nádorových onemocněních a mnohé další. Tyto pozitivní účinky činí z Čagy důležitý doplněk stravy, který přispívá k celkovému zdraví, pohodě a vitalitě.

Pokud hledáte doplňky stravy, které podporují celkové zdraví a pohodu, neváhejte vyzkoušet produkty v naší nabídce Vitaherbals. Navštivte naši webovou stránku ještě dnes a objevte široký sortiment kvalitních výživových doplňků pro vaše zdraví a pohodu. Vykročte tou správnou nohou směrem ke zdraví!

Naši nabídku chagy naleznete v kategoriích: Chaga extrakt a Medicinální houby.

Zdroje:

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chaga-mushrooms

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10154587/

https://sayanchaga.com/should-you-give-chaga-to-children/

https://www.vitaherbals.cz/

https://www.vitaherbals.cz/p/herbavia-chaga-extrakt-60-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/p/gramme-revit-tebexerol-r-immunoxel-podpora-oslabeneho-imunitniho-systemu-500-ml

https://www.vitaherbals.cz/chaga

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty3