Co pomáhá na lupy ve vlasech: Praktické tipy pro prevenci a léčbu

Trápila vás někdy otázka, co pomáhá na lupy? Pravděpodobně ano. Lupy jsou totiž otravným a nepříjemným problémem, se kterým se potýká mnoho lidí. V našem článku vám proto přinášíme praktické tipy pro prevenci a léčbu lupů, abyste se mohli zbavit tohoto nepříjemného stavu vlasů. Odhalte s námi účinné způsoby, jak se postarat o svoji pokožku hlavy a užít si zdravé, lesklé vlasy bez lupů.

Co jsou lupy?

Lupiny, známé také jako seboroická dermatitida, jsou dermatologickým onemocněním, které postihuje pokožku hlavy a může se projevit i na jiných částech těla. Tento stav je způsoben nadměrnou tvorbou mazu. ) na pokožce hlavy, který se pojí se zbytky mrtvých kožních buněk a tvoří viditelné lupy.

Charakteristickými příznaky lupů jsou drobné, bílé nebo nažloutlé lupínky, které se objevují u vlasových kořínků a mohou se snadno odstranit česáním nebo škrábáním. Často jsou doprovázeny svěděním, což je nepříjemné a otravné.

Farmakologická léčba lupů se zaměřuje na zmírnění příznaků a zlepšení stavu pokožky hlavy. Mezi běžné metody patří používání speciálních šamponů a léků s antimykotickými nebo keratolytickými účinky, které pomáhají normalizovat kožní flóru a snížit tvorbu lupů.

TIP

Pokud trpíte problémem s lupy, je vhodné to konzultovat s dermatologem nebo odborníkem na pokožku, abyste zjistili přesnou příčinu a získali doporučení pro efektivní léčbu a prevenci tohoto onemocnění.

Příčiny vzniku: Co způsobuje lupy ve vlasech?

Příčiny vzniku lupů jsou multifaktoriální a zahrnují kombinaci vnitřních a vnějších faktorů. Tyto faktory způsobují nadměrnou proliferaci kožních buněk a zvýšenou produkci mazu, což přispívá k tvorbě lupů.

Nejčastěji příčiny vzniku lupů můžeme sumarizovat následovně:

  • Nadměrná produkce mazu - nadměrné vylučování mazu z mazových žláz na pokožce hlavy vytváří ideální prostředí pro růst mikroorganismů, které jsou považováno za jeden z hlavních spouštěčů lupů.
  • Přítomnost Malassezia furfur - tento kvasinkový druh se přirozeně vyskytuje na pokožce, ale jeho nadměrná reprodukce způsobuje podráždění pokožky a tvorbu lupů.
  • Nadměrná proliferace kožních buněk - porucha v regulaci tvorby kožních buněk způsobuje nadměrnou tvorbu šupinatých lupů.
  • Hormonální změny - zejména během puberty, menstruace nebo těhotenství. Tyto změny ovlivňují tvorbu mazu na pokožce hlavy a tím i tvorbu lupů.
  • Stres a emocionální tlak - ovlivňují fungování imunitního systému a tím přispívají k tvorbě lupů.
  • Genetika - genetická predispozice hraje důležitou roli při náchylnosti jednotlivců ke vzniku lupů.
  • Nesprávná strava - některé potraviny bohaté na tuky a cukry mají nepříznivý vliv na zdraví pokožky hlavy a tím přispívají k tvorbě lupů.
  • Používání agresivních vlasových výrobků - některé šampony a produkty na vlasy obsahují agresivní chemikálie, které dráždí pokožku a způsobují lupy.

Poznámka

Je důležité si uvědomit, že lupy jsou individuálním problémem a příčiny jejich vzniku se u jednotlivců mohou lišit.

Jak poznáte, že máte lupy?

Lupiny mají charakteristické příznaky, které je činí relativně snadno rozpoznatelnými. Jejich rozpoznání závisí zejména na typu lupů, avšak konečná diagnóza a jejich potvrzení vyžadují konzultaci s dermatologem nebo odborníkem na pokožku.

Suché lupy

Suché lupy jsou jemné, drobné šupinky, které se objevují na pokožce hlavy a mohou být viditelné u vlasových kořínků. Tyto lupy se snadno odlupují a může je doprovázet mírný svědění. Jsou obvykle bíložluté a rozptylují se mezi vlasy.

Mastné lupy

Mastné lupy jsou větší, tukovité a nažloutlé šupinky, které mohou být přilepená na pokožku hlavy a obtížně se odstraňují česáním. Tento typ lupů je obvykle doprovázen silným svěděním a zanechává mastné stopy na vlasech.

TIP

Léčba lupů se zaměřuje na konkrétní typ lupů a může zahrnovat použití speciálních šamponů nebo léků s antimykotickými nebo keratolytickými účinky, které pomáhají normalizovat pokožku hlavy a zmírnit tyto příznaky.

Co pomáhá na lupy - domácí léčebné metody a rady

Zmírnit problém s lupy můžete kromě již zmíněné léčby léky i vhodnou péčí o pokožku hlavy pomocí domácích léčebných metod a přírodních prostředků. V tomto směru je nejdůležitějším krokem vyhnout se šamponům, což způsobují lupy.

Používejte pouze speciální šampony, které jsou formulovány pro lupy a seboroickou dermatitidu. Obsahují totiž antimykotické nebo keratolytické nebo keratolytické. složky, které pomáhají odstraňovat lupy a zlepšují stav pokožky hlavy.

Kromě toho jsou v boji proti lupům účinné i přírodní prostředky. Mezi nejúčinnější patří:

  • Kokosový olej - aplikujte jej na pokožku hlavy a nechte působit alespoň hodinu před umytím. Kokosový olej má protizánětlivé a hydratační vlastnosti, které také zmírňují svědění a sucho spojené s lupy.
  • Tea tree olej - má výborné antimykotické vlastnosti a pomáhá snižovat nadměrnou produkci mazu a tím bojovat proti mikroorganismům, které způsobují lupy. Rozřeďte jej s nosným olejem, například kokosovým nebo jojobovým, a aplikujte na pokožku hlavy.
  • Aloe vera gel - má zklidňující účinky na pokožku a zmírňuje svědění a podráždění spojené s lupy. Nanášejte si však na pokožku hlavy pouze čistý aloe vera gel.

Správná péče o vlasy a pokožku hlavy zahrnuje:

  • Pravidelné mytí vlasů - umývejte si vlasy pravidelně, ale zase ne příliš často, abyste si nevysušovali pokožku hlavy.
  • Vyhýbání se velmi horké vodě - při mytí vlasů používejte pouze teplou, případně vlažnou vodu. Horká voda vysušuje pokožku.
  • Vyhýbání se agresivním produktům na vlasy - zejména šamponům a kondicionérem, které obsahují agresivní chemikálie. Dráždí pokožku hlavy.
  • Masáž hlavy - pravidelné masáže pokožky hlavy zlepšují cirkulaci krve a tím podporují zdraví vlasů a pokožky.
  • Zdravou stravu - zahrňte do své stravy potraviny bohaté na vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny.

Přírodní šampony, které pomáhají proti lupům

Při výběru nejlepšího šamponu proti lupům, je důležité zvolit vhodný přípravek, který obsahuje účinné složky pro boj proti lupům a zároveň respektuje zdraví pokožky hlavy. Proto si zkontrolujte složení šamponu a ujistěte se, že tyto účinné složky obsahuje. Například tea tree olej, kokosový olej, aloe vera nebo eukalypt. Pro více informací ohledně výběru přírodní kosmetiky si přečtěte náš článek: Která přírodní kosmetika je pro vás nejlepší?

Zvolte si pouze takový šampon, který neobsahuje agresivní chemikálie , parabeny, sírany a umělá barviva, abyste minimalizovali podráždění pokožky hlavy. Doporučuje se nejprve vyzkoušet šampon na malém místě na pokožce hlavy, abyste zjistili, zda ji nevysušuje a nedráždí.

Přírodní šampon proti lupům

V našem e-shopu Vitaherbals.cz vám nabízíme krémový šampon proti lupům Eukalyptus Centifolia, který je speciálně vyvinut pro citlivou pokožku hlavy s lupy. Obsahuje pouze biologicky odbouratelné a ultrajemné organické složky, které myjí vlasy bez poškození. Hlavní zázračnou složkou proti lupům je 100% přírodní složka z kůry Ziziphus joazeiro.

Jak předcházet lupům ve vlasech?

V rámci preventivních opatření je, kromě používání vhodných vlasových produktů hlavně na přírodní bázi a pravidelné péči o vlasy, velmi důležité i vyvážené stravování. Strava by v tomto směru měla být bohatá na vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny.

Z minerálů se zaměřte hlavně na selen a zinek , které přispívají k udržování zdravého stavu vlasů. Z vitamínů je velmi důležitý vitamín B, který podporuje nejen normální stav vlasů, ale také nehtů a pokožky.

Tyto látky najdete hlavně v semenech a ořechách, v červeném mase, rybách, ale například i ve vejcích. Přirozeně, pokud si nejste jisti, že přijímáte tyto látky ze stravy, je ideální doplňovat tyto živiny i pomocí výživových doplňků na zdravé vlasy a kůži.

Věděli jste, že…

…naši předkové řešili prevenci proti lupům pomocí odvaru z heřmánkových květů, březové vody, kopřivy a naředěným jablečným octem v poměru 1:1 s vodou?

Obecně, abyste předešli opakování lupů, je důležité dodržovat tato preventivní opatření i po úspěšné léčbě. Pravidelná péče o vlasy a pokožku hlavy, spolu s vhodnou výživou a minimalizací stresu, vám pomohou snížit riziko opakování lupů. Pokud se ale problém s lupy opakovaně vrací, konzultujte to s odborníkem, aby se zjistila příčina a navrhla účinná léčba.

Závěr

Prevence a léčba lupů zahrnují předevšímsprávnou péči o vlasy a pokožku hlavy. Při hledání odpovědí na otázku co pomáhá na lupy, nám nabízí řešení příroda. Účinná jsou totiž zejména přírodní řešení, jako šampony s tea tree olejem či kokosovým olejem. Důležité je i pravidelné mytí vlasů, masáže hlavy, vyvážená strava a vyhýbání se stresu.

Pro péči o vaše vlasy a snížení rizika vzniku lupů, objevte přírodní produkty a šampony v naší nabídce na Vitaherbals. Naše kvalitní vlasové přípravky jsou zaměřeny přímo na léčbu lupů a poskytují účinná řešení pro zdravé vlasy. Navštivte proto náš e-shop Vitaherbals.cz a investujte do krásy vlasů bez lupů ještě dnes!

Naši nabídku přírodní vlasové kosmetiky naleznete v kategorii: Vlasová kosmetika

Zdroje:

https://www.aad.org/public/diseases/a-z/seborrheic-dermatitis-overview

http://www.antimicrobe.org/new/f08.asp

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23326-dry-scalp

https://www.headandshoulders.co.uk/en-gb/all-articles/greasy-hair-oily-scalp/are-you-worried-about-oily-yellow-dandruff/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/keratolytic-agent

https://www.vitaherbals.cz/p/kremovy-sampon-proti-lupum-eukalyptus-centifolia-200-ml

https://www.vitaherbals.cz/vlasy-pokozka-nehty

https://www.vitaherbals.cz/

https://www.vitaherbals.cz/vlasova-kozmetika

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.