Co pomáhá na trávení? Zkuste tyto ověřené tipy!

Co pomáhá k trávení? V dnešní uspěchané době tato otázka trápí stále více lidí, kteří se snaží najít účinné způsoby na podporu svého trávicího systému. Ne všechno však funguje tak, jak má. V našem článku se proto ponoříme do světa trávení a odhalíme vám osvědčené tipy, které vám pomohou získat úlevu od nepříjemných symptomů. Od stravy a životosprávy až po přírodní řešení a vhodné návyky, objevte s námi skvělé tipy, které vám umožní překonávat zažívací problémy s lehkostí.

Klíčové faktory ovlivňující trávení

Trávení je složitý proces, který se odehrává v našem trávicím systému (ústa, žaludek, tenké střevo, slinivka, žlučník, tlusté střevo), přičemž zajišťuje správný rozklad potravy a vstřebávání živin. Jeho bezproblémové fungování je proto klíčové pro naše celkové zdraví a pohodu. Obecně známe několik faktorů, které trávení ovlivňují a proto mají významný dopad na jeho efektivitu. Mezi nejdůležitější patří:

Kvalita potravin a živin

Výběr nutričně bohatých potravin a jejich kvalita hrají nejdůležitější roli při trávení. Zdravé a vyvážené stravování s dostatkem vlákniny, vitamínů a minerálů poskytuje tělu potřebné živiny i pro podporu správného trávení. Naopak konzumace příliš velkého množství zpracovaných potravin a potravin s vysokým obsahem tuku, cukru a chemických přísad má na trávicí proces negativní vliv.

Mikroflóra a probiotika

V trávicím traktu se nachází komplexní populace mikroorganismů, zvaná mikroflóra. Tato mikroflóra má důležitou roli zejména při rozkladu potravy a vstřebávání živin. Její zdravá rovnováha, hlavně ve střevech, je proto nezbytná i pro zdravé trávení. Probiotika, živé mikroorganismy, které se nacházejí v některých potravinách nebo výživových doplňcích, proto posilují zdravou mikroflóru a zlepšují trávení.

Dostatečný pitný režim

Pitný režim je dalším důležitým faktorem ovlivňujícím trávení. Dostatečné množství tekutin pomáhá udržovat správnou hydrataci a pomáhá při pohybu potravy trávicím traktem. Voda je také nápomocná při rozpouštění živin a jejich absorpci do těla. Nedostatek tekutin proto vede k pocitu žízně, suchých úst, zácpě a celkovému narušení trávicího procesu.

Věděli jste, že…

…v tenkém střevě se odehrává hlavní část vstřebávání živin? Rozkládají se zde sacharidy, bílkoviny a tuky na jednoduché sloučeniny, které se následně vstřebávají do krevního oběhu a jsou distribuovány do celého organismu. Celý tento proces trávení je řízen komplexním systémem nervového systému a hormonů.

Jaké jsou příčiny problémů s trávením?

Problémy s trávením mohou mít různé příčiny, avšak nejčastěji jsou spojeny s nesprávnými stravovacími návyky a životním stylem. Mezi nejdůležitější patří následující:

  • Nezdravá strava – konzumace potravin bohatých na tuky, cukry, umělé přísady a nedostatek vlákniny zpomaluje trávení a způsobuje problémy, jako je zácpa, nadýmání či nepříjemné pocity v žaludku.
  • Nedostatečná fyzická aktivita – nedostatek pohybu a sedavý životní styl rovněž zpomaluje trávení. Naopak pravidelná fyzická aktivita podporuje správné fungování trávicího traktu a zlepšuje trávení.
  • Stres a emocionální faktor – mnohé odborné studie potvrdily, že i stres, úzkost či napětí, mohou mít negativní vliv na trávení. Stres například způsobuje zvýšení produkce žaludeční kyseliny (pálení žáhy), snížení průtoku krve do trávicího traktu a zpomalení pohybu potravy.
  • Nedostatek hydratace – nedostatečný příjem tekutin vede k dehydrataci a změnám v konzistenci stolice (zácpa).
  • Genetické predispozice - některá trávicí onemocnění a poruchy mají genetickou predispozici vyskytovat se v rodinách. Mezi takové nejběžnější příklady patří celiakie, Crohnova choroba, laktózová intolerance a hemochromatóza.
  • Alkohol, cigarety a léky (antibiotika) - tyto látky narušují střevní mikroflóru.

Poznámka

Je důležité mít na paměti, že každý organismus je individuální a proto může reagovat na tyto faktory různým způsobem. Z toho důvodu trpíte-li častými problémy s trávením, je nejlepší problém konzultovat s lékařem nebo odborníkem na výživu, aby se spolehlivě identifikovala příčina a vypracoval se vhodný plán léčby.

Co pomůže ke zlepšení trávení?

Připravili jsme pro vás ty nejdůležitější způsoby, jak si zlepšit trávení a dát sbohem nepříjemným symptomem jako je průjem, zácpa či břišní křeče.

1.Konzumujte vlákninu a dodržujte pitný režim

Strava bohatá na vlákninu je základem zdravého trávení. Vláknina totiž pomáhá regulovat střevní pohyblivost, což má pozitivní vliv na celý proces trávení. Z toho důvodu zahrňte do své stravy celozrnné obiloviny, ovoce, zeleninu a luštěniny. Také nezapomeňte na dostatečný příjem vody, která udržuje správnou hydrataci a také zajišťuje rychlejší trávení.

TIP

Pravidelná fyzická aktivita zrychluje trávení a tím i celý metabolismus.

2.Užívejte probiotika (laktobacily) pro zdravou mikroflóru

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které podporují zdravou mikroflóru ve střevech a tím zlepšují trávení. Také se prokázalo, že mají pozitivní vliv na trávicí funkce, jako je rozklad potravy, vstřebávání živin či eliminace odpadních látek.

V našem e-shopu Vitaherbals.cz vám nabízíme různé probiotické produkty, které můžete užívat i preventivně. Z nich vybíráme následující:

Solgar Advanced Multi-Billion Dophilus® - obsahuje až 5 miliard mikroorganismů na porci. Výrobek neobsahuje lepek, pšenici, mléčné výrobky, sóju, droždí, cukr, sodík, umělé aroma, sladidla, konzervační látky a ani umělá barviva. Pomáhá předcházet plynatosti. Obsah balení: 60 kapslí. Dávkování: 1 kapsle jeden až dvakrát denně, s jídlem nebo bez jídla nebo podle pokynů lékaře.
Nature Love Probiona komplex probiotika + Bio Inulin - probiotika a laktobacily s 20 živými lyofilizovanými bakteriálními kulturami. Pomáhá vyrábět vitamín B12 a vitamín K, které tvoří přirozenou bariéru vůči patogenním mikroorganismům způsobujícím infekce. Obsah balení: 180 kapslí. Dávkování: 2 kapsle denně.
NatuRise Darmflora Probi, probiotika a prebiotika - vyvážený komplex bakteriálních kultur a oligofruktózy jako prebiotika. Výrobek obsahuje 5 kmenů střevních bakterií té nejvyšší kvality. Vhodné i pro dlouhodobé užívání. Obsah balení: 90 kapslí. Dávkování: 3x denně 1 kapsli.

Pamatujte, že ačkoli je probiotika možné užívat i preventivně, obecně se doporučuje brát je hlavně během nemoci, zvláště když berete antibiotika. Léky totiž působí nejen na patogenní bakterie, ale likvidují i ty zdraví prospěšné. Během nemoci je je proto třeba doplňovat. Čtěte více o užívání probiotik: Jak a kdy užívat probiotika: Před nebo po jídle?

Při výběru a užívání probiotik je důležité dbát doporučené dávky a pokynů uvedených na obalu. Pro pomoc s výběrem vhodných probiotik si přečtěte náš článek: Jak vybrat nejlepší probiotika?

Věděli jste, že…

probiotika a prebiotika není totéž? Probiotika jsou živé mikroorganismy, které udržují bakteriální rovnováhu v těle. Naproti tomu prebiotika jsou nestravitelné druhy vláknin, které jsou hnojivem pro probiotika. Mezi nejznámější patří například inulin.

3.Trávicí enzymy na podporu trávení

Trávicí enzymy jsou důležité látky, které pomáhají rozkládat potravu na jednodušší složky, aby mohly být následně vstřebávány. Jde hlavně o trávení tuků, bílkovin a sacharidů přítomných ve vařené a syrové stravě. Proto pokud máte problémy s trávením, je ke zvážení i příjem trávicích enzymů.

V naší nabídce na e-shopu Vitaherbals.cz máte možnost si zakoupit Doctor's Best Digestive Enzymes. Jedná se o specializovanou recepturu, která poskytuje organismu enzymy v přesném složení tak, aby optimálně pomáhaly při trávení tuků, bílkovin a sacharidů přítomných ve vařené a syrové stravě. Obsahuje také přátelské bakterie pro podporu optimálního zdraví trávicího systému. Obsah balení: 90 kapslí. Dávkování: 1 kapsle denně.

Čtěte více: Zlepšete si trávení při nedostatku trávicích enzymů

4.Zvažte výživové doplňky stravy pro lepší trávení

Kromě probiotik a trávicích enzymů dokáží podpořit zdravý trávicí systém i vhodně zvolené výživové doplňky. Obvykle obsahují extrakt různých léčivých bylin a disponují zvýšeným obsahem vitamínů a minerálů pro podporu trávení.

Jejich velkou výhodou je také skutečnost, že často kromě problémů s trávením dokážou zároveň pomoci is jinými zdravotními problémy.

Z naší nabídky e-shopu Vitaherbals.cz pro vás vybíráme následující produkty:

Biotiva Bio extrakt z Artyčoky - podporuje zdraví jater, žlučníku, trávení, ale také kardiovaskulární systém. Produkt je bohatým zdrojem organických kyselin a tříslovin, které efektivně stimulují trávicí procesy a podporují detoxikaci organismu. Obsah balení: 150 kapslí. Dávkování: 2 kapsle denně.
Nature Love Ostropestř mariánský + Artyčoka extrakt komplex bylin - výživový doplněk s extraktem z plodů ostropestřce mariánského, který se používá na očistu a zdravou činnost jater. Extrakt z artyčoky zase pomáhá při různých trávicích obtížích. Obsah balení: 120 kapslí. Dávkování: 1 kapsle denně.
Biotiva Bio Triphala - bylinný doplněk stravy ze tří druhů plodů Amalaki, Haritaki a Bibhitaki, který pozitivně ovlivňuje trávicí, oběhové, močové a dýchací procesy. Vynikající pročišťuje a detoxikuje organismus. Obsah balení: 150 kapslí. Dávkování: 2 kapsle denně.

Jak začít - tipy na zlepšení trávení

Pokud si chcete zlepšit trávení a dát ho do pořádku, existuje několik doporučení, která vám s tím efektivně pomohou:

  • Začněte se zdravě stravovat - jezte vyvážená jídla, která obsahují dostatek vlákniny, živin a minerálů. Zahrňte do své stravy čerstvé ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, bílé maso a mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku.
  • Dodržujte pravidelnost – snažte se jíst pravidelně ve stejnou dobu každý den.
  • Dbejte na dostatek vlákniny – je důležitá pro správné trávení, neboť pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru a zajišťuje plynulý pohyb střev.
  • Pijte dostatek vody - snažte se pít minimálně 8 sklenic vody denně. V letních měsících alespoň 3-4 l tekutin denně.
  • Omezte konzumaci nezdravých potravin – zejména s vysokým obsahem tuku, cukru a soli. Omezte příjem příliš mastných, kořeněných a smažených jídel.
  • Potravu důkladně žvýkejte - usnadňuje to trávení a pomáhá tělu lépe využít živiny.
  • Vyhýbejte se stresu – zkuste metody relaxace, jako je meditace, hluboké dýchání nebo cvičení.
  • Pravidelně cvičte – alespoň 30 minut denně, například chůzí, během, plaváním nebo jízdou na kole.
  • Dodržujte přiměřené porce - menší porce se snáze tráví.

Závěr

Správné trávení je důležité pro naše celkové zdraví a pohodu. Pro zlepšení trávení se doporučuje dodržovat vyváženou stravu, jíst pomalu a pravidelně a také se vyhýbat stresu a fyzické nečinnosti.

Své trávení si zlepšíte také užíváním probiotik, trávicích enzymů a výživových doplňků. Zahrňte je do své životosprávy a užijte si zdravé trávení. Zkuste je a uvidíte zlepšení!

Všechny produkty na podporu trávení naleznete v naší kategorii: Trávení a metabolismus

FAQ (Často kladené otázky)

Jak se dát do pořádku v případě průjmu?

Nejdůležitějším krokem je dbát na dostatečnou hydrataci organismu – pití dostatečného množství vody a elektrolytových nápojů. Dodržujte dietu (příjem dietních potravin) a vyhněte se mastným, kořeněným nebo sladkým jídlům. Důležité je také konzumovat potraviny nebo doplňky stravy bohaté na probiotika, aby se obnovila zdravá střevní mikroflóra.

Co pomáhá k trávení v případě zácpy?

Nejdůležitějším bodem je dbát na pravidelnou konzumaci vlákniny, kterou naleznete v ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích a luštěninách. Je také důležité pít dostatečné množství vody, aby se vláknina mohla vstřebávat a tím podporovat pohyb střev. Pomůže také fyzická aktivita, jako je cvičení nebo pravidelné procházky.

Co způsobuje nadýmání a plynatost?

Za nadýmáním a plynatostí stojí několik faktorů. Jedním z hlavních důvodů je konzumace potravin, které způsobují tvorbu plynu během trávení (luštěniny, cibule, brokolice, zelí…). Jiné příčiny zahrnují nadměrné polykání vzduchu, stres, nedostatek pohybu, intoleranci laktózy nebo malabsorpci některých sacharidů. Pro snížení nadýmání se doporučuje jíst pomalu, vyhnout se jídlu, které vám způsobuje problémy, a vyloučit možné alergie nebo intolerance.

Jak zlepšit trávení přirozenými prostředky?

Chcete-li si zlepšit trávení přirozenými prostředky, existuje několik užitečných tipů. Prvním je dodržovat vyváženou stravu bohatou na vlákninu, ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky. Vyhýbejte se mastným, kořeněným a obtížně stravitelným potravinám. Důležité je také pít dostatečné množství vody a vyhnout se polykání vzduchu při jídle. Na podporu trávení také můžete vyzkoušet bylinky, jako je máta peprná, zázvor, fenykl nebo skořice.

Je také důležité věnovat pozornost stravovacím návykům - jíst pomalu, dobře žvýkat potravu a vyhnout se přejídání. Přirozeně je třeba dbát i na pravidelnou fyzickou aktivitu.

Zdroje:

https://familydoctor.org/changing-your-diet-choosing-nutrient-rich-foods/

https://perfectday.com/blog/meet-the-flora/

https://www.henryford.com/blog/2021/07/how-stress-affects-digestion

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemochromatosis/symptoms-causes/syc-20351443

https://www.vitaherbals.cz/

https://www.vitaherbals.cz/p/nature-love-probiona-komplex-bio-inulin-180-kapsl

https://www.vitaherbals.cz/p/naturise-darmflora-probi-90-kapsl

https://www.vitaherbals.cz/p/doctor-s-best-digestive-enzymes-traviace-enzymy-90-kapsul

https://www.vitaherbals.cz/p/doctor-s-best-nattokinaza-2000-f-u-270-kapsl

https://www.vitaherbals.cz/p/biotiva-bio-extrakt-z-articoky-150-kapsl

https://www.vitaherbals.cz/p/nature-love-ostropestřec-mariansky-articoka-extrakt-komplex-bylin-120-kapsul

https://www.vitaherbals.cz/p/biotiva-bio-triphala-150-kapsl

https://www.vitaherbals.cz/traveni-a-metabolismus

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty5