Denní užívání cordycepsu: Klíč ke zdraví a vitalitě

V dnešní době hledáme stále více přírodních způsobů, jak dosáhnout optimálního zdraví a vitality. V tomto kontextu vstupuje do popředí i medicinální houba cordyceps, která svými účinky fascinuje lidi již od starověku. Její denní užívání otevírá dveře k novým možnostem. Víte ale jak ji správně užívat? V našem článku se dozvíte vše potřebné.

Formy užívání cordycepsu a rozdíly mezi nimi

Formy, ve kterých je cordyceps dostupný, jsou různé. Přirozeně každá z nich má své výhody i nevýhody. Jejich výběr proto závisí na individuálních preferencích a potřebách jednotlivce. Mezi nejčastější formy užívání cordycepsu ale patří následující:

Tablety a kapsle

  • Vhodné pro - osoby, které preferují snadné dávkování a nemají problémy s polykáním. Tablety a kapsle jsou také vhodné pro ty, kteří často cestují a potřebují praktickou formu konzumace.
  • Méně vhodné pro - osoby, které mají potíže s polykáním větších tablet nebo kapslí. Také pro ty, kteří mají rádi interakci s potravinami ve své nejčistší formě.

Užívání Cordycepsu - extrakt, kapsle

Prohlédnout produkt

Prášek

  • Vhodný pro - osoby, které upřednostňují flexibilitu v dávkování a chtějí si přidávat cordyceps do svých jídel nebo nápojů. Prášek je také skvělou volbou pro ty, kteří mají rádi přírodní formy konzumace.
  • Méně vhodné pro - osoby, které mají citlivost na chuť nebo texturu, mohou mít problémy s konzumací prášku. Také pro ty, kteří často cestují a potřebují praktickou formu konzumace, může být prášek nepraktický.

Cordyceps užívání - prášek

Čaj

  • Vhodný pro - osoby, které mají rádi rituál pití čaje a hledají relaxační způsob konzumace cordycepsu.
  • Méně vhodné pro - osoby, které mají rychlý životní styl a hledají rychlejší způsoby konzumace.

Užívání cordycepsu - čaj

TIP

Přibližně 1 g hub zalijte 3 dcl vroucí vodou a nechte alespoň 5 minut louhovat. Čaj pijte vlažný, vyvařené houby můžete konzumovat. Pokud upřednostňujete prášek, stačí přibližně 3 g rozpustit ve 250 ml tekutiny (voda, džus…) a pokud možno pít půl hodiny před jídlem.

Jak a kdy správně užívat cordyceps?

Správný čas a způsob užívání cordycepsu může ovlivnit jeho účinnost a absorpci v těle. V tomto směru je také třeba zohlednit individuální zdravotní cíle. Přehled doporučení užívání cordycepsu je následující:

Ráno

  • S jídlem - pomáhá maximalizovat jeho vstřebatelnost a poskytnout tělu energii na začátek dne. Spojení s jídlem může také minimalizovat možné zažívací potíže.
  • Bez jídla - pokud máte citlivý žaludek nebo chcete využít rychlou absorpci.

Večer

  • S jídlem - pomůže vám to uvolnit účinky cordycepsu a tím podpořit zdravý spánek. Spojení s jídlem také může minimalizovat možné trávicí potíže před spaním.
  • Bez jídla - platí tytéž výhody jako užívání cordycepsu ráno.

TIP

V případě, že potřebujete překonat odpolední pokles energie, je dobrým nápadem přidání prášku do lehkého občerstvení. Pomůže vám to udržet si koncentraci a energii během odpoledne. Pokud pravidelně cvičíte, je dobré užívat cordyceps asi hodinu před tréninkem. Zvýšíte si tím energii a zlepšíte sportovní výkon. Pamatujte, že je důležité užívat cordyceps ve stejnou dobu. Snáze si odsledujete jeho účinek na váš organismus.

Doporučená denní dávka cordycepsu

Doporučená denní dávka cordycepsu je ovlivněna několika faktory, včetně zdravotního stavu, věku a individuálních potřeb. Obecně je však pravidlem, že dávka cordycepsu pro dospělé by se měla pohybovat v rozmezí od 1000 do 3000 mg denně.

Pro celkovou pohodu vám postačí denní dávka od 1000 do 2000 mg. U sportovců je doporučená dávka vyšší - 2000 až 3000 mg denně

Poznámka

Je důležité dodržovat doporučené dávkování uvedené na obalu produktu nebo postupovat podle pokynů od lékaře.

Podle mnoha studií cordyceps může zlepšit funkci plic - zvyšuje využití kyslíku. To naznačuje potenciální výhody pro lidi s chronickou obstrukční plicní nemocí a jinými respiračními onemocněními. V tomto směru se denní dávka pohybuje v intervalu od 1000 do 3 000 mg.

Více o zdravotních výhodách užívání cordycepsu se dočtete v našem článku: Cordyceps: Všestranný přírodní lék s rozmanitými účinky

Jak dlouho užívat cordyceps?

Lidé užívají cordyceps i dlouhodobě, a to bez zjevných problémů. Dokonce mnozí hlásí přínosy pro své zdraví i pohodu. Pokud se ale rozhodnete užívat cordyceps dlouhodobě, buďte pozorní a sledujte jakékoli změny ve svém zdravotním stavu.

Na druhou stranu, pro některé specifické zdravotní stavy nebo situace, může být nutné individuálně přizpůsobit dávkování nebo trvání užívání. Proto je vždy nejlepší konzultovat s lékařem nebo odborníkem na výživu, abyste si s jistotou zjistili, zda je dlouhodobé užívání cordycepsu vhodné pro vaši osobní situaci a zdravotní stav.

Závěr

Optimální čas užívání a dávkování cordycepsu je individuální. V této souvislosti je třeba zohlednit faktory, jako jsou zdravotní stav, konkrétně zdravotní cíle nebo životní styl. Pro někoho může být výhodnější začít den s energií z cordycepsu, zatímco druhý může preferovat užívání odpoledne nebo večer.

Důležitým krokem k maximalizaci výhod, které cordyceps může nabídnout, je proto pochopení a respektování jedinečných potřeb těla.

Naši nabídku cordycpesu naleznete v kategoriích: Cordyceps extrakMedicinální houby.

Zdroje:

https://erbology.co/how-take-cordyceps/

https://www.mushroomrevival.com/blogs/blog/the-best-time-to-take-cordyceps-for-maximum-benefits

https://ommushrooms.com/blogs/blog/cordyceps-dosage-m2

https://www.vitaherbals.cz/cordyceps

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.