Hericium: Účinky a zdravotní benefity, které je třeba znát

Hericium erinaceus, známý také jako korálovec ježovitý nebo lví hříva, nám otevírá dveře k pevnému zdraví. Jeho účinky na naše fyzické a duševní zdraví nejsou jen běžné – jsou výjimečné. V našem článku si tyto účinky podrobně rozebereme a zjistíme, jakým způsobem mohou být klíčem k lepšímu životu. Připravte se na objevování zdravotních benefitů, které vám mohly uniknout, a na cestu k optimálnímu zdraví prostřednictvím této jedinečné houby.

Co je hericium? Základní informace

Medicinální houba Hericium erinaceus představuje fascinující houbu, která si v posledních letech získala poměrně výraznou popularitu. Přirozeně díky svým pozoruhodným účinkům. Její vzhled je nápadný a nezaměnitelný, s dlouhými vláknitými výběžky, které připomínají lví hřívu. Co však činí hericium tak jedinečným a oblíbeným v tradiční medicíně?

Hericium medicinální houba (Lví hříva)

Tradičně se využívá v různých kulturách kvůli svým všestranným zdravotním účinkům. Tato houba totiž obsahuje různé bioaktivní sloučeniny, které mají pozitivní vliv na náš organismus jako celku. V lidové asijské medicíně se hericium nejčastěji používá k podporu trávení, posílení imunitního systému a zlepšení celkového zdraví mozku.

Co se týče výskytu v přírodě, hericium upřednostňuje různé druhy stromů a může být nalezeno na větvích nebo kořenech těchto stromů. Růstová místa této houby zahrnují zejména bukové, dubové a jiné lesy.

Hericium v přírodě

Hericium účinky

Hericium, jako medicinální houba, disponuje všestrannými blahodárnými účinky na náš organismus. Lidé ji však zvyknou vyhledávat i ve spojení s konkrétními zdravotními problémy. Které to jsou?

Hericium a skleróza: Podpora nervového systému

Hericium, známý pro svůj vysoký obsah účinných bioaktivních látek, jako jsou například polysacharidy a neurotrofické faktory, se ukázal být nadějným prostředkem v prevenci sklerózy. Tyto látky totiž dokáží podporovat růst a obnovu nervových buněk, čímž poskytují potenciální ochranu před degenerativními účinky sklerózy.

Studie také naznačují, že pravidelná konzumace hericium může zmírnit závažnost symptomů sklerózy a zlepšit celkovou kvalitu života pacientů. Díky těmto pozoruhodným účinkům se hericium stává nadějným spojencem v boji proti neurodegenerativním onemocněním.

Hericium a Alzheimerova choroba: Ochrana pro kognitivní funkce

Podle vědeckých studií hraje v boji proti Alzheimerově chorobě hericium důležitou roli - v ochraně kognitivních funkcí. Jeho obsah beta-glukanů podporuje detoxikaci mozku od škodlivých látek a zmírňuje zánětlivé procesy, které jsou spojeny s vývojem tohoto onemocnění.

Kromě toho se hericium připisuje i schopnost zvyšovat hladinu nervových růstových faktorů, což přispívá k regeneraci mozkových buněk. Tyto vlastnosti dělají z hericium vhodnou volbu pro ty, kteří hledají přírodní způsob, jak chránit své kognitivní zdraví.

Hericium a borelióza: Boj s infekcí a imunitní podpora

Při borelióze vstupuje hericium na scénu se svými výraznými antimikrobiálními vlastnostmi. Studie naznačují, že látky obsažené v této houbě mohou účinně bojovat proti bakteriím Borrelia burgdorferi, způsobujícím toto onemocnění.

Kromě toho hericium posiluje imunitní systém prostřednictvím aktivace imunokompetentních buněk. Tato kombinace činí z hericium účinnou podpůrnou terapii při léčbě boreliózy.

Hericium a Parkinsonova nemoc: Ochrana neuronů a motorických funkcí

Výzkumy ukazují, že hericium je také prospěšné v boji proti Parkinsonově chorobě – neurodegenerativní poruše spojené s postupnou ztrátou neuronů v mozku. Jeho schopnost zvyšovat hladinu nervových růstových faktorů dokáže chránit stávající neurony a stimulovat růst nových.

Dále se hericium připisuje schopnost zmírnit motorické symptomy spojené s Parkinsonovou chorobou, jako jsou tremor a svalová rigidita. Tyto vlastnosti dělají z hericium zajímavý nástroj v boji proti této komplexní neurodegenerativní nemoci.

Hericium na mozek: Kombinace kognitivních výhod

Kromě cílových účinků na specifická onemocnění, hericium působí také na celkovou podporu mozkové činnosti. Jeho vliv na zlepšení paměti, koncentrace a kognitivních schopností je důvod, proč se stává nadějným přírodním prostředkem pro ty, kteří touží po celkovém zdraví svého mozku.

Hericium proti depresi a úzkosti

Hericium erinaceus má potenciál ovlivňovat některé aspekty duševního zdraví, včetně úzkosti a deprese. Výzkum v této oblasti je sice stále v raném stádiu, ale několik studií na zvířatech a první studie na lidech naznačují určitý potenciál. V tomto směru je však ještě potřebný další výzkum, aby bylo dosaženo konkrétnějších závěrů.

Hericium a další zdravotní účinky: Více než jen ochrana nervového systému

Kromě specifických účinků na neurologická onemocnění se hericium osvědčuje iv jiných oblastech zdraví. Jeho přínosy zahrnují posílení imunitního systému, zlepšení trávení a celkovou vitalitu organismu. To činí z hericium výjimečnou houbu s širokým spektrem přínosů pro lidské zdraví.

Díky obsahu antioxidantů zajišťuje hericium účinnou ochranu buněk i před oxidačním stresem, což je zvláště důležité například při prevenci nádorových onemocnění.

Věděli jste, že…

…extrakt z korálovce zlepšuje metabolismus tuků a snižuje hladinu triglyceridů? Z toho důvodu je tato houba vyhledávána i lidmi, kteří trpí obezitou. Rovněž je známo, že hericium pomáhá zabránit oxidaci cholesterolu v krevním oběhu. Oxidované molekuly cholesterolu mají totiž tendenci přichytávat se na stěny tepen, což zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice.

Má hericium vedlejší účinky?

Hericium je obecně považován za bezpečný doplněk stravy, přesto se u někoho mohou dostavit vedlejší účinky. Jsou však velmi vzácné a téměř vždy souvisejí s nadměrnými dávkami.

Zde jsou některé potenciální vedlejší účinky, při kterých byste měli zpozornět:

  • Alergické reakce - pokud máte alergii na jiné houby, měli byste být extra opatrní i při užívání hericium. Mezi nejčastější příznaky alergické reakce patří vyrážka, svědění a otok.
  • Problémy s trávením - u některých lidí se mohou dostavit mírné problémy s trávením, jako je například průjem, nadýmání nebo bolesti břicha.
  • Interakce s léky - pokud užíváte léky (zejména na srdečně-cévní onemocnění), tak užívání této medicinální houby vždy konzultujte s lékařem.
  • Možná citlivost na složky – někteří lidé mohou být citliví na určité složky v hericium, což může způsobit i další nežádoucí reakce. Jedná se však o velmi vzácný případ.

Poznámka

Je důležité dodržovat doporučené dávkování a sledovat své tělo na případné vedlejší reakce. Máte-li jakékoli obavy nebo nežádoucí účinky, měli byste se poradit se svým lékařem.

Užívání herice

Hericium si můžete zařadit do jídelníčku několika způsoby, ideálně prostřednictvím doplňků stravy od certifikovaných výrobců.

Mezi nejběžnější způsoby forem užívání patří:

  • Extrakt – extrakt z herice je dostupný ve formě kapslí nebo tablet, což je pohodlný způsob dávkování. Tyto formy umožňují přesné měření dávky a jsou vhodné pro ty, kteří upřednostňují snadný a rychlý způsob konzumace. Dávkování: 2-3 kapsle denně s jídlem.
  • Prášek - je ideální pro přidávání do smoothie, salátů, jogurtu nebo nápojů. Nejčastěji se jedná o formu tablet. Dávkování: 1-2 tablety denně.
  • Tekutý extrakt – kapky tekutého extraktu si můžete přidat do vody, čaje nebo jiných nápojů. Dávkování: obvykle 1 čajová lžička tekutého extraktu s vodou nebo šťávou. Užívejte jednou denně.

Při výběru doplňků stravy je důležité dbát na ověřené a kvalitní zdroje surovin. U nás ve Vitaherbals vám nabízíme hericium v prémiové kvalitě - veganské kapsle HPMC, bez laktózy a bezlepkové, bez přísad a protispékavých činidel. Produkty disponují certifikátem Bio-Control IMO Ecocert.

Z naší nabídky Vitaherbals (Hericium) pro vás vybíráme následující doplňky stravy:

Biotiva Bio Hericium - produkt je velmi bohatý na stopové prvky, minerály, esenciální aminokyseliny, vlákninu, polysacharidy a slouží jako zdroj přírodních antioxidantů. Je ideální při neurologických problémech a trávicích obtížích různého typu. Posiluje imunitní systém a pomáhá při depresích. Dávkování: 3 kapsle denně. Obsah balení: 150 kapslí.

Biotiva Bio Reishi + Shiitake + Chaga komplex 7 hub - produkt obsahuje sedm medicinálních hub (včetně hericium) a proto má širokospektré účinky. Podporuje funkci plic, ledvin a celkový fyzický a duševní stav. Je také výborným prostředkem k prevenci nádorových onemocnění ak posílení oběhového či imunitního systému. Dávkování: 2 kapsle denně. Obsah balení: 120 kapslí.

Biotiva Bio Hericium prášek - obsahuje vysoké množství polysacharidů, fytosterolů, betaglukanů a další bioaktivní látky. Má vliv na kognitivní funkce, čímž může pomoci při neurologických problémech. Také podporuje celkovou vitalitu organismu, pomáhá při trávení a posiluje imunitní systém. Dávkování: 1 - 2 čajové lžičky za den přidat k jídlu nebo rozmíchat v oblíbeném nápoji. Obsah balení: 150 g prášku.

Závěr

Užívání hericium a jeho účinků jako součásti vašeho zdravého životního stylu, může být významným krokem směrem k podpoře vašeho zdraví. Jeho pozoruhodné účinky na nervový systém, kognitivní funkce a celkovou vitalitu ho činí hodnotným doplňkem stravy.

Pokud hledáte kvalitní výživové doplňky s obsahem herice, navštivte náš e-shop Vitaherbals, kde naleznete produkty navržené přesně pro vaše individuální potřeby. Začněte svoji cestu k optimálnímu zdraví ještě dnes a objevte výhody, které hericium od Vitaherbals může přinést vašemu životu.

Pro nákup navštivte naši kategorii: Hericium.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7826851/

https://bluerosepharmacy.com/blog/general-category/lions-mane-mushroom-for-multiple-sclerosis/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2020.00155/full

https://books.google.sk/books?hl=cs&lr=&id=iRvBEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT4&dq=Hericium+and+borreliosis&ots=C6IvdRHvFB&sig=F49w3WubXGA2vWSy1-Orp0z_fDM %20borreliosis&f=false

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36289766/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5855563/

https://www.vitaherbals.cz/

https://www.vitaherbals.cz/p/biotiva-bio-hericium-150-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/p/biotiva-bio-reishi-shiitake-cordyceps-komplex-7-hub-120-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/p/biotiva-bio-hericium-prasek-150g

https://www.vitaherbals.cz/hericium

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty3