Jak a kdy užívat probiotika: Před nebo po jídle?

Jestliže vás někdy v minulosti trápili zažívací problémy, nebo jste potřebovali posílit imunitní systém, tak v tom případě jste již určitě slyšeli o probiotikách. Vstup do světa probiotik však může být jako procházka v labyrintu – plný otázek a nejistot. Co je opravdu důležité vědět? Jak a kdy užívat probiotika pro nejlepší výsledky? Před nebo po jídle? V našem článku se dozvíte vše potřebné, abyste našli z tohoto labyrintu otázek cestu ven.

Co jsou probiotika a stručný seznam jejich účinků

Probiotika jsou živé mikroorganismy - bakterie, které poskytují organismu mnoho prospěšných vlastností. Nejdůležitější z nich je udržování rovnováhy mikroflóry v trávicím systému. Nicméně účinky probiotik sahají daleko za hranice trávicího systému. Z nich nejdůležitější jsou následující:

  • Podpora trávení - pomáhají usnadnit trávení a zvýšit absorpci živin ve střevě. (Více o podpoře trávení si můžete přečíst v našem článku: Co pomáhá na trávení?)
  • Posílení imunitního systému - správná rovnováha střevní mikroflóry má příznivý vliv na imunitní systém. (Posílení imunity se detailněji věnujeme v článku: Jak posílit imunitu?)
  • Zlepšení pohody - přispívají k celkovému pohodlí trávicího systému a minimalizují nepříjemné symptomy poruchy trávení (průjem, zácpa…).< /span>
  • Regulace hmotnosti - některé studie naznačují, že probiotika dokáží ovlivnit hladinu tuku v těle a tím i hmotnost.
  • Podpora duševního zdraví - vztah mezi střevním mikrobiomem a mozkem naznačuje, že probiotika mohou mít účinky i na duševní zdraví.< /span>

Věděli jste, že…

…správné načasování užívání probiotik hraje důležitou roli při dosahování optimálních výsledků? Užívání probiotik je zvláště důležité po antibiotikách, při trávicích potížích a v období stresu.

Kdy užívat probiotika: Ráno nebo večer?

Rozhodnutí o tom, kdy užívat probiotika, může mít vliv na to, jak dobře budou tyto prospěšné mikroorganismy podporovat váš organismus. Správné načasování zohledňuje různé faktory, včetně vašich stravovacích návyků a individuálních zdravotních preferencí.

Probiotika ráno: Aktivace a podpora energie

Užívání probiotik ráno může mít své výhody. Po nočním odpočinku se tělo probouzí a začíná se připravovat na nový den. V této fázi probiotika pomohou stimulovat trávení a přispívají k rychlejšímu metabolismu.

Pochopitelně, čerstvě užitá probiotika vytvářejí vhodné prostředí ve střevech pro prospěšné bakterie, což podporuje jejich rozmnožování a aktivitu během dne. Kromě toho užívání probiotik ráno pomáhá zlepšit energetickou úroveň organismu a zlepšuje celkovou pohodu.

Probiotika večer: Regenerace a relaxace

Na druhé straně, večer je čas, kdy se tělo připravuje na odpočinek a regeneraci. Užívání probiotik večer je proto prospěšné pro procesy, které se odehrávají během spánku.

Konkrétně, tím že probiotika podporují rovnováhu ve střevech, zároveň zajišťují, že organismus se během spánku regeneruje v optimálním prostředí. To má přirozeně pozitivní vliv na kvalitu spánku a pomůže to organismu lépe se připravit na nový den.

TIP

Je důležité si uvědomit, že optimální načasování užívání probiotik je individuální. Někteří lidé proto mohou preferovat užívání probiotik ráno, jiní zase večer. Z toho důvodu jako první je třeba zkusit obě možnosti a pozorovat, jak bude reagovat váš trávicí systém.

Před nebo po jídle: Správný čas pro probiotika

Rozhodnutí, zda užívat probiotika před nebo po jídle, může ovlivnit jejich účinnost a schopnost podporovat trávicí systém. Také v tomto směru správné načasování zohledňuje několik faktorů, včetně typu probiotik, typu potravy a vašich osobních preferencí.

Probiotika před jídlem: Příprava trávicího traktu

V některých případech má užívání probiotik před jídlem své výhody. Přirozeně záleží to zejména na typu mikroorganismů, které obsahují. Když konzumujete probiotika před jídlem, mohou se lépe promíchat se žaludečními šťávami při stabilním množství žaludeční kyseliny, což zvyšuje jejich schopnost přežít při přechodu přes žaludek a dosáhnout střeva v lepším stavu.

Probiotika po jídle: Podpora trávení a absorpce

Na druhé straně užívání probiotik po jídle poskytne prospěšným bakteriím potřebný čas na začlenění se do střevní mikroflóry. Během jídla a velmi krátce po jídle se však žaludeční kyselina zvyšuje, což vytváří méně příznivé prostředí pro probiotika. Proto je nejlepší užívat probiotika až několik minut po jídle.

Zjistěte, jak si vybrat správná probiotika v našem článku: Jak si vybrat nejlepší probiotika?

TIP

Pokud se rozhodnete užívat probiotika před jídlem, ujistěte se, že to děláte 15 až 30 minut před jídlem. Pokud preferujete užívání po jídle, počkejte přibližně 30 až 45 minut po jídle, aby se úroveň žaludeční kyseliny stabilizovala.

Individuální rozdíly a experimentování

Důležité je si uvědomit, že jde o obecná doporučení a každý může na užívání probiotik reagovat různě. Někdo se cítí lépe s užíváním probiotik před jídlem, zatímco jiným může vyhovovat jejich užívání po jídle. Proto je třeba v tomto směru trochu experimentovat a sledovat, jak se cítíte.

Užívání probiotik s antibiotiky a dalšími léky

Kombinace probiotik s antibiotiky a jinými léky má významný vliv na zdraví a pohodu. Antibiotika, byť účinná při boji proti infekcím, mají totiž vedlejší účinky, mezi něž patří i narušení rovnováhy střevní mikroflóry. To vede k trávicím obtížím, průjmu a jinému nepohodlí.

A právě probiotika jsou cenným nástrojem pro obnovení této rovnováhy. Avšak iv tomto případě je důležité správné načasování jejich užívání pro dosažení optimálních výsledků.

Správné načasování a dávkování

Základní informací je fakt, že užívání probiotik a antibiotik je třeba časově oddělit. Doporučuje se užívat probiotika minimálně 2 hodiny po užití antibiotik. Tím se minimalizuje interference s léky a umožní se antibiotikům plnit svůj úkol. Obecně je také důležité dodržovat doporučenou dávku probiotik podle pokynů výrobce nebo lékaře.

Jiné léky a interakce s probiotiky

Kromě antibiotik existují i jiné léky, které mohou interagovat s probiotiky. Některé z nich mají vliv na účinnost probiotik nebo naopak. Mezi takové léky patří například:

  • Imunosupresiva
  • Antacida
  • Laxativa
  • Léky na kontrolu cukrovky

Kdy začnou účinkovat probiotika?

Odpověď na tuto otázku není zcela jednoznačná, protože účinky probiotik se mohou lišit v závislosti na několika faktorech, a to následujících:

  • Individuální odezva - každý organismus je jiný a reaguje na probiotika individuálně. Někteří lidé mohou cítit pozitivní účinky již po pár dnech, zatímco jiní si všimnou změny až po několika týdnech. Důležité je ale být trpělivý a sledovat své tělo.
  • Typ probiotik - existuje velká různorodost druhů a kmenů probiotik. Některé z nich dokáží zaúčinkovat rychleji, zatímco jiné potřebují více času na to, aby se ve střevech usadily a začaly působit.
  • Dávkování a doba užívání - dodržování doporučených dávek a pravidelné užívání pomáhá rychlejšímu nástupu účinků. Kromě toho i čas, kdy užíváte probiotika (ráno, večer, před nebo po jídle), dokáže ovlivnit, jak rychle budete pozorovat změny.
  • Zdravotní stav a cíl užívání - pokud užíváte probiotika k řešení konkrétních zdravotních problémů, může trvat trochu déle, než se tyto problémy začnou zlepšovat.</span >

Doporučená denní dávka probiotik

Jak jsme již v článku zmínili, správní dávkování probiotik je velmi důležité pro dosažení optimálních výsledků a zajištění zdravé rovnováhy v trávicím systému. V tomto směru je třeba zvážit následující okolnosti:

Druh a kmen probiotik

Různé druhy a kmeny probiotik mají odlišné doporučené dávky. Některá probiotika jsou koncentrovanější a vyžadují menší dávku, zatímco jiná vyžadují vyšší dávku k dosažení požadovaného účinku. Zkontrolujte si proto etiketu produktu a dodržujte pokyny výrobce.

Cíl užívání

Pokud užíváte probiotika k prevenci trávicích problémů nebo k udržení zdravé střevní mikroflóry, doporučená denní dávka může být nižší. Pokud se ale snažíte řešit konkrétní zdravotní problémy, dávkování je vyšší a může se měnit podle pokynů lékaře.

Pravidelnost užívání

Kromě správného dávkování je také důležité užívat probiotika pravidelně, aby se udržela jejich účinnost. Někteří lidé preferují užívání ráno, jiní večer. Základem je však dodržovat konzistentní užívání podle doporučení výrobce.

Jak často a jak dlouho užívat probiotika?

Rovněž délka a frekvence užívání probiotik závisí na několika faktorech, včetně vašich cílů, zdravotního stavu či typu probiotik, které užíváte. Přinášíme vám základní úvahy týkající se toho, jak dlouho a jak často je vhodné užívat probiotika:

Krátkodobé užívání a cílové období

Krátkodobé užívání probiotik je vhodné zejména tehdy, pokud máte konkrétní cíle nebo momentální zdravotní problémy. Například po užití antibiotik je ideální užívat probiotika během období obnovy střevní mikroflóry. Podobně, pokud máte problémy s trávením, můžete zvážit krátkodobé užívání na podporu trávicího systému. V takových případech by mohla být délka užívání pár týdnů, dokud se problémy nezlepší.

Dlouhodobé užívání a udržování

Pochopitelně, probiotika lze užívat i dlouhodobě. Dlouhodobé užívání probiotik pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru v optimálním stavu a minimalizovat riziko nerovnováhy. To je obzvláště přínosné, máte-li sklon k trávicím problémům, nebo pokud se snažíte posílit imunitní systém. Pro dlouhodobé užívání probiotik se však nezapomeňte poradit se svým lékařem.

Mohou mít probiotika vedlejší účinky?

Probiotika jsou známé svými prospěšnými účinky na zdraví, zejména svou podporou trávicího systému a imunitního systému. Nicméně, jako u každého doplňku stravy nebo léku, i probiotika mohou mít vedlejší účinky. Obvykle jsou ale mírné a dočasné. Nejčastěji jde o:

  • Mírné trávicí nepohodlí - například nadýmání, plyny nebo nepravidelná stolice. Tyto příznaky jsou ale obvykle přechodné a často jsou způsobeny přizpůsobováním se novým bakteriím ve střevech.
  • Reakce u citlivých jedinců - tyto reakce mohou zahrnovat nevolnost, průjem nebo jiné zažívací potíže. Většinou se jedná o dočasné příznaky, které ustoupí, když se tělo přizpůsobí novým mikroorganismům.
  • Interakce se stávajícími zdravotními stavy - například s oslabeným imunitním systémem nebo onemocněními trávicího systému. Proto pokud máte jakékoli zdravotní problémy, je důležité užívání probiotik konzultovat s lékařem.
  • Kvalita a typ probiotik - některá probiotika mohou být lépe tolerována než jiná, a proto je důležité vybrat si produkt od spolehlivého výrobce. Faktem také je, že různé druhy probiotik mohou mít na jednotlivce odlišné účinky.
  • Alergické reakce a nesnášenlivost - ve vzácných případech mohou probiotika způsobit alergické reakce u jedinců, kteří jsou na některé jejich složky alergičtí. Kromě toho, někteří lidé mohou trpět nesnášenlivostí na určité druhy probiotik, což může způsobit zažívací potíže.

Závěr

Řešení jak a kdy užívat probiotika spočívá ve správném načasování, dávkování a zohlednění individuálních potřeb. Užívání probiotik je ale zvláště důležité v období antibiotické léčby. Nezapomeňte sledovat, jak reaguje vaše tělo, a neváhejte konzultovat s lékařem nebo odborníkem na výživu, pokud máte jakékoli dotazy nebo obavy.

Zlepšete si trávení a podpořte své zdraví návštěvou e-shopu Vitaherbals! Objevte u nás širokou nabídku kvalitních probiotik pro vaši střevní mikroflóru. Klepněte níže a začněte cestu k lepšímu zdraví ještě dnes.

Všechny produkty s obsahem probiotik naleznete v naší kategorii: Probiotika a laktobacily.

Zdroje:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics

https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-and-weight-loss

https://www.goodhousekeeping.com/health/a35999079/best-time-to-take-probiotics/

https://www.henryford.com/blog/2020/06/antibiotics-and-probiotics-how-medications-affect-your-gut

https://www.mindbodygreen.com/articles/how-much-probiotics-per-day

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323821#side-effects

https://www.vitaherbals.cz/probiotika-laktobacily

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty6