Jak dlouho a kdy užívat Reishi?

V dnešní moderní době stále více lidí objevuje blahodárné účinky přírodních výživových doplňků. A mezi nimi získává na popularitě i Reishi. Tato výjimečná houba, známá také jako „houba nesmrtelnosti“ či „houba bohů“, je od nepaměti používána v tradiční čínské a asijské medicíně. Víte však, jak ji správně konzumovat, a jak dlouho bychom ji měli užívat, abychom dosáhli optimálních výsledků? V našem článku si o tom povíme více.

Formy užívání Reishi a rozdíly mezi nimi

Reishi (lat. Ganoderma lucidum), je medicinální houba s mnoha zdravotními benefity, přičemž je dostupná v různých formách. Výběr vhodné formy užívání závisí hlavně na individuálních preferencích a potřebách každého jednotlivce. Nejčastěji formy užívání Reishi jsou následující:

  • Tablety a tobolky - vhodné pro ty, kteří preferují praktičnost a jednoduchost v dávkování. Z toho důvodu jsou ideální například v případě, kdy často cestujete. Obvykle nemají výraznou chuť.
  • Prášek - flexibilita v konzumaci. Je zde možnost přidávat Reishi do nápojů, smoothie, nebo jídel.
  • Čaj - vhodná forma zejména pro ty, kteří si užívají relaxace a rituálu pití čaje.
  • Tinktura - pro ty, kteří preferují kapky kvůli rychlejšímu vstřebávání. Někdy může být nevýhodou přídavek alkoholu.
  • Extrakty - ideální forma pro lidi, kteří hledají koncentrovanou formu Reishi s vysokým obsahem účinných látek. Extrakty jsou efektivní iv nižších dávkách.

Při výběru formy užívání Reishi je důležité zvážit vlastní preference, životní styl a zdravotní potřeby. Kromě toho je vhodné konzultovat s odborníkem nebo lékařem, aby se zajistilo bezpečné a účinné užívání této houby. Zejména pokud jde o pravidelnou doplňkovou léčbu dlouhodobého charakteru.

Věděli jste, že…

…v přírodě se vyskytuje několik druhů houby Reishi? Jedná se například o fialovou, modrou, žlutou, černou a bílou Reishi. Nejvyšší obsah účinných látek je však prokázán u Reishi červené.

Jak a kdy správně užívat Reishi?

Správný způsob užívání Reishi závisí nejen na individuálních preferencích, ale také na zdravotních potřeb a problémů organismu. Obecně je nejefektivnější její užívání v souvislosti s podporou krevního oběhu. To znamená, že užívání Reishi je doporučeno například v případě stavů vyčerpanosti a únavy.

Kromě toho tato houba pozitivně ovlivňuje trávení, problémy s nadýmáním a řeší kašovitou stolici či nechutenství. Přirozeně to ještě není zdaleka všechno. Více o účincích užívání Reishi se dočtete v našem článku: Reishi: Starodávné léčivé účinky v současném světě.

Užívání Reishi ráno

Vhodný čas pro užívání hub Reishi je velmi individuální a závisí na požadovaných účinků. Například užívání extraktu z Reishi ráno pomáhá nastartovat tělo do nového dne a posílit imunitu organismu. A to díky antioxidačním vlastnostem Reishi.

TIP

Kombinace extraktu z Reishi a ranního džusu, případně smoothie, pomáhá zmírnit mírnou hořkost houby Reishi. I v tomto směru proto záleží na formě užívání.

Užívání Reishi večer

Pokud toužíte po zlepšení kvality spánku nebo bojujete se stresem, tak nejlepší čas na užívání Reishi je právě večer. Extrakt z Reishi má uklidňující účinek a podporuje klidný a zdravý spánek. Houba Reishi totiž ovlivňuje metabolickou dráhu spojenou se serotoninem - usměrnění spánkových cyklů. Stačí užít Reishi asi hodinu před spaním. Stejně tak, pokud si odpoledne rádi pospíte, je dobré dát si tuto houbu k obědu.

Poznámka

Reishi pomáhá regulovat krevní tlak a posilovat funkci jater . Avšak v tomto směru se optimální doba jejího užívání odvíjí od faktorů, jako jsou denní režim nebo užívání léků. Je důležité nechat si vždy odstup nejméně hodinu, pokud jste užil lék na tyto zdravotní problémy.

S jídlem nebo bez jídla?

Na otázku, zda užívat Reishi s jídlem nebo bez jídla, neexistuje jednoznačná odpověď. Užívání této houby s jídlem ale může přispět k trávicímu pohodlí a minimalizování možných trávicích nepříjemností.

Naopak, užívání Reishi bez jídla umožňuje rychlejší absorpci účinných látek na prázdný žaludek. To oceníte zejména tehdy, upřednostňujete-li jednodušší dávkování a rychlý nástup prospěšných vlastností Reishi.

Jak dlouho užívat Reishi?

Obecně platí, že Reishi je považována za bezpečnou a dobře tolerovanou medicinální houbu. A proto není problém užívat ji i dlouhodobě. Doporučená délka užívání však může varírovat v závislosti na konkrétních zdravotních problémech nebo cílech.

Je také důležité brát v úvahu možné individuální reakce. V některých případech se totiž mohou v souvislosti s dlouhodobým užíváním vyskytnout nežádoucí účinky. Většinou se však jedná jen o mírné gastrointestinální nepříjemnosti. V tom případě se doporučuje konzultace s lékařem, který vám poskytne přesné pokyny k dávkování a délce užívání přípravku Reishi.

Obecně je dlouhodobé užívání Reishi prospěšné hlavně v následujících případech:

Reishi a chronický stres

Reishi obsahuje adaptogenní látky, které pomáhají tělu přizpůsobit se stresu. Dlouhodobé užívání může podpořit rovnováhu hormonů a tím zmírnit vliv chronického stresu na imunitní systém.

Reishi a poruchy spánku

Reishi má uklidňující vlastnosti, které podporují relaxaci a zlepšují kvalitu spánku. Dlouhodobé užívání proto pomáhá stabilizovat spánkový cyklus a zmírnit problémy s nespavostí.

Reishi a imunitní systém

Reishi obsahuje polysacharidy a betaglukany, které podporují imunitní systém. Dlouhodobé užívání proto zvyšuje odolnost organismu vůči infekcím a onemocněním.

Reishi a snížená vitalita

Reishi obsahuje adaptogeny, které pomáhají zvýšit energii a vytrvalost. Dlouhodobé užívání proto zlepšuje celkovou vitalitu a odstraňuje pocit únavy.

Reishi a kontrola hladiny cukru v krvi

Reishi má potenciál regulovat hladinu cukru v krvi. Dlouhodobé užívání této houby proto dokáže pomoci lidem s cukrovkou nebo rizikovými faktory spojenými s metabolickým syndromem.

Závěr

Reishi má svou dlouhou historii již od dob starověké tradiční čínské medicíny. Vzhledem k jejím antioxidačním vlastnostem dokáže účinně podporovat imunitní systém a řešit mnohé problémy v souvislosti s krevním oběhem. Výhodou je, že je dostupná v mnoha formách užívání a také skutečnost, že ji můžete užívat i dlouhodobě. Přirozeně, při zdravotních problémech je vhodná konzultace s lékařem.

Pro nákup výživových doplňků s obsahem ashwagandhy navštivte naši kategorii: Reishi.

Zdroje:

https://heilbronherbs.com/blogs/journal/reishi-plant-profile

https://www.drugs.com/npp/reishi-mushroom.html

https://rritual.com/blogs/usage/best-time-of-day-to-take-reishi-mushroom

https://learn.freshcap.com/tips/best-time-to-take-reishi/

https://www.naturesrise.com/blogs/brainfood/how-long-does-it-take-for-reishi-mushroom-to-work

https://www.vitaherbals.cz/reishi

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty2