Jak používat anatomický polštář a správně na něm spát?

Jste unaveni z nekvalitního spánku a neustálé bolesti krku? Jedním z nejjednodušších řešení je právě anatomický polštář, který se dokáže dokonale přizpůsobit tvaru krku a hlavy. Výsledkem je lepší kvalita spánku a úleva od bolesti krční páteře. V porovnání s klasickým polštářem má také výhodu v tom, že pomáhá iv boji proti chrápání, migrénám či jiným zdravotním problémům. V našem článku se také dozvíte, jak si vybrat vhodný anatomický polštář a jak jej správně používat.

Tvary anatomických polštářů

Anatomické polštáře jsou navrženy tak, aby poskytovaly potřebnou podporu a pohodlí během spánku a udržovaly správnou polohu těla. Avšak na trhu existuje mnoho různých tvarů těchto polštářů. Navíc se liší iv závislosti na jejich účelu použití, kvalitě použitých materiálů a konstrukce. Nejčastěji používané tvary anatomických polštářů jsou následující:

  • Polštář ve tvaru válce - vhodný pro ty, kteří spí na boku nebo na zádech. Poskytuje oporu pro krk a hlavu, přičemž pomáhá udržovat správnou polohu krční páteře.
  • Polštář s klínem - ideální pro ty, kteří mají problémy s dýcháním nebo s krevním oběhem. Polštář s klínem totiž pomáhá udržovat horní část těla ve zvýšené poloze, což usnadňuje dýchání a zlepšuje krevní oběh.
  • Polštář s tvarem dvojité vlnovky - tvar dvojité vlnovky zajišťuje, že polštář se perfektně přizpůsobí konturám těla, což výrazným způsobem pomáhá udržovat správnou polohu krční páteře při spánku. Rovněž tento tvar pomáhá při bolestech krční páteře a při problémech s chrápáním a spánkovým apnoe.
  • Polštář s tvarem motýla - vhodný pro lidi s dýchacími potížemi a také pro lidi trpící nespavostí.
  • Polštář s tvarem oblouku – kromě udržování správné polohy krční páteře při spánku pomáhá také snížit tlak na krční páteř a tím ulevuje od bolesti.

TIP

V těhotenství je oblíbený oválný nebo klínovitý anatomický polštář pro spaní na boku – těhotenský polštář. Pomáhá uvolnit tlak na bříško a podporuje správnou polohu páteře při ležení.

Co je třeba zvážit při výběru anatomického polštáře?

Při výběru anatomického polštáře byste ovšem kromě tvaru polštáře měli zvážit i další faktory. K nejdůležitějším patří následující:

  • Určete si, na jakou část těla polštář potřebujete - anatomické polštáře se kromě oblasti krku a hlavy používají také na podporu dolní části zad nebo na nohy.
  • Zvažte své spánkové návyky - spíte-li na boku, měli byste zvážit polštáře s výrazným výřezem pro ramena a hlavu, aby se vám správně podepřel krk. Spíte-li na zádech, měli byste zvážit polštáře s výrazným výřezem pro hlavu, který podepře krční páteř. Pokud spíte na břiše, zvažte polštáře s nižším profilem, které nebudou mačkat krk.
  • Zohledněte svoji postavu - anatomické polštáře jsou k dispozici v různých rozměrech a proto je třeba si vybrat takový, který bude nejlépe vyhovovat vaší postavě. Důležitá je zejména správná výška polštáře při spaní.
  • Zkuste si polštář před koupí - nejlepší je vyzkoušet si polštář ještě před koupí, abyste zjistili, zda vám vyhovuje.

Jak používat anatomický polštář správně?

Používání anatomického polštáře závisí zejména na spánkové poloze a osobních preferencích. Obecně platí, že polštář by měl dokonale podpírat krk a udržovat jej v jedné rovině s páteří. Jakékoli vychýlení od této polohy může postupem času vést k bolestem krční páteře.

Při spánku na zádech by měl být polštář umístěn pod krkem, aby se udržela přirozená křivka krční páteře. Při spánku na boku by měl být zase polštář dostatečně vysoký, aby se krční páteř udržela v rovině s páteří. Pokud je totiž polštář příliš nízký nebo příliš vysoký, povede to k nadměrnému ohnutí krční páteře.

Při bolestech krční páteře a ramen by měl být anatomický polštář používán tak, aby se minimalizovalo jakákoli nežádoucí napětí v těchto oblastech. To například znamená, že polštář je nejlépe umístit pod jiným úhlem, než jak jste zvyklí. Ovšem dbejte na to, aby vám vyplnil celý prostor nad ramenem.

Správné polohy při spánku na anatomickém polštáři

Anatomický polštář je ideální zejména pro lidi, kteří trpí bolestmi krční páteře, trpí nespavostí nebo mají problémy s chrápáním. Efektivní využívání anatomického polštáře však závisí na preferované spánkové poloze.

Čtěte více: Polštář proti chrápání - naše recenze

Spánek na zádech

Při spánku na zádech je nejlepší používat anatomický polštář těsně pod krkem, aby se zachovala přirozená křivka krční páteře. To vám pomůže udržovat během spánku hlavu v rovině s páteří. Polštář by měl být ale dostatečně vysoký, aby bylo dosaženo tohoto efektu.

Mohlo by vás zajímat: Jaký polštář zvolit při bolestech krční páteře?

Spánek na boku

Při této poloze je nejdůležitější zajistit, aby se vám hlava nezakláněla příliš dozadu ani do boků. I v tomto případě je třeba dbát na to, aby byl polštář dostatečně vysoký a vyplnil prostor nad ramenem. Při bolestech páteře také pomáhá umístit polštář mezi nohy, čímž se zmírní tlak na boky a bederní část páteře.

Spánek na břiše

Poloha na břiše je pro spánek tou nejméně vhodnou polohou, což samozřejmě platí i pro používání anatomického polštáře. Pokud se ale přece jen nechcete vzdát této spánkové polohy, doporučuje se používat tenčí anatomický polštář. Standardní výška polštáře totiž v této poloze způsobuje, že krk a páteř se vychylují z roviny, což vede k bolesti v oblasti krku.

Závěr

Anatomický polštář přináší řadu výhod pro zdravý spánek. Je navržen tak, aby poskytoval potřebnou podporu krční páteře a udržoval ji v přirozené poloze. Ve srovnání s běžným polštářem je však jeho nejdůležitějším benefitem to, že dokáže účinně ulevit bolesti krční páteře a ramen.

Kromě toho používání anatomického polštáře zlepšuje celkovou kvalitu spánku. Je však důležité si uvědomit, že údržba anatomického polštáře je stejně důležitá jako jeho používání. Polštář by měl být pravidelně praný a větraný, aby se zabránilo hromadění vlhkosti a nepříjemného zápachu.

Přirozeně, při jeho čištění se nezapomeňte držet pokynů od výrobce. Některé anatomické polštáře mají odnímatelné potahy, které lze prát v pračce, zatímco jiné by se měly prát pouze ručně.

V případě, že anatomický polštář ztratil svoji tvarovou stabilitu, měl by se nahradit novým. Používání polštáře, který ztrácí svou podpůrnou schopnost a tvarovou stabilitu, může totiž vést k nezdravému spánku a zhoršení stavu krční páteře.

Vyberte si kvalitní anatomický polštář ještě dnes a získejte zdravý a pohodlný spánek. Přejděte do našeho e-shopu Vitaherbals a objevte naši nabídku anatomických polštářů!

FAQ

Je anatomický polštář vhodný pro každého?

Anatomický polštář je vhodný pro každého, ovšem je třeba pamatovat na to, že každý máme individuální potřeby. A to vzhledem ke své postavě, spánkovým návykům či zdravotnímu stavu. Je proto důležitější vybrat si takový polštář, který bude vyhovovat konkrétním potřebám jednotlivce.

Jak zvolit správnou výšku anatomického polštáře?

Při výběru správné výšky anatomického polštáře je třeba zohlednit několik faktorů: Mezi nejdůležitější patří postava spáče, preferovaná poloha při spánku a zdravotní problémy. Dobrou volbou může být také výběr anatomického polštáře s možností přizpůsobení výšky podle individuálních potřeb.

Jaké jsou největší výhody anatomických polštářů oproti klasickým polštářům?

Oproti klasickým polštářům nabízí anatomické polštáře několik výhod, jako například podporu správné polohy hlavy a krční páteře, minimalizování bolesti svalů v oblasti krku a celkové zlepšení kvality spánku. Také dokážou zmírnit problémy s dýchacími cestami a se spánkovou apnoe.

Může používání anatomického polštáře pomoci při bolestech krční páteře?

Ano, používání anatomického polštáře může pomoci při bolestech krční páteře tím, že poskytuje podporu správné polohy hlavy a krční páteře během spánku. Tím se minimalizuje tlak a napětí svalů v oblasti krku. Snižuje se tak pravděpodobnost vzniku bolesti.

Jak se správně udržuje a čistí anatomický polštář?

Anatomický polštář by měl být pravidelně udržován, aby se minimalizovala tvorba bakterií a plísní. Při čištění se doporučuje postupovat podle pokynů výrobce. Většinou jej lze prát v pračce při nízké teplotě nebo poté prát ručně s použitím jemného čistícího prostředku. Některé modely mají odnímatelný potah, který lze prát samostatně.

Použité zdroje

https://thesleepdoctor.com/pillow-information/how-to-choose-a-pillow/

https://nymag.com/strategist/article/best-pregnancy-pillows.html

https://www.vitaherbals.sk/news/ako-si-vybrat-najlepsi-vankus-pre-zdravy-spanok

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

https://www.spine-health.com/wellness/sleep/pillows-different-sleeping-positions

https://www.ecosa.com.au/blog/post/7-benefits-of-an-ergonomic-pillow.html

https://www.vitaherbals.sk/anatomicke-vankuse

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty5