Jak se zbavit bolesti krční páteře a jaké jsou její příčiny?

Bolest krční páteře je velmi nepříjemná a omezující. Naštěstí existuje několik způsobů, jak ji zmírnit nebo úplně odstranit. Mezi tyto způsoby patří například cvičení, masáže, fyzioterapie, správná poloha těla při spánku či zdravotní polštáře pro zmírnění bolesti. Více na téma bolesti krční páteře a hlavně jak se jí zbavit, si povíme v našem článku.

Význam a funkce krční páteře

Krční páteř, známá také jako cervikální páteř, se skládá ze 7 obratlů označovaných jako C1 až C7. Tyto obratle jsou odděleny mezistavcovými plotýnkami, které slouží jako amortizéry a umožňují pohyb krční páteře. Kolem obratlů procházejí nervy, které jsou součástí nervového systému a souvisejí s funkcí rukou, ramen, hlavy a krku. Krční páteř také obsahuje svaly, šlachy a vazy, které podporují a umožňují pohyb hlavy a krku.

Přirozeně, krční páteř má velmi důležitý význam a funkce pro náš organismus. Mezi nejdůležitější patří následující:

  • Podpora hlavy a její pohyblivost - krční páteř slouží jako opora pro hlavu a umožňuje její pohyb dopředu, dozadu a do stran.
  • Ochrana míchy a nervů - krční páteř chrání míchu a nervy, které se v ní nacházejí. Tyto nervy jsou zodpovědné za přenos signálů z mozku do těla a zpět.
  • Spojení mezi mozkem a tělem - krční páteř obsahuje množství nervů, které jsou zodpovědné za přenos informací mezi mozkem, rukama, rameny a horní částí těla.
  • Cirkulace krve a lymfy - krční páteř obsahuje krevní cévy a lymfatické uzliny, které pomáhají zabezpečovat dostatečnou cirkulaci krve a lymfy v oblasti krku a hlavy.
  • Dýchání - krční páteř je spojena se obratlemi hrudní páteře a pomáhá při dýchání. Správná poloha krční páteře umožňuje volný průchod vzduchu do plic. Přirozeně i během spánku.
  • Rovnováha a koordinace - krční páteř má také důležitou roli v udržování rovnováhy a koordinace pohybů, které jsou důležité pro běžné denní aktivity.

Jak se projevují bolesti krční páteře?

Bolesti krční páteře se mohou projevovat různými způsoby. A to v závislosti na příčině bolesti a rozsahu zánětu nebo poranění. Některé z běžných příznaků bolesti krční páteře zahrnují:

  • bolest nebo pocit napětí v oblasti krku a ramen,
  • omezený pohyb krku a potíže při otáčení hlavy,
  • svalové křeče v krku a ramenou,
  • bolest hlavy a migrény,
  • snížená citlivost a mravenčení v ramenou, rukou nebo prstech,
  • slabost v ramenou a rukou,
  • závratě a nevolnost.

TIP

Pokud trpíte dlouhodobou bolestí krční páteře, je velmi důležité tento zdravotní problém konzultovat se svým lékařem. Může být totiž příznakem vážnějšího zdravotního problému.

K jakým dalším problémům mohou vést bolesti krční páteře?

Bolesti krční páteře mohou vést k různým fyzickým a zdravotním problémům, které výrazným způsobem ovlivňují kvalitu života. Některé z těchto problémů mohou zahrnovat:

  • Omezený pohyb - pokud máte bolesti krční páteře, může se stát, že se vám těžko otáčí hlava nebo špatně hýbe krkem, což může ovlivnit vaši schopnost vykonávat běžné denní aktivity.
  • Zhoršená koncentrace a nespavost - bolesti krční páteře někdy způsobují i zhoršenou koncentraci, únavu a problémy se spánkem, což může ovlivnit vaši produktivitu a celkovou kvalitu života.
  • Migrény a bolesti hlavy - bolest krční páteře způsobuje napětí a křeče svalů v krku a ramenech, což obvykle vede k bolesti hlavy a migréně.
  • Poruchy držení těla - pokud se bolesti krční páteře neodstraní a přetrvávají dlouhodobě, tak to může vést k problémům s držením těla. A to vede k dalším problémům, jako jsou například bolesti dolní části zad a kloubů.
  • Deprese a úzkost - bolesti krční páteře mají negativní vliv naemocionální zdraví a často vedou k depresi a úzkosti.

Co způsobuje bolest krční páteře?

Bolest krční páteře může být způsobena různými faktory. Z nich nejdůležitější jsou špatné držení těla, poranění (trauma), degenerativní onemocnění, nervové problémy, stres a napětí, zánětlivá onemocnění a streptokoková infekce.

Špatné držení těla

Špatné držení těla, zejména při dlouhodobém sezení nebo při práci v neergonomické pozici, může vést k napětí a křečím svalů v krku a ramenech, což je velmi bolestivé. A to hlavně v případě, pokud tento stav trvá dlouhodoběji.

Poranění

Poranění, jako jsou například úrazy, autohavárie nebo sportovní zranění, často vedou ik poškození obratlů či tkání v krční páteři. A to pochopitelně způsobuje intenzivní bolest v oblasti krční páteře.

Degenerativní onemocnění a nervové problémy

Degenerativní onemocnění, jako je osteoartróza, mohou způsobit poškození chrupavky a kostí v krční páteři, což vede k prudkým bolestem. Stejně tak stlačení nervů v krční páteři způsobuje bolest, mravenčení a případně i slabost v rukou či ramenech.

Zánětlivá onemocnění

Zánětlivá onemocnění, jako je například spondylitida (postiženy jsou klouby mezi obratlemi) nebo revmatoidní artritida (zánět v kloubech a okolních tkáních), způsobují bolest v krční páteři různými způsoby. Obecně však při těchto onemocněních dochází k zánětlivému procesu v kloubech a kostech, který následně vede k poškození chrupavky, kostí a jiných tkání v krční páteři.

Střeptokoková infekce

Způsobuje bolest v krční páteři v případě, že se rozšíří do okolních tkání a kloubů. Často se projevuje jako angína, která je charakterizována zánětem mandlí a bolestí v krku. Pokud se však tato infekce nezachytí a nevyléčí včas, může se rozšířit do jiných částí těla, včetně krční páteře.

Při rozšíření infekce do krční páteře může dokonce dojít k zánětu kloubů nebo svalů, což vyvolá velmi intenzivní bolest. Kromě bolesti ale může dojít ik ztuhlé krční páteři a omezení pohybu.

POZOR!

Pokud nejsou streptokokové infekce správně léčeny, mohou způsobit vážné komplikace, jako je například zánět srdečních chlopní. Je proto velmi důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u vás vyskytnou příznaky streptokokové infekce nebo bolesti krční páteře.

Stres a napětí

Stres a napětí mohou být příčinou bolesti v krční páteři různými způsoby. Ve stresu je například přirozená tendence nesprávně držet hlavu a ramena. A to obvykle velmi rychle vyvolá svalové napětí v krční páteři a ramenou. Toto napětí může způsobit bolest v krční páteři, která se obvykle přenáší až na ramena či na celou horní část zad.

Rovněž pod stresem a napětím je tendence dýchat mělčí a rychlejší, což může způsobit zúžení cév a snížení průtoku krve do svalů a jiných tkání v krku a ramenech .

Léčba bolesti krční páteře: Jak se zbavit bolesti krční páteře?

Nejúčinnější způsoby, jak se zbavit bolesti krční páteře, jsou následující:

  • Cvičení
  • Masáže
  • Teplá nebo studená terapie
  • Lékařská péče
  • Ergonomická zlepšení
  • Zdravotní (anatomické nebo ortopedické) polštáře
  • Relaxace

Věděli jste, že …

…z vitamínů jako první pomoc nejlépe na bolest křeční páteře zabírají vitamíny C, B, E a D? Rovněž pomáhá i magnetoterapie, která má analgetický a také protiedémový efekt.

Pojďme se nyní jednotlivým bodům léčby bolesti krční páteře věnovat blíže.

Cvičení

Procvičování cviků k posílení svalů krku a zad pomáhá uvolnit napětí ve svalech a zlepšit jejich sílu a vytrvalost. Silnější svaly tak mohou sloužit jako stabilnější opora lepší polohy krční páteře a tím zmírnit bolest. Cvičením si také zlepšíte flexibilitu v krční oblasti, což vede k uvolnění svalů a kloubů. A v neposlední řadě si také cvičením zlepšíte držení těla, což povede ke zmírnění stresu a zátěže na krční páteř.

Ukázky vhodných cviků si můžete prohlédnout ZDE.

Masáže

Masáže pomáhají zmírnit bolest krční páteře tím, že uvolňují napětí ve svalech krku a zad. Zároveň zlepšují cirkulaci – lepší krevní oběh znamená efektivnější dodávání kyslíku a živin do svalů a tkání. Přirozeně, masáž může pomoci také zmírnit zánětlivý proces, který je obvykle velmi bolestivý - přetížení, zranění…

Avšak stejně i masáže mohou být pro někoho nevhodné. Proto iv tomto případě raději zvažte konzultaci s lékařem.

Masážní techniky, které zabírají na bolest krční páteře si můžete prohlédnout ZDE.

Teplá nebo studená terapie

Aplikace tepla na oblast krku a zad pomáhá zmírnit bolest tím, že zvyšuje průtok krve v oblasti krku, což vede k uvolnění svalů a zmírnění svalového napětí. Studená terapie zase snižuje zánět ve tkáních a do jisté míry znecitlivuje bolestivé nervy. Pokud střídáte teplou terapii se studenou, dochází ke zlepšení průtoku krve a lymfy v oblasti, čímž se zlepšuje pohyblivost kloubů.

Lékařská péče

Je třeba ji vyhledat zejména v případě, je-li bolest silná nebo trvá déle než pár dní. Formy lékařské péče, které se používají ke zmírnění bolesti krční páteře, zahrnují:

  • Lékařská diagnostika - správná diagnóza příčiny bolesti krční páteře je klíčová pro úspěšnou léčbu. Lékař vás obvykle pošle na rentgenové vyšetření, magnetickou rezonanci (MRI) nebo jiné diagnostické testy k určení příčiny bolesti a následně navrhne nejlepší způsob léčby.
  • Lékařská terapie - patří sem léky na zmírnění bolesti, jako jsou například analgetika, protizánětlivé léky nebo svalová relaxancia. Používá se také injekční terapie, jako jsou například blokády nervů.
  • Fyzioterapie - fyzioterapeut vám navrhne cvičení na posílení svalů a zlepšení pohyblivosti krční páteře.
  • Chiropraxe - chiropraktik používá manuální terapii ke zlepšení pohyblivosti krční páteře ak zmírnění bolesti.
  • Akupunktura - může být účinná na zmírnění bolesti krční páteře tím, že stimuluje nervové dráhy a uvolňuje svaly.

Ergonomická zlepšení

I zlepšení polohy těla, například při práci, sníží napětí a tlak na krční páteř. Mezi ergonomická zlepšení patří hlavně:

  • Zlepšení pracovního prostředí - nastavení pracovní výšky stolu a židle, aby se minimalizovala flexe krční páteře. Používejte také podložky pod klávesnici.
  • Správná poloha těla během práce - sezení ve správné poloze s opěrkou zad a opěrkou hlavy minimalizuje tlak na svaly.</ span>
  • Správné držení těla při chůzi - udržování rovné páteře a uvolnění ramen ve stoje minimalizuje napětí a stres na krční páteř.
  • Zlepšení spánkové polohy - používání ergonomického polštáře (anatomický, ortopedický, zdravotní), který podporuje krční páteř a udržuje ji v správné poloze během spánku, pomáhá minimalizovat bolest a napětí v krční páteři během spánku.
  • Cvičení - zahrnutí jednoduchých cviků na posílení krku a ramen párkrát za den vám zlepší držení těla.

Zdravotní, anatomické a ortopedické polštáře

Ortopedické a anatomické polštáře jsou navrženy tak, aby podporovaly správnou polohu krku a páteře během spánku, což přirozeně vede k zmírnění bolesti krční páteře. Většina běžných polštářů má totiž tendenci posouvat krk do nepřirozené polohy, což může způsobovat bolest. Naopak, zdravotní polštář vám poskytne správnou oporu, což umožní krční páteři zaujmout přirozenou pozici – zmírní se bolest a svalové napětí.

Čtěte více: Jaký polštář zvolit při bolestech krční páteře?

Kromě toho tyto polštáře dokáží zmírnit bolest krční páteře tím, že zlepší a udrží spánkovou polohu. To vám během spánku uvolní svaly, zmírní napětí a zlepší cirkulaci v oblasti krční páteře.

Pamatujte však na to, že je důležité zvolit si polštář s vhodnou výškou a tvrdostí, který bude vyhovovat konkrétní osobě a jejím spánkovým návykům. V našem e-shopu Vitaherbals.cz vám s výběrem toho správného polštáře rádi poradíme.

Více o výběru polštáře v našem článku: Jak vybrat nejlepší polštář pro zdravý spánek?

Relaxace

Pomůže zejména v souvislosti se stresem a napětím - uvolňuje svaly a tím zmírňuje bolest. Pochopitelně existuje několik způsobů, jak praktikovat relaxaci. Z nich nejpoužívanější jsou následující:

  • Hluboké dýchání
  • Progresivní svalová relaxace
  • Meditace

Předcházení bolesti krční páteře, prevence

Efektivní způsoby, jak předcházet bolesti krční páteře a minimalizovat riziko jejího vzniku, zahrnují hlavně následující:

  • Správná poloha těla - vyhněte se například sklánění krku při sledování na mobilní telefon nebo při práci na počítači.
  • Pravidelné přestávky v práci - minimalizují stres a napětí v krční páteři během pracovní doby.
  • Cvičení - zlepšuje hlavně flexibilitu a udržuje silné svaly, jako zdravou oporu pro krční páteř.
  • Ergonomická zlepšení - používejte je, kde se jen dá. Ergonomické židle, křesla, polštáře, klávesnice… to vše minimalizuje stres na krční páteř.
  • Zlepšení spánkové polohy - nejdůležitější je používat správný typ polštáře a matrace, které poskytnou páteři stabilní oporu během spánku.
  • Zdravý životní styl - zdravé stravování a pravidelný pohyb.
  • Regulace stresu - snažte se vyvarovat stresovým situacím co možná v největší míře.

Jaký polštář pomáhá při bolesti krční páteře?

Polštáře od Vitaherbals.cz jsou navrženy tak, aby mimo jiné minimalizovaly i stres na krční páteř a pomohly při bolestech krční páteře. Z bohaté nabídky pro vás vybíráme následující:

Dream-Cloud Premium ortopedický polštář z BIO paměťové pěny 60x40x12cm - bio-paměťová pěna, která je použita v tomto polštáři, se dokáže dokonale přizpůsobit tvaru a poloze vaší hlavy a krku, což minimalizuje tlak a napětí v oblasti krční páteře. Tato pěna má také vynikající absorpční schopnost a proto dokáže účinně eliminovat vibrace a pohyby, které by rovněž mohly přispívat k bolesti krční páteře. . Polštář nabízíme v různých rozměrech, který se určuje podle výšky postavy a váhy člověka.

Dream-Cloud Premium anatomický polštář z BIO paměťové pěny proti spánkovému apnoe a chrápání L 62x34x13/8cm - špeciálně tvarovaný anatomický polštář z BIO paměťové pěny Dream-Foam, který pomáhá eliminovat syndrom spánkové apnoe, potlačuje chrápání a drží správnou polohu hlavy při spánku čímž dokáže předcházet bolestem krční páteře. Potah z vláken Lyocell skvěle odvádí vlhkosta je přirozené hypoalergenní a antibakteriální vlastnosti. Polštář nabízíme v různých rozměrech, který se určuje podle výšky postavy a váhy člověka.

Dream-Cloud Premium ortopedický polštář s chladícím gelem a ventilovanou BIO paměťovou pěnou - ventilovaná bio-paměťová pěna, která je použita v tomto polštáři, se dokáže dokonale přizpůsobit tvaru a poloze vaší hlavy a krku, což minimalizuje tlak a napětí v oblasti krční páteře. Tato pěna má také vynikající absorpční schopnost a proto dokáže účinně eliminovat vibrace a pohyby, které by rovněž mohly přispívat k bolesti krční páteře. Navíc chladící gel umístěný na povrchu polštáře zmírňuje otok a zánět. Jedná se proto o ideální polštář v případě, že máte problém najít si během spánku vhodnou polohu. Potah z vláken Lyocell skvěle odvádí vlhkost a je přirozené hypoalergenní a antibakteriální vlastnosti. Polštář nabízíme v různých rozměrech, který se určuje podle výšky postavy a váhy člověka.

Závěr

Bolesti páteře trápí všechny věkové skupiny a obě pohlaví. Jejich důsledkem je snížená kvalita spánku, omezený pohyb, snížená koncentrace, migréna či dokonce deprese. Na bolest nejlépe zabírá cvičení, masáž, teplá nebo studená terapie, ergonomické vychytávky a používání zdravotních polštářů. Pokud je bolest silná a trvá delší dobu, je třeba vyhledat lékařskou péči.

Zdroje:

https://www.vitaherbals.cz/vitaminy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557516/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK338120/
https://www.vitaherbals.cz/polstare
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551557/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441999/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2899383/
https://www.vitaherbals.cz/p/dream-cloud-premium-ortopedicky-polstar-z-bio-pametove-peny-60x40x12cm
https://www.vitaherbals.cz/p/dream-cloud-premium-anatomicky-polstar-z-bio-pametove-peny-proti-spankovemu-apnoe-a-chrapani-62x34x13-8cm
https://www.vitaherbals.cz/p/dream-cloud-premium-ortopedicky-polstar-s-chladicim-gelem-a-ventilovanou-bio-pametovou-penou-60x40x14cm

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty13