Jak vybrat nejlepší probiotika? Odhalte sílu prospěšných bakterií.

Nejlepší probiotika mají obrovský potenciál zlepšit vaši střevní mikroflóru a tím i celkové zdraví. Pokud jste zvědaví, jak si vybrat správná probiotika a využít jejich prospěšných účinků, náš článek je určen právě pro vás. Vstupte s námi do fascinujícího světa prospěšných bakterií a objevte sílu těchto užitečných mikroorganismů. Otevřete dveře k lepšímu trávení a zajistěte si vše, co vám nejlepší probiotika mohou nabídnout. S námi získáte ten správný směr ke zdravému trávení!

Jaké vlastnosti by měly mít kvalitní probiotika?

V našem střevním traktu se nachází rozmanitá populace bakterií, které hrají klíčovou roli při zachování zdravé mikroflóry. Jedná se přibližně až o 400 druhů bakterií, jejichž hlavní funkcí je zajistit správné fungování našeho trávicího traktu. A probiotika (kultura živých mikroorganismů) mají v tomto směru zásadní význam.

Rovnováha střevní mikroflóry se totiž může narušit vlivem různých faktorů, jako je například nesprávná strava, užívání léků, metabolické poruchy, stres nebo infekční onemocnění. Tento nezdravý stav ve střevech má negativní dopad také na naše celkové zdraví a způsobuje další různé zdravotní problémy. Hlavním úkolem probiotik je proto snížení nežádoucích bakterií a zajištění rovnováhy mikroflóry v trávicím traktu.

Pochopitelně, kvalitní probiotika by měla mít určité vlastnosti, které zaručí jejich účinnost a prospěšné účinky. Mezi nejdůležitější faktory, které byste měli při jejich výběru zvážit, patří následující:

  • Počet CFU (kolonie tvořící jednotky) - vyšší počet CFU naznačuje, že výrobek obsahuje více aktivních bakterií. Pro probiotika je doporučen minimální počet 10^9 CFU na denní dávku, aby se zajistilo, že dostatečné množství bakterií přežije a dosáhne střeva, kde mohou začít působit a vyvíjet své prospěšné účinky.
  • Rozmanitost kmenů - kvalitní probiotika by měla obsahovat několik různých kmenů bakterií. Tím se zajistí rozmanitost mikroflóry ve střevech a podpoří se její rovnováha. Různé kmeny bakterií mají různé úkoly a schopnosti, což přispívá k celkovému zdraví střevního traktu.
  • Jasné složení – důležité je také to, aby bylo složení probiotik jasně uvedeno na obalu produktu. Měly by být uvedeny konkrétní kmeny bakterií a jejich množství. To umožňuje transparentnost a kontrolu pro spotřebitele.

TIP

Některá probiotika obsahují i prebiotika – nestravitelné druhy vláknin, které jsou hnojivem pro probiotika. Nejznámějším prebiotikem je inulin.

Jak vybrat nejlepší probiotika?

Výše jsme si řekli o obecných faktorech, které je třeba při výběru nejúčinnějších probiotik vždy zvažovat. Existují však také specifické aspekty, které zohledňujeme při určitých zdravotních problémech, věkové skupiny nebo v rámci individuálních potřeb a preferencí. Mezi nejdůležitější patří:

Probiotika na trávení

Probiotika na trávení jsou speciální druhy probiotik, které podporují zdravé trávení a normální fungování střevní mikroflóry. Pomáhají při různých trávicích problémech, jako je například nadýmání, zácpa či průjem. Jejich účinnost spočívá v tom, že tyto prospěšné bakterie produkují enzymy a látky, které pomáhají rozkládat potravu, zlepšovat vstřebávání živin a udržovat zdravé prostředí ve střevech.

Mezi kmeny probiotik často používanými k podpoře trávení patří hlavně Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus plantarum a Lactobacillus rhamnosus. Tyto bakterie dokáží zlepšit trávicí proces, regulovat střevní pohodu a dokonce i posílit imunitní systém.

Pokud trpíte problémy s trávením, pomoci vám mohou také informace v našem článku: Co pomáhá na trávení a jak jej zlepšit?

TIP

Při výběru jakýchkoli probiotik je důležité zvážit individuální potřeby a zdravotní stav. Je vhodné toto rozhodnutí konzultovat s lékařem nebo odborníkem na výživu, který vám pomůže doporučit konkrétní produkt a dávkování, založené na vašich jedinečných potřebách.

Probiotika na žaludek

Probiotika na žaludek jsou speciálně formulovaná probiotika, která se zaměřují na podporu zdraví žaludku a zmírnění žaludečních problémů. Tato probiotika proto obsahují takové kmeny bakterií, které mají pozitivní vliv na žaludeční prostředí a pomáhají udržovat rovnováhu mikroflóry v žaludku.

Využijete je hlavně při zdravotních problémech jako je žaludeční nevolnost, nadýmání, pálení žáhy či reflux. Tato probiotika také pomáhají upravit pH hodnotu v žaludku, posilují ochrannou bariéru sliznice a podporují správné trávení.

Mezi probiotika na žaludek patří hlavně ty s obsahem bakterií Saccharomyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium lactis. Pochopitelně i v tomto případě je důležité zvážit individuální potřeby a příslušný žaludeční problém.

Probiotika pro děti

Probiotika pro děti jsou speciálně vyvinutá probiotika, která jsou přizpůsobena potřebám a citlivému trávicímu systému dětí. Tato probiotika obsahují kmeny bakterií, které podporují zdraví trávicího traktu, posilují imunitní systém a pomáhají udržovat rovnováhu střevní mikroflóry u dětí.

Poznámka

Při výběru probiotik pro děti je důležité zohlednit i věk, zdravotní stav a individuální potřeby. Některá probiotika jsou totiž speciálně formulována pouze pro kojence, další zase jsou vhodnější pro starší děti. Dávkování a volba bakterií se tak liší v závislosti na věku dítěte.

Nejčastěji se probiotika pro děti využívají při zdravotních problémech jako jsou koliky, zažívací potíže, zácpa či průjem.

Probiotika pro děti obsahují různé kmeny bakterií, většinou se však jedná o následující:

  • Lactobacillus acidophilus – tento kmen bakterií je jedním z nejpoužívanějších. Podporuje zdraví trávicího traktu u dětí tím, že udržující rovnováhu střevní mikroflóry.
  • Bifidobacterium lactis – kmen bakterií, který podporuje zdravé trávení dětí, posiluje imunitní systém a pomáhá udržovat rovnováhu střevní mikroflóry.
  • Lactobacillus rhamnosus – pomáhá udržovat zdravé trávení, posiluje imunitní systém a podporuje zdravou mikroflóru ve střevech.
  • Bifidobacterium infantis - tento kmen bakterií je speciálně vyvinut pro kojence a malé děti. Pomáhá při zlepšování trávení, posiluje imunitní systém a podporuje zdravý vývoj střevní mikroflóry.

Probiotika pro těhotné ženy

Probiotika pro těhotné ženy jsou speciálně formulována probiotika, která jsou bezpečná a vhodná pro použití i během těhotenství. Obsahují vybrané kmeny bakterií, které pomáhají udržovat rovnováhu střevní mikroflóry a podporují zdraví těhotné ženy a jejího plodu.

Pochopitelně během těhotenství se střevní mikroflóra může měnit a tím dochází k nerovnováze. Probiotika pro těhotné ženy však nejen umožňují návrat zpět do normálu, ale také zmírňují některé nepříjemné trávicí symptomy v těhotenství, jako je například zácpa, nadýmání či pálení žáhy.

Vybírejte si taková probiotika, která obsahují kmeny bakterií, jako je Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus rhamnosus, která již mnohé studie prokázaly jako velmi prospěšné bakterie právě pro těhotné ženy.

Probiotika proti nadýmání

Tato probiotika obsahují vybrané kmeny bakterií, které mají pozitivní vliv na trávení a pomáhají snižovat střevní plynatost. Princip jejich účinku spočívá v tom, že pomáhají produkovat enzymy, které redukují tvorbu plynu ve střevě.

Mezi tyto bakteriální kmeny probiotik proti nadýmání patří Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus plantarum.

Probiotika na imunitu

Probiotika na imunitu jsou probiotika, která mají pozitivní vliv nejen na trávicí ale i na imunitní systém – pomáhají posilovat obranyschopnost organismu. Princip fungování těchto probiotik spočívá v jejich schopnosti interagovat s imunitním systémem a stimulovat produkci protilátek a dalších obranných mechanismů.

Tato probiotika také zlepšují ochrannou bariéru sliznice v trávicím traktu a brání přilnavosti škodlivých mikrobů. Mezi kmeny bakterií probiotik používaných k podpoře imunity patří Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium lactis a Streptococcus thermophilus.

Správné užívání probiotik

Správné užívání probiotik souvisí zejména s dávkováním a doporučeným způsobem užívání. Pamatujte, že dávku ovlivňuje věk, zdravotní stav a individuální potřeby. Univerzálním pravidlem také je, že probiotika se užívají s jídlem nebo krátce po něm, aby se zvýšila jejich prožívanost v žaludku a dosáhly místo svého účinku (střeva) v co možná nejlepší kondici. Přirozeně, pokud lékař neurčí jinak.

Při dlouhodobém užívání probiotik je zase důležité dodržovat pravidelnost užívání a dbát na vyváženou stravu a zdravý životní styl. Pamatujte také na to, že účinnost probiotik může být u jednotlivců rozdílná.

Na užívání probiotik jsme se detailněji zaměřili v našem blogovém článku: Jak a kdy užívat probiotika?

TIP

Před zakoupením probiotik se vždy podívejte na datum expirace. Většina probiotik vyžaduje skladování v chladu, aby se zachovala jejich stabilita a účinnost. Probiotika by také měla být chráněna před přímým slunečním světlem, protože světlo a teplo mohou negativně ovlivnit jejich stabilitu. Skladujte je proto v tmavém, suchém a chladnějším prostředí, například uvnitř chladničky.

Doporučená přírodní probiotika na Vitaherbals

V našem e-shopu Vitaherbals.cz vám nabízíme bohatý výběr těch nejlepších probiotických bakteriálních kultur, vhodných i pro vegany. Bez konzervantů či zbytečných přísad. Z nabídky pro vás vybíráme následující:

Unimedica Bio MikroVeda Life Pure probiotikum - produkt obsahuje přibližně 2,5 miliardy aktivních jednotek mikroorganismů tvořících kolonie, čímž poskytuje komplexní podporu zdraví trávicího systému. Tento výjimečný produkt zahrnuje 33 ověřených a živých bakteriálních kmenů. Pomáhá při problémech s trávením. Obsah balení: 500 ml. Dávkování: 1 x 25 ml (1 odměrka) denně, čistou nebo zředěnou s vodou, před jídlem.

Nature Love Probiona komplex probiotika + Bio Inulin - produkt obsahuje vysokou dávku 20 miliard CFU na denní dávku (Lactobacillus, Bifidobacterium, Acidophilus). Rovněž obsahuje organický inulin z agáve jako prebiotikum z kontrolovaného organického pěstování. Podporuje správné trávení, ulevuje od nadýmání, obnovuje střevní mikroflóru po antibiotikách a pomáhá při změnách ve stravování. Obsah balení: 180 kapslí. Dávkování: 2 kapsle denně.

NatuRise Darmflora Probi, probiotika a probiotika - vyvážený komplex bakteriálních kultur a oligofruktózy jako prebiotika (oligofruktózu nelze zaměňovat s ovocným cukrem fruktózou). Obsahuje 5 kmenů střevních bakterií té nejvyšší kvality (Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei, Bificobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus). Efektivně obnovuje narušenou střevní mikroflóru a rychle ji vrací zpět do rovnováhy. Obsah balení: 90 kapslí. Dávkování: 3x denně 1 kapsli.

Poznámka

Tato přírodní probiotika z naší nabídky jsou založena na vědeckých poznatcích a zaručují vysokou kvalitu a účinnost.

Závěr

Probiotika mají pro naše zdraví obrovský potenciál a jsou silným spojencem v udržování rovnováhy našeho trávicího systému. Nicméně když přijde na výběr nejlepších probiotik, je důležité mít na paměti několik klíčových faktorů.

V první řadě je třeba znát kmeny bakterií obsažených v probiotiku a jejich přínosy pro náš organismus. Rovněž je důležitý počet živých bakterií v jedné dávce a odolnost probiotika vůči žaludeční kyselině. Nutno je také sledovat přítomnost jiných prospěšných složek, jako jsou vláknina či vitamíny.

Začněte svou cestu k lepšímu zdraví a bezproblémovému trávení tím, že se rozhodnete pro probiotika od Vitaherbals. Navštivte náš e-shop a objevte naši nabídku kvalitních produktů. Nechte prospěšné bakterie podpořit vaše trávení a imunitní systém již dnes!

Všechny produkty s obsahem probiotik naleznete v naší kategorii: Probiotika a laktobacily

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/microflora

https://www.webmd.com/digestive-disorders/pick-right-probiotic

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9330652/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006993/

https://www.vitaherbals.cz/p/nature-love-probiona-komplex-bio-inulin-180-kapsl

https://www.vitaherbals.cz/p/naturise-darmflora-probi-90-kapsl

https://www.vitaherbals.cz/probiotika-laktobacily

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty6