Jaké jsou příčiny chrápání a jak se zbavit chrápání?

Chrápání je velmi častým problémem, které postihuje obě pohlaví a všechny věkové skupiny. Trpí jím nejen partnerský život, ale také vede k celé řadě různých zdravotních potíží. Většinou se jedná o kombinaci různých fyziologických faktorů a špatné životosprávy. Co stojí za vznikem chrápání a lze ho účinně zbavit? Povíme si o tom v našem článku.

Co způsobuje chrápání a jaké jsou jeho příčiny?

Podstatou chrápání je nepříjemný zvuk, který vzniká chvěním měkkých tkání horních cest dýchacích při spánku. Tyto měkké tkáně se rozvibrují tehdy, když vzduch nemůže volně procházet nosem, nosnými dutinami, hrtanem či nosohltanem.

Pochopitelně, překážka volného průchodu vzduchu při dýchání může vzniknout z různých důvodů. Problém chrápání se týká obou pohlaví a všech věkových skupin. Častěji však trápí muže než ženy a jeho intenzita se zvyšuje s přibývajícím věkem.

Příčiny vzniku chrápání jsou různé, avšak nejčastěji jde o následující:

  • Nachlazení - nejčastější příčina krátkodobého chrápání a nejméně závažné. Většinou vzniká v důsledku ucpání nosu hlenem během spánku. Když pomine rýma, pomine i tato příčina chrápání.
  • Obezita - vzniká z důvodu tlaku tukové vrstvy na hrtan. Tuková vrstva tak ztěžuje průchod vzduchu. Přirozeně, první pomocí je začít hubnout.
  • Alkohol - zejména těsně před spaním. Alkohol uvolňuje krční svalstvo a tím se zvyšuje tlak na hrtan, což zapříčiňuje horší průchodnost vzduchu.
  • Kouření - způsobuje zduření sliznice čehož důsledkem může být i zánět. Dochází ke zvýšené tvorbě hlenu, podráždění plic a horší průchodnosti dýchacími cestami.
  • Stárnutí - s přibývajícím věkem dochází k povolování krčních svalů, což vede k zúžení dýchací trubice.
  • Spánková apnoe - nejnebezpečnější příčina chrápání. Jedná se o závažné onemocnění, které dokonce ohrožuje život samotného spáče. Rozpoznat jej můžete tak, že chrápání a dýchání při spánku je přerušováno a nepravidelné. Nemocný se budí s pocitem, že nemůže dýchat a po probuzení je unavený. Zde pomůže jen návštěva lékaře. Čím dříve, tím lépe.
  • Jiné příčiny - většinou jde o fyziologické problémy. Například nosní polypy (velmi časté zejména u dětí), zánět mandlí, zvětšené nosní mandle, deformovaná nosní přepážka či různé anomálie čelisti. Příčinami jsou také astma a další respirační onemocnění.

K jakým jiným problémům může chrápání vést?

Kromě zmíněných zdravotních problémů může chrápání způsobovat nespavost, ztrátu soustředění, nervozitu a dokonce i ztrátu libida. Podle odborných studií, může být chrápání zároveň i ukazatelem závažnějšího problému, který je třeba ihned řešit.

Velmi nepříjemné je chrápání u žen během těhotenství, zejména v jeho poslední fázi. Nejenže způsobuje zhoršení kvality spánku a únavu, ale také stojí za vznikem stresu ohledně zdraví plodu.

Je možné chrápání léčit?

Samozřejmě, ano. Léčba však závisí na závažnosti důvodů, které vedly k jeho vzniku. Prvním krokem je, po dohodě s partnerem, zapisování intenzity a způsobu chrápání. V tomto směru jsou také užitečným pomocníkem inteligentní hodinky, které dokáží monitorovat kvalitu spánku.

V závažnějších případech delšího trvání by však léčba měla být svěřena do rukou lékaře. Návštěvu neodkládejte, protože pokud chrápání podceníte, může se ještě zhoršit. To povede ke zhoršení kvality spánku, únavě, depresím a dokonce k problémům v partnerském vztahu.

Co vás čeká u lékaře?

V první řadě je zapotřebí vyšetření, které odhalí příčinu chrápání. Lékař začne anamnézou a komplexně vás vyšetří. Následně vám doporučí vhodnou léčbu, která se nejčastěji zakládá na:

  • Sprej proti chrápání - aplikuje se na kořen jazyka nebo se stříká do krku. Je založen na olejovitých výtažcích z rostlin (ostropestřec mariánský, šalvia, světlík lékařský…) s přídavkem lecitinu. Sprej uvolňuje napětí postižené oblasti a zlepšuje prokrvení měkké tkáně.
  • Maska proti chrápání - používá se při spánkovém apnoe. Maska udržuje v dýchacích cestách stálý přetlak. Musí se ale používat každou noc a zařízení způsobuje mírný hluk.
  • Návštěva spánkové laboratoře - pro stanovení vhodného léčebného postupu.
  • Operační řešení - krajní, ale účinná možnost. Většinou se jedná o operaci nosu nebo krku. Někdy se provádí operace patra (laserem). Při neprůchodnosti nosu se také doporučuje septoplastika nebo radiofrekvenční termoterapie na nosní sliznici.

TIP

U dětí jde v souvislosti s operačním řešením chrápání nejčastěji o odstranění nosných mandlí. Rodiče se přitom mohou rozhodnout, jakým způsobem bude zákrok proveden.

Jak se zbavit chrápání?

Naštěstí, u většiny příčin chrápání je možná náprava i bez pomoci lékaře. Jejich podstatou je hlavně změna spacích návyků, změna v životním stylu a použití přírodních způsobů léčby. Důležité je však chrápání nepodcenit a začít jej hned řešit.

Spánek ve spánkové poloze na boku

Je všeobecně známo, že při spánku na zádech člověk více chrápe. Proto jako první pomoc při chrápání pomůže změnit polohu při spánku a začít spát na boku. Při spaní na boku mají totiž dýchací cesty největší průchodnost. Samozřejmě myslete i na výběr kvalitní postele s matrací. Zejména, pokud ta vaše má už svá nejlepší léta za sebou.

Pokud se vám nedaří udržet polohu na boku, pomůže pokud si připevníte za záda nějaký předmět, který by vás při otočení rušil. Například míček v kapse pyžama, které si otočíte směrem na záda.

Spání s anatomickým polštářem

Přirozeně, při problémech s chrápáním vám pomůže i kvalitní anatomický polštář. A to z důvodu, že je anatomicky tvarován, a proto se perfektně dokáže přizpůsobit tvaru krční páteře. Tím, že je hlava při spánku umístěna ve správné poloze, snižuje se tlak na dýchací cesty a ty se následně mohou uvolnit. Další výhodou anatomického polštáře je, že u něj nehrozí riziko převýšení, což by mohlo vést k opačnému efektu.

Mohlo by vás zajímat: Polštář proti chrápání - Naše recenze

Anatomické polštáře mají přitom nejčastěji tvar dvojité vlnovky, což pomáhá nejen při problémech s chrápáním, ale celkově i při zlepšování kvality spánku. Anatomické polštáře disponují 3D strukturou tkaniny, která zajišťuje optimální ventilační efekt - při spánku se nezpotíte. Co je ale důležitější, tyto polštáře podporují terapii spánkové apnoe.

Čtěte více o používání anatomického polštáře: Jak používat anatomický polštář a správně na něm spát?

Změňte životosprávu

Kromě zdravého stravování a omezení zlozvyků, je velmi důležité začít se více hýbat a dbát na kvalitu spánku. V tomto směru je nejlepší chodívat spát přibližně ve stejnou dobu – tělo si zvykne na pravidelný spánkový režim.

Pamatujte, že po dostatečné dávce pohybu, se obvykle dostaví příjemná únava, která pomáhá ke zdravému spánku bez chrápání. Pochopitelně, pokud trpíte obezitou, pohybem zabijete dvě mouchy jednou ranou. Nejenže si zlepšíte kvalitu spánku, ale ještě zhubnete.

Přestaňte kouřit

Na první dojem jednoduché a rychlé řešení. Avšak u tuhých kuřáků jde doslova o těžký boj. Naštěstí v tomto směru existují odborné poradny, kde vám pomohou skoncovat s tímto zlozvykem. Bohužel zde není jiná cesta a nedá se dělat žádný kompromis. Kouření totiž může způsobovat různé záněty, které výrazným způsobem chrápání zhoršují.

Omezte alkohol

Rovněž i nadměrná konzumace alkoholu způsobuje problémy s chrápáním, hlavně před spaním. Chrápání by však nemělo být tím jediným, co by vás v souvislosti s nadměrnou konzumací alkoholu mělo trápit. Mnohem nebezpečnější je,že alkohol před spaním vás vystavuje zvýšenému riziku spánkové apnoe.

Přírodní léčba a doplňky stravy

V souvislosti s chrápáním je důležité před spaním uvolnit dýchací cesty. V tomto směru je výborným pomocníkem teplá sprcha a inhalace vody se solí nebo bylinkami. Dýchací cesty se pročistí, roztáhnou a chrápání se omezí na minimum, nebo se dokonce úplně odstraní. Pomohou i difuzéry, případně aromalampy s vhodně zvolenými éterickými oleji (eukalypt…).

Rovněž dokáží pomoci i čaje, odvary a bylinné kapky. Vhodnými bylinkami jsou například meduňka, valeriána, zda šalvěj lékařská.

Z výživových doplňků pomáhá proti chrápání užívání vitaminu C. Kromě podpory imunity totiž tento vitamín pomáhá zmírnit i záněty horních cest dýchacích. Během zánětu může totiž dojít k jejich ucpání a ke zhoršení dýchání.

Jaké jsou nejlepší polštáře proti chrápání?

V našem e-shopu vám nabízíme na výběr z následujících anatomických polštářů proti chrápání a celkově pro lepší spánek :

Dream-Cloud Premium anatomický polštář z BIO paměťové pěny proti vráskám - speciálně tvarovaný polštář z BIO paměťové pěny podporuje terapii spánkové apnoe a působí proti chrápání. Rovněž pomáhá eliminovat vrásky během spánku a 3D struktura tkaniny zajišťuje optimální ventilační efekt. Je hypoalergenní.

Dream-Cloud Premium anatomický polštář z BIO paměťové pěny proti spánkovému apnoe a chrápání - speciálně tvarovaný polštář z BIO paměťové pěny Dream-Foam, který pomáhá eliminovat syndrom spánkové apnoe a potlačuje chrápání o rozměrech 55x32x11/6cm, 62x34x13/8cm a 62x34x15/10cm. Při spánku speciální tvar polštáře posouvá hlavu dozadu, čímž se pročistí dýchací cesty a udrží se správná poloha hlavy během spánku. Navíc potah z vláken lyocell značky TENCEL výborně odvádí vlhkost a je hypoalergenní.

Čtěte více: Jak vybrat nejlepší polštář pro zdravý spánek?

Závěr

Chrápání postihuje všechny věkové skupiny a obě pohlaví. Jeho důsledkem je snížená kvalita spánku, únava a různé zdravotní problémy. Důležité je tento problém začít hned řešit. Léčba závisí na závažnosti důvodů, které k němu vedly. Většinou pomůže změnit spánkové návyky, pořízení anatomického polštáře, zlepšit životosprávu a přírodní léčba. V těžších případech dlouhodobého charakteru je ale nutná návštěva lékaře.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564431/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4389504/
https://www.vyspimesa.sk/article/sk/zoznam-spankovych-laboratorii-v-sr
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5677378/
https://www.vitaherbals.cz/anatomicke-polstare
https://www.vitaherbals.cz/medunka-lekarska
https://www.vitaherbals.cz/valeriana-lekarska
https://www.vitaherbals.cz/salvej-lekarska
https://www.vitaherbals.cz/vitamin-c
https://www.vitaherbals.cz/p/dream-cloud-premium-anatomicky-polstar-z-bio-pametove-peny-proti-vraskam
https://www.vitaherbals.cz/p/dream-cloud-premium-anatomicky-polstar-z-bio-pametove-peny-proti-spankovemu-apnoe-a-chrapani-55x32x11-6cm

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.