Překonejte jarní únavu: 7 tipů, jak si obnovit energii

Jaro je obdobím, kdy přicházejí pěkné slunečné a teplé dny se spoustou práce pod širým nebem. Jako schválně je také obdobím, které je známé jarní únavou, zíváním a nedostatkem energie. Dokonce se mnozí cítí ospalejší než v zimě, což může být nepříjemné a frustrující. Jak se s tím popasovat si povíme v našem článku.

Co je jarní únava?

Jarní únava je stav, který mnozí lidé zažívají během přechodu ze zimy do jara. Obvykle začíná v měsících únor a březen, kdy se dny začínají prodlužovat a příroda probouzet. Tento stav může trvat několik týdnů, někdy dokonce i několik měsíců.

Jarní únava ovšem nevzniká pouze jako reakce organismu na teplotní a tlakové výkyvy, ale také jako reakce na změny v životosprávě. Vždyť po dlouhých a pasivnějších měsících náhle právě na jaře dochází k úpravě stravy a ke zvýšení fyzické aktivity.

Stejně jarní únavu můžeme obecně definovat jako únavový syndrom, který nejčastěji trápí pracující populaci. Týká se převážně lidí ve věku od 20 - 60 let. Ohroženy jsou však i vyšší věkové skupiny, u kterých se tento syndrom obtížněji diagnostikuje. U starších lidí se totiž už jaksi přirozeně očekává úbytek psychických i fyzických sil. A nepovažuje se to za něco, co by se mělo řešit.

Jarní únava nejčastěji souvisí s nedostatkem důležitých vitamínů a minerálů po dlouhé zimě. Problémem může být například vitamín D, který pro svou práci v organismu potřebuje slunce (sluneční vitamín).

Výživové doplňky proti únavě a pro doplnění energie

Příznaky, projevy a příčiny jarní únavy

Příznaky jarní únavy mohou být různé, přičemž za nejčastější důvody jejího vzniku jsou považovány špatná životospráva a nedostatek pohybu během zimy. Zpozornět byste měli hlavně v případě, jste-li často unavení, případně když vám únava způsobuje snížení pohybové aktivity či celkové kondice. Varovnými příznaky jsou také častá bolest svalů a kloubů, deprese, úzkost, nadměrné pocení a problémy se spánkem.

Jarná únava

Pamatujte, že dávkování léků na spánek může situaci ještě zhoršit, protože přemíra spánku přispívá ke snižování duševní pohody a celkové tělesné kondice.

Kromě již zmíněného se jarní únava nejčastěji projevuje:

  • ospalostí (i těsně po probuzení),
  • bolestmi hlavy,
  • malátností,
  • sníženou motivací a zájmem o běžné aktivity,
  • zvýšenou citlivostí na světlo a zvuky,
  • nesoustředěností,
  • podrážděností.

Velkou roli při vzniku jarní únavy hraje imunitní odpověď. Kombinace infekčních faktorů v důsledku oslabeného imunitního systému po zimě a dlouhodobě psychicky a tělesně náročný život často vede k vystresovanému organizmu. A to přirozeně tělo vyčerpává.

Proto je v souvislosti s jarní únavou důležité, abychom už během zimy posilovali náš imunitní systém. Pokud je totiž dostatečně silný, tak se dokáže s nepříznivými stresovými faktory vypořádat mnohem snáze. Naopak déle trvající oslabená imunita může vést až do stavu chronického únavového syndromu, což už je vážnější zdravotní problém.

Jarní únava - pití kávy

Jarní únava, alergie a chronická únava. Jak je odlišit?

Jarní únava, alergie a chronická únava jsou různé stavy. Bohužel, často mají podobné symptomy. Avšak jejich příčiny a charakteristika se liší.

  • Jarní únava je dočasný stav, který se objevuje během přechodu ze zimy do jara. Lidé mohou cítit únavu, ospalost a nedostatek energie. Tento stav však ve většině případů ustoupí s příchodem stabilnějšího počasí a delších světelných dnů.
  • Naopak chronická únava je stav, který trvá déle než šest měsíců a není zcela vysvětlen jinými zdravotními problémy. Kromě únavy ale můžete trpět i dalšími nepříjemnými symptomy, jako jsou bolesti hlavy, bolest svalů a kloubů, problémy se spánkem či s koncentrací.
  • Naproti tomu alergie je reakce imunitního systému na cizí látky, jako jsou pyl, prach nebo zvířecí srst. Mezi běžné příznaky patří svědění, kýchání, slzení, zarudnutí kůže. A v některých případech se může dostavit i únava. Symptomy alergie se přitom mohou vyskytnout sezónně nebo celoročně, v závislosti na alergenu.

7 Tipů, jak bojovat s jarní únavou

1. Probouzíte se s kávou?

Pití kávy je klasickou ranní rutinou mnoha z nás. Kvalitní káva dokáže nakopnout organismus, vzbudit a připravit jej do nového dne. Vyvstává ale otázka – je to dostatečné? Bohužel odpovědí je NE. Efekt kávy totiž trvá jen krátce a po čase opět nastává útlum a následně únava. Příznaky jarní únavy tak káva dokáže odstranit pouze krátkodobě.

Káva proti jarnej únave

Vysvětlením tohoto jevu je, že ačkoli kofein zvyšuje úroveň bdělosti tím, že působí jako stimulant na centrální nervový systém, ale rychle i ztrácí účinky – uvolňování adrenalinu.

Jde o hormon, který má mnohé účinky na organismus, z nichž nejdůležitější ale je, že udržuje organismus ve střehu. Jakmile však adrenalin vyvolaný kofeinem vyprchá, opět padáte s energií dolů a znovu tak čelíte únavě. Projevy jarní únavy se tím neodstraní.

Opětovný šálek kávy opět sice může pomoci, nicméně to už pro mnohé z nás nemusí být zdravé. Zvláště pokud trpíte problémy s vysokým krevním tlakem.

TIP

Jedna nebo dva šálky kávy vám dokážou pomoci ráno i během dne. Není to však nejideálnější způsob jak pro jarní únavu.

2. Studená ranní sprcha

Máloco tak ráno nakopne organismus jako studená sprcha. Patří k jedním z nejúčinnějších způsobů, které pro jarní únavu zabírají nejlépe. Podle mnoha odborných studií studená ranní sprcha zvyšuje krevní oběh a bdělost organismu.

Pochopitelně, není třeba se hned stát ledním medvědem, který se během Vánoc koupe ve studeném ledovém jezeře. Jistou vůli k překonání chladu však budete potřebovat. Myslete i na pravidelnost takového sprchování a sebedisciplínu. Výmluvy, proč právě dnes ráno vynechat, vám v tomto směru určitě nepomohou.

Doporučujeme začít s kratšími intervaly sprchování ve studené vodě a ty postupně prodlužovat. Za tímto účelem je ale nejlepší praktikovat striedání teplot - teplá a studená voda. Urychlí se tím krevní oběh a váš organizmus tak začne čelit výzvě přizpůsobovat se rychlým změnám teplot. A to na jarní únavu určitě zabere.

Studená sprcha proti jarnej únave

3. Udělejte si rituál ranního dechového cvičení

Samozřejmě, k rannímu vstávání patří i pohyb. Ale pozor, nezačněte hned vyvíjet velkou pohybovou aktivitu! Úplně vám postačí začít s jednoduchými dechovými a strečinkovými cviky. Tím dosáhnete šetrného roztažení a procvičení ztuhlého svalstva po dlouhé noci. Dosáhnete tím, že se vaše tělo nabudí na vyšší fyzickou aktivitu, která vás může čekat během dne.

K dechovnímu cvičení je dobrým společníkem příjemná hudba, která vám dodá elán a dobrou náladu do nového dne. Takové meditační cvičení při hudbě je dobré pro krevní oběh a velmi příjemné opatření proti příznakům jarní únavy.

Jarní únava - cvičení

4. Rozhýbejte své tělo!

Během dne je pochopitelně třeba na sportovní aktivitě přidat. Důležitá není ani tak intenzita hýbání se, zda druh sportovní aktivity, jako její pravidelnost a dodržování minimální úrovně fyzické aktivity. Přirozeně, nemusíte se hned stát aktivním sportovcem. Úplně postačuje 30 minut pravidelné pohybové aktivity během dne, a nejlépe alespoň 3-4 krát do týdne.

Ideální je například každodenní rychlá procházka, nebo venčení vašeho domácího mazlíčka. Pro aktivnější je velmi dobrým sportem jízda na kole, zejména cyklovýlety do přírody. Svaly celého těla vám také spolehlivě procvičí plavání. Výhodou plavání je také fakt, že je šetrné ke kloubům. Z toho důvodu je vhodné i pro lidi s problémy pohybového aparátu.

Šport proti jarnej únave

5. Delikatesy matky přírody: Jezte účinné bylinky, abyste přirozeně bojovali proti únavě!

Pokuste se porazit jarní únavu vitamíny! V tomto směru je dobrým nápadem sáhnout po přírodních léčivých bylinkách proti únavě. Ty spolehlivě dokážou nabít organismus energií. Velmi dobré jsou například pór nebo pažitka - výborní kandidáti na chutnou snídani. Samozřejmě, spolu s krajícem celozrnného chleba as chutnou pomazánkou nebo s máslem.

Maca peruánska proti jarnej únave

Maca peruánská černá

Nezapomeňte, že důležitým je i dostatek železa, které je potřebné v souvislosti s výrobou energie (ATP). Rovněž pomáhá při prevenci a léčbě anémie. Ideálním způsobem jak jej získat, je zařadit do jídelníčku řeřichu a špenát. Podle mnoha odborníků dokonce řeřicha peruánská přímo pomáhá snižovat únavu. Nejlepší na tom je, že si ji velmi jednoduše dokážete vypěstovat iv pohodlí domova, byť na balkoně.

6. Dopřejte si jarní detoxikaci

S jarní únavou můžete bojovat také prostřednictvím kompletní detoxikace organismu. Toxických látek se zbavujeme pomocí jater, střev, ledvin a kůže.

Jarný detox

Při jarní detoxikaci je proto nejlepší se zaměřit na přírodní produkty, které podporují očistu organismu a dodají vám tak potřebnou energii pro boj s jarní únavou:

Čerstvé ovoce a zelenina - šťávy a smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny, jako jsou jablka, okurky, špenát nebo mrkev. Tyto potraviny obsahují vlákninu a živiny, které pomáhají při čištění střev a podporují střevní detoxikaci. Střevní mikroflóru podpoříte také užíváním probiotik.

Bylinkové čaje - například přesličkový, mátový nebo šalvějový čaj. Obsahují látky, které podporují činnost ledvin a tím podporují vylučování toxinů z těla. Přesličku můžete užívat i prostřednictvím výživového doplňku ve formě extraktu (kapslí).

Praslička roľná proti jarnej únave

Bio Přeslička rolní

Čistá voda – dostatečný příjem vody je klíčový pro správnou funkci ledvin a detoxikačních procesů v organismu.

Černý rybíz - vynikající zdroj vitamínu C a antioxidantů, které podporují imunitní systém a tím pomáhají detoxikaci. Tyto látky také podporují vylučování toxinů z těla prostřednictvím jater.

Ecomedica Čierna Ríbezľa Šťava

Černý rybíz 100% šťáva

Zelený čaj – stimuluje metabolismus a podporuje činnost jater.

Chlorella a spirulina – tyto řasy jsou bohaté na živiny a chlorofyl, který efektivně pomáhá při čištění organismu od toxinů. Obsahují také látky, které podporují detoxikaci ledvin a střev.

Havajská spirulina proti jarnej únave

Havajská spirulina

Ostropestřec mariánský - obsahuje aktivní sloučeniny, jako je silymarin, které pomáhají chránit játra před poškozením. Rovněž podporuje produkci žluči, která je důležitá pro trávení a vylučování toxinů z těla.

Pestrec + Artičoky na jarný detox

Ostropestřec + Artyčok Extrakt

TIP

Kůže je naším největším orgánem. Po zimě je proto třeba věnovat zvýšenou péči. Například používáním přírodního pleťového krému s obsahem kyseliny hyaluronové.

7. Dbejte na zdravý spánek

Stejně tak zdravý spánek je klíčovým faktorem při boji s jarní únavou. V tomto směru je základním pravidlem jeho délka a pravidelnost. Obecně se pro dospělého doporučuje 7 až 9 hodin spánku. Pravidelnost vám zase pomůže s problémem ohledně usínání.

Zdravý spánek pro boj proti jarní únavě

Co se týká bioaktivních sloučenin, nejdůležitější z nich je melatonin – hormon, který se přirozeně produkuje v těle a hraje klíčovou roli při regulaci spánku a bdění. Jeho hladina se zvyšuje ve večerních hodinách, což pomáhá tělu při přípravě ke spánku.

Melatonín pre lepší spánok počas jarnej únavy

Melatonin s postupným uvolňováním

Více tipů, jak si dopřát zdravý spánek a zbavit se problémů s usínáním, se dozvíte v našem článku: Jak rychle usnout? Zkuste tyto ověřené tipy

Doplňky stravy a vitamíny proti jarní únavě

Pestrá a nutričně bohatá strava s dostatkem pohybu jsou nejsilnější zbraně proti jarní únavě. Přirozeně ale někdy, zvláště po dlouhé a chladné zimě, je třeba tělu pomoci výživovými doplňky. I u zdravých a mladých lidí může totiž chybět například vitamin D (sluneční vitamín) či magnézium.

Vitamín D3 K2

Vitamin D3 + K2

Faktem je také, že riziko vzniku jarní únavy stoupá s věkem. Velké procento starších lidí pociťuje únavu nejčastěji v důsledku věkového poklesu hladin NAD+, což zapříčiňuje narušení zdravého buněčného metabolismu. Proto je důležité doplňovat nikotinamid ribozid, který zvyšuje hladinu NAD+.

Jarní únavu budete pociťovat iv případě, že organismu chybí ubichinon a ubichinol - metabolicky aktivní formy koenzymu Q10. Zvyšují produkci energie a pomáhají obnovovat antioxidanty, jako např. vitamin C a E.

A v neposlední řadě je zde ještě nutnost pravidelného doplňování kyseliny lipoové, která rovněž hraje klíčovou roli při zachování mladistvé buněčné energie. Podporuje totiž zdravou mitochondriální funkci.

Co všechno obsahují doplňky stravy proti únavě?

Výživové doplňky proti únavě dokážou pomoci nejen při pocitech únavy, ale obecně působí i na podporu paměti, doplňují energii, zabraňují stresu či zvyšují koncentrování mysli. Samozřejmě vybírat si přitom můžete z různých forem užívání. Nejčastěji jde o výživové doplňky v kapslích, tabletách nebo v iontových roztocích.

Nejdůležitější látky, které jsou obsaženy ve výživových doplňcích proti únavě, jsou následující:

Life Extension NAD+

Life Extension NAD+ Cell Formula - obsahuje nikotinamid ribozid, který zvyšuje buněčné hladiny NAD+ v těle. Rovněž pomáhá aktivovat gen „dlouhověkosti“ (SIRT1 a SIRT3). Zároveň zlepšuje fyzický výkon, a to zvýšením růstu a účinnosti mitochondrií. Také udržuje zdravou hladinu cukru v krvi.

Doctor's Best Ubiquinol + Kaneka

Doctor's Best Ubiquinol + Kaneka - obsahuje redukovanou formu koenzymu Q10, který má silný antioxidační účinek. Zároveň zlepšuje energetický metabolismus a podporuje zdravou činnost srdce.

Life Extension Super R-Lipoic Acid

Life Extension Super R-Lipoic Acid - velmi silný antioxidant, který nejenže chrání buňky před volnými radikály, ale přirozeně zvyšuje i produkci buněčné energie. Kromě kyseliny lipoové obsahuje i sodík

Všechny produkty proti únavě naleznete v kategorii: Energie a únava.

Závěr

Při jarní únavě nejlépe zabírá zdravá životospráva a dostatek pohybu během dne. Ráno si dejte pozor na pití velkého množství kávy. Namísto toho raději absolvujte relaxační dýchací cvičení. Nedostatek vitamínů, minerálů i dalších důležitých látek, jejichž absence způsobuje únavu, si můžete efektivně doplnit i prostřednictvím doplňků stravy.

Jarní únava má spojitost s detoxikací organismu. V tomto směru vám dokážou pomoci i přírodní řešení ve formě doplňků stravy. Například ostropestřec mariánský, chlorella a spirulina či šťáva z černého rybízu. Zdravý spánek si zase můžete podpořit prostřednictvím výživového doplňku s obsahem melatoninu.

Zdroje:

https://www.medi.de/en/healthy-life/beauty/fit-for-spring/

https://acaai.org/allergies/symptoms/

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-detox-your-body#4.-Reduce-your-intake-of-sugar-and-processed-foods

https://citymagazine.si/en/symptoms-of-spring-fatigue-how-to-get-your-energy-back/

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty4