Kdy a jak dlouho užívat Ashwagandhu?

Užívání ashwagandhy

V současnosti se Ashwagandha stává předmětem zvýšeného zájmu v oblasti wellness a tradiční medicíny. Mnozí lidé hledají způsoby, jak integrovat tuto adaptogenní rostlinu do svého života s cílem dosáhnout lepšího zdraví a pohody. Nicméně, důležitá je otázka ohledně optimálního času a trvání jejího užívání. V našem článku proto přezkoumáme, kdy a jak dlouho je vhodné užívat tuto rostlinu, abychom z ní pro naše zdraví vytěžili maximum.

Kdy je vhodné začít užívat Ashwagandhu?

Ashwagandha je známá svými adaptogenními vlastnostmi, které pomáhají v období zvýšeného stresu a úzkosti. Z toho důvodu je užívání Ashwagandhy vhodné zejména pro osoby, které se cítí vyčerpané, pod tlakem nebo mají problémy se spánkem v důsledku stresových situací.

Stejně pro ty, kteří se potýkají s poruchami spánku nebo nespavostí, je Ashwagandha užitečná v podpoře zdravého a klidného spánku.

Přirozeně, Ashwagandha pomáhá i při jiných zdravotních problémech. Například při oslabeném imunitním systému, nebo pokud potřebujete zvýšit výkonnost při fyzickém cvičení a sportu, případně potřebujete rychleji zregenerovat svalstvo.

A to ještě samozřejmě není ani zdaleka všechno!

Více o účincích Ashwagandhy se dočtete v našem článku: Odbourá stres a zlepší spánek: Objevte 7 účinků Ashwagandhy.

Formy užívání Ashwagandhy

Různé formy užívání Ashwagandhy nabízejí různé výhody a proto jsou vhodné pro různé typy jednotlivců. Zde jsou některé z hlavních forem a jejich rozdíly:

  • Tablety/Kapsule - vhodné pro ty, kteří preferují jednoduché dávkování. Tato forma je proto vhodná pro ty, kteří jsou často na cestách nebo mají rušný životní styl. Velkou výhodou je také přesné dávkování.
  • Prášek - vhodné pro ty, kteří potřebují flexibilitu v dávkování a nevadí jim míchání s jídlem, nápojem nebo smoothie. Výhodou je poměrně rychlá absorpce organismem.
  • Čaj - vhodné pro ty, kteří umí ocenit relaxační rituál pití čaje a chtějí zkombinovat účinky Ashwagandhy s teplým nápojem. Ideální forma užívání před spaním nebo během stresujícího dne.
  • Tonika a tinktury - vhodné pro ty, kteří hledají alternativy ke klasickým formám a preferují inovativní řešení. Tyto formy nabízejí různé metody aplikace a přizpůsobení konkrétním potřebám.

Ashwagandha tablety

Jak a kdy správně užívat Ashwagandhu?

Správné užívání Ashwagandhy závisí na konkrétních potřebách jednotlivce a jeho zdravotním stavu. Níže uvádíme některé obecné pokyny, avšak vždy je vhodné konzultovat s lékařem nebo odborníkem na výživu před zahájením užívání jakýchkoli výživových doplňků.

Ráno nebo večer?

Ashwagandhu můžete užívat ráno, abyste získali podporu pro energii a vitalitu během dne. Pro některé jednotlivce je však lepší užívat Ashwagandhu zejména večer (30 až 60 minut před spánkem). A to v případě, pokud hledáte podporu při relaxaci a zlepšení kvality spánku.

Co se týká jiných zdravotních problémů, například v souvislosti s posílením imunity nebo reprodukčního zdraví, užívejte Ashwagandhu v průběhu dne v souladu s doporučeným dávkováním (příbalový leták) nebo podle pokynů lékaře.

S jídlem nebo bez jídla?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Záleží na osobních preferencích a potřebách. Někteří lidé preferují užívání Ashwagandhy s jídlem, aby minimalizovali možné gastrointestinální účinky. Tato metoda může pomoci i při lepší absorpci některých složek Ashwagandhy, protože tato rostlina je rozpustná v tucích.

Na druhou stranu, někdo zase může upřednostňovat užívání Ashwagandhy na prázdný žaludek, zvláště pokud jde o práškovou formu. Tato metoda má výhodu rychlé absorpce bioaktivních sloučenin.

Poznámka

Ashwagandhu se doporučuje užívat minimálně jeden měsíc, ne však déle než tři měsíce.

Doporučená denní dávka Ashwagandhy

Doporučená denní dávka Ashwagandhy se může lišit v závislosti na více faktorech, včetně věku, pohlaví, váhy, individuálních potřeb či zdravotního stavu. Obecně platí, že doporučené dávky jsou uvedeny na obalu výrobku, případně v pokynech od výrobce. Při užívání Ashwagandhy je ale také vhodná konzultace s lékařem, který vám doporučí přesné dávkování s ohledem na váš konkrétní zdravotní problém.

Ve většině případů se však doporučená dávka pohybuje v rozsahu od 250 mg do 500 mg denně pro extrakt s koncentrací asi 5% withanolidů - hlavní účinné látky v Ashwagandhe. Tyto hodnoty jsou ale jen obecným pokynem a mohou se lišit v závislosti na konkrétním produktu a značce.

Faktory, které ovlivňují doporučenou denní dávku Ashwagandhy, zahrnují:

  • Individuální potřeby a cíle - lidé, kteří užívají Ashwagandhu ke zvládnutí stresu a úzkosti, potřebují jinou dávku než ti, kteří ji užívají pro fyzickou výkonnost nebo podporu spánku. Pro zvýšení fyzického výkonu se běžně doporučená denní dávka Ashwagandhy pohybuje v rozmezí od 500 až do 1 000 mg. Pro léčbu stresu a úzkosti se denní dávka pohybuje od 250 do 600 mg a doporučuje se ji přijmout ve 2 – 3 menších dávkách namísto jedné dávky.
  • Stáří a pohlaví - dávky se mohou lišit mezi různými věkovými skupinami a pohlavími. Starší lidé v porovnání s mladšími potřebují jiné dávky s ohledem na pomalejší fungování metabolismu a možné interakce s jinými léky. U žen je obecně doporučená denní dávka poněkud nižší než u mužů (od 200 do 450 mg).
  • Váha - osoby s vyšší váhou budou potřebovat vyšší a přizpůsobené denní dávky.
  • Forma užívání - existují rozdílné doporučené dávky pro kořenový prášek, tekutý extrakt či extrakt ve formě kapslí. A to z důvodu, že každá z dostupných forem obsahuje jinou koncentraci účinné látky.
  • Zdravotní podmínky a užívání jiných léků - osoby se stávajícími zdravotními problémy nebo užívající léky, by měly konzultovat se zdravotním odborníkem , aby si zjistili bezpečné a účinné dávkování.

TIP

Běžná denní dávka Ashwagandhy pro zlepšení kognitivních funkcí se pohybuje od 250 do 600 mg. Její stabilní hladinu v organismu během celého dne dosáhnete rozdělením denní dávky na 2 – 3 menší dávky. Kvůli lepšímu vstřebávání užívejte Ashwagandhu s jídlem. S jídlem užívejte Ashwagandhu i tehdy, potřebujete-li zlepšit hormonální rovnováhu (250-600/den).

Za bezpečné se považují dávky do 1500, maximálně 2000 mg denně. Nejčastěji je dávkování založeno na rozložení denní dávky 600 mg do dvou dávek (ráno a večer).

Jak dlouho užívat Ashwagandhu?

Co se týká dlouhodobého užívání, obecné doporučení je užívat Ashwagandhu maximálně tři měsíc. Potom je třeba ji vysadit. A to z důvodu, že účinky dlouhodobého užívání Ashwagandhy ještě nejsou dostatečně podpořeny studiemi a vědeckým pozorováním.

Vedlejší účinky

  • Ospalost (sedace) - nadměrné utlumení organismu.
  • Gastrointestinální problémy - nejčastější zvracení a plynatost (velmi vzácné).
  • Možná interakce s jinými účinnými látkami- hlavně léky na diabetes, kardiovaskulární onemocnění, imunosupresiva a sedativa.

Vedlejší účinky můžete ale v mnoha případech zcela eliminovat, pokud začnete s nižší dávkou a podle potřeby ji zvýšíte nebo snížíte, a to v závislosti na vaší individuální reakci.

Pokud se rozhodnete přerušit užívání Ashwagandhy, je obvykle nejlepší postupné vysazování, aby se minimalizovalo riziko náhlého přerušení a aby se umožnilo tělu přizpůsobit.

Kdy se užívání Ashwagandhy nedoporučuje?

Užívání Ashwagandhy není bezpečné a vhodné pro všechny. Jak jsme již zmínili, na pozoru by měli být zejména lidé s existujícími zdravotními problémy, zejména diabetici a srdciáři. Ashwagandhu také nedoporučujeme užívat těhotným a kojícím matkám a ani malým dětem.

Věděli jste, že…

…Ashwagandha se nedoporučuje lidem, kteří se chystají na operaci, nebo těm, kteří mají autoimunitní poruchy nebo poruchy štítné žlázy?

Závěr

Adaptogenní vlastnosti Ashwagandhy jsou obzvláště prospěšné pro jednotlivce zažívající stres, úzkost či problémy se spánkem . Kromě toho ale Ashwagandha nabízí řešení pro další zdravotní problémy, jako je oslabený imunitní systém, poruchy spánku či potřeba zvýšit fyzickou výkonnost.

Nicméně pamatujte, že výběr správné formy užívání, ať už jsou to tablety, kapsle, prášek nebo čaj, je klíčový pro efektivnost jejích účinků. V souvislosti s optimálním dávkováním je také důležité vzít v úvahu nejen individuální potřeby, ale také faktory jako jsou doba užívání, strava, věk, tělesná váha a stávající zdravotní problémy.

Pro nákup doplňků stravy s obsahem ashwagandhy navštivte naši kategorii: Ashwagandha. S výběrem vhodných doplňků vám pomůže náš článek: Objevte sílu nejlepší Ashwagandhy: Zvolte tyto kvalitní doplňky stravy.

Zdroje:

https://www.tribe-organics.com/blogs/lifestyle/when-should-i-take-ashwaganda

https://www.allohealth.care/healthfeed/medicine/when-to-take-ashwagandha-before-or-after-meal

https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha-dosage

https://www.nccih.nih.gov/health/ashwagandha

https://www.health.com/ashwagandha-7198123

https://www.vitaherbals.cz/ashwangandha

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty2