Koloidní stříbro: Účinky, využití a správné používání

Koloidní stříbro je tajemný elixír, který již velmi dlouho fascinuje svými mnohostrannými účinky a využitím. Například lidé ve starověku jej používali k dezinfekci a konzervování. V našem článku se proto ponoříme do světa této úžasné tekutiny a odhalíme vám jeho účinky a různorodé využití. Co je však důležitější, vysvětlíme vám také to, jak jej správně používat, abyste mohli v plné míře využít jeho potenciál pro vaše zdraví a pohodu.

Co je koloidní stříbro a jaké má využití?

Koloidní stříbro je tekutina, ve které jsou jemné částice stříbra rovnoměrně rozptýleny v rozpouštědle, většinou ve vodě. Tyto drobné částice stříbra jsou v průměru menší než mikrometry as rozpouštědlem tvoří koloidální systém.

Koloidní stříbro je dlouho známo zejména pro své antimikrobiální vlastnosti a dezinfekční účinky. Jeho využití sahá až do starověku, kdy se používalo ke konzervaci a dezinfekci tekutin.

V současnosti má koloidní stříbro široké spektrum využití. Avšak především je známo pro svou schopnost potlačovat růst bakterií, virů a jiných mikroorganismů, což jej činí efektivním nástrojem při dezinfekci. Z toho důvodu se často používá k léčbě kožních infekcí, popálenin a malých poranění. Kromě toho koloidní stříbro naleznete také v mnoha výrobcích pro osobní hygienu či dezinfekci domácnosti.

Věděli jste, že…

…koloidní stříbro již ve starověkém Řecku a Římě bylo používáno k udržování vody v hospodách a amforách čistou a déle čerstvou? Toto historické využití jasně demonstruje jeho schopnost potlačovat růst mikroorganismů a prodloužit trvanlivost tekutin.

Účinky koloidního stříbra

Koloidní stříbro je známé pro své různorodé účinky, které mohou být prospěšné v různých situacích. Mezi nejdůležitější ale patří následující:

  • Antibakteriální a antimikrobiální účinky - koloidní stříbro má schopnost efektivně potlačovat růst bakterií, virů a plísní. To jej činí užitečným při léčbě infekcí a prevenci jejich šíření.
  • Srážení zánětu - mnoho lidí používá koloidní stříbro ke zmírnění zánětlivých stavů, jako jsou například záněty kůže (akné…) . Také pomáhá zmírňovat svědění, otok a bolest spojenou s těmito zdravotními problémy.
  • Podpora hojení ran - při správném použití dokáže koloidní stříbro pomoci při hojení drobných poranění, popálenin a odřenin. Pomáhá udržovat čistotu rány a tím snižuje riziko infekce.
  • Osobní hygiena - koloidní stříbro je často přítomno v různých produktech pro osobní hygienu, jako jsou deodoranty, zubní pasty a mýdla, a to díky jeho schopnosti kontrolovat růst mikroorganismů.
  • Očistná schopnost vody - koloidní stříbro se používá také k čištění a dezinfekci vody. Jeho částice dokáží eliminovat mikroorganismy a nečistoty, čímž se zlepšuje kvalita pitné vody.
  • Podpora imunitního systému - někteří lidé věří, že pravidelná konzumace koloidního stříbra dokáže posílit imunitní systém a pomoci organismu bojovat proti infekcím. V mnoha zemích (i u nás) však jeho vnitřní užívání není povoleno.

Poznámka

Je důležité si uvědomit, že koloidní stříbro není lékem na všechny nemoci, a jeho účinky mohou být různé v závislosti na dávkování a způsobu použití. Před použitím koloidního stříbra na jakýkoli zdravotní problém je tento úmysl vhodné konzultovat s lékařem a dodržovat doporučení výrobce. Používání nadměrné dávky nebo neodborné použití může mít nežádoucí vedlejší účinky.

Jak funguje koloidní stříbro?

Princip fungování účinků koloidního stříbra spočívá v jeho schopnosti interagovat s mikroorganismy a potlačovat jejich růst a množení. Tento proces je komplexní a zahrnuje následující mechanismy:

  • Inaktivace mikroorganismů - drobné částice stříbra jsou dostatečně malé na to, aby se dostaly do mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry a plísně. Stříbro se následně váže na povrch mikroorganismů a interferuje s jejich metabolismem. To způsobuje inaktivaci těchto mikroorganismů a znemožňuje jim růst a množit se.
  • Porušení buněčné stěny - koloidní stříbro dokáže ovlivnit strukturu a integritu buněk mikroorganismů. Tímto způsobem dochází k narušení jejich buněčné membrány.
  • Oxidativní stres - koloidní stříbro v buňkách způsobuje oxidativní stres tím, že reaguje s různými sloučeninami v buňce, jako jsou například enzymy a bílkoviny. To narušuje normální chod buněk a vede k jejich zániku.

Může mít koloidní stříbro nežádoucí účinky?

Samozřejmě i koloidní stříbro může mít nežádoucí vedlejší účinky, a proto je třeba je vzít v úvahu při jeho užívání. Které to jsou?

Argyrie

Jedním z nejznámějších vedlejších účinků koloidního stříbra je stav nazýván argyrie. Jedná se o kožní onemocnění, které způsobuje, že kůže člověka získává modro-šedý odstín. Avšak argyria je výsledkem nadměrného užívání koloidního stříbra, a to po delší dobu.

Nežádoucí interakce s léky

Koloidní stříbro může interferovat s účinností některých léků, zejména těch, které obsahují sloučeniny síry. Je však třeba být opatrný i při tetracyklinových antibiotikách a lécích na onemocnění štítné žlázy. V těchto případech je používání koloidního stříbra zvláště důležité konzultovat se svým lékařem.

Alergické reakce

Někteří lidé mohou vykazovat i alergické reakce, které nejčastěji zahrnují svědění, vyrážky nebo otoky. Objeví-li se tyto příznaky, je důležité okamžitě přestat s používáním koloidního stříbra a konzultovat tyto problémy se svým lékařem.

Doporučení, jak se vyhnout nežádoucím účinkům

Abyste se vyhnuli nežádoucím účinkům, měli byste zvážit několik důležitých doporučení. Prvním krokem je konzultace se svým lékařem ještě před použitím koloidního stříbra k léčbě zdravotních problémů nebo nasazením léků.

Důležité je také dodržovat doporučené dávky a pokyny výrobce, abyste minimalizovali riziko vedlejších účinků a zajistili správné použití produktu. Vybírejte si pouze kvalitní koloidní stříbro od důvěryhodných výrobců, čímž získáte jistotu ohledně jeho čistoty a účinnosti.

Věděli jste, že…

…podle legislativy EU je vnitřní užívání koloidního stříbra zakázáno? Povolena je pouze vnější aplikace.

Jak správně používat koloidní stříbro?

Koloidní stříbro může být použito různými způsoby, přičemž správný způsob použití závisí na konkrétních potřeb jednotlivce. Nejčastěji však jde o následující možnosti:

  • Lokální aplikace na kůži - koloidní stříbro (tonikum) se nanáší přímo na postižené místo pomocí vatového tamponu nebo sterilního obvazu. Před aplikací nezapomeňte důkladně vyčistit postiženou oblast. Obvykle se tímto způsobem koloidní stříbro aplikuje ráno a večer. Pamatujte, že takto ošetřená kůže nesmí být vystavena přímému slunečnímu záření.
  • Orální užívání - i když ve většině zemí není vnitřní užívání koloidního stříbra povoleno, někteří lidé jej stále konzumují. Rozhodnete-li se užívat koloidní stříbro orálně, je důležité dodržovat doporučené dávkování a konzultovat to s lékařem. Je vhodné jej užívat na prázdný žaludek.
  • Použití v nosních sprejích - pro podporu dýchacího systému. Jedná se o efektivní pomoc při nachlazení, alergiích nebo při prevenci infekcí.
  • Oční kapky - v některých případech se koloidní stříbro používá v oftalmologii k léčbě některých očních problémů. Máte-li zájem o tuto aplikaci, je velmi důležité konzultovat tento úmysl se svým očním lékařem, který vám poradí s aplikací i dávkováním.
  • Jako kapky do uší - koloidní stříbro se může ve formě kapek použít i při problémech se sluchovým kanálem, nejčastěji pokud jde o zánět.
  • Další aplikace - koloidní stříbro můžete využít iv domácnosti k dezinfekci různých povrchů nebo k čištění zubních kartáčků.

TIP

Je důležité dodržovat doporučené dávkování a postupy aplikace uvedené na etiketě výrobku nebo rady lékaře.

Jak si vyrobit koloidní stříbro?

Výroba koloidního stříbra se provádí pomocí procesu elektrolýzy, při kterém se za přítomnosti elektrické energie stříbrná elektroda rozpouští ve vodě. Je důležité mít na paměti, že výroba koloidního stříbra vyžaduje přesná měření a sterilitu, aby se dosáhlo správné koncentrace a kvalita produktu. Obecný postup výroby koloidního stříbra v domácím prostředí je následující:

Potřebné pomůcky

  • Stříbrná tyčinka (elektroda)
  • Destilovaná voda - pro výrobu destilované vody vám doporučujeme destilátor vody blue green Water Pro.
    • Zdroj elektrické energie (elektrolyzátor) - v naší nabídce na Vitaherbals.cz naleznete Medionic, Ionic-Pulser® PRO3 - generátor koloidního stříbra, který se vyznačuje vynikající kvalitou a jím vyrobená stříbrná voda obsahuje obzvláště vysoký podíl účinných, kladně nabitých iontů stříbra.
  • Skleněná nádoba
  • Papírový (kávový) filtr

Postup

  • Příprava generátoru koloidního stříbra - postupujte podle doporučení pokynů výrobce uvedených v příbalovém letáku výrobku. Toto zařízení umožňuje regulovat elektrický proud a čas elektrolýzy, což je kritické pro vytvoření koloidního stříbra.
  • Příprava destilované vody - je důležitá, protože obsahuje minimální množství minerálů a nečistot, které by mohly ovlivnit proces výroby.
  • Zavedení elektrody - elektrodu (součást zařízení) umístěte do nádoby s vodou. Jakmile jí začne procházet elektrický proud, začne se vytvářet koloidní stříbro.
  • Elektrolýza - nezapomeňte si nastavit požadovaný proud a čas elektrolýzy, aby bylo dosaženo požadované koncentrace koloidního stříbra (ppm). Například výše zmíněné zařízení Medionic doporučuje pro většinu aplikací koncentraci 25 ppm.

Proces elektrolýzy může trvat několik minut až několik hodin, v závislosti na požadované koncentraci.

TIP

Roztok koloidního stříbra skladujte na tmavém místě v rozsahu teplot od +5 do +25 °C a tam, kde nehrozí magnetické pole - nedávejte jej do chladničky, k mobilům ani do mikrovlnné trouby.

Závěr

Účinky koloidního stříbra jsou opravdu všestranné a má široké využití, zejména v oblasti dezinfekce a léčby kožních problémů. Je však důležité používat jej s opatrností a v souladu s doporučeními odborníků a výrobců, aby se minimalizovalo riziko vedlejších účinků.

Pokud se zajímáte o kvalitní koloidní stříbro a další přírodní produkty, neváhejte navštívit náš e-shop Vitaherbals.cz, kde naleznete široký výběr produktů pro vaše zdraví a vitalitu. Buďte svým vlastním strážcem zdraví a vyberte si u nás produkty, které vám pomohou dosáhnout optimálního stavu pohody.

Pro nákup přístroje pro tvorbu kolodiného stříbra navštivte naši kategorii: Koloidní stříbro

FAQ

Je možné koloidní stříbro používat pro vnitřní použití?

Ačkoli je vnitřní užívání koloidního stříbra v mnoha zemích a v EU zakázáno, lidé jej používají i orálně. Před takovým použitím koloidního stříbra však důrazně doporučujeme konzultovat to s lékařem, abyste si nastavili správné dávkování a bezpečné používání. Rozhodně není vhodné koloidní stříbro užívat vnitřně dlouhodobě, neboť stříbro se v těle hromadí a může vyvolat neodstranitelné šedomodré zbarvení kůže, ale i jiné poruchy, zejména nervového systému, jater a ledvin.

Je koloidní stříbro vhodné pro děti?

Koloidní stříbro by se nemělo podávat dětem bez konzultace s lékařem a mělo by být podáváno pouze k zevnímu použití. Jeho použití u dětí by mělo být pečlivě zváženo a řízeno odborníkem na základě konkrétních potřeb a okolností.

Je koloidní stříbro bezpečné během těhotenství a kojení?

Používání koloidního stříbra během těhotenství a kojení je bezpečné pouze pro zevní použití a v přiměřených dávkách. A samozřejmě, pokud vám to schválí lékař.

Může se koloidní stříbro používat k léčbě dýchacích problémů?

Koloidní stříbro se nepovažuje za účinný lék na dýchací problémy. Léčbu těchto problémů je důležité konzultovat s lékařem a dodržovat doporučení odborníka. Typické doplňky stravy, které lze zvážit v souvislosti s dýchacími problémy, zahrnují především vitamin C, vitamin D, případně hořčík.

Zdroje:

https://www.nccih.nih.gov/health/colloidal-silver-what-you-need-to-know

https://www.verywellhealth.com/colloidal-silver-what-you-need-to-know-89555

https://www.healthline. com/health/colloidal-silver#risk-factors

https://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/scmp/documents/out30_en.pdf

https://www.vitaherbals.cz/p/blue-green-water-pro-nerezovy-destilator-vody-se-sklenenym-dzbanem

https://www.vitaherbals.cz/p/medionic-ionic-pulser-pro3-generator-koloidniho-stribra

https://www.vitaherbals.cz/

https://www.vitaherbals.cz/koloidni-stribro

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty10