Správné užívání vitamínů: které vitamíny nekombinovat?

Vitamíny jsou základní součástí mnoha biochemických procesů v našem těle. Zároveň nás v rámci prevence chrání před různými zdravotními obtížemi. I u vitamínů je však nezbytné dbát na jejich správné užívání. Vysoké či naopak nízké hladiny vitamínů mohou být vážným problémem. S čím jste ale už počítali méně je fakt, že některé vitamíny by se neměly mezi sebou kombinovat. Více o tom si povíme v našem článku.

Jak správně užívat vitamíny?

Lidský organismus si některé vitamíny nedokáže vytvořit sám a proto je odkázán na jejich příjem formou potravy. Pokud má tělo nedostatek některého z vitamínů, dá vám to hned najevo. Může jít například o zvýšenou náchylnost k nemocem, problémy se zrakem či poruchy růstu kostí a chudokrevnost.

Problém nastává zejména v případě, pokud trpíte takovými zdravotními obtížemi, které zabraňují normálnímu vstřebávání živin. Nedostatkem vitamínů proto často trpí lidé s celiakií, intolerancí na laktózu nebo s infekcí trávicího traktu. Rizikovou skupinou jsou však i vegani, kteří trpí nedostatkem vitamínu B12. A samozřejmě také senioři, u kterých je horší vstřebatelnost živin způsobena věkem. V těchto případech jsou proto ideálním řešením vitamínové doplňky výživy.

Co se týče užívání vitamínů, při běžném stravování předávkování (hypervitaminóza) nehrozí. Nicméně je důležité to s dávkováním výživových doplňků nepřehánět a dát si pozor zejména na nevhodné vitamínové kombinace. Například je rozdíl pokud sáhnete po multivitamínech či vitaminu C, během chřipkové sezóny a jiné je zase jeho dlouhodobé užívání. Lidský organismus totiž potřebuje vitamíny pouze v jistém množství.

Věděli jste že...

…nemusí být vždy pravdou, že nejvíce vitamínů je v syrovém ovoci a zelenině? Výjimkou je například betakaroten (provitamin vitamínu A). Lidský organismus jej totiž lépe vstřebá, je-li tepelně upraven. Samozřejmě, jen do jisté míry, při vyšších teplotách se už tento provitamin ničí.

Pamatujte, že pro správné užívání vitamínů neexistuje obecné pravidlo. Některé je lepší užívat s jídlem a ráno (například B-komplex) au jiných zase na tom nezáleží (například vitamín C). Proto je ohledně správného dávkování a užívání vitamínů důležité vždy si přečíst příbalový leták výživového doplňku. Případně se o tom poradit se svým lékařem či farmaceutem v lékárně.

Čtěte více: Kdy užívat vitamíny a doplňky stravy: ráno nebo večer?

Mohou se vitamíny kombinovat?

Odpověď je jednoznačná - ano. Dokonce je to někdy i žádoucí. Avšak pro správné a efektivní užívání vitamínů je důležité vědět, jak je kombinovat. V souvislosti s podporou imunity například známe synergické dvojice vitamínů: vitamín C a vitamín E, vitamín B6 – vitamín A…

Rovněž vitamíny skupiny B nemohou efektivně pracovat bez vzájemné podpory uvnitř B-komplexu. V tomto směru jsou důležité dvojice B6 a B2, B9 a B12, B5 a B12. Bez této vzájemné spolupráce by byl jejich metabolický efekt značně snížen.

Synergický účinek mají také vitamíny D a K, které klidně můžete užívat spolu. Udržují optimální hladinu vápníku v organismu, což je základním předpokladem pro zdravé kosti (zvyšují hustotu kostí).

TIP

Je známo, že vitamin D podporuje vstřebávání vápníku a fosforu. Pokud užíváte vápník pro zdravé kosti, pak je určitě třeba dávkovat do organismu spolu s vitamínem D. Avšak když k této dvojici přidáte ještě i vitamín K, tak tím efektivně zabráníte usazování vápníku v cévách. Ten následně najde své využití v kostech, což je určitě ten lepší případ.

Které vitamíny nekombinovat?

Na druhou stranu ale známe i takové kombinace vitamínů, které byste rozhodně mezi sebou neměli kombinovat. Dokonce může jít až o nebezpečné kombinace. Které jsou ty nejdůležitější?

Vitamin K a vitamin E

Tyto dva vitamíny nelze kombinovat kvůli jejich protichůdným účinkům. Účinek vitamínu K na lidský organismus je ten, že zhušťuje krev, což je velmi důležité při poraněních - urychluje hojení ran.

Vitamin E je zase účinný proti krevním sraženinám, které jsou zejména v cévách velmi nebezpečné (mrtvice, infarkt…). Dělá krev řidší. Řídká krev ale znamená snazší tvoření modřin a snazší krvácení. Stejně je však znám i svými antioxidačními vlastnostmi.

Kvůli opačným účinkům obou vitamínů je třeba jejich užívání přizpůsobit individuálním potřebám. Pokud je krev řídká, je třeba užívat vitamín K, ale je-li tvá krev hustá, tak bude třeba přijímat vitamín E. Nikdy ne však oba vitamíny spolu.

Vitamin C a vitamin B12

O vitamínu C je známo, že posiluje imunitu. Důležitý je také pro hojení ran, zdraví kostí a zubů. Jeho nedostatek způsobuje kurděje, který byl v minulosti postrachem všech námořníků. Tím totiž často na lodi chyběly potraviny s vysokým obsahem vitamínu C.

Vitamin B12 zase pomáhá udržovat kvalitu krvinek a nervových buněk. Rovněž pomáhá tvořit genetický materiál DNA ve všech buňkách těla. Přirozeně, oba vitamíny jsou pro organismus důležité, avšak jejich vzájemná kombinace způsobuje nízkou efektivitu vitamínu B12. Vitamin C totiž znemožňuje správnou absorpci vitamínu B12, čili jej tělo přijme v podstatně menší dávce, než je třeba. Pro správné užívání těchto vitamínů je důležitý jejich vzájemný odstup alespoň dvou hodin.

Vitamin B9 a vitamin B12

Vitamin B9 (folát) známe také pod názvem kyselina listová. Hraje klíčovou roli při produkci červených krvinek a při růstu buněk. Z toho důvodu je zvláště důležitý pro budoucí maminky a pro správný vývoj plodu.

Kombinace vitaminu B9 a vitamínu B12 sice není nebezpečná, avšak vyšší příjem vitamínu B9 maskuje nedostatek vitamínu B12. Tento nedostatek však způsobuje například neobvyklé zvětšení krvinek, popřípadě i snížení jejich množství. Pokud se nedostatek vitamínu B12 nevyřeší, tak to může vést k trvalému poškození nervů. Při užívání vitamínu B9 to ale lze zjistit jen stěží.

Vitamíny A, D, E a K

Pro všechny tyto čtyři vitamíny platí jedna důležitá vlastnost - všechny jsou rozpustné v tucích. Ovšem pokud je kombinujete najednou, tak si tím snížíte absorpci všech těchto vitamínů. Stejně ani jejich dvoj- či trojkombinace nebude tak efektivní, jak byste si přáli. I v tomto případě tedy platí, že při jejich užívání by měl být alespoň dvouhodinový odstup.

Závěr

Pro lidský organismus je velmi důležité pravidelné doplňování vitamínů, protože hrají klíčovou roli při mnoha metabolických procesech. Při jejich užívání je však velmi důležité vědět i to, které vitamíny nekombinovat. Nejčastěji z důvodu, že se jejich kombinací vyruší účinky jednotlivých vitamínů. Někdy však taková kombinace může být i nebezpečná.

Všechny produkty naleznete v naší kategorii: Vitamíny

FAQ

Proč je důležité znát správné kombinace vitamínů?

Znát správné kombinace vitamínů je důležité, protože některé vitamíny ovlivňují vstřebávání nebo účinky jiných vitamínů v těle. Vhodné kombinace mohou zvýšit jejich účinnost a výsledný prospěch pro zdraví.

Mohu brát zinek spolu s vitamínem D?

Ano, zinek a vitamín D mohou být spolu užívány bez problémů, protože se vzájemně neovlivňují.

Které vitamíny můžu brát spolu každý den?

Vitamíny, které můžete brát spolu každý den, jsou například vitamín C a E, vitamín D a K2, vitamín B-komplex a vitamín C.

Mohou vitamíny z výživových doplňků nahradit zdravou stravu a životní styl?

Ne, vitamíny z výživových doplňků by neměly nahrazovat zdravou stravu a životní styl. Vitamíny je totiž nejlepší získávat přirozeně. Nejlepší z různorodé stravy s dostatkem ovoce, zeleniny, celozrnných potravin, bílkovin a zdravých tuků.

Jaké jsou možnosti získání potřebných vitamínů z potravin a jak je mohu zahrnout do svého jídelníčku?

Potřebné vitamíny lze získat z různých potravin, jako jsou ovoce, zelenina, maso, mléčné výrobky a ryby. Zahrnutí barevného ovoce a zeleniny do jídelníčku, jakož i konzumace potravin s vysokým obsahem vitamínu C, E, D a A, zajišťuje dostatečný příjem vitamínů.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6533928/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8874674/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559132/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554487/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534869/

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.