Který vitamín C je pro vás ten nejlepší?

Vitamin C je nepochybně ten nejznámější druh vitamínu jaký známe. Pro naše tělo je nepostradatelný a potřebujeme jej každý den. Plní totiž klíčovou roli při posilování imunitního systému, přičemž je také silným antioxidantem s mnoha zdravotními benefity pro lidský organismus. Rovněž je neocenitelným pomocníkem v boji proti různým zánětům. Je proto důležité jeho pravidelné doplňování, zejména v zimním období, kdy kulminují různá virová onemocnění. Jak si ale pro sebe vybrat ten nejlepší a nejkvalitnejší vitamín C? Povíme si o tom v našem článku.

Vitamin C - základní informace

Vitamin C je zkratka pro kyselinu L-askorbovou. Někdy se také označuje také jako E300. Jedná se o vitamín, který patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. Je velmi citlivý na teplo a oxidaci a proto každé tepelné zpracování potravin (konzervování, sušení…) způsobuje jeho úbytek.

V první řadě je důležité si uvědomit, že na rozdíl od masožravců, si lidské tělo nedokáže vytvořit vitamín C samo. Proto pokud nedostáváme dostatek tohoto vitamínu do těla díky stravě, řešením jsou hlavně doplňky výživy. Výhodou je, že díky tomu, že je vitamín C rozpustný ve vodě, nemusíte se bát předávkování. Pokud ho i přijmete ve větším množství, jednoduše se vyloučí v moči z těla ven.

Věděli jste, že…

…na rozdíl od vitamínu C, si cholesterol dokáže náš organismus vytvářet sám? Důvodem je, že cholesterol je živočišného původu a tak se ve stravě našich předků moc často nenacházel. Naopak, vitamin C se nachází v rostlinné složce naší potravy, takže naše tělo nepotřebovalo vytvořit mechanismy, aby si vitamin C mohlo samo vyrábět.

Přírodní zdroje vitamínu C se nacházejí především v ovoci a zelenině. V zimě je ideální sáhnout zejména po šipkách a rakytníku, a to ve formě čerstvého čaje. Mezi další potraviny, které jsou bohaté na vitamin C patří zejména černý rybíz, kiwi, pomeranče, jahody, citrony, ananas, borůvky, brokolice a růžičková kapusta.

Přirozeně, vitamin C je nejčastěji spojován s imunitou - odolností vůči virovým onemocněním. Nicméně má i další důležité účinky:

  • pomáhá odstranit únavu a vyčerpání,
  • chrání naše buňky před oxidativním stresem,
  • pomáhá dosáhnout stavu psychické pohody,
  • přispívá ke správnému fungování metabolismu,
  • pomáhá při tvorbě kolagenu.

Formy vitaminu C

Podobně jako je tomu u jiných doplňků stravy, i vitamin C se prodává v následujících základních formách:

  • Pilulky
  • Kapsle (žvýkací kapsle)
  • Prášek
  • Roztok

Pochopitelně, žádná forma není označována za nejlepší. Rozdíl spočívá zejména v rychlosti vstřebávání vitamínu C do organismu. Mnohem důležitější než forma užívání je nutnost vždy si dobře překontrolovat množství vitamínu C v jedné dávce. Toto množství se totiž může velmi lišit.

TIP

Dávkování vitaminu C závisí na věku a také na pohlaví. Doporučená denní dávka je pro muže asi 110 mg a pro ženy 95 mg. Může se to však lišit podle aktuálního zdravotního stavu a věku osoby. Nižší doporučená dávka je samozřejmě u dětí, vyšší naopak u kuřáků, těhotných a kojících žen.

Vitamin C se ve výživových doplňcích vyskytuje nejčastěji v přirozené a dobře využitelné kyselé formě - kyselina askorbová. Některé vitamínové doplňky však mohou obsahovat i odvozené sloučeniny kyseliny askorbové (askorbáty), nebo kombinace vitamínu C s dalšími látkami.

Přinášíme vám přehled několika forem vitamínu C, z nichž každá má své výhody i nevýhody.

Kyselá forma - Kyselina L-askorbová

Na pohled je kyselina L-askorbová bílá nebo nažloutlá krystalická látka kyselé chuti. Jak jsme již v článku zmínili, je velmi citlivá na teplo a také jako silný antioxidant je tato látka citlivá na oxidaci. Výborně se rozpouští ve vodě, což je však problém, protože ji tím pádem lidský organismus nedokáže skladovat. A to je důvod, proč by se vitamín C měl do těla doplňovat každý den.

Na druhou stranu je ale třeba zmínit, že jelikož jde o kyselinu, pH této látky nemusí citlivějším osobám s problémy se žaludeční kyselinou a refluxem vyhovovat. Kromě již zmíněných přírodních zdrojů ze zeleniny a ovoce, je možné kyselinu L-askorbovou dostat ve formě prášku, kapslí nebo ve formě roztoku.

Neutrální forma - Ester C (Askorbát vápenatý )

Na trhu jej také známe pod názvem Kalcium askorbát, E-302, octová kyselina, vápenatá sůl či dihydrát. Je stejně jako kyselina L-askorbová bílé až světle žluté barvy. Ve srovnání s ní však tato forma nepřekyseluje žaludek (má neutrální pH) a nevyvolává průjem.

Z těchto důvodů je tato forma ideální pro lidi s problémy trávicího traktu. Výhodou také je, že obsahuje vápník, což ocení zejména lidé trpící osteoporózou. Askorbát si můžete koupit nejčastěji ve formě prášku a kapslí.

Forma rozpustná v tucích - Ester-C palmitát (Askorbyl palmitát)

Velkou výhodou této formy je, že je nenáročná na výrobu a má vynikající absorpční vlastnosti. Vzniká kombinací vitamínu C s kyselinou palmitovou. O kyselině palmitové je přitom známo, že se jedná o nejčastěji se vyskytující mastnou kyselina v přírodě.

Pochopitelně, jak je vidět již z názvu, askorbyl palmitát se skvěle rozpouští v tucích, přičemž membránami buněk prostupuje rychleji než jiné formy vitamínu C. A v neposlední řadě jeho velkým benefitem je, že i když vstoupí do krevního oběhu rychleji než běžný vitamín C, zůstává v organismu déle. Nejčastěji tuto formu můžete dostat ve formě kapslí (s postupným uvolňováním).

Liposomální vitamin C

Liposomální vitamín C představuje nejkvalitnější a nejlépe vstřebatelnou formu< /strong> vitamínu C - vstřebatelnost přesahuje 90%. Na trhu jej můžete dostat například ve formě kapslí - vitamín C je obalen v tukovém pouzdře.

Další jeho výhodou je, že není kyselý a proto nedělá problém ani lidem s problémy se žaludeční kyselinou. Na druhou stranu jeho nevýhodou je, že má velmi omezenou trvanlivost. Hlavně pokud se podává v tekuté formě. V porovnání s ostatními formami vitamínu C, je cena v tomto případě vyšší a proto je vhodné užívat lipozomální vitamín C nárazově.

TIP

Vitaminové doplňky výživy s lipozomálním vitamínem C se často doplňují o zinek a vápník.

Přírodní forma - šipky a acerola

Když se řekne vitamín C, tak se mnohým z nás vybaví zejména šipky. Ty jsou známé svým vysokým obsahem tohoto vitamínu. Kromě něj však obsahují také karoten, vitamíny B1a B2, vitamín K a vitamín P (komplex téměř 20 000 látek). Vitamin P ještě zesiluje účinky vitamínu C. Pochopitelně, ideální je si šipky nasbírat v přírodě. Pokud ale nemáte tuto možnost, je je možné dostat i v tobolkové formě spolu s bioflavonoidy.

Zatímco šipky se vyskytují u nás, acerola pochází z karibské oblasti a ze severních států Jižní Ameriky. Jedná se o teplomilný keř, který má oranžové až tmavě červené plody, které se nápadně podobají evropské třešni. Ty mají nakyslou ovocnou chuť připomínající citrón. Většinou můžete acerolu dostat ve formě tablet.

Který Vitamin C je pro vás ten nejlepší?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží to zejména na tom, jakou metabolickou ztrátu potřebujete vitamínem C kompenzovat a co vaše tělo právě potřebuje. Pro každého proto může být vhodná jiná forma užívání. Z toho důvodu je důležité poradit se se svým lékařem.

V našem e-shopu vám nabízíme vitamin C v následujících formách:

  • Liposomální vitamín C z rakytníku NatuRise 100 ml Vegan - roztok s bambusovou pipetou. Liposomy jsou tukové vezikuly, kdoré přenášejí vitamín C a do značné míry jej chrání před žaludeční kyselinou a trávicími enzymy. Vynikající vstřebatelný doplněk stravy.
  • Life Extension Immune Protect PARACTIN - patentovaná receptura pro silnou podporu imunitního systému. Obsahuje extrakt z Camu Camu, beta glukan Wellmune pocházející z pivovarských kvasnic a PARACTIN ® (extrakt z byliny Právenka metlinatá). Balení obsahuje 30 kapslí.
  • Life Extension Vitamin C a Bio-Quercetin Phytosome - vitamin C + ultra absorbovatelný kvercetin fytosom. Spolu výborně chrání tělo před oxidačním stresem a podporují tvorbu kolagenu. Balení obsahuje 250 tablet.
  • Solgar Ester-C Plus Vitamin C 1000 mg - obsahuje patentovaný pH neutrální vitamín C. Ideální pro podporu imunitního systému a pro ochranu buněk před oxidačním stresem. Balení obsahuje 180 tablet.
  • Biotiva Bio Camu Camu - 100% extrakt z plodů Camu Camu s vysokým obsahem přírodního vitamínu C. Vynikající antioxidant. Balení obsahuje 150 kapslí.
  • Nature Love Vitamin C extrakt z BIO Aceroly - extrakt z BIO aceroly (přírodní forma vitamínu C), který je bohatý na bioflavonoidy. Ideální, pokud potřebujete posílit imunitní systém přírodní cestou. Balení obsahuje 180 kapslí.
  • Synergy Bionaturals Lipozomální Vitamin C 1500mg s mandlovým olejem - lipozomální vitamin C s extra vysokým dávkováním (až 1500 mg) na den. Výborné k užívání v chřipkovém období a při oslabené imunitě. Balení obsahuje 120 ml roztoku.

Závěr

Vitamin C patří k nejznámějším a nejdůležitějším vitamínům. Naše tělo si jej neumí syntetizovat samo a proto je důležité dbát na jeho pravidelné doplňování. A to ať už prostřednictvím stravy bohaté na zeleninu a ovoce nebo pomocí různých vitamínových doplňků.

Ve výživových doplňcích se tento vitamín vyskytuje nejčastěji v přirozené kyselé formě - kyselina L-askorbová. Někdy však také ve formě odvozených sloučenin kyseliny askorbové (askorbáty), nebo jako kombinace vitamínu C s dalšími látkami.

Všechny kvalitní výživové doplňky s vitamínem C naleznete v naší kategorii: Vitamin C

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2072-6643/5/11/4284/htm
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Ascorbic-acid
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-20979/ester-c-oral/details
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6983272/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098779/

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty5