Mateří kašička: její využití, účinky na zdraví a užívání

Včelí mateří kašička je zázračným darem přírody, který nás již několik tisíciletí překvapuje svým všestranným využitím a blahodárnými účinky. V dnešní době, kdy se stále více obracíme k přírodním řešením pro upevnění našeho zdraví, se proto právě mateří kašička stala objevem, který stojí za bližší prozkoumání. V našem článku se podíváme na to, co to mateří kašička vlastně je, jak ji můžeme využít pro své zdraví a jaké účinky můžeme očekávat při jejím pravidelném užívání.

K čemu se používá včelí mateří kašička a jaké má složení?

Včelí mateří kašička je výživný přírodní produkt produkovaný včelami. Jejími hlavními složkami jsou bílkoviny, vitamíny (B-komplex, C, D, E, K…), minerály (hořčík, vápník, zinek, draslík…) a enzymy (fosfatáza, kataláza, cholinesteráza…). Kromě toho však obsahuje i další pro zdraví důležité látky, jako například mastné kyseliny, peptidy či aminokyseliny.

Využití mateří kašičky je proto opravdu všestranné, to nejdůležitější však zahrnuje:

  • Podporu imunitního systému - mateří kašička je známá svými imunitními vlastnostmi a proto pomáhá posilovat obranyschopnost organismu.
  • Energetický boost - mateří kašička se využívá pro svou schopnost zvýšit energii a vitalitu.
  • Redukci cholesterolu v krvi - mateří kašička snižuje riziko srdečního infarktu.
  • Péče o pokožku - v některých kosmetických výrobcích se mateří kašička používá pro své hydratační a regenerační účinky na pokožku.
  • Podporu zdraví mozku - mateří kašička obsahuje látky, které mají pozitivní vliv na kognitivní funkce a paměť.
  • Celkové zdraví - mnozí lidé mateří kašičku užívají jako doplněk stravy pro její všeobecné zdravotní benefity.

Účinky mateří kašičky na zdraví

Včelí mateří kašička je považována za superpotravinu, protože je bohatá na různé živiny a biologicky aktivní sloučeniny. Z toho důvodu jsou její účinky velmi rozmanité a zahrnují každou stránku našeho zdraví. Mezi ty nejdůležitější a nejznámější však patří následující:

Materská kašička a její vliv na plodnost a otěhotnění

Materská kašička se často zkoumá v souvislosti s plodností a otěhotněním. Některé studie naznačují, že její pravidelné užívání dokáže podpořit reprodukční zdraví u žen i mužů.

U žen se zdá, že mateřská kašička pozitivně ovlivňuje hormonální rovnováhu a ovulaci, což pomáhá zvýšit šance na otěhotnění. U mužů zase zlepšuje kvalitu spermií a podporuje jejich pohyblivost. Kromě toho může mít pozitivní vliv na mužskou sexuální vitalitu a libido.

Materská kašička v těhotenství

Materská kašička může být prospěšná i během těhotenství. Obsahuje totiž živiny (biotin, folát, železo…), které podporují zdravý vývoj plodu a pomáhají vyrovnat se s případnou hormonální nerovnováhou. V tomto směru je však důležité užívání mateří kašičky konzultovat s lékařem - gynekologem.

Mateří kašička na pleť

Mateří kašička obsahuje i takové látky, které hydratují a regenerují pleť. Používá se proto v kosmetických výrobcích ke zlepšení textury pokožky a zmírnění známek stárnutí. Mezi tyto prospěšné látky patří hlavně omega-3 a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vitamin B-komplex a vitamin C.

Materská kašička jako doplněk stravy pro děti

Materská kašička je také ideálním výživovým doplňkem pro děti, protože obsahuje různé živiny důležité pro jejich růst a vývoj (vitamin B-komplex, vitamin C, vitamin D, zinek…). Je však důležité dbát na dávkování a konzultovat s pediatrem před zahájením užívání mateří kašičky u dětí. No výhodou je, že chutná vážně fantasticky, takže děti se jí rozhodně nebrání.

Mateří kašička při trávení

Někteří lidé užívají mateří kašičku i na podporu trávení. Obsahuje totiž trávicí enzymy, zejména amylázy, lipázy a proteázy, které efektivně pomáhají při rozkladu potravy a vstřebávání živin. Více o trávicích enzymech si můžete přečíst v našem článku: Zlepšete si trávení při nedostatku trávicích enzymů: Praktické rady a doporučení

Materská kašička na podporu kardiovaskulárního zdraví

Včelí mateří kašička obsahuje velké množství látek, které mají pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví (omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty, arginin, vitamin B-komplex…). V tomto směru některé studie naznačují, že dokáže pomoci zejména při regulaci krevního tlaku a hladiny cholesterolu.

Materská kašička proti bakteriálním a virovým infekcím

Materská kašička je známá svými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, které pomáhají organismu bojovat proti infekcím. V tomto směru je důležitý zejména vysoký obsah flavonoidů, protizánětlivých peptidů, zinku a vitamínu C.

Materská kašička na podporu růstu

Z důvodu, že mateří kašička obsahuje vysoký podíl aminokyselin, vitaminu D, vitaminu B-komplex a omega 3-mastných kyselin, efektivně pomáhá i při růstu a vývoji organismu. Zvlášť důležité je proto užívání mateří kašičky v pubertálním věku.

TIP

Je důležité poznamenat, že mateří kašička není jediným zdrojem těchto živin a její účinky na růst a vývoj organismu mohou být individuální. V případě dětí a mladistvých je proto třeba zajistit zejména vyváženou stravu, která zahrnuje širokou škálu živin potřebných pro růst a vývoj.

Materská kašička pro zlepšení nálady a redukci stresu

Podle některých studií může mít mateří kašička pozitivní vliv i na náladu a dokáže pomoci při stresových situacích. Samozřejmě, tyto účinky se ale mohou lišit od jednotlivce k jednotlivci. V tomto směru je důležitý zejména obsah kyseliny listové a serotoninu - derivát aminokyseliny tryptofanu, který ovlivňuje náladu a emocionální stabilitu.

Materská kašička pro zlepšení energetického metabolismu

Mateří kašička obsahuje různé vitamíny skupiny B, včetně vitamínu B1 (thiaminu ), B2 (riboflavinu), B3 (niacinu) a B5 (kyseliny pantotenové), které mají klíčovou roli při přeměnách živin na energii. Tyto vitamíny totiž pomáhají tělu zpracovávat sacharidy, tuky a bílkoviny z potravy a převádět je na palivo, které organismus potřebuje ke své činnosti.

Kromě toho mateří kašička obsahuje minerály, jako je hořčík a fosfor, které jsou rovněž nezbytné pro energický metabolismus . Také obsahuje aminokyseliny - stavební kameny bílkovin, ze kterých se vytvářejí enzymy a další molekuly potřebné pro procesy energetického metabolismu.

Antioxidační vlastnosti mateří kašičky

A v neposlední řadě, mateřská kašička obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Tyto antioxidační vlastnosti jsou proto důležité pro celkové zdraví a ochranu před onemocněními spojenými s oxidačním stresem, například před onkologickými onemocněními.

Jaký je rozdíl mezi mateří kašičkou a medem?

Materská kašička a med jsou dva různé výrobky včelařství, které se získávají od včel, ale mají rozdílný původ, složení a účinky. Zde jsou hlavní rozdíly mezi mateří kašičkou a medem:

Původ

  • Materská kašička - materiál se získává z mateřských buněk, které buduje včelí rodina pro výchovu nové včelí královny. Je to látka, kterou včely používají ke krmení larev a samic včelstva.
  • Med - sladký produkt, který včely vyrábějí shromažďováním nektaru z květin a jeho zpracováním v úlových buňkách.

Složení

  • Materská kašička - obsahuje různé živiny, jako jsou vitamíny, minerály, aminokyseliny, peptidy a další biologicky aktivní sloučeniny. Je známá pro své širokospektré prospěšné účinky na zdraví.
  • Med - obsahuje hlavně sacharidy (glukózu a fruktózu), vodu a malé množství vitamínů a minerálů. Med je známý svými sladkými chuťovými vlastnostmi a energetickou hodnotou.

Využití

  • Materská kašička - je často konzumována ve formě doplňku stravy nebo léku, protože obsahuje různé živiny, které jsou prospěšné pro zdraví a imunitní systém. Má velký zdravotní benefit na různé aspekty zdraví.
  • Med - používá se hlavně jako sladidlo a dochucovadlo v potravinách a nápojích. Má také tradiční využití v lidové medicíně ke zmírnění bolesti v krku a jiných problémů.

Účinky na zdraví

  • Materská kašička - je spojena se zlepšením imunitního systému, podporou růstu, zdravým vývojem a má širokospektré účinky na různé zdravotní problémy .
  • Med - má antioxidační vlastnosti a efektivně pomáhá při léčbě bolesti v krku a uvolňování hlenů v případě kašle. Má také energetickou hodnotu, ale je bohatý na cukry.

Jak užívat včelí mateří kašičku?

Včelí mateří kašičku můžete užívat různými způsoby, a to buď samostatně, nebo jako součást různých jídel. Mezi nejběžnější způsoby, jak ji můžete užívat, patří následující:

  • Orální užívání - nejběžnější způsob užívání. Můžete ji užívat přímo pod jazyk, kde se rychle vstřebává do těla nebo ji smíchat s medem, aby se zlepšila její chuť. Doporučená dávka se může lišit v závislosti na věku a individuálních potřeb.
  • Smíšená s jídlem - například do snídaně nebo do nějaké pamlsky (jogurt, ovocný salát, smoothie…).
  • Kapsle nebo tablety - na trhu jsou k dispozici také kapsle nebo tablety obsahující mateří kašičku v lyofilizované formě. Tento způsob užívání je ideální pro ty, kteří preferují přesné dávkování nebo pro ty, kteří plánují užívat mateří kašičku dlouhodobě jako prevenci. V rámci naší produktové nabídky vám iu nás ve Vitaherbals nabízíme lyofilizovanou mateří kašičku (60 kapslí): Bedrop Royal Jelly Bio.
  • Kosmetické výrobky - můžete je používat jako součást své rutiny péče o pleť.
  • Výroba nápojů - mateří kašičku si můžete přidat do čaje, vody s citrónem nebo do studených nápojů. Je však důležité pamatovat na to, že vysoké teploty mohou zničit některé z jejích živin, proto je lepší přidávat ji do teplých nápojů až po jejich ochlazení.

TIP

Je důležité pamatovat na to, že doporučené dávkování mateří kašičky je individuální a závisí na věku, zdravotním stavu a osobních potřeb. Před zahájením užívání mateří kašičky byste toto rozhodnutí měli konzultovat se svým lékařem nebo odborníkem na výživu, abyste si zjistili vhodné dávkování a způsob použití pro svůj konkrétní případ.

Může mít užívání mateří kašičky vedlejší účinky?

Užívání mateří kašičky je obecně považováno za bezpečné, ale někteří jedinci mohou na ni reagovat nežádoucími způsoby. Mezi nejčastější možné vedlejší účinky mateří kašičky patří následující:

Alergické reakce

Někteří lidé mohou být alergičtí na včelí produkty, včetně mateří kašičky. Alergické reakce obvykle zahrnují kožní vyrážku, svědění, otoky nebo dušnost. V případě alergické reakce byste měli okamžitě přestat užívat mateří kašičku a konzultovat to s lékařem.

Gastrointestinální problémy

Dalšími vedlejšími účinky užívání mateří kašičky jsou mírnézažívací problémy, jako jsou průjmy, nadýmání nebo nevolnost. V těchto případech může pomoci snížit dávkování, nebo v krajním případě přestat s užíváním.

Interakce s léky

Materská kašička také může interagovat s některými léky. Pokud užíváte léky (například imunosupresiva, léky na cukrovku…), je užívání mateří kašičky třeba konzultovat se svým lékařem, aby se zajistilo, že neexistují žádné kontraindikace.

TIP

Je důležité, abyste byli při užívání mateří kašičky opatrní a dodržovali doporučené dávkování. Máte-li jakékoli nežádoucí účinky nebo pochybnosti o tom, zda mateří kašičku můžete užívat, měli byste se vždy poradit se svým lékařem nebo odborníkem na výživu.

Závěr

Včelí mateří kašička je fascinujícím přírodním produktem, který má řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Obsahuje širokou škálu živin a biologicky aktivních látek, které podporují imunitní systém, zlepšují energetický metabolismus, zmírňují stres a mají pozitivní vliv na kůži a pleť. Nezapomeňte, že jednotlivé účinky mateří kašičky mohou být individuální a není to náhrada za vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Zajímá vás, jak může mateří kašička pozitivně ovlivnit i vaše zdraví? Navštivte náš e-shop Vitaherbals ještě dnes a objevte naši nabídku produktů s mateřskou kašičkou. Dopřejte svému organismu přírodní bohatství živin a prospěšných látek. Stačí jediný klik k lepšímu zdraví.

Produkty včelí mateří kašičky naleznete v naší kategorii: Včelí mateří kašička.

Zdroje:

https://www.nutritionist-resource.org.uk/memberarticles/ten-royal-benefits-of-royal-jelly

https://www.healthline.com/nutrition/royal-jelly#TOC_TITLE_HDR_3

https://natural-fertility-info.com/royal-jelly.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182958/

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.1c05822

https://www.vitaherbals.sk/p/bedrop-royal-jelly-bio-vcelia-materska-kasicka-lyofilizovana-60-kapsul

https://www.vitaherbals.cz

https://www.vitaherbals.cz/vceli-materi-kasicka

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty2