Melatonin: účinky, dávkování a může být návykový?

Melatonin účinky a dávkování

V dnešním hektickém světě, kdy jsou na nás kladeny stále vyšší profesní nároky, je otázka kvalitního a zdravého spánku stále důležitější. Ve středu této spánkové rovnice stojí melatonin, známý také jako „hormon spánku“. Účinkem melatoninu není jen vytvářet pohodu před usínáním, ale skrývá v sobě i komplexní působení na celý spánkový cyklus. Do jaké míry pomáhá jeho doplňování formou doplňků stravy? V našem článku si o tom povíme více.

Jak funguje melatonin?

Základním prekurzorem pro tvorbu spánkového hormonu melatoninu je aminokyselina tryptofan , ze které se v epifýze (šišinka jako část mozku), na základě reakcí na světelné podněty, formuje serotonin (známý také jako „hormon štěstí“). Serotonin se následně složitými biochemickými procesy transformuje na melatonin. Ten se pak uvolňuje do krevního oběhu, kde plní své důležité úkoly v regulaci spánkového cyklu.

Melatonin funguje na základě složitého systému regulace biologických hodin a spánkového cyklu. Když se začne stmívat a světla ubývá, epifýza začíná uvolňovat melatonin do krve, čímž dává signál, že je čas připravit se na spánek.

Melatonin se také významně podílí na synchronizaci našeho vnitřního biologického hodinového systému s vnějším prostředím - cirkadiánní rytmus. Tímto způsobem zajišťuje, že náš spánkový cyklus je v souladu s přirozenými cykly dne a noci. Jeho hlavním cílem je proto redukce aktivity a příprava těla na odpočinek, což pomáhá procesu usínání.

Cyrkadiánní rytmus

Melatonin: Jaké má účinky?

Melatonin je fascinujícím hormonem s mnoha účinky, které byly podrobně prozkoumány mnoha vědeckými studiemi. Tyto účinky zahrnují především:

Regulace spánkového cyklu

Melatonin významně reguluje spánkový cyklus. Jeho produkce je úzce spojena se změnami světelných podmínek – začíná stoupat ve tmě, což tělu signalizuje, že se má připravit na spánek. Vědecké studie také potvrzují, že melatonin zkracuje čas potřebný k usínání a zlepšuje celkovou kvalitu spánku.

Časování biologických hodin

Melatonin hraje klíčovou roli při synchronizaci vnitřních biologických hodin s cykly světla a tmy. Tato synchronizace je důležitá pro udržení stabilního denního režimu a noční pohody. Melatonin je tak důležitým hráčem v procesu přizpůsobení se denním a nočním rituálům. Právě to stojí za únavou při letech přes časová pásma.

Věděli jste, že…

…v moderním prostředí je spánkový cyklus ovlivněn umělým světlem, zejména světlem z obrazovek, žárovek a dalších elektronických zařízení? Dlouhodobá expozice umělému světlu v noci totiž brání produkci melatoninu, což následně vede k poruchám spánku a biologického rytmu.

Antioxidační vlastnosti

Podle mnoha studií melatonin působí také jako antioxidant, což znamená, že chrání buňky před poškozením volnými radikály. Tato jeho schopnost má potenciál chránit organismus před stresovými situacemi a degenerativními procesy spojenými s oxidačním stresem.

Vliv na imunitní systém

Některé studie naznačují, že melatonin může mít i modulační vliv na imunitní systém. Bylo totiž zaznamenáno, že má schopnost přímo ovlivnit imunitní reakce, což by v této souvislosti mohlo být významné při ochraně organismu před infekcemi a jinými onemocněními.

Také je známo, že melatonin dokáže stimulovat produkci bílých krvinek, které jsou klíčovým hráčem v adaptivní imunitě. Kromě toho se melatoninu připisují i schopnosti modulovat zánětlivé procesy a tím podporovat reakce imunitního systému na vnější hrozby.

Podpora při PMS

Výzkumy také naznačují, že melatonin může být užitečný i při zmírňování příznaků PMS, a to včetně nespavosti, podrážděnosti či bolesti hlavy. PMS totiž často doprovází nespavost a další spánkové problémy.

Právě zde se proto projevuje pozitivní účinek melatoninu - zkracuje dobu usínání a zlepšuje celkovou kvalitu spánku. Navíc melatonin může působit i na emocionální rovinu, čímž přispívá ke zmírnění podrážděnosti a nálady spojené s premenstruačním obdobím.

Věděli jste, že…

…účinky melatoninu jsou i tam, kde bychom je vůbec nečekali? Například reguluje teplotu těla (během spánku může klesnout až o 0,3 °C), reguluje krevní tlak (snižuje jej), moduluje nervovou aktivitu a má schopnost potlačit pálení žáhy (reflux).

Rizika: Má melatonin vedlejší účinky a může být návykový?

Výživové doplňky s obsahem melatoninu pro podporu spánku, nejsou obecně považovány za rizikové. Nicméně stále existují některé faktory a vedlejší účinky, které by měly být při užívání zvažovány:

Vedlejší účinky

  • Únava a závratě - u některých jednotlivců může užívání melatoninu způsobit únavu a závratě, zejména po probuzení.
  • Změny v náladě - změna emocionálního stavu, vznik podrážděnosti…
  • Problémy se zažíváním - tyto případy jsou velmi vzácné.

Návykovost

Vzhledem k tomu, že melatonin je hormon přirozeně produkovaný tělem, mnozí odborníci se shodují, že samotný melatonin není návykový. Nicméně, je důležité poukázat na to, že užívání doplňků melatoninu by mělo být řízeno a sledováno, aby se předešlo závislosti na umělých formách tohoto hormonu.

Individuální reakce

Je třeba brát v úvahu, že lidé mohou na melatonin reagovat individuálně, a proto je jeho užívání potřebné konzultovat s lékařem . Zejména pokud ho plánujete užívat dlouhodobě a trpíte zdravotními problémy, nebo užíváte jiné léky.

Může se melatonin užívat dlouhodobě?

Užití melatoninu dlouhodobě je tématem, které vyžaduje individuální přístup a konzultaci se zdravotním odborníkem. Záleží však na konkrétních potřebách a zdravotním stavu jednotlivce. Zde jsou některé aspekty, které by měly být v tomto případě zvažovány:

  • Dlouhodobý účinek - melatonin se nejčastěji používá ke krátkodobé podpoře spánku, například při přizpůsobování se novému časovému pásu nebo řešení přechodných poruch spánku. Pro někoho však může být potřebný i dlouhodobý přínos z užívání melatoninu, například při chronických problémech se spánkem.
  • Odborná konzultace - před dlouhodobým užíváním melatoninu toto rozhodnutí určitě konzultujte se svým lékařem. Pouze lékař může odborně posoudit vaši konkrétní zdravotní situaci a zvážit všechny možné výhody a rizika.
  • Individuální odpověď na užívání - někteří lidé mohou pociťovat zlepšení kvality spánku i při občasném užívání melatoninu, zatímco jiní si mohou vyžadovat pravidelné užívání.
  • Snížení dávky - pokud se rozhodnete pro dlouhodobé užívání, lékař vám může doporučit postupné snižování dávky melatoninu na minimální účinnou úroveň .

Poznámka

Důležité je monitorovat eventuální vedlejší účinky a diskutovat o nich se zdravotním odborníkem (lékařem). Obecně by melatonin neměl být užíván při řízení nebo obsluhování těžkých strojů.

Mohou melatonin užívat i děti?

Užívání melatoninu u dětí by mělo být pečlivě zváženo a realizováno pod dohledem pediatra. Přirozeně je třeba dbát i na individuální potřeby dítěte. V tomto směru mezi nejdůležitější faktory patří:

  • Poruchy spánku u dětí - jako jsou například opožděné usínání (delayed sleep phase syndrome) nebo insomnie spojená s ADHD.
  • Konzultace s lékařem - užívání melatoninu u dětí je třeba vždy konzultovat s odborníkem. Lékař vyhodnotí příčinu spánkových problémů a rozhodne o (ne)vhodnosti melatoninu.
  • Správné dávkování - dávejte si pozor na doporučené dávkování, které by mělo být přesně určeno lékařem na základě věku, hmotnosti a konkrétních potřeb dítěte.
  • Dočasné užívání - dítě by mělo melatonin užívat pouze dočasně a ne dlouhodobě. Při dlouhodobých problémech se spánkem u dětí je důležité hledat jiné přístupy a možné léčebné metody.
  • Monitorování vedlejších účinků - vedlejší účinky melatoninu u dětí je třeba monitorovat a hned konzultovat s lékařem!

U nás ve Vitaherbals máme v nabídce výživový doplněk s obsahem melatoninu, který je jako stvořený pro děti - Natrol Kids Melatonin pro děti od 4 let, lesní ovoce.

Melatonin pro děti

Pomůže vašemu dítěti zpříjemnit usínání, přičemž disponuje příjemnou chutí a formou užívání (želatinové bonbóny s chutí lesního ovoce). Výrobek je bez geneticky modifikovaných organismů, je vegetariánský a bez lepku. Neobsahuje syntetické aroma, sladidla a ani konzervační látky. Stačí jeden bonbon před spaním.

Jak užívat melatonin?

Melatonin se dostává na trh v různých formách, nejčastěji však ve formě tablet, sprejů a kapek. Přirozeně, výběr formy užívání a dávkování závisí na individuálních preferencích a potřebách jednotlivce.

Tablety a kapsle

  • Dávkování - v rozmezí od 0,5 mg až 3 mg (1 tableta), ale může se lišit podle individuálních potřeb a lékařských doporučení.
  • Užívání - tablety by se měly užívat obvykle 20 až 30 minut před spánkem. Obvykle ani není zapotřebí zapíjení vodou, protože jsou v ústech rozpustné.
  • Výhody - rychlé vstřebávání, rychlejší usínání, delší spánek, probouzení se svěží.
  • Vitaherbals - v naší nabídce naleznete Natrol Melatonin 1 mg (balení: 90 tablet) a Natrol Melatonine 3 mg (balení: 100 tablet).

Natrol Mealtonin Tablety

Spreje a kapky

  • Dávkování - doporučené dávkování se pohybuje od 0,5 mg do 3 mg (přibližně 1 ml roztoku na dávku) .
  • Užívání - sprej se aplikuje na jazyk před spaním. Někteří lidé upřednostňují spreje (přímo do úst) právě kvůli rychlé absorpci a nástupu účinků. Nejlepší je aplikovat 30 minut před spaním. Kapky se mohou přidávat i do nápoje, ale nesmí být horký.
  • Výhody - rychlé vstřebávání, spouštění tělu vlastní regenerace (autofagie), výrobek má většinou přídavek dalších tělu prospěšných látek (vitamín B6, zinek…) - zajišťují přiměřené trvání spánku, ochranu buněk před oxidačním stresem a další zdravotní benefity.
  • Vitaherbals - v naší p onuke najdete Gramme-Revit Revit Night (balení: 50 ml roztoku, denní dávka 1 ml). Podává se přibližně 30 minut před spaním.

Melatonin sprej

TIP

Doplněk stravy Gramme-Revit Revit Night obsahuje také L-theanin - aminokyselina, která podporuje uvolňování uklidňujících a stres snižujících neurotransmiterů. Tím, že odstraňuje neklid a stres, výrazně usnadňuje usínání.

Kvalitní produkty na Vitaherbals

Při výběru doplňků stravy je třeba vždy dbát na kvalitu. U nás ve Vitaherbals najdete výrobky pouze v prémiové kvalitě, přičemž věnujeme pozornost následujícím kvalitativním aspektům:

  • Certifikáty a ocenění - záruka kvality posouzená znalci.
  • Složení a zdroje - složky našich výživových doplňků se zakládají na přírodní bázi a jsou z důvěryhodných zdrojů.
  • Nepřítomnost nežádoucích látek - výrobky v nabídce neobsahují nežádoucí přísady, jako například chemické látky či umělá plnidla. Většinou se jedná o veganské produkty a bez lepku.
  • Transparentnost - spolupracujeme pouze s výrobci, kteří jsou ke svým zákazníkům dostatečně transparentní. To znamená, že o svých výrobcích, jejich výrobě a složení podrobně informují a tyto informace jsou veřejně dostupné.
  • Životní prostředí - spolupracujeme pouze s výrobci, kterým není dopad při výrobě na životní prostředí lhostejný.

Více o výběru těch nejlepších produktů si můžete přečíst v našem článku: Nejlepší melatonin (Top produkty + Jak si vybrat).

Závěr

Výběr kvalitního melatoninu je klíčový pro ty, kteří hledají podporu při zlepšování kvality svého spánku a nejsou spokojeni s usínáním. Melatonin však toho svým uživatelům přináší mnohem více. Mimo jiné například podporu imunity, pomoc při PMS či antioxidační vlastnosti.

Zajistěte si i vy pro sebe tyto účinky melatoninu ještě dnes! Navštivte náš e-shop Vitaherbals Vitaherbals a objevte u nás širokou škálu produktů v různých formách užívání. Pouze jeden klik vás dělí od lepšího spánku.

Všechny produkty naleznete v naší kategorii: Melatonin.

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/circadian-rhythm#how-it-works

https://www.sleepfoundation.org/melatonin

https://nomoresnore.co.uk/2023/07/the-role-of-melatonin-in-sleep-regulation/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3645767/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9868742/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27500468/

https://www.vitaherbals.cz/p/natrol-kids-melatonin-pro-deti-od-4-let-lesni-ovoce-60-gumiku

https://www.vitaherbals.cz/p/natrol-melatonin-1-mg-rychle-rozpusteni-jahoda-90-tablet

https://www.vitaherbals.cz/p/natrol-melatonin-3-mg-postupne-uvolnovani-100-tablet

https://www.vitaherbals.cz/p/gramme-revit-revit-night-podpora-spanku-50-ml

https://www.vitaherbals.cz/

https://www.vitaherbals.cz/melatonin

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty5