MSM a jeho účinky na klouby, svaly, pleť či imunitu

MSM je zkratka pro Metylsulfonylmetan. Jedná se o látku, která obsahuje síru. A přestože se vám to bude zdát divné tak vězte, že i síru naše tělo potřebuje. Problémem je, že ačkoli se v naší stravě vyskytuje běžně, většinou se jedná o nedostatečné množství. Jejím hlavním zdrojem jsou zejména bílkoviny, ovoce, zelenina a obiloviny. MSM prospívá našim kloubům, zdravým a silným vlasům, nehtům a pomáhají dosáhnout pružné pokožky. Více o účincích a významu MSM si povíme v našem článku.

Co víme o MSM?

MSM je těkavá látka, která vzniká spontánně v zemské atmosféře, kde tvoří až 60% z celkového koloběhu síry na Zemi. Dalším důležitým faktem o této látce je, že je snadno rozpustná ve vodě. Proto se v podobě dešťových přeháněk dostává do půdy i do vody, a tím pádem i do našeho potravinového řetězce. To je důvodem, proč můžeme najít malé množství MSM ve všech živých organismech, včetně toho lidského.

MSM obsahuje síru - velmi důležitý minerál pro správné fungování více procesů v našem těle. Hlavně v souvislosti s metabolismem bílkovin, které jsou základním stavebním kamenem nejen pro růst svalů, ale mají i řadu dalších vedlejších pozitivních účinků pro lidské zdraví.

Věděli jste, že…

…MSM nachází využití v široké oblasti alternativní medicíny? Stejně tak u lidí, kteří hledají přirozený způsob, jak zmírnit bolest kloubů a svalů. Pomáhá také zmírnit záněty a podporuje imunitu.

Jako doplněk stravy MSM můžete využít i po cvičení (zmírnění bolesti) a zároveň si touto látkou dokážete také zlepšit schopnosti vykonávat fyzickou aktivitu. MSM se často nachází jako doplňková složka produktů obsahujících glukosamin a chondroitin. Proč?

Vysvětlení je jednoduché. MSM totiž v kombinaci s těmito látkami dosahuje vyššího efektu a zdravotní benefity jsou tak pro organismus daleko účinnější. Projevují se například i tím, že MSM snižuje akumulované poškození volných radikálů, čímž podporuje regeneraci buněk a tkání.

Zdravotní benefity MSM

Pozitivní zdravotní účinky MSM se zakládají na tom, že tato látka předává síru k tvorbě kolagenu a keratinu - potřebné k regeneraci kostí, nehtů, vlasů a pokožky . Samozřejmě, síra je také potřebná k tvorbě proteinů (bílkovin).

V současnosti je však v naší společnosti problémem, že většina lidí trpí nedostatkem MSM. A to hlavně z důvodu různých diet a velmi populárního vegetariánství či veganství. Ohroženi jsou hlavně vegani, kteří odmítají vejce a mléko, kde se síra přirozeně vyskytuje. I rostlinná strava sice obsahuje síru, ale bohužel ne v tak dostatečném množství, jak potřebuje lidské tělo.

Pamatujte také na to, že většina MSM se ztrácí při procesu vaření. Navíc nedostatek MSM se prohlubuje i spolu se stárnutím organismu. Pravidelné doplňování MSM je proto důležité zejména u seniorů.

Zdravotní benefity MSM se zakládají zejména na:

  • Snižování bolesti kloubů a svalů
  • Snižování zánětlivých procesů v těle
  • Urychlení zotavení po cvičení
  • Zmírnění příznaků artritidy
  • Zmírnění příznaků alergie
  • Posílení imunity
  • Zlepšení zdraví pokožky
  • Přispívání k prevenci proti rakovině

V následujícím textu si povíme něco více o jednotlivých pozitivech pravidelného užívání MSM.

Snížení bolesti kloubů a svalů

Častou příčinou bolesti kolen, zad, rukou a kyčlí je degenerace kloubů, která díky sedavému způsobu života postihuje stále mladší ročníky. Tato degenerace je přirozeně doprovázena i záněty v těle. A právě v tomto směru významnou měrou pomáhá MSM, protože účinně tyto záněty v těle potlačuje. Rovněž zpomaluje rozklad chrupavky a flexibilní tkáně, která chrání kosti v kloubech.

Lidé ve vyšším věku často trpí bolestmi dolní části zad (kříže). Podle mnoha vědeckých studií užívání MSM spolu s glukosaminem potvrdilo snížení této bolesti, přičemž se odstranily i problémy se ztuhlostou a otokem. A to znamená výrazné zlepšení kvality života a menší potíže při chůzi a vstávání z postele.

Snížení zánětlivých procesů v těle

MSM také inhibuje NF-kB - proteinový komplex, který se podílí na zánětlivých reakcích v našem těle. Rovněž snižuje produkci cytokinů, které jsou spolu se signalizačními proteiny spojeny se systémovým zánětem. Kromě toho MSM zvyšuje také hladinu glutathionu – silný antioxidant produkovaný v těle, který přispívá k rychlejší regeneraci buněk. Z toho důvodu je užívání MSM vhodné i před fyzickým cvičením.

Urychlení zotavení po cvičení

Zvýšení hladiny glutathionu není to jediné, co může při cvičení pomoci. Během fyzického cvičení totiž často dochází ik poškození svalů – zvyšuje se oxidační stres. To má za následek bolest svalů po cvičení. A to je zvláště nepříjemné pro aktivní sportovce, protože jim to může bránit dalšímu tréninku. MSM ovšem přirozeně urychluje regeneraci svalů po intenzivním cvičení, a to snížením oxidačního stresu. Dokonce MSM pomáhá i při zmírnění bolesti po delším cvičení.

Zmírnění příznaků artritidy

Mezi zánětlivá onemocnění patří také artritida. Způsobuje bolest, ztuhlost a snížený rozsah pohybu kloubů. Jelikož MSM má silné protizánětlivé vlastnosti, pomůže vám i při tomto onemocnění. Z toho důvodu se často používá také jako přirozená alternativa k lékům pro léčbu artritidy.

Kromě toho MSM zvyšuje účinnost dalších běžných doplňků používaných k léčení artritidy - například glukosamin sulfát, chondroitin sulfát či kyselina boswellová. Jedna studie dokonce zjistila, že kombinace MSM s glukosaminem a chondroitinem je účinnější při snižování bolesti a ztuhlosti u lidí s osteoartrózou kolene, než u těchto látek bez MSM.

Zmírnění příznaků alergie

I alergická rinitida je vlastně druh zánětlivého procesu. Způsobuje příznaky jako slzení očí, kýchání, svědění, výtok z nosu a ucpaný nos. Její spouštěče jsou přitom různé, nejčastěji se však jedná o pyl, zvířecí srst a plísně. Vystavení organismu těmto spouštěčům vede k uvolnění zánětlivých látek (prostaglandiny a cytokiny), což vede k nepříjemným symptomům.

Jak jsme již v článku zmínili, MSM inhibuje uvolňování cytokinů a prostaglandinů, což následně vede ke zmírnění příznaků alergie. A to včetně nepříjemného svědění, dušnosti, kýchání a kašle.

Posílení imunity

Imunitní systém se skládá ze sítě tkání, buněk a orgánů, která chrání naše tělo před nemocemi. Může být však oslaben stresem, špatnou stravou, nedostatkem vitamínů či nedostatečným spánkem a aktivitou. MSM je však účinný při snižování oxidačního stresu a hladin zánětlivých sloučenin, což má za následek posílení imunity.

Kromě toho v tomto směru hraje MSM důležitou roli při tvorbě glutathionu - nejdůležitější antioxidant v organismu. Ten, jak víme, je rozhodující pro celkové zdraví a funkci imunitního systému.

Zlepšení zdraví pokožky

Pro pokožku je velmi důležitý keratin - protein, který působí jako hlavní strukturální složka ve vlasech, pokožce a nehtech. Sestává z vysokého obsahu aminokyseliny cysteinu, která obsahuje síru. A právě to je důvodem, proč pomáhá pravidelné užívání MSM.

Rovněž z důvodu, že MSM snižuje zánět v těle, který může poškodit kožní buňky a způsobit známky stárnutí, se tato látka používá také v dermatologii a kosmetice (dokáže omezit tvorbu vrásek). Jedna studie dokonce dokázala, že při aplikaci MSM přímo na pokožku se zlepšuje její zarudnutí, svědění, zánět a hydratace u lidí s rosaceou.

Prevence proti rakovině

Přestože věda je v tomto směru pouze v začátcích, již několik studií poukázalo na fakt, že MSM inhibuje růst rakovinných buněk žaludku, jícnu, jater, tlustého střeva, kůže a močového měchýře. Klíčovou roli zde hraje to, že MSM poškozuje DNA rakovinných buněk a tím stimuluje jejich smrt.

Potenciální nežádoucí účinky a dlouhodobé jižívání MSM

Obecně se užívání MSM považuje za bezpečné, a to až v dávce 6 gramů denně. Avšak kvůli nedostatku výzkumu se nedoporučuje užívat doplňky MSM těhotným a kojícím ženám. Případně by se kvůli otimálnímu dávkování měli poradit se svým lékařem.

Co se týče dávkování, většina lidí může užívat standardní množství 3 g kapslí, prášku nebo krému denně bez vážných vedlejších účinků. Pokud máte v úmyslu pouze pomoci tělu s regenerací při poranění měkkých tkání, bude vám stačit i 50 miligramů denně. Pokud však plánujete užívat MSM dlouhodobě, měli byste toto rozhodnutí konzultovat s lékařem.

TIP

Někteří lidé mohou při užívání MSM zaznamenat mírné vedlejší reakce, jako například žaludeční nevolnost, nadýmání či průjem. Kromě toho se nedoporučuje míchat MSM s alkoholem.

Forma doplňků s obsahem MSM

V našem e-shopu vám nabízíme MSM ve formě tobolek a tablet:

Závěr

MSM obsahuje síru, která je potřebná pro správné fungování více procesů v našem těle. Síra je také důležitou složkou aminokyselin, které jsou zase základním stavebním kamenem proteinů. Z nich nejdůležitější jsou v souvislosti se sírou kolagen a keratin – nezbytné pro regeneraci kostí, nehtů, vlasů a pokožky. MSM ocení zejména vegani, senioři a aktivní sportovci při regeneraci těla.

Všechny MSM produkty naleznete v naší kategorii: MSM

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3965983/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2882124/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28736511/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28790224/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19336900/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3229597/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18254805/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21626237/

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty4