TOP 5 léčivých hub pro podporu imunity

V dnešní moderní době stále více dbáme o přírodní způsoby posílení imunity. V tomto směru jsou právě medicinální houby neocenitelným pomocníkem a hotovým zázrakem přírody. V tradiční medicíně se využívají již tisíce let a již naši dávní předkové tyto léčivé houby považovali za klíč k pevnému zdraví. Jste zvědaví, které z těchto hub jsou nejúčinnější a nejlepší pro posílení imunitního systému a jak nám mohou pomoci v každodenním životě? Přečtěte si náš článek a dozvíte se.

Léčivé houby pro imunitu

Proč medicinální houby podporují imunitu?

Medicinální houby podporují imunitní systém díky svému jedinečnému chemickému složení, které obsahuje různé bioaktivní látky. Klíčové mezi těmito látkami jsou hlavně betaglukany, polysacharidy, triterpeny a ergosteroly.

Betaglukany jsou polysacharidy, které aktivují makrofágy, dendritické buňky a další imunitní buňky. Tyto buňky hrají zásadní roli při rozpoznávání a ničení patogenů v těle. Právě aktivací těchto buněk betaglukany zlepšují schopnost imunitního systému reagovat na infekce a zánětlivé procesy.

Polysacharidy jako celek (kromě betaglukanů) mají zase schopnost modulovat imunitní odpověď tím, že stimulují produkci cytokinů, které jsou zodpovědné za komunikaci mezi buňkami imunitního systému. To vede k lepší koordinaci imunitní reakce a efektivnějšímu boji proti patogenům.

Je také všeobecně známo, že triterpeny mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Tyto látky pomáhají snižovat chronický zánět, který oslabuje imunitní systém, a zároveň chrání buňky před poškozením způsobeným oxidačním stresem.

Naproti tomu ergosteroly jsou prekurzory vitaminu D, který je nezbytný pro správné fungování imunitního systému. Dostatečná hladina vitaminu D totiž zlepšuje schopnost těla bojovat proti infekcím a podporuje celkové zdraví imunitního systému.

Věděli jste, že…

…tyto bioaktivní látky pracují synergicky, což znamená, že je kombinovaný účinek je větší než součet jejich individuálních účinků? Díky tomu jsou medicinální houby jedním z nejúčinnějších prostředků pro posílení a modulaci imunitního systému.

U nás ve Vitaherbals si můžete vybrat tyto medicinální houby pro imunitu v prémiové kvalitě, bez nežádoucích látek: 

Pojďme si nyní o těchto medicinálních houbách říct něco víc.

Reishi

Reishi (lat. Ganoderma lucidum), známá také jako „houba nesmrtelnosti“, je jednou z nejznámějších medicinálních hub používaných v tradiční čínské medicíně. Tato houba je bohatá na polysacharidy, triterpeny a peptidoglykany, které výrazně podporují imunitní systém.

Reishi - medicinální houba pro imunitu

Biotiva Reishi Kapsle

Polysacharidy v Reishi, hlavně betaglukany, stimulují imunitní buňky, jako jsou makrofágy a dendritické buňky, čímž zvyšují jejich schopnost bojovat proti infekcím. Triterpeny mají zase silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které snižují chronický zánět a chrání buňky před oxidačním stresem.

Kromě toho má Reishi také adaptogenní vlastnosti, které pomáhají organismu lépe zvládat stres, který může oslabovat imunitní systém.

Pro více informací o účincích Reishi na zdraví si můžete přečíst článek na našem blogovém článku Reishi: Starodávné léčivé účinky v současném světě .

Shiitake

Shiitake (lat. Lentinula edodes) je houba původem z východní Asie, která je ceněna nejen pro svou chuť, ale také pro své zdravotní benefity. Shiitake je bohatá na polysacharidy, bílkoviny, esenciální aminokyseliny, vitamíny a minerály. A právě to z ní činí vynikající prostředek na podporu imunity.

Shiitake - medicinální houba pro podporu imunity

Biotiva Shiitake Kapsle

Věděli jste, že…

Shiitake obsahuje polysacharid lentinan (bioaktivní polysacharid), který aktivuje makrofágy a další imunitní buňky, čímž zvyšuje obranyschopnost těla proti infekcím a chorobám? Kromě toho Shiitake obsahuje různé antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, čímž přispívají k celkovému zdraví a vitalitě.

Složky v Shiitake dokážou přímo bojovat i proti patogenům - mají antibakteriální a antivirové vlastnosti.

Více o účincích Shiitake si přečtěte v článku Shiitake účinky na zdraví: Výhody těchto starobylých hub.

Cordyceps

Cordyceps (lat. Cordyceps sinensis a Cordyceps militaris) je vzácná medicinální houba, která se tradičně používá v čínské a tibetské medicíně již tisíce let. Tato houba je také známá svými adaptogenními vlastnostmi a schopností zvyšovat energetickou hladinu, což ji činí oblíbenou mezi sportovci a lidmi, kteří hledají přírodní způsoby, jak zlepšit svou vitalitu.

Cordyceps - medicinální houba pro podporu imunitního systému

Biotiva Cordyceps Kapsle

Co je důležité, Cordyceps obsahuje také bioaktivní polysacharidy, které stimulují imunitní systém tím, že zvyšují aktivitu imunitních buněk, jako jsou makrofágy, NK buňky či T-lymfocyty. Kromě toho je tato houba bohatá i na Cordycepin - nukleosidový derivát, který má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti.

Více o účincích Cordycepsu se dočtete v našem článku Cordyceps: Všestranný přírodní lék s rozmanitými účinky.

Chaga

Chaga (lat. Inonotus obliquus) je parazitická houba rostoucí na březích v chladných oblastech, jako jsou Rusko, Sibiř a severní Evropa. V tradiční medicíně se používá již staletí, zejména v Rusku a severských zemích, a to pro své výrazné zdravotní benefity.

Čaga sibiřská - medicinální houba na imunitu

Herbavia Chaga Kapsle

Co se týká podpory imunity, tak kromě zmíněných bioaktivních polysacharidů, obsahuje Chaga i betulin a kyselinu betulinovou. Tyto látky houba získává z břízy - mají silné protizánětlivé, antimutagenní a antivirové vlastnosti.

Kromě toho, Chaga je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů antioxidantů, včetně melaninu a superoxiddismutázy (SOD), které chrání buňky před oxidačním stresem a snižují zánět v těle.

Více o účincích Chagy se dočtete v našem článku Čaga sibiřská: účinky , užívání a nejlepší výživové doplňky.

Hericium

Hericium (lat. Hericium erinaceus), známá také jako „lví hříva“, je medicinální houba, která je oblíbená nejen pro své potenciální neuroprotektivní vlastnosti, ale také pro své účinky na imunitní systém. Původně pochází z Asie a tradičně se používá v čínské medicíně i na podporu zdraví mozku, nervového systému a celkové vitality.

Hericium extrakt - léčivá houba pro imunitu

Herbavia Hericium Kapsle

Kromě polysacharidů a betaglukanů, obsahuje erinaciny a hericenony - sloučeniny, které mají neuroprotektivní vlastnosti. Ovšem i když jsou známé především pro své účinky na nervový systém, přispívají také ke snižování zánětů, což pozitivně ovlivňuje imunitní odpověď těla.

Více o účincích Hericium se dočtete v našem článku Hericium: Účinky a zdravotní benefity, které je třeba znát.

Směs medicinálních hub

U nás v nabídce Vitaherbals najdete také směs medicinálních hub. Jedná se o unikátní kombinaci Reishi, Shiitake a Chaga. Kombinuje zdravotní benefity těchto hub, což přináší synergické účinky na podporu imunitního systému a celkového zdraví.

Směs léčivých hub na imunitu

Biotiva Komplex 7 Hub

Pamatujte, že každá z těchto hub má své specifické účinky na imunitní systém. Například Reishi je známá svými adaptogenními a protizánětlivými vlastnostmi. Shiitake obsahuje lentinan, který přímo stimuluje imunitní buňky. A Chaga přispívá k synergickému účinku svými silnými protizánětlivými, antimutagenními a antivirovými vlastnostmi.

Závěr

Léčivé houby pro imunitu jsou silným přírodním prostředkem k posílení imunitního systému. Díky svým jedinečným bioaktivním látkám, jako jsou betaglukany, polysacharidy, triterpeny a antioxidanty, dokáží efektivně stimulovat a modulovat imunitní odpověď, snižovat záněty a chránit buňky před poškozením. Ať už jde o Reishi, Shiitake, Cordyceps, Chaga nebo Hericium, každá z těchto medicinálních hub přispívá svými specifickými vlastnostmi k celkovému zdraví a vitalitě.

Zdroje:

https://www.vitaherbals.cz/reishi

https://www.vitaherbals.cz/shiitake

https://www.vitaherbals.cz/cordyceps

https://www.vitaherbals.cz/chaga

https://www.vitaherbals.cz/hericium

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25866155/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7356751/

https://www.vitaherbals.cz/smes-medicinalnich-hub

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.