Která přírodní kosmetika je pro vás nejlepší?

Nejlepší přírodní kosmetika znamená jedinečnou kombinaci péče o zdraví, krásu a ohleduplnosti vůči přírodě. V dnešní době se stále více lidí obrací k přírodním produktům, které se odlišují svojí bezpečností, účinností a šetrným přístupem k životnímu prostředí. Pokud toužíte po zdravějším a přirozenějším přístupu k péči o sebe, jste na správném místě. V našem článku vám dáme příležitost objevit tajemství výběru kvalitní přírodní kosmetiky, abyste si mohli užít dokonalou péči o pleť a kůži, kterou nám příroda nabízí.

Výhody přírodní kosmetiky

Používání přírodní bio kosmetiky přináší oproti klasické kosmetice velké množství výhod a zdravotních benefitů. Z nich nejdůležitější jsou následující:

  • Používání přírodních složek - organická kosmetika je vyrobena z přírodních a organických složek, jako jsou rostlinné extrakty, éterické oleje a byliny. Tyto složky pouze s velmi malou pravděpodobností mohou způsobit podráždění nebo alergické reakce na pokožce.
  • Žádné agresivní chemikálie - přírodní kosmetika neobsahuje agresivní chemické látky, jako jsou parabeny, ftaláty a sodík lauryl sulfát syntetického původu. Tyto látky mohou být škodlivé pro zdraví a způsobovat různé problémy s pokožkou a vlasy.
  • Přírodní výživné látky - 100% přírodní kosmetika obsahuje vysoký podíl výživných látek, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou prospěšné pro pokožku a vlasy. Tyto látky pomáhají zlepšit jejich zdraví a vzhled.
  • Příznivý vliv na životní prostředí – organická kosmetika je šetrnější k životnímu prostředí, protože využívá přírodní zdroje a minimalizuje použití plastových obalů. Některé přírodní kosmetické značky se angažují také v ochraně životního prostředí a podporují udržitelné praktiky či etické obchodování.

Základní rozdíly mezi přírodní a klasickou kosmetikou vám přinášíme také přehledně zpracované v tabulce níže:

 

Klasická kosmetika

Přírodní kosmetika

Složení

Používání syntetických

a organických složek, chemikálií a

umělých barviv

Používání přírodních složek šetrných k životnímu prostředí

Agresivní látky

Obsahuje syntetické složky, které mohou

způsobovat alergie a podráždění

Obsahuje přírodní složky, které jsou šetrné k pokožce. Minimální riziko vzniku alergických reakcí a podráždění

Výživné účinky

Obsahuje výživné složky, ale jejich množství nemusí být vždy dostatečné

Přírodní látky mají výživné vlastnosti a výborně hydratují a vyživují pokožku

Vliv na životní prostředí

Má negativní vliv na životní prostředí kvůli používání chemikálií (parabeny, ftaláty...) a neekologických obalů

Klade důraz na udržitelnost, minimalizaci odpadu, recyklovatelné obaly a organické pěstování složek

Testování na zvířatech

Testuje se na zvířatech

Netestuje se na zvířatech

Možnost přizpůsobení

Méně bohatý výběr produktů pro různé typy pleti

Bohatý výběr produktů pro různé typy pleti

Dlouhodobé výsledky

Ne vždy se zaměřuje na zdraví pokožky zevnitř ven, proto může maskovat problémy

Zaměřuje se na zdraví pokožky zevnitř ven a poskytuje vynikající dlouhodobé výsledky

Jak vybrat nejlepší přírodní kosmetiku?

Trh je doslova zaplaven obrovským množstvím různých kosmetických výrobků. Ale ne vždy jde o přírodní kosmetiku, ačkoli se výrobek na své etiketě pyšní tímto označením. Při výběru nejlepší přírodní kosmetiky je proto důležité zohlednit několik faktorů a kritérií. Které to jsou?

1. Certifikáty

Zkontrolujte, zda má kosmetický výrobek nějaký certifikát od důvěryhodné certifikační organizace. Existuje několik mezinárodních a národních organizací, které certifikují přírodní a organickou kosmetiku, jako například Ecocert, COSMOS, Soil Association, NaTrue a další. Tyto certifikáty zaručují, že výrobek splňuje přísné normy na přírodnost výrobku, používání organických složek, udržitelnost, etické obchodování a na etické či environmentální faktory.

2. Složení výrobku

Pozorně si přečtěte složení kosmetického výrobku. Přírodní kosmetika by měla obsahovat hlavně přírodní a organické složky. Zkontrolujte, zda jsou přírodní složky uvedeny na začátku seznamu, což naznačuje jejich vyšší koncentraci ve výrobku. Vyhněte se výrobkům, které obsahují syntetické látky, parabeny, ftaláty, minerální oleje a jiné potenciálně škodlivé složky.

3. Etické faktory

Mnoho značek přírodní kosmetiky klade důraz na etické hodnoty. Zjistěte si, zda výrobce dodržuje etické postupy, jako například nezúčastňování se na testování na zvířatech, používá udržitelné a fair trade suroviny a podporuje sociální iniciativy.

4. Balení a environmentální udržitelnost

Věnujte pozornost také balení výrobku. Přírodní kosmetika často upřednostňuje recyklovatelné, biologicky odbouratelné a minimalizované obaly. Zkuste se vyhnout nadměrnému balení a zaměřte se na značky, které podporují environmentální udržitelnost. 

5. Recenze a hodnocení

Před koupí zkontrolujte recenze a hodnocení přírodní kosmetiky od jiných uživatelů. To vám může poskytnout cenný pohled na zkušenosti ostatních a pomůže vám rozhoze dnout se.

Věděli jste, že…

…výrazy jako „přírodní“, „organická“ a „ekologická“ nemusí být regulovány a ani přesně definovány? Je proto důležité pozorně si přečíst etiketu a informace o produktu. Mnohé značky totiž mohou používat tyto pojmy jako marketingový nástroj, i když jejich výrobky nesplňují všechna kritéria přírodnosti a organičnosti. V tomto směru je proto největší zárukou certifikát.

Všeobecná doporučení

Přestože přírodní kosmetika nabízí výhody v podobě absence syntetických látek a minimálního negativního vlivu na životní prostředí, každá pokožka je jedinečná a reaguje individuálně na různé produkty. Je proto důležité věnovat pozornost reakcím vlastní pokožky na daný produkt a případně se poradit se specialistou, pokud se vyskytnou nežádoucí účinky.

Doporučuje se také provést průzkum a vyzkoušet několik značek přírodní kosmetiky. A to z důvodu, abyste mohli srovnávat jejich efektivnost a zdravotní benefity na váš typ pokožky a vlasů. Vaše rozhodnutí můžete také konzultovat s odborníky nebo dermatology, pokud máte konkrétní požadavky nebo obavy, které se týkají vaší pokožky.

V našem eshop Vitaherbals nabízíme našim zákazníkům široký výběr kvalitní francouzské kosmetiky od renomovaného výrobce BIO kosmetiky Centifolia. Více o této značce naleznete v našem článku: Poznejte francouzskou přírodní kosmetiku od značky Centifolia.

Kdy je vhodné používat přírodní kosmetiku?

Přírodní kosmetiku je vhodné používat v různých situacích. Je ideální volbou pro lidi s citlivou pokožkou, neboť obsahuje méně dráždivých a potenciálně alergenních složek. Rovněž je ideální pro ty, kteří mají alergie na určité složky v konvenční kosmetice, neboť přírodní kosmetika obsahuje minimální (nebo žádné) množství syntetických látek.

Další situací, kdy je vhodné používat přírodní kosmetiku, je řešení specifických problémů s pokožkou, jako jsou například akné, mastná pokožka, suchá pokožka, ekzém nebo psoriáza. A to z důvodu, že přírodní složky mají léčivé a uklidňující účinky. 

Pojďme si nyní některé z nejčastějších specifických problémů s pokožkou rozebrat podrobněji.

Citlivá pokožka a vrásky

V první řadě, přírodní kosmetika obsahuje méně dráždivých a potenciálně alergenních složek. To znamená, že je méně pravděpodobné, že vyvolá negativní reakce nebo podráždění citlivé pokožky. Zároveň přírodní složky, jako např. bylinné extrakty, rostlinné oleje či esenciální oleje, mají tendenci být k pokožce jemnější a šetrnější.

Přírodní kosmetika také obsahuje látky se zklidňujícími a zvlhčujícími vlastnostmi. Tyto složky obnovují a posilují přirozenou bariéru pokožky, což je důležité zejména pro citlivou pokožku, která je náchylnější k vysychání a podráždění. Pochopitelně tím se do velké míry eliminuje i tvorba vrásek.

Alergie

Používání přírodní kosmetiky minimalizuje riziko alergických reakcí a podráždění pokožky. A to z důvodu, že neobsahuje syntetické látky a chemické konzervanty, které jsou častými spouštěči alergických reakcí. Naproti tomu využívá přírodních složek, jako jsou různé bylinné extrakty, které jsou jemnější a šetrnější k pokožce.

TIP

Výrobci přírodní kosmetiky používají certifikované přírodní složky, které byly testovány a ověřeny v laboratořích. Tyto certifikace zaručují, že přírodní kosmetika neobsahuje alergeny a obsahuje pouze bezpečné a šetrné složky.

Akné

Některé přírodní složky mají přirozené protizánětlivé vlastnosti, které snižují zánět a otok spojený s akné. K těmto látkám patří například tea tree olej, aloe vera nebo levandulový olej, které podporují hojení a redukci akné.

Některé přírodní složky také mají schopnost snižovat produkci kožního mazu. To je zvláště důležité při léčbě akné, protože nadměrná produkce mazu způsobuje ucpávání pórů a tvorbu akné. Jako příklad těchto látek můžeme uvést arganový olej nebo hamamelis.

Mastná pokožka

Tím, že přírodní složky mají schopnost regulovat a snižovat produkci kožního mazu, pomáhají zároveň udržovat pokožku čistou a méně mastnou. Některé přírodní složky mají dokonce schopnost absorbovat přebytečný olej z povrchu pokožky. Za všechny můžeme zmínit například aloe vera, citrusové oleje nebo rýžový prášek.

Suchá pokožka 

Přírodní kosmetika obsahuje složky, které jsou bohaté na hydratující a vyživující látky. Rostlinné oleje, jako například mandlový olej, avokádový olej nebo jojobový olej, mají vlastnosti, které pomáhají zvlhčovat suchou pokožku a udržovat její hydrataci.

Pamatujte, že suchá pokožka je často náchylná ik podráždění a popraskání. Přírodní kosmetika ale může obsahovat ochranné složky, jako například včelí vosk nebo bambucké máslo, které vytvářejí ochrannou bariéru na pokožce a tím ji pomáhají chránit před vnějšími škodlivými vlivy.

Ekzém a psoriáza

Některé přírodní složky mají i takové vlastnosti, které dokáží zmírnit zánětlivé reakce spojené s ekzémem a psoriázou. Přírodní kosmetika totiž často obsahuje například aloe vera, levandulový olej, kurkumu nebo slunečnicový olej, které zmírňují svědění, zarudnutí a podráždění pokožky.

Přirozeně, ekzém a psoriáza často souvisí i se suchou a dehydratovanou pokožkou. Proto je v tomto případě důležité vybírat si takovou přírodní kosmetiku, která obsahuje hydratační a zvlhčující složky, jako například různé rostlinné oleje, včelí vosk nebo kyselinu hyaluronovou. Tyto přírodní látky zároveň minimalizují podráždění a respektují přirozenou rovnováhu pokožky.

Typy přírodní kosmetiky v naší nabídce

V našem e-shopu Vitaherbals.cz naleznete přírodní kosmetiku světoznámé a certifikované značky Centifolia, která nabízí širokou škálu produktů pro pleť, tělo i vlasy, a to včetně dětské kosmetiky. V jednotlivých kategoriích přírodní kosmetiky vybíráme pro vás následující: 

Pleťová kosmetika

Sérum pro zvýšení hydratace

Sérum pro zvýšení hydratace – toto sérum je velmi vyhledávané zejména z důvodu, že ve velmi krátké době pokožku hydratuje, zjemňuje a vyživuje. Většina recenzí také uvádí, že sérum pomáhá zlepšit texturu a vzhled pleti.

Přírodní micelární voda pro celou rodinu

Micelární voda pro celou rodinu – tato micelární voda je mezi uživateli velmi oblíbená. Podle recenzí odstraňuje make-up a nečistoty efektivně a rychle a zároveň je šetrná k pokožce. Uživatelé také uvádějí, že nevysušuje pokožku a zanechává ji čistou a svěží. 

Do eshopu: Přírodní pleťová kosmetika

Tělová kosmetika

Přírodní SOS tělový balzám pro celou rodinu

SOS tělový balzám pro celou rodinu - balzám je vysoce hodnocen pro svoji schopnost hydratovat a vyživovat pokožku. Podle recenzí se rychle vstřebává, nezanechává mastný pocit a udržuje pokožku hebkou a hladkou.

Přírodní Zkrášlující suchý olej

Zkrášlující suchý olej - řada pozitivních ohlasů tvrdí, že olej je snadno aplikovatelný, rychle se vstřebává a poskytuje pokožce potřebnou hydrataci a jemnost. Uživatelé si jej chválí i pro jeho příjemnou vůni.

Do eshopu: Přírodní telová kosmetika

Vlasová kosmetika

Přírodní Balzámový kondicionér na rozčesávání lesku

Balzámový kondicionér na rozčesávání lesku - řada pozitivních recenzí od uživatelů tvrdí, že balzám poskytuje intenzivní výživu a hydrataci vlasů. Uživatelé také tvrdí, že tento balzám výborně vyživuje i suché a poškozené vlasy, přičemž je zanechává hebké, lesklé a lehce rozčesávající.

Přírodní krémový šampon proti lupům

Krémový šampon proti lupům - tento šampon je mezi uživateli vysoce hodnocen zejména pro svou schopnost zbavovat vlasy lupů a uklidňovat svědění pokožky hlavy. Recenze také oceňují tvoření bohaté pěny při mytí vlasů a příjemnou vůni. 

Do eshopu: Přírodní vlasová kosmetika

Dětská kosmetika 

Neutrální balzám pro doplnění lipidů - balzám je oblíbený nejen mezi dospělými, ale pochvalují si jej i čerství rodiče. Recenze tvrdí, že výborně zklidňuje i citlivou dětskou pokožku, hydratuje ji a zmírňuje projevy jejího podráždění.

Neutrální zvlhčovač - tato zklidňující krémová mast je vysoce hodnocena pro svou schopnost ochraňovat a hydratovat dětskou pokožku. Podle většiny recenzí krém účinně pomáhá při prevenci podráždění, redukuje zarudnutí a zmírňuje nepohodlí. 

Do eshopu: Přírodní kosmetika pro deti

Která přírodní kosmetika je pro vás ta nejlepší?

Na závěr vám přinášíme krátké shrnutí, jak postupovat při výběru nejlepší přírodní kosmetiky. Naše doporučení k jejímu výběru a nákupu jsou následující: 

  • Zkontrolujte si složení výrobku - zaměřte se pouze na produkty, které jsou bez syntetických barviv, parabenů, sulfátů a jiných potenciálně škodlivých chemikálií. Čtěte si etikety a vyhledávejte certifikáty jako například ECOCERT nebo COSMOS Organic, které potvrzují přírodnost produktů.
  • Zohledněte svůj typ pokožky a vlasů - zaměřte se pouze na takové produkty, které jsou specificky formulovány pro váš typ pokožky nebo vlasů. Máte-li suchou pokožku, hledejte hydratační produkty. Pro mastnou pokožku jsou vhodné produkty s regulujícími a čistícími účinky. Rovněž je důležité zvážit své individuální potřeby, jako například citlivost na určité složky nebo speciální kožní problémy (akné, ekzém…).
  • Přečtěte si recenze a hodnocení daného výrobku - často je užitečné dát i na zkušenosti jiných lidí, kteří již produkt vyzkoušeli. Zohledněte ale, že co funguje na jednoho, nemusí nutně fungovat i na vás.
  • Využijte testovací balení - je škoda nevyužít případná testovací balení produktů. Umožní vám vyzkoušet si produkt a reálně tak posoudit jeho účinky.
  • Přihlížejte k ekologickému hledisku - zvažte, zda značka daného produktu dbá na udržitelnost, recyklovatelnost obalů a používá přírodní a ekologické zdroje.

Závěr

Při výběru nejlepší přírodní kosmetiky je důležité nalézt takové produkty, které budou vyhovovat vašim individuálním potřebám a preferencím. Orientujte se hlavně na přírodní složky, certifikáty a pozitivní recenze od ostatních uživatelů. Věnujte pozornost i vašemu typu pokožky a vlasů a nezapomeňte brát v úvahu ekologické hledisko.

Navštivte náš e-shop Vitaherbals.cz a dejte vaší péči o pleť, pokožku i vlasy nový rozměr. Objevte široký výběr přírodní kosmetiky od značky Centifolia a vychutnejte si blahodárné účinky přírody. Začněte svou cestu k přirozené kráse ještě dnes!

Zdroje: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8616574/

https://www.cosmeticsdesign-europe.com/Article/2022/04/07/Natural-and-organic-cosmetic-certifications-and-standards-for-EU-beauty-industry

https://www.healthline.com/health/skin-disorders#list

https://www.ecocert.com/en/home

https://www.cosmos-standard.org/en/

https://centifoliabio.fr/en/serums/3801-hydratation-booster-serum-eclat-de-rose-3537090017801.html

https://centifoliabio.fr/fr/demaquillants-et-eau-micellaire/2801-eau-micellaire-pour-toute-la-famille-3537090016590.html

https://centifoliabio.fr/en/body-care/4036-sos-body-balm-for-all-the-family-3537090017795.html

https://centifoliabio.fr/en/body-care/4026-1160-huile-seche-sublimatrice-nectar-dore-105-ml-3537090016842.html#/78-contenance-105_ml

https://centifoliabio.fr/fr/344-apres-shampoings

https://centifoliabio.fr/en/shampoos/3937-shampoing-creme-antipelliculaire-3537090019119.html

https://centifoliabio.fr/en/body-care/3919-baume-relipidant-neutre.html

https://centifoliabio.fr/en/daytime-care/3931-neutral-moisturiser.html

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty7