Zázračný antioxidant OPC a jeho účinky: Od boje proti stárnutí až po posílení srdce a imunitního systému

V dnešní době plné civilizačních chorob se stává stále důležitější znát a využívat přírodní léčivé látky. Jednou z těchto zázračných látek je i OPC – silný antioxidant, který nabízí řadu výhod pro celý náš organismus. Kromě boje proti stárnutí a zlepšení zdraví pokožky má OPC také pozitivní vliv na srdce a imunitní systém. Pokud vás zajímá, jak vám tato úžasná látka dokáže zlepšit vaše zdraví, neváhejte a přečtěte si náš článek!

Co je OPC?

Oligomerní proantokyanidiny (OPC) jsou skupinou přírodních sloučenin, které se nacházejí v různých rostlinách, zejména však v hroznových jadérkách. Tyto sloučeniny mají silné antioxidantní vlastnosti a proto mají velmi pozitivní vliv na zdraví lidského organismu.

Ten spočívá v tom, že OPC se vážou na volné radikály v těle – vedlejší produkt metabolismu, který poškozuje buňky a tkáně. Tím, že se OPC vážou na tyto volné radikály, zabraňují jim v poškozování buněk (zejména buněčné DNA) a tím pomáhají předcházet mnoha chorobám, včetně onkologických onemocnění.

Kromě antioxidačních vlastností mají OPC také protizánětlivé a protikoagulační účinky, které zase pomáhají při prevenci a léčbě onemocnění souvisejících s chronickým zánětem a krevními sraženinami.

Účinky OPC na zdraví

Pozitivní OPC účinky na lidský organismus jsou opravdu širokospektrální. Mezi nejdůležitější však patří následující:

  • Podpora imunitního systému - OPC má protizánětlivé vlastnosti, které podporují imunitní systém.
  • Ochrana před volnými radikály - OPC je silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
  • Prevence před kardiovaskulárními onemocněními - OPC zlepšuje průtok krve a tím podporuje činnost srdce a zlepšuje zdraví cév.
  • Podpora zdraví očí - OPC chrání oči před poškozením způsobeným slunečním zářením a tím zlepšuje zrak.
  • Podpora zdraví mozku - OPC chrání mozkové buňky před poškozením a zlepšuje kognitivní funkce.
  • Zlepšení stavu pokožky - OPC ji pomáhá chránit před poškozením způsobeným volnými radikály a také podporuje tvorbu kolagenu.
  • Podpora zdraví kostí - OPC podporuje zdraví kostí tím, že zvyšuje hustotu kostí.
  • Zlepšení trávení - OPC pomáhá redukovat záněty v trávicím traktu.
  • Podpora zdraví kloubů - OPC chrání klouby před poškozením způsobeným záněty a také zlepšuje jejich pohyblivost.
  • Podpora zdravého stárnutí - OPC chrání buňky před poškozením způsobeným přirozeným stárnutím.

Účinky OPC na pleť

Mnohé ženy jistě ocení zejména účinky OPC na pleť. Jakými způsoby dosahuje tato látka v dermatologii tak fantastických výsledků?

  • Antioxidační účinky - chrání pokožku před poškozením volnými radikály, které jsou způsobeny například znečištěním ovzduší, UV zářením či stresem.
  • Ochrana před UV zářením a poškozením slunečními paprsky - OPC jsou schopny absorbovat UV záření a tak chránit pokožku před jeho škodlivými účinky. Zároveň pomáhají obnovit poškozenou kůži a snížit její citlivost na slunce.
  • Zlepšení elasticity a hydratace pokožky - OPC podporují tvorbu kolagenu a elastinu, které jsou důležité pro správnou strukturu a elasticitu kůže. Zlepšují také hydrataci pokožky a zabraňují její dehydrataci.
  • Možné účinky na zlepšení stavu akné a jizev - OPC mají protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají při léčbě akné a zlepšují stav jizev. Také pomáhají redukovat tvorbu přebytečného mazu a zlepšují mikrocirkulaci v pokožce.
  • Zlepšení textury a barvy pokožky - OPC zlepšují texturu a barvu pokožky tím, že ji vyhladí a dodají její jemnost. Pomáhají také redukovat pigmentové skvrny a vylepšují celkový barevný tón pokožky.
  • Pomoc při léčbě kožních onemocnění - OPC pomáhají při léčbě kožních onemocnění jako je dermatitida, ekzém, psoriáza a lupus erythematodes. A to zejména tím, že pomáhají obnovovat poškozenou kůži.
  • Podpora hojení ran - OPC stimulují tvorbu nových buněk a tkání v pokožce. Také zabraňují tvorbě jizev a zlepšují celkový stav pokožky po zranění.

Kde najdeme OPC - potraviny a doplňky stravy s vysokým obsahem OPC

OPC se nacházejí přirozeně v některých potravinách. Pochopitelně, můžete je nalézt iv některých výživových doplňcích. Nejvýznamnější zdroje OPC v potravě jsou:

  • Hrozny a hroznové víno
  • Červená řepa
  • Brokolice
  • Jahody
  • Maliny
  • Červená jablka
  • Hrušky
  • Ořechy, jako jsou vlašské ořechy, lískové ořechy a pára ořechy

Věděli jste, že…

…výživové doplňky se nejčastěji vyrábějí z extraktu hroznových jadérek a jsou k dispozici ve formě kapslí nebo tablet? Kromě hroznových jadérek se také používá extrakt z citrusových plodů nebo extrakt z japonských korýšů.

Doplňky stravy s obsahem OPC na bázi hroznových jadérek si můžete zakoupit iv našem e-shopu Vitaherbals.cz:

Možnosti kombinování OPC s dalšími vitamíny a minerály závisí na individuálních potřebách každého člověka. Nejčastěji však doplňky stravy obsahují kombinace OPC s vitamínem C, vitamínem E nebo zinkem. Tyto kombinace totiž posilují účinky OPC a zlepšují vstřebávání těchto látek.

Jak vybrat kvalitní doplňky stravy s OPC

Pokud hledáte doplňky stravy s obsahem OPC, důležité faktory, které byste měli zvážit, jsou následující:

  • Zdroj OPC - je důležité zjistit, ze kterého přírodního zdroje jsou OPC získány. Nejlepší zdroj jsou již zmíněná hroznová jadérka. Přirozeně, mohou se získávat iz jiných rostlin, proto se ujistěte, že výrobce na výrobku jasně uvádí, ze kterého zdroje jsou OPC získány.
  • Čistota produktu - ujistěte se, že produkt je testován na nečistoty a že je ve své nejčistší formě.
  • Koncentrace OPC - liší se v závislosti na výrobci a zdroji. Důležité je zjistit, jakou koncentraci OPC obsahuje každá dávka. Vyšší koncentrace však neznamená vždy lepší produkt. Doplňky stravy s vyšší koncentrací poskytují větší množství OPC na dávku.
  • Kombinace s dalšími antioxidanty - nejčastěji jde o vitamíny C a E a minerály zinek, případně selen. Tyto kombinace posilují účinky OPC.
  • Dávkování - důležité je zjistit doporučené dávkování a dodržovat jej.
  • Kvalita výrobce - zjistěte si, zda výrobce dodržuje vysoké normy kvality a bezpečnosti a zda má dobrou pověst na trhu (přečtěte si recenze).

Závěr

Hlavní účinky OPC na zdraví zahrnují antioxidační vlastnosti, které bojují proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením. Tyto látky jsou dokonce násobně silnějším antioxidantem, než známější vitamín C. OPC proto také zlepšují krevní oběh, podporují zdraví srdce a zlepšují kognitivní funkce. Zároveň snižují zánět v těle a stimulují imunitní systém.

Velice důležité jsou také příznivé účinky OPC na pleť a kůži. Zahrnují především ochranu před UV zářením, zlepšení elasticity a hydratace pokožky a pomoc při léčbě pigmentových skvrn či různých kožních onemocnění, včetně nepěkných jizev.

Při výběru kvalitního doplňku stravy s OPC vám doporučujeme zvolit spolehlivého výrobce s dobrými recenzemi a zkušenostmi. Je také důležité zjistit, z jakých přírodních zdrojů jsou extrahovány OPC. Zkontrolujte si dávkování a složení doplňku.

FAQ

Je OPC dobré pro pokožku?

Ano. OPC je dobré na pokožku, neboť obsahuje antioxidanty, které ji chrání před UV zářením, zlepšují její elasticitu a hydrataci a pomáhají při léčbě pigmentových skvrn či jiných kožních onemocnění.

Jaké potraviny obsahují OPC?

OPC se nacházejí v různých potravinách, zejména však v ovoci a zelenině. Nejvyšší obsah OPC se nachází v hroznových jadérkách, červené řepě, broskvích, meruňkách, jahodách, malinách, borůvkách, mrkvi a ve špenátu.

Je OPC lepší/účinnější než vitamín C?

Ano. A to hlavně svými antioxidačními vlastnostmi.

Má OPC protizánětlivé účinky?

Ano. Jejich antioxidační vlastnosti přispívají ke zmírnění zánětlivých procesů v organismu.

Jak lze kombinovat OPC s dalšími vitamíny a minerály?

OPC lze bezpečně kombinovat s dalšími vitamíny a minerály, jako je vitamín C, vitamín E, zinek, selen a mnohé další. Tyto kombinace mají synergické účinky a zlepšují vstřebávání těchto látek.


Použité zdroje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117753/

https://www.biogena.com/en-GB/knowledge/biogena-news/detail/blog.opc.html

https://www.europeanreview.org/wp/wp-content/uploads/1571-1584.pdf

https://www.vitaminexpress.org/en/opc-information

https://www.vitaherbals.sk/search?phrase=opc

https://www.innovativehealthclinic.com/functional-medicine-weston/how-to-choose-safe-high-quality-dietary-supplements/

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty1