Ostropestřec mariánský: Účinky na zdraví a játra

Ostropestřec Mariánský - účinky na zdraví

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) a jeho účinky na zdraví jsou fascinujícím tématem, které si zaslouží naši pozornost. Tato výjimečná rostlina, známá také jako Ostropestřec mariánský nebo Silymarin, skrývá v sobě široké spektrum prospěšných účinků, které bychom měli znát. V našem článku vám nabízíme jejich podrobný přehled a dočtete se také to, jak tuto rostlinku užívat.

Ostropestř mariánský - charakteristika

Ostropestřec mariánský pochází z oblasti Středozemního moře, ale dnes je již pěstován v různých částech světa. Již od nepaměti byl široce používán v tradiční medicíně, a jeho význam se přenesl také do moderního výzkumu a alternativní léčby. Dokonce jeho název, Ostropestřec mariánský," má kořeny ve víře, že bílá skvrna na listech rostliny vznikla z mléka Panny Marie. Co o této rostlince ještě víme?

Postropestrec mariánský je trvalka patřící do čeledi ostropestrovitých (Asteraceae). Je výrazná svými ostnatě-zubatými listy s bledými bílými skvrnami. Rostlina dosahuje výšky přibližně 1 až 2 metry a její květiny mají krásnou fialovou barvu. No nejvíce výrazný je určitě plod této byliny, který obsahuje semena – necelý centimetr dlouhé hnědé nažky. Tato semena jsou těmi nejcennějšími částmi rostliny, protože právě ty obsahují účinné látky.

Co obsahuje Ostropestřec mariánský?

Ostropestřec mariánský obsahuje množství složek, které mu dodávají jeho jedinečné a prospěšné vlastnosti pro naše zdraví. Klíčovou složkou je však silymarin, který je směsí různých bioaktivních látek a považuje se za hlavní aktivní komponent této rostliny. Chrání játra před poškozením a podporuje její regeneraci.

Kromě silymarinu, Ostropestřec mariánský obsahuje také následující důležité složky :

  • Bílkoviny - jsou důležité pro růst a obnovu buněk v těle.
  • Nenasycené mastné kyseliny - jako je například kyselina olejová. Jsou základními stavebními kameny buněčných membrán a přispívají ke zdraví srdce.
  • Aminokyseliny - jsou stavebními kameny bílkovin.
  • Flavonoidy - mají silné antioxidační účinky a proto chrání buňky před poškozením volnými radikály.
  • Minerály a vitamíny - například zinek a železo, které jsou spolu s vitaminy, jako je vitamin E, důležité pro krvetvorbu či imunitní systém.
  • Polysacharidy - mají pozitivní vliv na trávicí systém a jiné tělesné funkce.
  • Fytochemikálie - mají protizánětlivé a imunostimulační účinky.

Z důvodu vysokého obsahu těchto složek má Silymarin, kromě detoxikace organismu a ochrany jater, i další prospěšné účinky na různé systémy těla. Povíme si o nich níže.

Do kategorie: Výživové doplňky na játra

Ostropestřec mariánský a jeho účinky

Přirozeně, tato rostlina je dlouhodobě studována a její účinky na zdraví jsou zdokumentovány mnoha vědeckými studiemi. Všechny se shodují v tom, že mezi nejdůležitější účinky Ostropestřce mariánského patří:

Podpora zdraví jater a jejich detoxikace

Jak jsme již zmínili, kvalitní Ostropestř mariánský je známý hlavně pro svou schopnost chránit játra před poškozením, zlepšovat regeneraci jater a podporovat její detoxikační funkce. Studie také naznačují, že silymarin, klíčová složka Ostropestřce mariánského, má silné antioxidační účinky a proto může být prospěšný i při takových onemocněních jater, jako je cirhóza nebo hepatitida.

Pochopitelně, není to univerzální a stoprocentní lék na tyto obávané choroby jater. Dokáže však ulevit od nepříjemných symptomů.

Podpora zdraví žlučníku

Silymarin také pomáhá zlepšit tok žluči a tím zmírnit problémy spojené se žlučníkem. A to hlavně prostřednictvím zvýšené tvorby a vylučování žluči žlučníkem. To snižuje riziko tvorby žlučových kamenů a zlepšuje trávicí proces.

Podpora hubnutí

Některé studie naznačují, že Ostropestřec mariánský dokáže pomoci při procesu hubnutí tím, že podporuje metabolismus tuků a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Silymarin je totiž komplexem bioaktivních látek, který obsahuje hlavně silibinin, silikristin a silidianin. Právě silibinin (nejvýznamnější složka silymarinu) je zodpovědný za pozitivní účinkna hubnutí.

Regulace krevního tlaku

Silibinin hraje také důležitou roli v rámci mírné regulace (snižování) krevního tlaku. V jisté míře totiž dokáže rozšiřovat krevní cévy, čímž se snižuje odpor v cévách a tím i krevní tlak.

Je však důležité mít na paměti, že účinky Ostropestřce mariánského k regulaci krevního tlaku jsou pouze mírné a rozhodně nezastoupí léčbu předepsanou lékařem pro osoby s vysokým krevním tlakem!

Antioxidační účinky

Antioxidační účinky Ostropestřce mariánského jsou založeny na schopnosti silymarinu neutralizovat volné radikály v těle. Volné radikály jsou nebezpečné molekuly, které dokáží poškodit buňky a tkáně a tím přispět k různým onemocněním a procesům stárnutí.

Dokonce tím, že silymarin snižuje poškození kůže způsobené volnými radikály, pomáhá zachovat zdravou a mladistvou pokožku. Tím se zmírňují známky stárnutí a podporuje se zdravý vzhled pleti.

Věděli jste, že…

…rychlost, se kterou se projeví účinky Ostropestřce mariánského, je individuální a závisí na několika faktorech, včetně zdravotního stavu a dávkování? V některých případech mohou být patrné pozitivní změny již po několika dnech pravidelného užívání.

Poznámka

Je důležité dodržovat doporučené dávkování a užívání konzultovat s lékařem, zvláště pokud máte výše zmíněné zdravotní problémy. Pamatujte, že Ostropestřec mariánský by měl být užíván v rámci celkového zdravého životního stylu a nezastoupí žádné jiné předepsané léky v případě vážných zdravotních problémů!

Může mít užívání Ostropestřce mariánského nežádoucí účinky?

Užívání Ostropestřce mariánského je obecně považováno za bezpečné a pouze velmi málo lidí hlásí nežádoucí účinky. Přesto existují, ačkoli jsou vzácné. Mezi tyto možné vedlejší účinky patří hlavně ředění stolice nebo mírně trávicí problémy.

Některé osoby také mohou být náchylnější k alergické reakce - jsou-li alergické na jiné rostliny z čeledi ostropestrovitých (Asteraceae). Zpozornět byste měli iv případě, že jste alergičtí na artyčoky nebo kiwi.

Co je však důležité, ostropestřec mariánský může ovlivnit metabolismus některých léků na játra. Proto by osoby, které užívají léky k léčbě těchto zdravotních problémů, měly vždy konzultovat se svým lékařem, zda je užívání této rostliny pro ně bezpečné.

Způsoby užívání Ostropestřce mariánského

Pochopitelně, tato velmi prospěšná rostlina je na trhu dostupná v různých formách a možnostech užívání. Nejběžnější formy užívání a k nim doporučené dávkování Ostropestřce mariánského jsou následující:

  • Výživové doplňky - ve formě kapslí, tablet, oleje nebo kapek. Doporučené dávkování závisí na konkrétním produktu, ale obecně se doporučuje užívat 200 - 400 mg silymarinu denně, rozdělené do dvou nebo tří dávek. I u nás ve Vitaherbals si můžete koupit kvalitní bylinný extrakt a v prémiové kvalitě.
  • Čaj - ve formě čajových sáčků nebo sušených plodů, které můžete použít k přípravě čaje. K přípravě čaje se obvykle používá jeden sáček nebo čajová lžička sušených plodů na šálek vroucí vody. Nezapomeňte čaj nechat louhovat po dobu 10-15 minut.
  • Drcený plod - někteří lidé si kupují sušený Ostropestřec mariánský v podobě drcených semen a přidávají si ho k jídlu nebo jej konzumují přímo. V takové formě je doporučené množství od 1 do 3 čajových lžiček denně.

Doporučené produkty pro Vitaherbals

U nás ve Vitaherbals vám nabízíme kvalitní výživové doplňky ve formě bylinných extraktů (roztok), kapslí nebo oleje s obsahem Ostropestřce mariánského. Vybíráme pro vás následující:

EkoMedica Ostropestř mariánský - produkt obsahuje tři látky patřící do skupiny flavonoligninů nazývaných silymarin: silybin (50 %), silichristin (25 %) a silidianin (25 %). Kromě toho obsahuje také vitamíny C a K. Důležitými složkami jsou i fytosteroly, třísloviny, kyselina linolová a minerální látky. Pomáhá při zánětlivých problémech jater, při trávení a má antioxidační a detoxikační účinky. Obsah balení: 500 ml roztoku. Dávkování: 20 ml denně.

Nature Love Ostropestřec mariánský + Artyčoka extrakt komplex bylin - unikátní kombinace extraktu z Ostropestřce mariánského (80% silymarinu), extraktu z artyčoky, extraktu z kořene pampelišky a extraktu ze stužkovce. Produkt je v prémiové kvalitě, 100% veganský, bez laktózy a bez lepku. Přispívá ke správné funkci jater a srdce, detoxikaci organismu a normální hladině cukru v krvi. Rovněž má antioxidační vlastnosti a podporuje trávení. Obsah balení: 60 kapslí. Dávkování: 1 kapsle denně.

EkoMedica 100% olej z Ostropestřce marianského - 100% olej ze semen Ostropestřce mariánského. Kromě hlavních účinných složek obsahuje také organické kyseliny, vitamíny C, K, fytosteroly, třísloviny, kyselinu linolovou a minerální látky. Přispívá ke správné funkci jater a její detoxikaci, podporuje trávení, zajišťuje normální činnost srdce a má antioxidační vlastnosti. Obsah balení: 100 ml oleje. Dávkování: 5 až 6 ml denně.

Závěr

Ostropestřec mariánský je již dlouho znám svými účinky na zdraví. Jeho klíčová bioaktivní složka silymarin má širokospektré účinky, z nichž nejznámější jsou ale podpora jater a žlučníku, antioxidační účinky a regulace krevního tlaku.

Pokud jste se i vy rozhodli vyzkoušet Ostropestřec mariánský a využít jeho přínosů pro vaše zdraví, navštivte náš e-shop Vitaherbals, který nabízí kvalitní výživové doplňky a produkty s touto úžasnou rostlinou. Vaše zdraví si zaslouží péči a podporu, a Vitaherbals je vaším spolehlivým partnerem na tomto zdravém putování.

Všechny produkty naleznete v naší kategorii: Ostropestřec Mariánsky.

Zdroje:

https://hydralongevity.com/pages/st-marys-thistle

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7140758/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9186366/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31973745/

https://www.webmd.com/digestive-disorders/milk-thistle-benefits-and-side-effects

https://www.vitaherbals.cz/p/ekomedica-ostropestrec-mariansky-500-ml

https://www.vitaherbals.cz/p/nature-love-ostropestrec-mariansky-artycok-extrakt-komplex-bylin-60-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/p/ekomedica-100-olej-z-ostropestrce-marianskeho-100-ml

https://www.vitaherbals.cz/ostropestrec-mariansky

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty4