Propolis: Využití, užívání a účinky na zdraví a imunitu

Propolis účinky – příběh bohatství včel, který se začal psát již v daleké minulosti a který postupně odhaluje svá tajemství až do dnešních dnů. Díky svým blahodárným účinkům na lidský organismus se tato přírodní zázračná substance stala ohniskem zájmu a zvědavosti. Oslovuje nejen vědeckou obec, ale také širokou veřejnost. V našem článku se proto zahloubíme do podmanivého světa propolisu a jeho obrovské síly pro zdraví a vysvětlíme vám důvody, proč bychom měli věnovat pozornost tomuto přírodnímu včelímu pokladu.

Co je včelí propolis, jak vzniká a jaké má složení?

Svět včel je komplexním a zajímavým systémem, kde každá činnost má svůj cíl a přínos. A je to právě čistý propolis, který se s svým výjimečným složením a funkcí, stal jedním ze základních stavebních prvků tohoto malého a fascinujícího vesmíru.

Včely jej tvoří z různých přírodních složek, včetně pryskyřic a vosku z rostlin, které najdou ve svém okolí. Směs těchto ingrediencí, spojená s enzymy a pylem, vytváří unikátní substanci, která včelí společenství chrání před nežádoucími mikroby, bakteriemi a dokonce i před nežádoucími vlivy prostředí.

Složení propolisu je přitom velmi komplikované a obsahuje několik bioaktivních sloučenin, jako jsou flavonoidy, fenolické kyseliny, éterické oleje či minerály. Tato bohatá paleta složek ale přispívá k výjimečným vlastnostem propolisu, včetně jeho antimikrobiální, protizánětlivé a antioxidační aktivity.

Věděli jste, že…

…kromě toho, že propolis slouží jako ochrana včelstva před vnějšími mikroorganismy a zajišťuje hygienické podmínky uvnitř úlu, pomáhá i při konstrukci a opravách pláství? Včely jej využívají ik lepení trhlin a zajištění stability úlu. Čistý propolis má zlatavě hnědou barvu, charakteristickou vůni a lepkavou konzistenci.

V tradiční medicíně je propolis ceněn pro své antimikrobiální účinky a schopnost podporovat hojení ran již dlouhá staletí. Dnes, v moderním světě, se stává předmětem zájmu pro svůj potenciál iv oblasti imunitní podpory, protizánětlivých účinků a boje proti volným radikálům.

Účinky propolisu: K čemu se používá propolis?

Včelí propolis, s jeho bohatým složením a širokospektrálními účinky, se stal iv klasické medicíně cenným spojencem. Jeho přirozené léčivé vlastnosti nacházejí uplatnění v různých oblastech zdravotní péče. Je také faktem, že ve většině níže uvedených zdravotních problémech už nic lepšího v přírodě k jejich odstranění nebo alespoň ke zmírnění nenajdete.

Seznam většiny z nejznámějších účinků propolisu a jeho využití v praxi je následující: 

Propolis na hrdlo

Propolis se velmi často používá k ošetření hrdla v případě lokální bolesti nebo podráždění. Jeho antimikrobiální vlastnosti, konkrétně díky vysokému obsahu flavonoidů, pomáhají snižovat tento zánět a potlačovat růst mikroorganismů, které způsobují infekce. Kromě toho může propolis působit také jako přirozené anestetikum, které výrazně snižuje nepohodlí v souvislosti s polykáním.

Propolis na plíseň nehtů

Onychomykóza, známá také jako plísňová infekce nehtů, je velmi nepříjemným společníkem, kterého se je obtížné zbavit. Propolis však obsahuje éterické oleje a flavonoidy, které mají vynikající antimykotické (protiplísňové) účinky. Proto jeho aplikace na postižené místo podporuje boj proti plísňové infekci a zlepšuje stav nehtů. Tyto složky propolisu totiž přispívají k narušení membrán plísňových buněk, což vede k jejich oslabení a odumření.

Propolis na kuří oko

Propolis může být použit také pro léčbu kuřího oka. Jeho protizánětlivé vlastnosti pomáhají zmírnit otok a podráždění, které může být spojeno s touto nepříjemností. Navíc přírodní složky propolisu, jako jsou kyseliny fenolové a flavonoidy, pomáhají urychlit hojení postižených oblastí.

Propolis pro děti

Při správném dávkování může být propolis bezpečně používán iu dětí. Jeho účinky na posílení imunitního systému pomáhají dětem odolávat častým dětským infekcím. Flavonoidy v propolisu podporují tvorbu protilátek a posilují obranyschopnost dětského organismu. Je však důležité přesně dodržovat doporučené dávkování a konzultovat užívání s pediatrem, zejména u malých dětí.

Věděli jste, že…

…propolis je účinným spojencem v boji proti neštovicím u dětí? Dětem dokáže poskytnout úlevu od nepohodlí, které neštovice způsobují. Díky svým antioxidačním vlastnostem, za které mohou zejména flavonoidy, je také propolis účinným prostředkem proti rakovině.

Propolis na zuby

Výtažky z propolisu se často přidávají do zubních past a ústních vod. Antibakteriální účinky propolisu totiž pomáhají potlačovat růst bakterií v dutině ústní a tím přispívají ke zdravějším zubům a dásním. Flavonoidy a kyseliny v propolisu také zabraňují tvorbě plaku, čímž hrají důležitou roli v prevenci zubního kazu a ochraně dásní.

Propolis na afty

Tím, že má propolisprotizánětlivé a hojivé vlastnosti, pomáhá i při rychlejším hojení a zmírnění bolesti spojené s aftami. Jeho aplikace přímo na aftu tak dokáže již v krátké době aftu odstranit. Principem účinku je, že kyseliny v propolisu zmírňují zánět v místě afty a podporují regeneraci buněk, čímž se urychlí hojení.

Propolis na bolest ucha

Protizánětlivé účinky propolisu (antioxidanty a flavonoidy) také zmírňují podráždění a nepohodlí v ušním kanálu. Je však v tomto směru důležité být opatrný a konzultovat užívání s lékařem, neboť jeho nesprávné použití může způsobit komplikace.

Propolis na herpes

Přírodní antimikrobiální a hojivé vlastnosti propolisu se využívají i při léčbě herpesu. Aplikace na postiženou oblast zmírňuje jeho nepříjemné příznaky a urychluje hojení puchýřků. Navíc flavonoidy a éterické oleje v propolisu potlačují virovou aktivitu a podporují hojení pokožky.

Propolis při Helikobakter pylori

Propolis je předmětem výzkumu pro jeho potenciál i v boji proti bakterii Helicobacter pylori, která může způsobovat vážné žaludeční problémy a vředy. Tím, že obsah flavonoidů v propolisu má inhibiční účinek na růst této bakterie, přispívá k její redukci.

Propolis při kašli

Svými protizánětlivými a antimikrobiálními vlastnostmi propolis zmírňuje suchý a dráždivý kašel. Flavonoidy a další složky propolisu přispívají k uvolnění dýchacích cest a tím i ke zmírnění kašle.

Propolis u bradavic a akné

Propolis je také velmi účinným prostředkem v boji proti bradavicím a akné. Jeho léčivé vlastnosti přispívají k rychlejšímu hojení postižených oblastí. Obsah flavonoidů v propolisu totiž zmírňuje zánět a podpořit regeneraci pokožky.

Propolis při vysokém tlaku

Některé studie naznačují, že propolis má pozitivní vliv na regulaci krevního tlaku. Jeho přesný mechanismus účinku však stále není zcela objasněn a vyžaduje další výzkumy. Pravděpodobně se to ale pojí s jeho schopností působit jako antioxidant a tím přispívat k relaxaci cévních stěn.

Propolis pro imunitu

Pravidelné užívání propolisu může pomoci posílit imunitní systém. Jeho schopnost podporovat tvorbu protilátek a aktivovat buňky imunitního systému jej tak činí hodnotným doplňkem pro zvýšení odolnosti organismu vůči infekcím a chorobám.

Mohlo by vás zajímat: Vybudujte si imunitu - pár tipů jak na to

Propolis na rány

Díky svým hojivým vlastnostem se propolis často používá při lokální léčbě drobných ran a poranění. Jeho antimikrobiální účinky pomáhají předejít infekcím a podpor rychleji hojení tkání.

Jak užívat propolis?

Na trhu existuje několik různých forem propolisu, které umožňují různé způsoby jeho užívání. V rámci naší nabídky na e-shopu Vitaherbals naleznete několik typů různých propolisových produktů, včetně sprejů, mastí, kapek a nově i extraktu - NaturaNectar Bee Propolis Trio, Brazilský propolis.

Přehled nejčastějších forem a způsobů užívání propolisu je následující:

  • Spreje s propolisem - jsou jedním z pohodlných způsobů, jak využít jeho účinků. Stačí jednoducho aplikovat několik vstříknutí do ústní dutiny nebo na postiženou oblast kůže. Proto jsou spreje ideální pro lokální ošetření dutiny ústní, hrdla a kůže. Doporučené dávkování je u každého spreje jiné, proto se vždy řiďte pokyny na obalu produktu.
  • Masti s propolisem - často se používají k lokální léčbě pokožky a sliznic. Aplikují se na postiženou oblast kůže a jsou vhodné k hojení menších poranění, kožních trhlinek nebo různých kožních problémů (akné, bradavice…). Doporučené dávkování závisí na konkrétním výrobku a jeho účelu, proto si důkladně přečtěte návod k použití.
  • Kapky/tinktury s propolisem - jsou vhodné pro vnitřní užívání. Mohou se přidávat do nápojů nebo potravin. Tyto kapky jsou ideální pro posílení imunitního systému a podporu celkového zdraví. I dávkování kapek může být různé, a to v závislosti na výrobku a jeho koncentraci, proto dodržujte návod na obalu.
  • Propolisový extrakt - je vhodný pro ty, kteří hledají koncentrovanou formu propolisu na podporu svého celkového zdraví a imunitního systému. Jeho zdravotní benefity jsou ovšem podstatně širokospektrálnější. Velmi často jej dostanete ve formě kapslí. Doporučené dávkování je většinou 1 kapsle denně.

TIP

V souvislosti s dávkováním propolisu zohledněte své individuální potřeby a zvažte i svůj zdravotní stav. Máte-li jakékoli pochybnosti ohledně správného použití a dávkování, neváhejte se poradit se svým lékařem nebo odborníkem na včelí produkty.

Alergie a možné vedlejší účinky

Při užívání propolisu je důležité mít na paměti i možná rizika, která se mohou vyskytnout. Přirozeně, propolis má pozitivní vliv na mnoho aspektů zdraví, ale u některých lidí se přece jen mohou vyskytnout vedlejší účinky.

Jedním z potenciálních rizik spojených s užíváním propolisu jsou alergické reakce. Propolis je totiž komplexní produkt, který obsahuje různé složky, včetně flavonoidů, éterických olejů, kyselin a bílkovin. Tyto složky mohou způsobit alergické reakce u jedinců, kteří jsou na ně citliví.

Alergické reakce na propolis se mohou projevit různými způsoby, včetně kožních vyrážek, svědění, zarudnutí pokožky, otoků, nebo i dýchacích problémů a zarudnutí očí. Proto pokud máte historii alergií nebo si nejste jisti, zda jste alergičtí na propolis, je důležité postupovat opatrně.

Před zahájením užívání propolisu se doporučuje provést alergický test, kterým se ověří, zda jste alergičtí na některou z látek obsažených v propolisu. Testování by samozřejmě mělo být provedeno pod dohledem alergologa.

Kromě alergických reakcí a kožních problémů však existují i další rizika užívání propolisu. Z nich nejčastěji jsou následující:

  • Trávicí problémy - u některých lidí může užívání propolisu způsobit zažívací problémy, jako jsou žaludeční potíže, nevolnost nebo průjem.
  • Interakce s léky - propolis dokáže ovlivnit účinnost určitých léků nebo může interagovat s jejich účinky. Je proto důležité konzultovat užívání propolisu se svým lékařem, pokud užíváte jakékoli léky.
  • Hormonální změny - některé studie naznačují, že pravidelné užívání propolisu dokáže ovlivnit hormonální rovnováhu. To může mít vliv na osoby s hormonálními poruchami.
  • Kontraindikace - některé skupiny lidí by měly být při užívání propolisu zvláště opatrné. Zejména těhotné ženy, kojící matky a osoby se závažnými zdravotními problémy.

Závěr

Pokud se rozhodnete využívat propolis jako součást vašeho zdravotního režimu, je důležité dbát na informovaný přístup a na své individuální potřeby a reakce. Obecně se doporučuje toto rozhodnutí konzultovat se svým lékařem nebo zdravotním odborníkem. Poskytnou vám relevantní informace týkající se účinků propolisu na váš zdravotní problém, vhodného dávkování, způsobu užívání a možných rizik spojených s propolisem.

Neváhejte prozkoumat naši nabídku propolisových produktů u nás ve Vitaherbals. Jsme tady, abychom vám pomohli najít vhodné řešení pro vaše individuální potřeby. Objevte s námi, jak může propolis přispět k vaší celkové pohodě a dejte svému zdraví přírodní impuls.

Produkty s obsahem propolisu naleznete v naší kategorii: Včelí propolis.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893770/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6064031/

https://www.mdpi.com/2079-7737/10/5/428

https://www.vitaherbals.cz/p/naturanectar-bee-propolis-trio-brazilsky-propolis-60-kapsli

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35017130/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9570745/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8399583/

https://www.vitaherbals.cz/propolis

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty4