Spánková apnoe: Jaké jsou příčiny a jak s ním bojovat?

Spánková apnoe je porucha spánku, která může mít vážné zdravotní důsledky, pokud není léčena. Porucha se projevuje přerušováním dýchání během spánku, což vede k nedostatku kyslíku v těle a může způsobit zvýšené riziko vzniku onemocnění srdce a plic. Je proto důležité ji brát vážně. Příčiny spánkové apnoe jsou přitom různorodé a mohou zahrnovat genetické faktory, nadváhu, užívání alkoholu či kouření. Co stojí za vznikem spánkové apnoe a jak se jí účinně zbavit? Dozvíte se v našem článku.

Co je spánková apnoe a jaké jsou její příčiny?

Spánková apnoe je porucha spánku, při které dochází k přerušování dýchání během spánku. Tato přerušení trvají několik sekund až minut a obvykle se vyskytnou několikrát během noci. V důsledku přerušovaného dýchání se snižuje hladina kyslíku v těle, což může vést k různým negativním vlivům na tělesné funkce a zdraví.

Příčin vzniku spánkové apnoe je přitom více. Mezi nejčastěji patří nadváha a zejména morbidní obezita, neboť při nadměrné tkáni v oblasti krku může dojít k zablokování dýchacích cest. Další příčiny zahrnují užívání alkoholu a sedativ, kouření, genetické faktory, ale také změny ve struktuře dýchacích cest způsobené stárnutím.

Kromě těchto příčin je obvykle spánková apnoe spojena is dalšími zdravotními stavy, jako jsou choroby srdce, cukrovka nebo vysoký krevní tlak. Proto se v souvislosti s diagnostikou vždy vyšetřují i tyto zdravotní problémy (EEG, měření glukózy v krvi…).

TIP

Vzhledem k vážným důsledkům této poruchy spánku je velmi důležité vyhledat odbornou pomoc, jakmile se u vás projevily příznaky spánkové apnoe. Jen tak se zjistí její příčiny a může se zvolit vhodná léčba.

Jaké jsou symptomy a příznaky spánkové apnoe?

Symptomy a příznaky spánkové apnoe se liší v závislosti na závažnosti onemocnění a na jednotlivci k jednotlivci. Některé z nejběžnějších příznaků jsou například:

  • Hlasné chrápání - člověk s apnoe chrápe velmi hlasitě. Dokonce někdy až tak hlasitě, že ruší spánek jiných lidí v místnosti. Čtěte více: Jaké jsou příčiny chrápání a jak přestat chrápat?
  • Zastavení dýchání během spánku - během spánku na malou chvíli přestanete dýchat a poté náhle začnete dýchat rychleji a hlouběji, abyste si doplnili kyslík.
  • Únava a ospalost během dne - z důvodu přerušovaného spánku a nedostatku kyslíku v těle se během dne dostavuje únava, ospalost a omezení každodenních aktivit.
  • Bolest hlavy a problémy s koncentrací - lidé s apnoe obvykle trpí bolestmi hlavy a zhoršenou koncentrací, což ovlivňuje i jejich výkon v práci nebo ve škole.
  • Nespavost - přerušovaný spánek vede k nespavosti ak problémům s usínáním.
  • Sucho v krku a ústech - přerušované dýchání během spánku způsobuje sucho v ústech a krku, což je také velmi nepříjemné, protože to negativně ovlivňuje kvalitu spánku.

Typy apnoe

Obecně známe dva základní typy této spánkové poruchy - obstrukční spánkovou apnoe a centrální spánkovou apnoe. Tyto typy se liší ve svých příčinách a symptomech.

Obstrukční spánková apnoe (OSA)

Jde o nejběžnější typ spánkové apnoe. Vzniká tehdy, když se dýchací cesty člověka zablokují nebo se během spánku stlačí, což způsobuje přerušení dýchání. Toto zablokování může být způsobeno mnoha faktory - nadváha, hodně krční tkáně, zúžení dýchacích cest, problémy s jazykem a hrtanem a další.

Příznaky obstrukční spánkové apnoe zahrnují hlasité chrápání, přerušení dýchání během spánku, únavu a ospalost během dne či nespavost. V tomto případě může pomoci změna životního stylu, změna spánkové polohy, nebo použití kyslíkové terapie.

Centrální spánková apnoe (CSA)

Je mnohem méně běžná než OSA, přičemž příčiny jejího vzniku jsou odlišné. Avšak co je nejdůležitější, u CSA nedochází k fyzickému blokování dýchacích cest, ale k poruše nervového systému, který řídí dýchání. Dýchací svaly tak nedostanou dostatečně silné signály z mozku, aby mohly umožnit normální dýchání.

A právě to způsobuje přerušení dýchání a nízkou hladinu kyslíku v těle. Příznaky centrální spánkové apnoe mohou zahrnovat noční záchvaty omezeného dýchání, únavu, ospalost, zhoršenou fyzickou výkonnost a podobně. Léčba CSA zahrnuje různé možnosti, včetně léků, kyslíkové terapie a jiných forem dýchací podpory.

Tipy jak vyléčit/bojovat se spánkovým apnoe

Pochopitelně, spánková apnoe lze úspěšně léčit, ačkoli je samotná léčba individuální a závisí hlavně na příčině a závažnosti onemocnění. Jedno je však společné pro všechny stavy a stádia této nemoci - je třeba ji začít hned řešit. V opačném případě hrozí dokonce životu nebezpečný stav!

Mezi nejčastější tipy, jak léčit spánkovou apnoe, patří následující:

  • Změna životního stylu
  • Použití CPAP stroje
  • Chirurgie
  • Polštáře proti spánkové apnoe
  • Léky
  • Stresová terapie

TIP

Diagnostikou spánkové apnoe se zabývají spánkové laboratoře, spánková centra a dokonce i plicní oddělení. Většinou se pacientům provede kompletní polysomnografické (PSG) vyšetření a následně se doporučí nejvhodnější léčba.

Pojďme si nyní k jednotlivým možnostem říci něco konkrétnějšího.

Změna životního stylu

Změna životního stylu pomáhá pouze v případě, pokud jde o mírnější formu onemocnění. Co všechno v tomto směru pomáhá? Zejména následující:

  • Ztráta hmotnosti - tuková tkáň může blokovat dýchací cesty a způsobit apnoe. Proto ztráta hmotnosti pomáhá uvolnit dýchací cesty a zlepšit dýchání.
  • Cvičení - pravidelné cvičení vám zlepší zdraví plic a srdce, což samozřejmě vede také ke zlepšení dýchání. Přirozeně pomáhá i při hubnutí.
  • Vyhýbání se alkoholu, cigaretám a sedativům - alkohol, cigarety a sedativa uvolňují svaly v krku a způsobují jejich ochabnutí, což následně vede ke zhoršení spánkové apnoe. Proto byste se měli vyhýbat konzumaci těchto látek, a to hlavně bezprostředně před spaním.
  • Zlepšení spánkových návyků - zahrnuje to zejména pravidelný spánek, spaní na boku místo zad a vyhýbání se kofeinu před spaním.

Pamatujte, že pokud trpíte závažnější formou onemocnění, tak bude nutná i další léčba. Například použití CPAP stroje nebo chirurgické řešení.

Použití CPAP stroje

 Použití CPAP stroje pri spánkovém apnoe

Stroj patří mezi nejčastěji používané terapie k léčbě spánkové apnoe. Přístroj funguje tak, že přes masku dodává do dýchacích cest neustálý proud vzduchu pod tlakem, čímž během spánku udržuje dýchací cesty otevřené a umožňuje normální průtok vzduchu do plic. Tento proces tak pomáhá eliminovat časté a nepříjemné přerušení dýchání.

Použití CPAP stroje tak pacientům se spánkovou apnoe přináší úlevu v podobě:

  • Zlepšené kvality spánku - CPAP stroj umožňuje spávatt hlouběji a nepřetržitěji tím, že zlepšuje dýchání a snižuje počet přerušení spánku.
  • Zlepšené kvalitě života - přirozeně, s lepší kvalitou spánku roste i energetická úroveň a celková kvalita života.
  • Zlepšeného zdraví - snížení rizika srdečních onemocnění, zlepšení krevního tlaku a lepší kontrola hladiny cukru v krvi u pacientů s diabetes mellitus .
  • Zlepšené nálady - při spánkové apnoe jsou častým průvodním jevem právě úzkost a deprese. Lepší kvalita spánku však tyto problémy do značné míry odbourává.

Věděli jste, že…

…použití CPAP stroje vyžaduje od pacienta disciplínu a pravidelnost? Aby byl totiž léčebný účinek dostatečný, musí pacient používat stroj po celou noc a každou noc.

Chirurgie

Chirurgie se obvykle používá jako řešení spánkové apnoe při středně těžkém a těžkém průběhu nemoci. Případně u lidí, kteří nezvládají nebo odmítají používat CPAP stroj či jiné formy léčby. Cílem chirurgického zákroku je zlepšit průchodnost dýchacích cest a eliminovat nebo snížit opakující se epizody obstrukční apnoe během spánku.

Mezi používané chirurgické metody patří:

  • Upravení nosní septum - pomůže to zlepšit dýchání přes nos během spánku a odstraní se chrápání.
  • Upravení mandlí a adenoidů - pomáhá zlepšit průchodnost dýchacích cest a snížit opakující se epizody obstrukční apnoe.
  • Změna tvaru čelisti a krku - patří sem například genioplastika (úprava brady) nebo uvulopalatofaryngoplastika (úprava měkkého patra, hltanu a mandlí). Tyto zákroky mohou pomoci zlepšit průchodnost dýchacích cest v oblasti krku.
  • Ostatní zákroky - jde zejména o implantaci kovových závitů do tkáně měkkého patra a jazyka. Ty je pevně drží v přední poloze a zabraňují jim klesání a překrytí dýchacích cest.

Pochopitelně, chirurgie není pro každého pacienta s apnoe vhodná a výsledky se mohou lišit. Navíc chirurgická řešení jsou většinou spojena is určitými riziky a vedlejšími účinky.

Polštáře proti spánkové apnoe

Existují určité typy polštářů, které efektivně pomáhají snížit symptomy spánkové apnoe. Tyto polštáře se obvykle nazývají polštáře proti chrápání nebo polštáře pro spánkovou apnoe. Jejich design je speciálně navržen tak, aby zlepšil polohu hlavy a krku a zajistil volný průchod vzduchu do plic.

Konkrétně, tyto polštáře mají obvykle speciální tvar dvojité vlnovky a jsou větší než běžné polštáře. A to z důvodu, aby zajistily účinnou podporu páteře a udrželi hlavu a krk ve správné poloze. To přirozeně vede k uvolnění dýchacích cest, což následně zlepšuje i průtok vzduchu během spánku.

Kromě toho jsou některé z těchto polštářů vyrobeny z materiálů, které pomáhají udržovat tělo během spánku ve správné poloze. Například anatomické polštáře jsou vyrobeny z paměťové pěny, která se dokáže dokonale přizpůsobit konturám vrchní části těla a poskytnout jí tak správnou oporu. Polštáře proti spánkové apnoe se tak v současnosti staly důležitým a užitečným doplňkem léčby, který dokáže zmírnit některé nepříjemné příznaky této spánkové poruchy.

Čtěte více: Jak vybrat nejlepší polštář pro zdravý spánek?

Léky

Zatím bohužel neexistuje žádný lék, který by byl přímo určen k léčbě spánkové apnoe. Nicméně, některé léky dokáží alespoň zlepšit některé symptomy, které jsou spojeny s touto poruchou spánku.

Například se jedná o léky na alergii nebo rinitidu - antihistaminika a kortikosteroidy. Pomáhají zmírnit záněty a otoky sliznic v nosohltanu a usnadňují dýchání. Léky na snížení krevního tlaku nebo k léčbě srdečních onemocnění zase pomohou zlepšit krevní oběh a snížit množství tekutin v těle. A to znamená zmírnění otoku tkání v dýchacích cestách.

Účinné jsou i některé léky na spánek, jako například sedativa a hypnotika. Usnadňují usínání a tím zlepšují kvalitu spánku. Samozřejmě, tyto léky by se měly užívat pouze pod dohledem lékaře, protože mohou být spojeny s vedlejšími účinky a zvýšeným rizikem zhoršení spánkové apnoe.

Stresová terapie

Stresová terapie pomůže pouze zmírnit některé symptomy této spánkové poruchy. Samozřejmě, jen v případě, že problém souvisí se stresem. Cílem této terapie je zlepšení zvládání stresu a úzkosti.

Používají se k tomu různé techniky relaxace, jako například meditace, hluboké dýchání nebo progresivní relaxace svalů. V tomto směru také často pomůže kognitivně-behaviorální terapie, která dokáže zlepšit myšlení a chování, což vede k lepší duševní vyrovnanosti v souvislosti s tímto zdravotním problémem.

Jaké jsou nejlepší polštáře proti spánkové apnoe?

V našem e-shopu vám nabízíme na výběr z následujících anatomických polštářů proti spánkové apnoe a celkově pro lepší spánek:

Dream-Cloud Premium anatomický polštář z BIO paměťové pěny proti spánkovému apnoe a chrápání M 55x32x11/ 6cm - polštář je vyroben z přírodní, BIO termoelastické paměťové pěny, která se dokonale přizpůsobuje tvaru hlavy a krku, čímž se zajišťuje správná poloha páteře a relaxace svalů během spánku. Zároveň jeho anatomický tvar zajišťuje optimální opření hlavy a krku a minimalizuje tlak na některé části těla. Polštář nabízíme v různých rozměrech, který se určuje podle výšky postavy a váhy člověka.

Dream-Cloud Premium anatomický polštář z BIO paměťové pěny proti vráskám - tento polštář je účinný nejen v boji proti spánkovým vráskám, ale také proti spánkové apnoe. Navíc potah z vláken lyocell od značky TENCEL skvěle odvádí vlhkost, což oceníte zejména v případě problémů s nočním pocením. Je ideální pro spánek na zádech a na boku.

Dream-Cloud Premium anatomický polštář z BIO paměťové pěny CPAP - polštář CPAP je speciální typ polštáře navržený pro lidi, kteří trpí spánkovou apnoeou nebo jinými poruchami spánku. CPAP je zkratka pro "Continuous Positive Airway Pressure" (Nepřetržitý pozitivní tlak v dýchacích cestách). Polštář CPAP je často používán spolu s CPAP přístrojem, který generuje vzduchový tlak. To pomáhá udržovat dostatečný proud vzduchu do plic a zabránit kolapsu dýchacích cest během spánku. Tato terapie pomáhá zlepšit kvalitu spánku a zmírnit symptomy spojené s poruchami spánku. Polštář je vybaven potahem TENCEL, který skvěle odvádí vlhkost a pot při spánku. Je ideální pro spánek na zádech a na boku.

Závěr

Spánková apnoe je poměrně závažné onemocnění, které má výrazný vliv na kvalitu a délku spánku. Hlavní příčinou spánkové apnoe je blokování horních cest dýchacích, které vede k přerušení dýchání během spánku. Existuje několik způsobů, jak proti ní bojovat. Mezi nejpoužívanější způsoby patří hlavně úprava spánkových návyků, změna životního stylu, použití různých medicínských zařízení a v některých případech dokáže pomoci chirurgický zákrok.

Zdroje:

https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/syndrom-spankoveho-apnoe
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459252/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2287191/
https://www.vitaherbals.cz/anatomicke-polstare
https://www.sleepfoundation.org/cpap/how-to-use-cpap-machine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564431/
https://www.vitaherbals.cz/p/dream-cloud-premium-anatomicky-polstar-z-bio-pametove-peny-proti-spankovemu-apnoe-a-chrapani-55x32x11-6cm
https://www.vitaherbals.cz/p/dream-cloud-premium-anatomicky-polstar-z-bio-pametove-peny-proti-vraskam
https://www.vitaherbals.cz/p/dream-cloud-premium-anatomicky-polstar-z-bio-pametove-peny-cpap

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty5