Spirulina: Jaké má zdravotní účinky?

Zdravé stravování se v naší společnosti dostává stále více do popředí, přičemž se dozvídáme io takových potravinách, se kterými se běžně v našem jídelníčku nesetkáváme. Souvisí to s tím, že se snažíme vyhýbat klasickým polotovarům a co nejvíc získávat živiny z přírodních zdrojů. Jedním z nich je například spirulina. O tom, co to vlastně je, jaké má účinky a jak prospívá našemu zdraví, si povíme v našem článku.

Co je spirulina?

Spirulina je mořská řasa, která je doslova nabitá prospěšnými látkami pro náš organismus. Je vynikajícím zdrojem bílkovin, lipidů, minerálů, stopových prvků, sacharidů, nukleových kyselin, enzymů či různých pigmentů jako chlorofyl. S vitamínů jsou to C, A, E a K, riboflavin, niacin a kyselina listová.

Ve stravě je její užívání medicínsky efektivní. A to zejména kvůli vysokému obsahu a výborné kvalitě bílkovin – v sušině se nachází v průměru až 60 – 70% bílkovin. Obsahuje také důležitý prekurzor aminokyselin - tryptofan.

Objev řasy spiruliny je přinejmenším nejasný. Vědecké studie se však nejčastěji přiklánějí k názoru, že byla objevena Španěly v 16. století. Conquistadoři si totiž všimli, že Aztékové tuto řasu velmi často konzumují. Dokonce ji používali i jako platidlo.

Nicméně až v 70. letech 20. století se začalo mluvit o zdravotních benefitech této řasy. Zjistilo se, že má výjimečné nutriční složení, které velmi pozitivně ovlivňuje lidský organismus. Spirulina se proto začala šířit mezi lidi. Nejdříve mezi sportovce, později si získala místo také v kuchyni běžných domácností.

Věděli jste, že…

… tryptofan, přirozený prekurzor aminokyselin, zvyšuje syntézu serotoninu v mozku? To pozitivně ovlivňuje proces spánku a termoregulace. Dostatek tryptofanu je tak nezbytný pro duševní pohodu a mentální zdraví.

Spirulina vs. chlorella

Pochopitelně, spirulina není jedinou jídlou řasou, kterou známe. Druhou, stejně oblíbenou, je chlorella řasa. Avšak jejich původ, jakož i účinky na lidský organismus, se poněkud liší.

Především, chlorella účinky souvisí s jejím odlišným původem. Jedná se totiž o sladkovodní řasu a kvůli vysokému obsahu chlorofylu je vhodná zejména k detoxikaci. Čistí krev a pomáhá odstraňovat z těla toxiny nebo těžké kovy. A to je hlavní důvod, proč je konzumace chlorelly prospěšná zejména tehdy, máte-li problémy s játry. Dokonale ji pročistí.

Naopak, spirulina pochází ze slané vody. Stejně jako chlorella pročišťuje, avšak nejlepší je spirulinu použít i na jiné zdravotní problémy. Například při poruchách metabolismu cholesterolu, při problémech s krevním tlakem či při různých infekcích.

Zdravotní benefity a účinky spiruliny

Kromě již zmíněných zdravotních benefitů co se týče vysokého obsahu bílkovin ve spirulině, či pozitivních účinků na metabolismus cholesterolu, známe také další. Z nich nejdůležitější jsou následující:

  • Silný antioxidant - zabraňuje vzniku volných kyslíkových radikálů, které poškozují buňky a způsobují vážná onemocnění onkologického charakteru.
  • Prevence srdečně-cévních onemocnění - reguluje krevní tlak, což má za následek pokles rizika vzniku onemocnění srdce a cév.
  • Posílení metabolismu - zvyšuje rychlost metabolismu. Člověk pak má pocit, že má více energie, což ocení zejména sportovci. Také zvyšuje počet spálených kalorií, a to je zase více než žádoucí při hubnutí.
  • Pomáhá při diabetes - při pravidelném užívání spiruliny může při diabetes 2. typu po jisté době dojít k výraznému snížení hladiny cukru v krvi.
  • Zlepšení funkce střev - pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru.
  • Snižuje chronickou únavu a příznaky alergií - a to díky vysokému obsahu polysacharidů, vitamínů skupiny B a esenciálních mastných kyselin.selin. Je také prokázáno, že spirulina pomáhá zmírňovat symptomy alergické rinitidy (pyl, prach…).
  • Podporuje imunitní systém - polysacharidy obsažené ve spirulině, ve spolupráci s přírodním barvivem a fykocyaninem, podporují tvorbu bílých krvinek. Ty jsou zodpovědné za ochranu těla před viry a bakteriemi.
  • Chrání mozek - zejména před degenerativními onemocněními, jakými jsou Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Také podporuje schopnost soustředit se.
  • Pomáhá odstraňovat plísně z těla - a to prostřednictvím probiotických účinků na růst zdravých bakterií ve střevech. Je to důležité zejména při nezdravé stravě bohaté na cukry a umělá sladidla. To vytváří ideální podmínky pro vznik různých plísňových infekcí v těle.
  • Zlepšuje paměť - a to díky aminokyselině L-tryptofan, což ocení zejména studenti.

TIP

Pokud jste zastáncem veganské stravy a nepřijímáte živočišné bílkoviny, tak by určitě ve vašem jídelníčku neměla spirulina chybět. A to právě díky vysokému obsahu životně důležitých bílkovin, které si touto cestou můžete efektivně doplnit. Nejkvalitnější spirulinou na trhu je označována Havajská spirulina , která obsahuje nejvyšší hodnoty nutričních látek ze všech dostupných spirulin.

Použití

Řasa bio spirulina (bio kvalita) je na trhu dostupná ve formě tablet nebo prášku. Stejně tak spirulinu prášek si můžete koupit v obchodech se zdravou výživou nebo v internetových obchodech. Oblíbené je například obchodní označení „modrá spirulina“. Spirulinu lze užívat i dlouhodobě. Vedlejší účinky nejsou známy. Velmi dobrá je kombinace spirulina a chlorelly, kdy se navzájem tyto řasy doplňují.

Prášek spiruliny můžete užívat různými způsoby, například:

  • Jako přídavek do smoothies. Nápoj tím získá pěknou zelenou barvu.
  • Jako drobenku na saláty nebo do polévky.
  • Jako přídavek do směsi energetických kuliček spolu s dalšími zdravými ingrediencemi.
  • Jako přídavek do ovocných nebo zeleninových šťáv.

Pochopitelně doporučujeme dodržovat dávkování vyznačené na obalu.

Které produkty Spiruliny vám doporučujeme? Zjistěte o nich více v našem článku: Nejlepší spirulina: Top produkty + jak si vybrat

Závěr

Zdravá životospráva, vzhledem k neustálému nárůstu civilizačních onemocnění, je v dnešní moderní společnosti stále důležitější. Bohužel ne všechny esenciální vitamíny, aminokyseliny či minerály dokážeme přijmout ze stravy v dostatečné míře. Je třeba si pomoci doplňky zdravé výživy. Jedním z nich jsou také řasy chlorella a spirulina.

Rozdíl v účincích na lidský organismus mezi těmito dvěma řasami spočívá na základě jejich odlišného původu (spirulina je mořská a chlorella sladkovodní). Chlorella je vynikající zejména pro celkovou detoxikaci těla a pro problémy s játry.

Rovněž spirulinu můžete použít k celkové detoxikaci, avšak kromě toho disponuje i celou řadou dalších zdravotních benefitů. Z nich nejdůležitější jsou to, že je silný antioxidant (protirakovinné účinky), stimulant metabolismu, pomáhá při diabetes, chrání před srdečně-cévními onemocněními, podporuje imunitní systém, zlepšuje trávení, chrání mozek či zlepšuje paměť.

Všechny produkty naleznete v kategorii: Spirulina

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27259333/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27507218/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20633020/

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty4