Zlepšete si trávení při nedostatku trávicích enzymů: Praktické rady a doporučení

Trávicí enzymy – jejich nedostatek má negativní vliv na náš trávicí systém a celkové zdraví. Pokud trpíte problémy s trávením, jako jsou nadýmání, pálení žáhy či průjem, je nedostatek trávicích enzymů jednou z možných příčin. V našem článku vám proto poskytneme informace a rady o tom, jak rozpoznat a zvládnout nedostatek trávicích enzymů přirozenými způsoby. Ukážeme vám, jaké příznaky jsou s tímto problémem spojeny, jak jej diagnostikovat a co můžete udělat pro zlepšení trávení a zdraví svého trávicího systému.

Trávicí enzymy a jejich účinky

Trávicí enzymy jsou důležité biologické látky, které hrají klíčovou roli při trávení potravy v našem organismu. Tyto enzymy rozkládají složité složky potravy na jednodušší látky, které již může náš trávicí systém absorbovat a využít.

Bez dostatečného množství trávicích enzymů náš trávicí proces trpí a mohou se objevit různé problémy, jako například nadýmání, plynatost či další nepříjemné zažívací symptomy. Zabezpečení dostatku trávicích enzymů je proto pro správné fungování trávicího systému klíčové.

Jak se projevuje nedostatek trávicích enzymů?

Nedostatek trávicích enzymů se projevuje různými příznaky a problémy, které ovlivňují trávení. Mezi tyto příznaky patří nejčastěji:

  • Nadýmání - pocit nafouklosti, plynatosti a nepohodlí v břiše.
  • Plynatost - zvýšená tvorba plynu spojená s bolestmi břicha.
  • Potíže s trávením – jedná se zejména o problém pomalého trávení a únavy, která se dostaví po jídle.
  • Zácpa nebo průjem - nedostatek trávicích enzymů může vést k nerovnováze trávení a způsobit problémy s regulací stolice.
  • Pálení žáhy - kyselá chuť nebo pocit pálení v hrudníku v důsledku zvýšené produkce žaludeční kyseliny.
  • Nepohodlí po jídle - pokud po jídle pociťujete potíž, nepohodlí nebo plnost v žaludku.
  • Nutriční nedostatky – pokud nedostatečně zpracováváte potravu, můžete mít problémy se vstřebáváním živin. Jedním z důsledků je například chudokrevnost spojená s únavou či snížený příjem důležitých vitamínů.

Pokud trpíte problémy s trávením, pomoci vám mohou také informace v našem článku: Co pomáhá na trávení a jak jej zlepšit?

TIP

Pokud se u vás vyskytují tyto příznaky a máte podezření na nedostatek trávicích enzymů, je důležité konzultovat to s lékařem pro stanovení přesné diagnózy a vhodné léčby.

Jak doplnit trávicí enzymy?

Doplnění trávicích enzymů je jediným účinným způsobem, jak si zlepšit trávení v případě jejich nedostatku. Existuje několik možností a každá z nich je vhodná v různých situacích. Připravili jsme pro vás několik užitečných rad a tipů:

Vhodná strava

Doplnění trávicích enzymů je ideální prostřednictvím vhodných potravin, které podporují jejich přirozenou produkci a zlepšuje trávení. Mezi potraviny s vysokým obsahem trávicích enzymů patří například:

  • Ananas - obsahuje enzym zvaný bromelain, který pomáhá při rozkladu bílkovin. Pomáhá zlepšit trávení a redukovat zácpu.
  • Papája - obsahuje enzym papain, který také pomáhá rozkládat bílkoviny a podporuje trávení.
  • Zázvor – má protizánětlivé vlastnosti a pomáhá zlepšit trávení tím, že stimuluje produkci trávicích enzymů.
  • Avokádo – obsahuje enzymy lipázu a amylázu, které pomáhají rozkládat tuky a sacharidy.

Účinek těchto potravin spočívá v tom, že enzymy v nich obsažené pomáhají předzpracovat složené složky potravy, což usnadňuje trávení a vstřebávání živin. Z toho důvodu pravidelná konzumace těchto potravin zlepšuje i celý trávicí proces. Jejich konzumace je proto důležitá také pro zdravého člověka.

Užívání probiotik

Probiotika dodávají organizmu prospěšné bakterie, které se přirozeně vyskytují v našem trávicím traktu. Ty mimo jiné stimulují produkci trávicích enzymů ve střevech. Avšak podpora trávení není jejich jediný zdravotní benefit.

Zdravé trávení a rovnováha mikroflóry ve střevech jsou totiž důležité také pro imunitní systém. Probiotika tak přispívají ik posílení obranyschopnosti organismu a ochraně před infekcemi.

Užívání probiotik je proto vhodné zejména pro lidi s oslabenou imunitou, při bakteriálních infekcích a v případě, že užíváte antibiotika či jiné léky, které narušují přirozenou střevní mikroflóru.

Při doplnění trávicích enzymů přes probiotika je ovšem důležité vybrat si kvalitní probiotické produkty s dostatečným množstvím živých kultur bakterií. Z přirozených zdrojů potravy jsou vhodné zejména jogurty, kefír a fermentované potraviny. Pochopitelně vhodné jsou i výživové doplňky s vysokým obsahem probiotických bakteriálních kultur, které naleznete iv naší nabídce na e-shopu Vitaherbals.cz v kategórií: Probiotika.

Pro pomoc s výběrem vhodných probiotik si přečtěte náš článek: Jak vybrat nejlepší probiotika?

Léčivé bylinky

Doplnit si trávicí enzymy můžete také pomocí léčivých bylinek, které mají příznivý vliv na trávení. V tomto směru jsou účinné zejména následující:

  • Máta peprná - obsahuje mentol, který kromě stimulování produkce trávicích enzymů, má také uklidňující účinky na svaly trávicího traktu.
  • Zázvor - má také protizánětlivé účinky.
  • Fenykl - obsahují éterické oleje a fytochemikálie, které kromě produkce trávicích enzymů uvolňují napětí v trávicím traktu. Kromě toho fenykl pomáhá zmírnit nadýmání a plynatost.
  • Skořice - má také antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Skořice také pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi.
  • Kurkuma – kurkumin pomáhá zvyšovat hladinu enzymů, jako je amyláza, lipáza a proteáza, které se podílejí na trávení sacharidů, tuků a bílkovin.

TIP

Léčivé bylinky mohou být konzumovány ve formě čajů, přídavků do jídel nebo ve formě výživových doplňků. Při jejich užívání je však důležité dbát na správné dávkování a jejich dávkování konzultovat s lékařem, zvláště pokud užíváte jiné léky nebo máte zdravotní problémy.

Léčivé byliny pro doplnění trávicích enzymů jsou prospěšné pro lidi s různými trávicími problémy. Například pokud vás trápí těžký žaludek, pocit nadýmání, průjem nebo zácpa. Léčivé bylinky dokážou pomoci i při syndromu dráždivého tračníku a při problémech s nedostatečnou tvorbou žluči.

Čtěte více: Objevte s námi úžasné účinky bylinkových čajů

Doplňky stravy

Doplňky stravy obsahují v koncentrované formě enzymy, jako jsou amyláza, proteáza a lipáza, které pomáhají rozkládat potravu. Výživové doplňky s trávicími enzymy proto pomáhají maximalizovat vstřebávání důležitých živin, jako jsou vitamíny, minerály a aminokyseliny.

Tato možnost je vhodná zejména pro lidi s trvalým nedostatkem trávicích enzymů, jako je například nedostatečná produkce trávicích enzymů slinivkou břišní.

Vysoce účinnou směs trávicích enzymů pro podporu trávení si máte možnost zakoupit iu nás ve Vitaherbals. Naše nabízené produkty kromě doplnění trávicích enzymů však poskytují i další zdravotní benefity.

Trávicí Enzymy

Například doplněk stravy Doctor's Best Digestive Enzymes poskytuje dodatečnou podporu produkce alfa-galaktosidázy a beta-glukanázy na rozklad zeleniny, fazolí a obilovin. Stejně tak enzymy, jako je glukoamyláza a invertáza, které pomáhají při trávení cukrů.

Jak dlouho je třeba užívat trávicí enzymy?

Délka užívání trávicích enzymů je individuální a závisí na konkrétní situaci a potřebách jednotlivce. Nejdůležitější aspekty, které dokáží ovlivnit dobu užívání trávicích enzymů jsou následující:

  • Příčina nedostatku - pokud je nedostatek trávicích enzymů způsoben dočasnými faktory, jako například akutní infekce nebo léčba antibiotiky, je třeba užívat tyto enzymy pouze po dobu, než se tělo obnoví a samo obnoví produkci enzymů.
  • Chronické onemocnění - v případě trvalého nedostatku trávicích enzymů způsobeného chronickým onemocněním, jako je například celiakie, je možné, že budete muset užívat trávicí enzymy dlouhodobě nebo dokonce celoživotně, a to pod dohledem lékaře.
  • Individuální potřeby – každý organismus je jedinečný, a proto i délka užívání trávicích enzymů se může lišit. Je důležité sledovat své trávicí symptomy a délku užívání trávicích enzymů vždy konzultovat s lékařem.

Závěr

V případě, že trpíte nedostatkem trávicích enzymů, je nejdůležitější zahrnout do stravy potraviny se zvýšeným obsahem trávicích enzymů, jako je například ananas, papája či avokádo. Také konzumace probiotik a léčivých bylinek dokáže podpořit produkci a účinnost trávicích enzymů.

Pro ty, kteří potřebují intenzivnější podporu, jsou k dispozici doplňky stravy s trávicími enzymy. Výběr vhodného doplňku a správné dávkování je však třeba konzultovat s odborníkem nebo lékařem.

V této souvislosti navštivte náš e-shop Vitaherbals.cz a objevte možnosti, které vám pomohou dosáhnout optimálního trávení a lepší kvality života!


Zdroje:

https://www.webmd.com/diet/what-are-digestive-enzymes

https://www.everydayhealth.com/hs/guide-to-essential-nutrients/common-nutrient-deficiencies/

https://www.healthline.com/nutrition/natural-digestive-enzymes#TOC_TITLE_HDR_4

https://provenprobiotics.co/uk/insight/what-is-good-bacteria/

https://www.vitaherbals.cz/probiotika-laktobacily

https://www.vitaherbals.cz/enzymy

https://www.vitaherbals.cz/p/doctor-s-best-nattokinaza-2000-f-u-270-kapsl

https://www.vitaherbals.cz/p/doctor-s-best-digestive-enzymes-traviace-enzymy-90-kapsul

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty2