Cordyceps: Všestranný přírodní lék s rozmanitými účinky

Cordyceps účinky

Medicinální houba Cordyceps (lat. Cordyceps sinensis), známá také jako Housenka čínská resp. Žeslovka čínská, a její účinky fascinují nejen vědce, ale i všechny, kteří se zabývají přírodními léčebnými metodami. Tato unikátní houba totiž do světa zdraví přináší pro lidský organismus široké spektrum prospěšných účinků. Vydejte se proto s námi na cestu objevování jejích úžasných benefitů. V článku se na toto téma dozvíte užitečné informace.

Cordyceps - krátké představení

Cordyceps patří do rodiny parazitických hub, které se vyskytují v různých částech světa, zejména však v horských oblastech Asie. Tyto houby mají unikátní životní cyklus. Ten zahrnuje parazitismus na larvách hmyzu žijících v půdě nebo na rostlinách. Po infikaci larvy Cordyceps přebírá kontrolu nad svým hostitelem.

Vzhledově se Cordyceps projevuje jako dlouhá, vláknitá houba, která vyrůstá z půdy nebo z mrtvého hmyzu. Existuje jich několik druhů, které se liší ve svém vzhledu a lokalitě výskytu. Svou zajímavou biologií a výjimečnými vlastnostmi si však většina z nich získala své místo jako důležitý prvek ve zdravotních přístupech mnoha kultur po celém světě.

Cordyceps houba v přírodě

Jaké má houba Cordyceps účinky na zdraví?

Lidé tuto medicinální houbu nejčastěji používají na:

  • zvýšení energie a vitality,
  • posílení imunitního systému,
  • zlepšení odolnosti organismu vůči stresu,
  • podporu zdraví srdce a cév,
  • prevenci onkologických onemocnění,
  • zvýšení libida.

Sušený cordyceps

Cordyceps je také známá pro své antioxidační účinky a schopnost podpořit zdravé dýchací a cévní systémy. Můžete ji ale využít i při následujících zdravotních problémech:

1. Pomáhá v boji proti infekcím

Cordyceps obsahuje různé bioaktivní sloučeniny, které přispívají k jejím antimikrobiálním účinkům. Mezi tyto sloučeniny patří polysacharidy, peptidy, aminokyseliny a další fytochemikálie, které mají příznivý vliv na imunitní systém a zároveň přímo působí proti mikroorganismům.

Princip účinku Cordyceps spočívá v jeho schopnosti stimulovat imunitní systém, konkrétně aktivitu bílých krvinek, které jsou hlavní linií obrany organismu proti infekcím.

2. Zlepšení kožních problémů

Princip těchto účinků Cordyceps spočívá ve schopnosti modulovat imunitní odpověď organismu a tím snížit zánětlivé procesy. I záněty se totiž spojují s různými kožními problémy, jako jsou akné, ekzémy, dermatitida či jiná kožní onemocnění.

Kromě toho obsahuje Cordyceps různé antioxidanty a bioaktivní sloučeniny, jako jsou polysacharidy a peptidy, které chrání buňky pokožky před poškozením způsobeným volnými radikály. Tyto látky také pomáhají zmírnit oxidativní stres, který přispívá ke stárnutí kůže a vzniku kožních problémů.

Věděli jste, že…

…některé studie dokonce naznačují, že Cordyceps má i přímou antifungální aktivitu? To znamená, že dokáže pomoci proti plísňovým infekcím na povrchu kůže.

3. Podpora při borelióze

Borelióza je onemocnění způsobené bakterií Borrelia burgdorferi a je přenášena kleštěmi. Tato nemoc může vést až k dlouhodobým komplikacím, včetně zánětlivých stavů kloubů, svalů či nervového systému. Právě v tomto směru vám díky své schopnosti modulovat odpověď imunitního systému dokáže Cordyceps pomoci.

4. Kontrola hladiny cholesterolu

Princip účinku Cordyceps v kontrole hladiny cholesterolu spočívá především v její schopnosti ovlivňovat metabolismus lipidů a tuků v těle. A to díky vysokému obsahu polysacharidů, peptidů a sterolů, které pomáhají snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.

Studie také naznačují, že Cordyceps snižuje hladinu celkového cholesterolu v krvi, což následně snižuje riziko vzniku aterosklerózy, ischemické choroby srdeční a jiných srdečně-cévních onemocnění. Tento účinek se připisuje schopnosti Cordyceps inhibovat enzymy zodpovědné za tvorbu cholesterolu v játrech a zároveň podporovat jeho vylučování z organismu.

5. Detoxikace organismu

Detoxikace je proces, který organismu pomáhá odstraňovat toxiny a nečistoty, které se hromadí v těle v důsledku životního prostředí, stravy nebo jiných vnějších faktorů.

Detoxikace organismu díky účinkům codycepsu

V tomto směru princip účinku Cordyceps spočívá v několika mechanismech. Za prvé, obsahuje různé antioxidanty jako jsou polysacharidy, peptidy a další fytochemikálie, které neutralizují volné radikály a chrání buňky před poškozením způsobeným oxidací.

Kromě toho Cordyceps obsahuje enzymy, které podporují trávicí systém a pomáhají při rozkladu a odstraňování toxinů z těla. Tyto enzymy tak zlepšují trávení a vstřebávání živin, což je důležité pro efektivní detoxikaci.

Cordyceps také obsahuje látky, které podporují činnost ledvin a vylučovacího systému. A to je další důležitý aspekt při detoxikaci organismu.

6. Zlepšení koncentrace a kognitivních schopností

Princip účinku Cordyceps při zlepšování koncentrace a kognitivních schopností spočívá v tom , že moduluje chemické procesy v mozku a tím podporuje zdravou činnost mozku.

Zlepšení koncentrace díky účinkům houby codyceps

Jak jsme již v článku zmínili, Cordyceps je také silným adaptogenem, což je užitečné zejména v situacích, ve kterých je nutná zvýšená pozornost a koncentrace.

Kromě toho Cordyceps obsahuje látky, které zlepšují průtok krve do mozku a podporují vstřebávání kyslíku a živin v mozkové tkáni. Tyto látky také zlepšují energetické procesy v mozku a posilují paměť.

7. Zdraví vlasů

Skutečnost, že tato houba má silné protizánětlivé účinky, je prospěšné i pro lidi trpící podrážděnou nebo citlivou pokožkou hlavy. Snížení zánětu totiž zmírňuje svědění, podráždění a jiné problémy spojené s pokožkou hlavy. To následně vede ke zdravějšímu prostředí pro růst vlasů.

Zdravé vlasy díky účinkům houby cordyceps

Má Cordyceps vedlejší účinky?

Cordyceps je obecně považován za bezpečný doplněk stravy. Samozřejmě, pokud se užívá v přiměřených dávkách. Avšak u citlivějších jedinců se mohou vyskytnout některé vedlejší účinky, přestože jsou vzácné a většinou mírné.

Mezi možné vedlejší účinky Cordycepsu patří:

  • Nespavost nebo problémy se spánkem - zejména pokud se Cordyceps užívá později během dne. A to kvůli jeho stimulačním účinkům.
  • Zažívací problémy - nejčastěji jde o mírnou nevolnost, sucho v ústech, zvracení nebo průjem. Tyto zdravotní problémy jsou ale vzácné a obvykle se vyskytují jen v případě nadměrného užívání.
  • Alergické reakce - svědění, kožní vyrážky, otoky nebo dýchací problémy. Lidé se známou alergií na houby by měli být proto opatrní.

Poznámka

Každý člověk může reagovat na Cordyceps jinak, a proto je důležité sledovat svou reakci během užívání tohoto doplňku . Vyskytnou-li se nežádoucí vedlejší účinky, doporučuje se přerušit užívání a poradit se s lékařem. Také je důležité dodržovat doporučené dávkování a nekombinovat Cordyceps s jinými léky bez konzultace s lékařem.

Užívání houby Cordyceps

Užívat houbu Cordyceps je možné různými způsoby, nejčastěji však ve formě extraktu , tablet, či v kapslích. U nás ve Vitaherbals se zaměřujeme pouze na výrobky v prémiové kvalitě a od certifikovaných výrobců. Z naší nabídky vám doporučujeme následující produkty:

Huba Cordyceps Doplněk stravy

Biotiva Bio Cordyceps - harmonizační přírodní doplněk stravy, který pomáhá dosáhnout potřebné harmonie těla, mysli a ducha. Jeho vitalizující účinky na posílení imunity, podporu libida a optimalizaci funkcí ledvin a jater jsou dobře známé. Výrobek se vyznačuje prémiovou kvalitou a disponuje certifikátem Bio-Control IMO Ecocert. Doporučené dávkování: 3 kapsle denně. Obsah balení: 150 kapslí.

Komplex 7 medicinálních hub včetně cordycepsu

Biotiva Bio Reishi + Shiitake + Chaga komplex 7 hub - exkluzivní směs vysoké účinnosti obsahující léčivé houby cordyceps, shiitake, reishi, chaga , maitake, rosolovku řasotvarou a hericium. Doplněk stravy nabízí širokou škálu prospěšných účinků včetně zlepšení stavu pokožky, podpory imunitního systému, prevence nádorových onemocnění a podpory zdraví jater. Výrobek je v excelentní prémiové kvalitě a disponuje certifikátem Bio-Control IMO Ecocert. Doporučené dávkování: 2 kapsle denně. Obsah balení: 120 kapslí.

Závěr

Vzhledem ke svým rozmanitým prospěšným účinkám je zřejmé, že Cordyceps představuje vynikající doplněk pro zdraví a pohodu. Jeho schopnost harmonizovat tělo, mysl a ducha, posilovat imunitu, snižovat zánět či podporovat zdraví jater a ledvin, jej činí cenným produktem pro ty, kteří pečují o své celkové blaho.

Naši nabídku cordycpesu naleznete v kategoriích: Cordyceps extrakt a Medicinální houby.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3909570/

https://www.healthline.com/nutrition/cordyceps-benefits#TOC_TITLE_HDR_4

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9030010/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21882527/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5874985/

https://www.verywellhealth.com/benefits-of-cordyceps-89441

https://www.vitaherbals.cz/

https://www.vitaherbals.cz/p/biotiva-bio-cordyceps-150-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/p/biotiva-bio-reishi-shiitake-cordyceps-komplex-7-hub-120-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/cordyceps



Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty2