Vybudujte si imunitu - pár tipů jak na to

Imunita – magické slovíčko, které se zejména na podzim a v zimě dere do popředí. Valí se na nás z médií a sem tam se přistihneme, jak vychází iz našich úst. Co to ale vlastně je ta imunita?

Co je to imunita?

Imunita jsou, zjednodušeně řečeno, obranné mechanismy organismu. Tedy odolnost či schopnost organismu bránit se škodlivým vnějším vlivům, látkám, případně organismům, které se dostávají do našeho těla.

Imunita však není nějaká bájná část těla, nebo nějaký stav mysli. Jedná se o celý, vzájemně provázaný systém a množství procesů, které musí spolehlivě pracovat, aby imunitní systém fungoval jak má. Pokud některá z částí systému zkolabuje, tělo se například nedokáže bránit virům, jako rýma, chřipka či covid. Ohrožují ho však i bakteriální infekce, typu angíny, či další onemocnění, záněty a bolesti.

Imunitu nemáme všichni stejnou. Část podedíme a zbytek závisí na našem životním stylu. Někdo ji má lepší, odolnější, jiný zase slabší a nedostatečnou. Dobrou zprávou však je, že imunita se dá cíleně budovat a výsledků si všimnete velmi rychle.

Pracovat na odolnosti svého těla by neměli jen ti, kteří mají s imunitou problémy. Posílení imunity by mělo být důležité i pro všechny, kdo se cítí zdravě a při síle. Pár triků jak posílit imunitu vám nabízíme také my.

Vyhýbejte se stresu

Snadno se to řekne, těžší udělá, není to však neřešitelný problém. Stres působí na náš organismus přímo devastující a způsobuje fyzické, ale především psychické problémy. Stres vyvolává nadměrnou produkci adrenalinu, což je hormon, díky kterému naši předkové přežili, ale dnes nemusíme tolik bojovat ani utíkat před šelmami, a tak je jeho nadměrné množství spíše na škodu. Pokud je adrenalinu mnoho, naše tělo ho nestíhá odbourávat a nastupují jeho vedlejší účinky, které dobře znají všichni ti, kteří nikdy nic nestíhají. A jak se tedy stresu vyhnout? Plánujte, rozumně delegujte úkoly a pracujte v rozumných časových intervalech. Nechte si čas také na vypnutí hlavy. Procházejte se, čtěte si knihy, podívejte se na dobrý seriál, nebo si jednoduše povídejte s někým blízkým.

Cvičte

To už jste asi někde slyšeli, že? Cvičení však neslouží jen k tomu, abyste měli ploché břicho a napumpované svaly. Jedná se o aktivitu, která je jedním z nejdůležitějších aspektů zdravého životního stylu. Při cvičení se vám rozproudí krev v těle, sníží se krevní tlak a tělo mnohem snáze snáší ataky virů a bakterií.

Dobře spěte

O tom kolik má trvat kvalitní spánek se vědci dohadují už dlouho. Zdá se však, že je to u každého různé. Jenže pozor, délka spánku a kvalita spánku jsou dvě různé věci. Spěte klidně i kratší pokud vám to vyhovuje, ale investujte do svého pohodlí. Spěte v tichu, tmě a na kvalitní matraci. Před spaním zkuste z místnosti odnést veškerou elektroniku a hodinku před spaním už nedívejte na žádný monitor. Přečtěte si například kousek z knihy. To spolehlivě uspává. Z vlastní zkušenosti víme, že výsledky se zde projeví neuvěřitelně rychle.

Pravidelně a kvalitně jezte

Možná vás to překvapí, ale imunita a zdravá střeva jsou velmi úzce provázané. Právě ve střevech totiž máme bakterie, které mají schopnost pohlcovat škodlivé mikroorganismy a rozkládat toxické látky, které se nám dostanou do těla. Pokud naše dobré bakterie nefungují, zdraví nebudeme. Střevní flóru umíme upravovat správným a pravidelným stravováním. Je však dobré nenechávat vše pouze na přírodě, ano, jogurty a kefíry pomohou, ale opravdu doporučujeme alespoň jednou za čas sáhnout i po kvalitních doplňcích výživy. Tato investice se vám stokrát vrátí.

Dbejte na dostatek vitamínů a minerálů

Vitamínyminerály jsou pro imunitu nenahraditelné. V dnešní moderní době plné rychlého a nekvalitního jídla už vitamíny a ani minerály nejsou přirozenou složkou potravy a stále více lidí pociťuje na svém zdravotním stavu jejich nedostatek. Zejména na podzim a v zimě, kdy je organismus denně atakován nadměrným množstvím virů a bakterií, je kvůli posilování imunity skutečně důležité přijímat dostatek vitamínů. Především vitamín C má mít v našem podzimním a zimním jídelníčku své místo. Minerály se zase postarají o to, abychom měli dostatek energie a naše tělo bylo v rovnováze. Pokud cítíte, že melete z posledních sil, vaše nálada je hluboko pod bodem mrazu a nic se vám nedaří jak má, nedívejte hned po antidepresivech. Možná vám jen chybí základní minerály. Minimální magnézium, zinekselén jsou pro imunitu velmi důležité, nezapomínejte je pravidelně doplňovat.

Nezapomeňte na bylinky a houby

Naše louky a lesy jsou přímo královstvími zdraví, tak si z nich vezměme co dávají a naplno toho využijme. Bylinky pomohou téměř při jakémkoli onemocnění a co je ještě lépe fungují i ​​jako prevence. Medicína starých mateří své kouzlo neztratila. Pokud však bylinky neznáte, nebo nemáte možnost jít si je nasbírat, využijte bylinné extrakty. Ty jsou až dvakrát účinnější než klasické bylinky. A pozor, nezapomeňte na medicinální houby, ty z našich hor určitě znáte, ale v medicíně mají nezastupitelné místo i ty asijské, například Reishi či Shiitake. Jejich dopad na posílení imunitního systému je obrovský a navíc skvěle detoxikují organismus.

Pustete si do života slunce

Podivná rada, že? Jenže velmi dobrá. Slunce je na podzim a v zimě pomálu a tak jej využijte vždy když se dá. Je pěkný den? Jděte se ven projít, hýbejte se a nechte na sebe sluneční paprsky dopadat alespoň půl hodinku. Slunce totiž dodává tělu Vitamin D a ten je pro imunitu nenahraditelný. Dá se sice doplňovat i uměle, stačí si vybrat z naší nabídky, ale ten příjemný pocit ze slunečního tepla a světla psychice bude chybět. Slunce = život, ai když si to mnohdy neuvědomujeme, na náš fyzický a psychický stav má sluneční světlo obrovský vliv.

Budování imunity není žádná věda. Vlastně je to naprosto jednoduché, je třeba být hlavně v pohodě. Nepřehánět to s prací a myslet i na odpočinek a regeneraci. Kdo nedokáže vypnout, jen stěží bude zdravý. Víme, ne vždy je to jednoduché, ale my pomůžeme. V naší nabídce naleznete množství produktů, které vaší imunitě pomohou, využijte toho a vyberte si co potřebujete. Vaše tělo vám poděkuje.

Všechny produkty na posílení imunity naleznete v kategorii: Imunita.

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty12