Jak užívat omega-3 rybí olej?

Zdravotní benefity užívání omega 3-mastných kyselin jsou všeobecně známé. Aby se maximalizoval jejich účinek, je však důležité správné nastavení jejich příjmu a užívání. Přirozeně první volbou pro jejich získání by měly být ryby a hlavně rybí olej. O tom, jak omega 3 rybí olej správně užívat, si povíme v našem článku.

Co víme o omega 3 6 9 mastných kyselinách?

Esenciální složkou tuků a olejů jsou mastné kyseliny. Představují základní stavební složku rostlinných olejů a živočišných tuků, které do organizmu přijímáme potravou. Pod pojmem omega 3-mastné kyseliny se přitom myslí hlavně EPA – eikosapentaenová kyselina a DHA – dokosahexaenová kyselina.

Patří k esenciálním kyselinám (tělo si je nedokáže syntetizovat samostatně), které hrají důležitou roli při správné tvorbě buněčných membrán, řídí mnohé metabolické procesy v našem těle a mají také další důležité funkce - zejména pro naše srdce a cévy.

Skupina omega 3 6 9 mastných kyselin přitom představuje nenasycené kyseliny, které rozdělujeme podle toho, na kterém z uhlíků se právě nachází první dvojitá vazba. Například konkrétně u omega 3-mastných kyselin jde o třetí uhlík. Jejich nedostatek způsobuje různé druhy dermatitidy, poruchy zraku, problémy srdečně-cévního aparátu, zhoršení nervových funkcí či oslabení imunity.

Podrobnější o účincích omega 3 6 9 mastných kyselin se můžete dočíst v našem článku Omega 3 6 9 mastné kyseliny - Účinky, zdroje, dávkování.

Co všechno v potravě obsahuje omega 3 mastné kyseliny?

Kromě ryb jsou nejbohatším zdrojem omega 3-mastných kyselin lněná semínka, lněný olej, olivový olej, chia semínka, vlašské ořechy a řepkový olej. Tyto potraviny nejenže obsahují jejich velké množství, ale také jejich vhodný poměr k omega 6 mastným kyselinám.

Pochopitelně, omega 3-mastné kyseliny také můžete najít v rybím oleji, který je pro jejich příjem dokonce ještě výhodnější, než samotné ryby. Proč tomu tak je?

Je všeobecně známo, že ryby v našem jídelníčku znamenají toxikologické riziko, a to kvůli znečišťování mořské a říční vody. Světlou výjimkou v tomto směru je pouze losos. Samostatný rybí tuk ale obsahuje mnohem méně nebezpečných látek (dioxiny, bifenyly…) než ryby a to díky čištění při výrobním procesu. Přirozeně, rybí olej je také bohatým zdrojem ALA (kyselina α-linolenová), EPA, DHA a tří druhů omega-3 mastných kyselin.

Jak užívat Omega 3 rybí olej?

Vstřebávání rybího oleje a jeho distribuci v organismu umožňuje emulgace fosfolipidy, a to za účasti žlučových trávicích enzymů. Žlučové kyseliny totiž vytvářejí tukové emulze, které se následně rozptylují do vodního prostředí - lehce poté procházejí stěnou tenkého střeva a transportují se dále krevním oběhem do jater a do celého organismu.

S uvedeným souvisí užívání rybího oleje. Pro optimální trávení rybího oleje je důležité jeho užívání spolu s jídlem, popřípadě alespoň těsně po jídle. A to z důvodu, že při jídle dochází ke zvýšenému vylučování žluči ak lepší emulgaci rybího oleje. Zároveň to umožňuje snazší vstřebávání vitamínů, které jsou rozpustné v tucích - vitamíny D, A, E a K.

Naopak, při užívání rybího oleje nalačno je emulgace v prostředí žaludku nízká a olej proto zůstává v obsahu žaludku v oddělené vrstvě. Důsledkem toho je ztížené a zpomalené trávení, které se projevuje zejména tíhou v žaludku a říháním. Z toho důvodu je důležité vyhnout se užívání rybího oleje nalačno.

Stejně obecným faktem je, že mastné kyseliny se metabolizují velmi pomalu - vyšší hladina lipidů se v séru po konzumaci tuku udrží i několik dní. A to je důvodem, proč nemá smysl užívat doplňky stravy vícekrát denně. Zcela postačuje pouze jednorázové užití jedné dávky za den.

V tomto směru je jedinou výjimkou užívání rybího oleje u lidí s poruchami trávení z důvodu nedostatečné funkce žlučníku (oslabenou funkcí tvorby lipáz). Jedná se zde o enzymy, které tráví tuky. Nepříjemným fyzickým projevem těchto obtíží je řídká stolice a silný průjem. V tomto případě je proto nutné dávku rybího oleje rozdělitna více menších částí a užívat je během celého dne spolu s jídlem. Zabrání se tím nadměrnému zatěžování trávicího systému.

Dávkování

Doporučený denní příjem je alespoň 250 mg EPA/DHA u dospělého člověka. U dětí však dávkování závisí na věku dítěte. Samozřejmě ideální je přijímání omega 3-mastných kyselin prostřednictvím potravy. Pokud se to však nedá, je zde ještě možnost doplňků stravy - kapky, kapsle… Pamatujte ale na to, že podobně jako je tomu u jiných doplňků stravy, je nejúčinnější jejich dlouhodobé užívání.

Věděli jste, že…

…přibrat se nedá ani z vyšších dávek rybího oleje? Nenasycené mastné kyseliny rybího oleje dokonce v tomto směru působí příznivě. Z důvodu, že mají i protizánětlivý účinek, chrání beta buňky slinivky břišní a tím zabezpečují správnou tvorbu inzulínu - odpovídá za správné energetické využívání cukrů. A to je při hubnutí velmi důležité.

Formy užívání Omega 3

Výživové doplňky s obsahem rybího oleje a zdrojem omega 3-kyselin (EPA, DHA) se převážně získávají z mořských řas. Pěstují se v kontrolovaných podmínkách, za kterých nedochází ke kontaktu s mořskou vodou. Riziko kontaminace toxiny zde proto nehrozí. Jsou vhodné pro muže a ženy všech věkových kategorií, včetně těhotných a kojících žen.

V našem e-shopu vám nabízíme rybí olej ve formě tobolek, tablet a roztoku . Vybíráme pro vás následující:

Nordic Naturals Baby's DHA s Vitamínem D3 a Omega-3 1050mg - doplněk stravy pro novorozence a pro děti s omega-3 mastnými kyselinami a vitamínem D3. Pomáhá při správném vývoji mozku a zraku. Balení obsahuje 60 ml roztoku. Dávkování: 1-5 ml denně.

Trace Minerals Electro-Vita -Min s Omega 3-6-9 - jedinečný výživový doplněk na bázi potravin s více než 30 letou tradicí! Disponuje kompletní synergickou směsí vitamínů, minerálů, zelených potravin, omega mastných kyselin a enzymů. Směs je doplněna o celé spektrum iontových stopových minerálů připravených patentovanou technologií ConcenTrace®, což zaručuje vysokou absorbci až 99%. Balení obsahuje 180 tablet. Dávkování: 3 tablety denně.

Solgar Omega 3, EPA & DHA, Trojitá síla, 950mg - nejvyšší koncentrace přírodních omega 3-polynenasycených mastných kyselin EPA a DHA ze studenovodních ryb. Doplněk stravy podporuje kardiovaskulární zdraví a zdraví kloubů či pokožky. Balení obsahuje 100 měkkých kapslí. Dávkování: 2 kapsle denně.

NatuRise Omega 3 olej z mořských řas Vegan - veganský výživový doplněk s obsahem omega 3-mastných kyselin z mořských řas as dalšími esenciálními mastnými kyselinami. Podporuje zdravou funkci srdce, mozku a udržuje zdravý zrak. Balení obsahuje 100 ml roztoku. Dávkování: 3 ml denně.

Solgar Full Spectrum Omega - obsahuje celé spektrum omega mastných kyselin 3-6-9, Omega-5 a Omega-7. Podporuje kardiovaskulární zdraví, udržuje zdravé klouby a zlepšuje činnost imunitního systému. Molekulární destilací byla v přípravku odstraněna rtuť a také ostatní těžké kovy. Balení obsahuje 120 měkkých kapslí. Dávkování: 2 kapsle denně.

Všechny produkty naleznete v kategorii: Omega mastné kyseliny

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8955125/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6964011/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564314/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534869/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4097150/
https://www.vitaherbals.sk/omega-mastne-kyseliny
https://www.vitaherbals.cz/news/omega-3-6-9-mastne-kyseliny-zdrave-tuky-pro-nas-organismus

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty11