Jak vybrat nejlepší polštář pro zdravý spánek?

Zdravý spánek je základním předpokladem pro regeneraci sil a vitality do nového dne. Kromě zdravé životosprávy, postele či matrace zde hraje důležitou roli i výběr správného polštáře, který se ale často podceňuje. Přitom jde o jedno z nejjednodušších řešení, jak se zbavit zdravotních problémů v souvislosti s bolestmi krční páteře a špatným spánkem. Jak si ale vybrat pro sebe ten nejlepší polštář na spaní? Povíme si o tom v našem článku.

Jak si vybrat nejlepší polštář?

Stejně jako je tomu při výběru vhodné matrace, i pro polštáře platí, že pro každou spánkovou polohu je vhodný jiný typ polštáře. V první řadě proto svůj výběr přizpůsobte oblíbené spánkové poloze:

  • Spánek na zádech – vyšší a středně měkký polštář. Pozor ale na to, aby nebyl až příliš vysoký. V tom případě se totiž svaly kolem krční páteře zbytečně napínají, což vede k ranní ztuhlosti krku. A po čase se mohou dostavit i bolesti. Pro tuto polohu je ideální používání polštářůs anatomickými a ortopedickými vlastnostmi.
  • Spánek na břiše – měkký a nižší polštář. Nejdůležitější je, aby se dokázal přizpůsobit hmotnosti těla. Pouze v tom případě se během spánku nenamáhá páteř. Pro tuto spánkovou polohu jsou nejvhodnější polštáře plněné hedvábím, mikrovlákny nebo paměťovou pěnou.
  • Na boku – pevný a tvrdší anatomický polštář, který poskytuje správnou oporu pro krk a ramena. Tyto anatomické polštáře vám dokáží zajistit při spánku vyrovnanou polohu, při které se vám hlava nebude zaklánět dozadu ani do boků.
  • Střídání poloh při spánku – středně měkký a středně vysoký ortopedický polštář. Tyto polštáře dokážou poskytnout požadovanou oporu během spánku na břiše, na zádech i na boku. A to díky paměťové pěně, které tvoří jádro těchto polštářů.

Orientační výška polštáře při polohách spánku

Výška polštáře pro spánek na boku Výška polštáře pro spánek na zádech  
195 cm a víc Více než 15 cm 195 cm a víc 10 cm - 15 cm
185 cm - 195 cm 13 cm - 15 cm 185 cm - 195 cm 10 cm - 13 cm
175 cm - 185 cm 12 cm - 13 cm 175 cm - 185 cm 10 cm - 12 cm
165 cm - 175 cm 11 cm - 13 cm 165 cm - 175 cm 9 cm - 12 cm
155 cm - 165 cm 11 cm - 12 cm 155 cm - 165 cm 8 cm - 11 cm
145 cm - 155 cm 10 cm - 12 cm 145 cm - 155 cm 7 cm - 10 cm
135 cm - 145 cm 9 cm - 10 cm 135 cm - 145 cm 7 cm - 10 cm
Méne než 135 cm 7 cm - 8 cm Méne než 135 cm do 8 cm

Typy polštářů pro zdravý spánek

Pochopitelně, při výběru nejlepšího polštáře pro zdravý spánek je důležité zohlednit i zdravotní problémy. Mezi nejčastější obtíže patří alergie a bolesti krční páteře.

Výběr polštáře pokud trpíte alergiemi

Nejdůležitějším pravidlem, pokud trpíte tímto zdravotním problémem, je vyhnout se přikrývkám a polštářům z peří, protože peří je ideálním místem pro množení roztočů a různých mikroorganismů. Podle všeobecných doporučení je proto ideální vybírat si polštáře s výplní z paměťové pěny, hedvábí, případně z dutého vlákna. Samozřejmě nezapomeňte na to, aby měl polštář snímatelné a pratelné potahy.

Výběr polštáře trpíte-li bolestmi krční páteře

V tomto případě je ideálním řešením zejména ortopedický polštář. Zmírňuje bolesti tím, že během spánku stabilizuje správnou polohu krční páteře. Jeho jádro tvoří termoplastická paměťová pěna, která dokonale kopíruje křivky těla (nejen u polštářů ale i v matracích) a tím umožňuje lepší cirkulaci krve v postižených oblastech.

TIP

Pokud trpíte problémem apnoe a chrápáním, vyzkoušejte anatomický polštář proti chrápání. Hlavní příčinou chrápání je totiž uvolnění svalů a tlak na hrtan – brada směřuje k hrudní kosti. Zmíněný polštář však umožňuje dostat při spánku hlavu do takové polohy, ve které se pročistí dýchací cesty. Díky tomu se zabraňuje chrápání a tím se umožní klidný a zdravý spánek.

Čtěte více: Jaké jsou příčiny chrápání a jak přestat chrápat?

Jaký materiál je u polštářů nejlepší?

Ideální materiálm pro anatomické i ortopedické polštáře je polyester (duté vlákno) - například výplň ve formě polyesterových kuliček. Ty lze snadno podle potřeby doplňovat. Na trhu se také můžete setkat s pružným latexem nebo s hedvábím.

Výhodou těchto materiálů je výborná absorpce vlhkosti a protialergické vlastnosti. A to se hodí zejména lidem, kteří trpí nočním pocením a různými formami alergie.

Avšak základem každého kvalitního polštáře je paměťová pěna, která se přizpůsobuje teplotě a tvaru těla. Tato pěna je nezbytnou součástí zejména anatomicky tvarovaných polštářů, které jsou vhodné zejména pro spaní na boku a zádech.

Paměťová pěna se hodí i tehdy, spíte-li rádi na břiše a hledáte polštář, který nebude příliš vysoký, ale ani příliš tvrdý. Další výhodou kvalitní BIO paměťové pěny je to, že se v ní nedrží roztoči, plísně ani houby, což ocení zejména alergici. U ortopedických polštářů je zase velkou výhodou, pokud je doplněn o gelovou vrstvu s chladivým efektem, která je skvělá v horkých letních měsících - zabraňuje nočnímu pocení.

Levnější variantou je mikrovlákno, které je nejběžnějším používaným materiálem ve polštářích.

Co se týče materiálu na potah polštáře tak z nejběžnějších materiálů je to polyester nebo směs polyesteru. Dále je to bavlna, hedvábí, satén nebo luxusní přírodní vlákno Lyocell od značky TENCEL™. Ze jmenovaných materiálů je lyocell nejlepší materiál na potah polštáře a je to proto, že se získává z eukalyptového dřeva pěstovaného udržitelným způsobem. Toto vlákno je také šetrné k přírodě a to tím, že je 100% rozložitelné. Další výhodou je, že má přirozené antibakteriální vlastnosti a dokáže přijímat až 2x více vlhkosti oproti bavlně. Vzhledově je tkanina lyocell lesklá a velmi měkká a jemná na dotek podobná saténu.

Polštář s paměťovou pěnou od značky TENCEL

Tvar a velikost polštáře

Anatomické polštáře mají nejčastěji tvar dvojité vlnovky. Proč tomu tak je? Odpověď lze nalézt v tom, že právě tento tvar, podobně jako materiál polštáře, dokáže efektivně zmírnit bolesti krční páteře, odstranit chrápání a pomoci při neklidném spánku.

Ovšem ne vždy je tento tvar dvojité vlnovky pohodlný. Přirozeně, na trhu je také možné dostat i atypické tvary – válec, půlměsíc… Používají se zejména k podepření hlavy v křesle, nebo k podložení kolen po operaci či při masáži. Také můžete narazit na speciální tvar, který pomáhá předcházet spánkovým vráskám, bojovat proti nočnímu apnoe nebo chrápání.

Další čtení: Jak používat anatomický polštář a správně na něm spát?

Co se týká rozměrů, k nejprodávanějším velikostem patří rozměr polštáře 70 x 90 cm. Avšak pamatujte na to, že tím nejdůležitějším pravidlem je, aby velikost polštáře korespondovala s velikostí těla. Lidé menšího vzrůstu by proto měli sáhnout raději po menším rozměru – například 50 x 70 cm, nebo 40 x 60 cm.

Anatomické polštáře s paměťovou pěnou

Který polštář je pro vás ten nejlepší?

Připravili jsme pro vás krátké shrnutí toho, jak si vybrat pro sebe ten nejvhodnější polštář přesně na míru:

  • Spání na břiše - nejlepší volbou je měkký a nízký polštář.
  • Spání na boku a na zádech - nejlepší volbou jsou tvrdší a vyšší polštáře, ideální s anatomickým tvarováním (dvojitá vlnovka).
  • Všechny spánkové polohy - pro tento typ spánku doporučujeme nižší nebo středně vysoký polštář s paměťovou pěnou teplem tvarovatelnou.
  • Noční pocení - výplň z dutého vlákna, mikrovlákno, pružný latex nebo BIO paměťová pěna. Řešením jsou také ortopedické polštáře, potažené gelovou chladící vrstvou.
  • Alergie - výplň z mikrovlákna, polyesteru (hypoalergenní vlastnosti materiálů) a také BIO paměťové pěny.
  • Bolesti krční páteře - nejlepší volbou jsou anatomické nebo ortopedické polštáře.
  • Chronické bolesti a senioři - řešením jsou zdravotní ortopedické polštáře, které disponují zdravotním certifikátem.
  • Chrápání nebo spánkové apnoe - nejlepší volbou jsou anatomické polštáře, které jsou speciálně tvarované a pomáhají eliminovat tyto problémy.

Jaké polštáře najdete v eshopu Vitaherbals?

V našem e-shopu Vitaherbals vám nabízíme výběr anatomických i ortopedických polštářů pro lepší spánek:

Dream-Cloud Premium ortopedický polštář z BIO paměťové pěny - rozměry 60x40x12cm. Ortopedický polštář z Dream-Foam™ paměťové pěny, která je vytvořena na bázi rostlinného oleje. Velmi pohodlouhý, odolný a poskytuje stabilní oporu pro hlavu a krk. Hypoalergenní. Je registrován jako evropská zdravotnická pomůcka I. třídy.

Dream-Cloud Premium ortopedický polštář s chladícím gelem a ventilovanou BIO paměťovou pěnou - rozměry 60x40x12cm. Ortopedický polštář z BIO paměťové pěny Dream-Foam s gelovou vrstvou, která přináší pocit příjemného chladu. Má větrací otvory, které zajišťují volné proudění vzduchu. Hypoalergenní. Navíc potah z vláken lyocell značky TENCEL výborně odvádí vlhkost.

Dream-Cloud Premium anatomický polštář z BIO paměťové pěny proti vráskám - speciálně tvarovaný polštář z BIO paměťové pěny Dream-Foam, který pomáhá eliminovat vrásky během spánku. 3D struktura tkaniny zajišťuje optimální ventilační efekt. Rovněž podporuje terapii spánkové apnoe a působí proti chrápání. Hypoalergenní. Potah z vláken lyocell značky TENCEL výborně odvádí vlhkost.

Dream-Cloud Premium anatomický polštář z BIO paměťové pěny proti spánkovému apnoe a chrápání - rozměry 55x32x11/6cm. Speciálně tvarovaný polštář z BIO paměťové pěny Dream-Foam, který pomáhá eliminovat syndrom spánkové apnoe a potlačuje chrápání. Potah z vláken lyocell značky TENCEL perfektně odvádí vlhkost. Hypoalergenní.

Závěr

Výběr vhodného polštáře hraje důležitou roli pro lepší spánek. Anatomické a ortopedické polštáře vám přinesou úlevu od bolesti krční páteře při spánku, pomohou odstranit apnoe a chrápání či dokáží eliminovat noční pocení. Při výběru polštáře nezapomeňte zohlednit oblíbenou polohu při spánku, zdravotní problémy, materiál a vhodný rozměr.

Všechny produkty naleznete v kategorii: Polštáře

Zdroje:

https://www.vitaherbals.cz/anatomicke-polstare
https://www.vitaherbals.cz/ortopedicke-polstare
https://www.vitaherbals.cz/p/dream-cloud-premium-ortopedicky-polstar-z-bio-pametove-peny-60x40x12cm
https://www.vitaherbals.cz/p/dream-cloud-premium-anatomicky-polstar-z-bio-pametove-peny-proti-vraskam
https://www.vitaherbals.cz/p/dream-cloud-premium-anatomicky-polstar-z-bio-pametove-peny-proti-spankovemu-apnoe-a-chrapani-55x32x11-6cm
https://www.vitaherbals.cz/p/dream-cloud-premium-ortopedicky-polstar-s-chladicim-gelem-a-ventilovanou-bio-pametovou-penou-60x40x12cm
https://sleepopolis.com/guides/right-pillow-how-to-choose/
https://thesleepdoctor.com/pillow-information/how-to-choose-a-pillow/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty11