Jaké jsou příznaky nedostatku omega-3 mastných kyselin?

Omega 3 Tablety

Příznaky nedostatku omega-3 mastných kyselin patří mezi první upozornění těla, která nám říkají, že je na čase věnovat pozornost stravě. Tyto esenciální tuky mají totiž důležitou roli v našem zdraví, neboť se účastní mnoha metabolických procesů. Pokud jste zvědaví, jaký vliv má nedostatek těchto důležitých tuků na vaše zdraví a pohodu, přečtěte si náš článek. Dozvíte se také, jak spolehlivě rozpoznat jejich nedostatek.

Proč jsou omega-3 kyseliny nezbytné?

Omega-3 mastné kyseliny, konkrétně eikosapentaenová kyselina ( EPA) a dokosahexaenová kyselina (DHA), jsou pro náš organismus esenciálními sloučeninami. To znamená, že si je organismus nedokáže vytvořit sám, a proto je musíme získávat prostřednictvím stravy.

Tyto mastné kyseliny mají zásadní význam pro několik aspektů našeho zdraví. Prvním a nejvýraznějším je jejich význam pro kognitivní funkce a zdraví mozku. DHA totiž tvoří značnou část membrán nervových buněk. Navíc EPA a DHA přispívají ik udržení normální funkce srdce, a proto pravidelná konzumace omega-3 mastných kyselin se spojuje s redukcí rizika vzniku srdečních chorob.

Kromě toho tyto mastné kyseliny mají i protizánětlivé účinky. Pomáhají zmírňovat zánětlivá onemocnění, jako je revmatoidní artritida.

Obecně proto můžeme konstatovat, že nedostatek omega-3 mastných kyselin vede k různým zdravotním problémům. A to včetně zhoršené kognitivní funkce, emocionálních poruch, zvýšeného rizika srdečních onemocnění a zvýšených zánětlivých procesů v těle.

Příznaky nedostatku omega-3

Příznaky nedostatku omega-3 mastných kyselin jsou důležitými signály, které nám říkají, že je načase věnovat pozornost přijímané potravě a tím zvýšit příjem těchto esenciálních tuků.

Mezi tyto příznaky patří zejména následující:

  • Problémy se srdcem a cévním systémem - zvýšené riziko srdečních chorob, včetně arytmie a aterosklerózy.
  • Problémy s kognitivními funkcemi - zhoršená paměť, slabší koncentrování na úkoly a na práci.
  • Zhoršená nálada a psychické poruchy - deprese, úzkost a chronická únava.
  • Zvýšená náchylnost vůči zánětlivým onemocněním - dlouhodobý nedostatek omega-3 mastných kyselin může dokonce vést k chronickým zánětlivým onemocněním, například revmatoidní artritidě.
  • Zhoršení zraku - DHA je důležitá pro zdraví očí, a proto její nedostatek vede k problémům se zrakem.

Hlavními přírodními zdroji omega-3 mastných kyselin jsou zejména ryby a mořské plody. Jisté množství těchto přírodních tuků se sice nachází i ve vlašských ořechách nebo chia semínkách, ale ani zdaleka ne v takové míře, jak by bylo zapotřebí.

Zdroje Omega 3 mastných kyselin

Z toho důvodu pro příjem těchto mastných kyselin by měli být zvláště pozorní zejména vegetariáni a vegani. Dokonce v jejich případě je rozumné zvážit použití výživových doplňků. Podobně je ale třeba uvažovat i tehdy, nemáte-li v jídelníčku rádi ryby nebo mořské plody.

Věděli jste, že…

…podle studie české Společnosti pro výživu by poměr mezi příjmem omega-6 a omega-3 mastných kyselin neměl přesáhnout 5 : 1? A to z důvodu, že z omega-6 mastných kyselin vznikají látky, které působí spíše prozánětlivě, aktivují imunitní systém, zvyšují srážlivost krve a způsobují vazokonstrikci. To samozřejmě neznamená, že omega-6 mastné kyseliny nejsou pro organismus důležité, jen je třeba si dát pozor na jejich nadměrný příjem (přírodní oleje - makový, lněný…).

Chcete-li se blíže seznámit s celkovým dělením tuků a jejich zdravotními benefity, neměl by ujít vaší pozornosti náš článek: Omega 3 6 9 mastné kyseliny a jejich účinky - Zdravé tuky pro náš organismus.

Může být nadbytek omega-3 kyselin škodlivý pro zdraví?

Přirozeně, nadbytek omega-3 mastných kyselin, ačkoli jsou obecně považovány za zdravé, může mít několik potenciálních nežádoucích účinků. Hlavním problémem spojeným s nadbytkem omega-3 kyselin je jejich vliv na krevní srážlivost.

Tyto tuky mají protizánětlivé vlastnosti, které ale zároveň snižují schopnost krve srážet se. To znamená, že příliš mnoho omega-3 mastných kyselin může vést k zvýšenému riziku krvácení. A to zejména u jedinců užívajících léky na ředění krve nebo jiné léky, které ovlivňují krevní srážlivost.

Proto je důležité dodržovat doporučené dávkování omega-3 mastných kyselin a konzultovat s lékařem, pokud uvažujete o nadměrném příjmu těchto tuků - zejména prostřednictvím výživových doplňků. Dávkování se může lišit v závislosti na věku, pohlaví, zdravotním stavu a individuálních potřeb.

Pokud se zajímáte o konkrétní pokyny ohledně dávkování omega-3 rybího oleje a další užitečné informace, podívejte se na náš podrobný článek na blogu Vitaherbals: Jak užívat omega-3 rybí olej? Dočtete se zde užitečné informace týkající se správného užívání omega -3 mastných kyselin, abyste si mohli naplno užívat zdravotní benefity omega-3 mastných kyselin bez zbytečného rizika.

Doporučené produkty omega 3

Při výběru doplňků stravy bohatých na omega-3 mastné kyseliny je důležité zvážit individuální potřeby, stravovací preference a zdravotní stav. V našem e-shopu vám nabízíme omega 3 ve formě oleje, kapslí i tablet, a to včetně omega 3 pro děti. Vybíráme pro vás následující:

NatuRise Omega 3 olej z mořských řas 100ml Vegan - čistý olej z řas (bez olivového oleje, slunečnicového oleje, ...). Obsahuje DHA, EPA a DPA (dokozapentaenová kyselina). Olej je extrahován z mořských mikrořas Schizochytrium sp. , což jsou mikroorganismy mimořádně bohaté na omega-3 mastné kyseliny. 1 láhev NatuRise řasového oleje obsahuje tolik omega 3 jako 60 kg ryb! Balení obsahuje 100 ml roztoku. Dávkování: 3 ml denně.

Nordic Naturals Children's DHA - doplněk stravy pro děti od 1 do 6 let s omega-3 mastnými kyselinami z arktických tresčích jater. Má skvělou chuť a podporuje učení a kognitivní rozvoj. Produkt je bez lepku, mléčných derivátů, umělých barviv či příchutí. Balení obsahuje 100 ml roztoku. Dávkování: 3 ml denně.

Solgar Omega 3, EPA &amp ; DHA, Trojitá síla - produkt s nejvyšší koncentrací přírodních omega 3 mastných kyselin EPA a DHA ze studenovodních ryb od Solgaru. Toto složení podporuje kardiovaskulární zdraví, zdraví kloubů a pokožky. Produkt neobsahuje žádné těžké kovy a je v prémiové kvalitě. Balení obsahuje 100 kapslí. Dávkování: 2 kapsle denně.

Trace Minerals Electro-Vita-Min s Omega 3-6-9 - poskytuje kompletní synergickou směs základních vitamínů, minerálů, omega mastných kyselin a enzymů, které byly doplněny o celé spektrum iontových stopových minerálů ConcenTrace® s vysokou absorpcí až 99%. Má širokospektré zdravotní účinky, včetně udržování normální plodnosti a reprodukce. Balení obsahuje 180 tablet. Dávkování: 3 tablety denně.

Závěr

Význam nenasycených mastných kyselin pro naše zdraví a pohodu je obrovský. Příznaky nedostatku omega 3 by proto neměly být podceňovány. Pokud je příjem omega 3 ze stravy nedostatečný, je rozumné uvažovat nad doplňky stravy.

Pokud si potřebujete zajistit dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin, neváhejte navštívit eshop Vitaherbals, kde najdete kvalitní produkty a doplňky pro podporu vaší výživy a celkové pohody. Dejte své zdraví na první místo a udělejte první krok k dosažení optimálního stavu těla a mysli.

Všechny produkty naleznete v kategorii: Omega mastné kyseliny

Zdroje:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids

https://www.vitaherbals.cz/news/jak-uzivat-omega-3-rybi-olej

https://www.healthline.com/nutrition/12-omega-3-rich-foods#3.-Cod-liver-oil-(2,438-mg-per-serving)

https://www.vitaherbals.cz/omega-mastne-kyseliny

https://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/

https://www.vitaherbals.cz/news/omega-3-6-9-mastne-kyseliny-zdrave-tuky-pro-nas-organismus

https://www.vitaherbals.cz/

https://www.vitaherbals.cz/p/naturise-omega-3-olej-z-morskych-ras-100-ml-vegan

https://www.vitaherbals.cz/p/nordic-naturals-children-s-dha-jahoda-omega-3-pro-deti-530-mg-237-ml

https://www.vitaherbals.cz/p/solgar-omega-3-epa-dha-trojita-sila-950mg-100-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/p/trace-minerals-electro-vita-min-s-omega-3-6-9-180-tablet

https://www.vitaherbals.cz/omega-mastne-kyseliny

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty12