Jak předejít spánkovým vráskám? Zbavte se jich rychle a jednoduše

Jakoby nestačilo, že nám vrásky přibývají v průběhu času. Můžeme k nim přijít ještě při spánku v nevhodné poloze. A přestože spánkové vrásky trápí zejména ženy, stále více se tento problém týká i mužů. Naštěstí není zcela nemožné se jim vyhnout. O tom, jak si se spánkovými vráskami poradit a mít čistou a hebkou pleť, si povíme v našem článku.

Co jsou to spánkové vrásky?

Spánkové vrásky mají obvykle podobu svislých čar. Nejčastěji se objevují v takových spánkových polohách, při kterých je vyvíjen tlak polštáře na pokožku. Třením obličeje o polštář se totiž namáhá, natahuje a mačká pokožka. A to tím více, čím větší tlak je vyvíjen mezi tváří a polštářem.

Pokožka tehdy nemá dostatečný přísun vzduchu a trvalý tlak podušky na ní po čase zanechává viditelné stopy. Výsledkem spánkových vrásek mohou být dokonce někdy i ochablé svaly obličeje.

Přirozeně, z krátkodobého hlediska to neznamená žádný velký problém. Avšak časem, pokud se spánkové vrásky neřeší, mohou se v pokožce vytvořit hlubší rýhy. A ty se už odstraňují jen velmi těžko.

Spánkové vrásky

Tipy, jak dát stop spánkovým vráskám

Tím nejdůležitějším, jak se tvorbě vrásek během spánku vyhnout, nebo je alespoň omezit, je zvolit si správnou polohu pro spánek. V tomto směru je nepřítelem číslo jedna spaní na břiše - zabořená hlava do polštáře. Naopak nejvhodnější je spánek na zádech s nepříliš vysokým polštářem pod hlavou. Přivysoký polštář vám totiž může způsobit horizontální vrásky na krku.

TIP

Spánkovým vráskám se můžete vyhnout nejen změnou spánkové polohy, ale například i výměnou povlečení polštáře za měkčí materiál (hedvábí) nebo TENCEL.

V současnosti je však stále populárnějším a velmi rozumným řešením, používání polštáře proti vráskám.

Použití polštáře proti vráskám

Není žádným tajemstvím, že nejoblíbenější polohou mnoha spáčů je spánek na boku. Avšak jak jsme již zmínili, tato poloha přispívá ke vzniku vrásek. Právě v tomto směru je hlavním benefitem tohoto polštáře fakt, že jeho používáním se této polohy při spánku nebudete muset vzdát.

Hlavní funkcí polštáře je totiž zabránit vzniku spánkových vrásek mezi nosem a tvářemi, jakož i na čele a pod očima. A to i za předpokladu vyvíjení tlaku mezi tváří a polštářem. Polštář proti vráskám funguje díky speciálním anatomickým vlastnostem, z nichž nejdůležitější je jeho tvar a hustota výplně. Během spánku zajišťuje, že pokožka obličeje v noci namísto rozpadu odpočívá, regeneruje se a proto nevytváří „spánkové vrásky“.

Rovněž pomáhá najít během spánku pohodlnou polohu na spaní, čímž se zamezuje svírání cév, které způsobují ráno po probuzení otok obličeje. Zároveň obnovuje správný metabolismus normalizací toku lymfy a krve.

Další čtení: Jak používat anatomický polštář a správně na něm spát?

Zdravý životní styl

Pochopitelně, při tvorbě vrásek hraje klíčovou roli životní styl. V tomto směru je jednou z hlavních příčin tvorby vrásek nadměrná konzumace alkoholu. Hlavně u žen dochází k rychlé tvorbě rýh na tváři. Důvodem je skutečnost, že ethanol pokožku vysušuje, což následně vede také ke ztrátě kolagenu - pokožka ztrácí elasticitu.

Druhým faktorem je kouření, které stejně jako alkohol, na kráse nepřidá. Nikotin zužuje cévy a tím se zhoršuje prokrvení tkání, včetně těch na tváři. A horší prokrvení vede nejen k vráskám, ale také k otokům.

Užívání vitamínů a pleťové kosmetiky

Samozřejmě základem zdravé životosprávy je stravování, které dodává našemu tělu potřebné vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Pokud si nejste jisti dostatečným přísunem vitamínů, jsou řešením výživové doplňky.

Tvář bez vrásek zachová zejména dostatečný přísun vitamínů C, A a E. Jedná se o silné antioxidanty, které snižují oxidační stres v buňkách a tím zpomalují jejich stárnutí. Vitamíny skupiny B zase chrání pokožku před popraskáním a dehydratací.

Pleťová kosmetika je většinou založena na obsahu kyseliny hyaluronové, která pokožku hydratuje a tím vyhlazuje jemné linky a vrásky obličeje. Přídavek elastinu zase zajistí hladkost a pružnost pokožky.

Jaké polštáře jsou nejlepší proti spánkovým vráskám?

Nejlepší polštáře proti vráskám jsou ty, které mají anatomické vlastnosti a vhodnou výplň jádra. I v našem e-shopu Vitaherbals vám nabízíme polštář proti vráskám - Dream-Cloud Premium anatomický polštář z BIO paměťové pěny. Jedná se o speciálně tvarovaný polštář z BIO paměťové pěny Dream-Foam, který nejenže pomáhá eliminovat vrásky během spánku, ale také podporuje terapii spánkové apnoe a působí proti chrápání. Navíc potah z vláken lyocell od značky TENCEL výborně odvádí vlhkost.

Polštář proti vráskámSpaní na polštáři proti vráskám

Čtěte více: Jak vybrat nejlepší polštář pro zdravý spánek?

Závěr

Spánkové vrásky se objevují v takových spánkových polohách, při kterých je vyvíjen tlak polštáře na pokožku. Nejčastěji při spánku na boku a na břiše. Řešením je změna spánkové polohy, pořízení vhodného polštáře proti vráskám a zlepšení životosprávy. V tomto směru jsou vítanými pomocníky i výživové doplňky s obsahem vitamínů C, A, E a B. Pomůže i pleťová kosmetika.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26835867/
https://www.vitaherbals.cz/p/dream-cloud-premium-anatomicky-polstar-z-bio-pametove-peny-proti-vraskam
https://www.abiomed.com/patients-and-caregivers/blog/how-tobacco-affects-the-heart-and-blood-vessels
https://www.vitaherbals.cz/vitamin-c
https://www.vitaherbals.cz/vitamin-a
https://www.vitaherbals.cz/vitamin-e
https://www.vitaherbals.cz/vitamin-b

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.