morské riasy

Články


Jód

Přírodní zdroje jódu

Nejjednodušším způsobem je přijímat jód ve stravě. Kvalitním zdrojem jsou zejména mořské plody (ryby, řasy jako Kelp, mořská sůl, atd.). Potraviny obsahující jód jsou také višně, třešně, vejce, mléko, hrách, ale také pórek či brokolice nebo žampiony. Množství jódu v těchto potravinách však záleží na tom, kolik jódu se nachází v zemi, ze které vzešly a proto je obsah velmi kolísavý.

Doporučené dávkování jódu

Organický jód je třeba mít v těle v optimálním množství. Není dobré mít ho moc ani málo. Je proto dobré se vyhýbat přesoleným jídlům a polotovarům. Odborníci doporučují přijmout denně následující dávky jódu.

Děti do 10 let - do 120 mikrogramů

Děti starší 10 let a dospělí - 150 mikrogramů

Těhotné ženy - 200 až 250 mikrogramů

Kojící ženy – Max. 300 mikrogramů

Účinky jódu na náš organismus

Štítní žláza tvoří z hormonů tyroxin a trijodtyronin, oba obsahují jodid. Po konzumaci jódu se tento rozpouští v žaludku a tenkém střevě a pomocí krve se distribuuje po těle. Cestou se zachycuje v jodových receptorech, které ho přijímají. Jód výrazně ovlivňuje naše mentální a intelektuální schopnosti, zlepšuje fungování metabolismu, trávení a pomáhá k rychlejšímu a kvalitnímu spalování tuků. Čistý jód má silné dezinfekční účinky. Zlepšuje kvalitu kůže, nehtů, zubů a vlasů. Pozitivně působí také na sexuální život.

Příznaky nedostatku jódu

To, kolik jódu potřebujeme, závisí zejména na věku a zdravotním stavu. Při nedostatku jódu dochází ke změnám na štítné žláze, mění se její struktura, ale zásadní vliv má chybějící jód také na funkci žlázy. Ta může být snížena, ale také zvýšena. Chybějící jód se projeví zejména na celkové unavenosti organismu. Zvýší se nesoustředěnost, upadají intelektuální schopnosti, roste pocit zimy v končetinách a objevit se může také zácpa. U žen se objevují i ​​poruchy menstruačního cyklu, neschopnost otěhotnět, nebo naopak zvyšuje se riziko potratu. U dětí má nedostatek jódu vliv na zdravý růst, objevují se poruchy motoriky a upadají schopnosti učení a rozvoje.


Kolagen

Kdy začít užívat kolagen?

V první řadě je třeba si uvědomit, že ať děláme cokoliv, stárnutí prostě nezastavíme. Pomocí správných doplňků stravy jej však dokážeme částečně zpomalit. Proces zpomalování tvorby kolagenu začíná zhruba po 25. roce života. Po 35ce už se úbytek kolagenu projevuje i viditelně a někdy po čtyřicítce už jej tělo netvoří téměř vůbec. Začít s kolagenem je proto dobré někdy v „Kristových letech“. Nedokážeme sice zabránit zastavení jeho tvorby, ale můžeme co nejdéle udržet jeho aktuální stav a tím bránit ochabnutí svalstva, tvorbě vrásek i tvorbě pigmentových skvrn.

Jak užívat kolagen?

Opět platí, že nejlepší je přijímat kolagen přirozenou formou z potravy. Jenže kolagen se nachází v jídlech, která ne každému chutnají. Jde například. o vývar z kostí a kloubů, huspeninu, ryby a mořské plody. Proto je dobré doplňovat kolagen také ve formě potravinových doplňků a jiných suplementů. Denní doporučená dávka je cca 2500 až 3000 mg. Je však dobré, aby byla rozdělena na několik menších dávek po celý den. Také můžete tělu se zpracováním a vytvářením kolagenu napomoci. Je vhodné konzumovat potraviny s dostatkem vitaminu C a zinku. Doporučujeme používat přírodní kolagen nebo mořský kolagen.

Co je hydrolyzovaný kolagen?

V současnosti je hydrolizovaný kolagen nebo kolagenové peptidy asi nejpopulárnější forma kolagenu. Jsou to vlastně malé bioaktivní molekuly s velmi dobrou absorbcí a vysokou účinností.

Známe tři typy kolagenu:

  • Typ I - tento typ je nejznámější a nejrozšířenější. Vyhlazuje jemné vrásky a zlepšuje pružnost pokožky. Tvoří až 90% kolagenu v těle.
  • Typ II - vyskytuje se hlavně v chrupavkách. Chrání klouby a pojivovou tkáň.
  • Typ III - nachází se v orgánech jako jsou střeva, svaly, tepny a děloha. Nejčastěji se kombinuje s kolegenem Typu I.

Kolagen je dobrý i pro klouby

Kolagen v našem těle pečuje o správnou funkčnost pojivových tkání – vazů, šlach, chrupavek, kostí a kloubů, ale především hydratuje pokožku a zvyšuje její pružnost. Bolesti kloubů přicházejí, když se v těle přestává tvořit kolagen, a proto je třeba jej pravidelně doplňovat.

Další účinky kolagenu:

  • Podporuje zdraví kloubů a pohybového aparátu
  • Zvyšuje elasticitu pokožky - vyhlazuje vrásky a zpomaluje stárnutí
  • Zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů
  • Regenerace kloubů, šlach a chrupavek
  • Detoxikace organismu a zlepšuje kondici střev

Omega-3 mastné kyseliny

Co obsahuje omega 3?

Jelikož patří Omega 3 mezi nenasycené kyseliny, znamená to, že při pokojové teplotě má kapalné skupenství. Aktivní formy omega-3 mastných kyselin EPA a DHA  se v dnešní  době nacházejí pouze v rybách nebo řasách. Omega 3 mastné kyseliny ALA jsou obsaženy ve všech rostlinných potravinách. Nejvyšší obsah takových kyselin bývá většinou v rostlinných olejích. Výjimečný je rybí olej, to je totiž živočišný tuk, ale převládají v něm právě nenasycené kyseliny, takže je tekutý. A proč označení Omega 3? Je to kvůli tomu, že první dvojitá vazba se nachází na 3 uhlíku. U Omege 6 je to na šestém uhlíku a tak dále.

Účinky DHA a EPA na lidský organismus:

  • DHA - přispívá k normální činnosti mozku a udržuje zdravý zrak, přispívá ke správnému vývoji mozku u nenarozených dětí
  • DHA a EPA - podporují zdraví srdeční činnosti, normální krvý tlak a regulují hladinu triglyceridů v krvi

Další čtení: Jaké jsou příznaky nedostatku omega-3 mastných kyselin?

Jak užívat omega 3?

Obecný doporučený denní příjem je nejméně 250 mg EPA/DHA pro dospělého člověka. U dětí je to tato dávka nižší záleží na věku dítěte. Ideální je přijímání Omega 3 přes běžné potraviny, ale pokud je to pro vás z různých příčin složité, vybrat si můžete také kapky nebo kapsle.

Více o užívání Omega 3 si můžete přečíst v našem článku: Jak užívat Omega 3 rybí olej?

Účinky omega 3 na náš organismus

Pozitivních účinků Omega 3 mastných kyselin je množství. Vědecky prokázány jsou zejména podpora zraku, zajištění kvalitní činnosti mozkových buněk anormální funkce srdce. Prokazatelně však také přispívají k nastavení normálního krevního tlaku a běžné hladiny trygliceridů v těle. Také zlepšují vzhled pokožky a udržují zdravé vlasy. Příjemným benefitem je také podpora hubnutí. V těhotenství mají podíl na zdravém vývoji plodu.

Více o účincích omega mastných kyselin si můžete přečíst v článku: Omega 3 6 9 mastné kyseliny - Zdravé tuky pro náš organismus

Přírodní zdroje omega 3

Nejlepším zdrojem Omega 3 je rybí tuk, ale nemusíte se omezovat jen na tuto formu. Bohatě totiž pomohou i rostlinné zdroje Omega-3. Lněný olej, lněná semínka, ale také konopný olej či chia semínka. Navíc jsou vhodné pro vegany a vegetariány. Zmínit ještě třeba i vlašské ořechy a skvělým způsobem jak si doplnit nejkvalitnější Omega 3 jsou i mořské řasy.


Spirulina

K čemu je dobrá spirulina?

Rozsah dobrých vlastností Spiruliny je obrovský. Výrazně však pomáhá při regulaci glukózy, snižování krevního tlaku a pozitivně také působí na hodnotu cholesterolu v těle. Je důležitým antioxidantem, zabraňuje únavě, zvyšuje koncentraci a velmi účinně pomáhá imunitnímu systému. Pro alergiky je dobré, že pomáhá tlumit alergické projevy. Navíc také pomáhá s trávením.

Dávkování: Jak užívat Spirulinu?

Spirulina jako moderní, přírodní superpotravina není na užívání nijak náročná a můžete ji konzumovat prakticky bez zábran. Doporučujeme však nezačínat hned s vysokými dávkami. Ideální denní dávka je kolem 1 – 8 gramů. Přestože se Spirulinou nedá předávkovat, je dobré, pokud si na ni tělo zvykne postupně. Spirulina se nejčastěji využívá při dietách či různých očistách organismu. Dokáže totiž iv opravdu malých dávkách dodat pocit sytosti a to, aniž by následně zatěžovala trávení.

Jaké látky obsahuje spirulina?

Spirulina řasa obsahuje množství vitamínů, od vitamínu A, přes vitamíny B1, B2, B3 , B6, B9, až po vitamíny C a E. Až 60 % jejího obsahu však tvoří proteiny. Právě proto je Spirulina nejlepší pro vegetariány a vegany. Oblíbili si ji, protože bohatě vynahrazuje proteiny živočišného původu.

Číst více: Nejlepší spirulina: Top produkty + jak si vybrat

Jaký je rozdíl mezi spirulinou a chlorellou?

Spirulina a Chlorella jsou zčásti podobné, ale v podstatě jediné co mají společného je to, že jde o stejný druh rostlin. Rozdíly jsou totiž značné. Obě Spirulina je zeleno-modrá a nemá jádro. Chlorella je zelená s jádrem. Spirulina má spirálový tvar, Chlorella je kulatá. Navíc je Spirulina asi stonásobně větší. Rozdíl je také v tom, že Chlorella má celulózovou buněčnou stěnu, která je pro lidi nestravitelná. Spirulina má polysacharidovou stěnu, kterou člověk dokáže strávit snáze. Co je dobré připomenout, že obě řasy působí jako antioxidanty a konzumují se v podobě tablet nebo prášku.

Prospěšné účinky Spiruliny

  • Skvělý antioxidant
  • Posiluje imunitu
  • Příznivý vliv na pokožku
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Podpora tvorby krvinek
  • Pomáhá při problémech se zácpou
  • Snižuje pocit únavy
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Doplněk při hubnutí

Více o účincích Spiruliny v našem článku: Spirulina: Jaké má zdravotní účinky?

Pro koho je Spirulina nevhodná?

I tak skvělá potravina jako Spirulina není vhodná pro každého. V první řadě vždy doporučujeme kupovat řasu v nejvyšší možné kvalitě. Je důležité, aby byla řasa pěstována v čisté a neznečištěné vodě. Jinak hrozí bolesti břicha, zvracení, ale také poškození jater a další potíže. Zcela nevhodná je pro těhotné a kojící ženy. Vysokým dávkám by se také měly vyhýbat děti a lidé, kteří mají problémy s žilním systémem či autoimunitními onemocněními. Pozor by si měl dát také člověk s transplantovanými orgány a v neposlední řadě lidé alergičtí na mořské plody.

Spirulina: prášek i pilulky

V našem e-shopu obdržíte spirulinu ve formě prášku i tablet. A to v prémiové kvalitě. Spirulina prášek kromě havajské spiruliny obsahuje velké množství betakarotenu, omega-3 a omega-6 mastných kyselin, proteinů, minerálů, vitamínů skupiny B, fykocyaninu, zeaxanthinu a chlorofylu. Spirulina tabletky zase disponují vysokým obsahem přírodních bílkovin s obrovskou biologickou dostupností, aminokyselinami a vysokým obsahem vitamínů B a K. Součástí produktové nabídky je i bio spirulina.