Astaxanthin: Skvělý spojenec pro zdraví s fantastickými účinky

Astaxanthin (astaxantin) je přírodní pigment (karotenoid), který dává charakteristickou červenou a oranžovou barvu různým organismem v přírodě. Jaká tajemství se skrývají za těmito intenzivními barvami? Jak může přírodní pigment astaxanthin ovlivnit naše zdraví? V článku se společně ponoříme do fascinujícího světa astaxantinu a objevíme jeho účinky a výhody pro náš organismus.

Co je astaxanthin (astaxantin) a jaké jsou jeho vlastnosti?

Astaxanthin je přírodní pigment a silný antioxidant patřící do skupiny karotenoidů. Je to červený pigment, který se vyskytuje přirozeně v různých mikroorganismech, řasách, planktonu a některých rybách. Vysoký obsah astaxanthinu je například v rybách jako losos, pstruh nebo krevety, které jej získávají ze své potravy. V lidském organismu přináší astaxanthin mnohé zdravotní benefity, včetně podpory zdraví očí, srdce, vlasů a kůže.

Molekula astaxanthinu obsahuje konjugované dvojité vazby a proto je schopna efektivně neutralizovat volné radikály, které jsou vedlejším produktem metabolismu a mohou způsobovat poškození buněčných struktur v lidském organismu. Tímto způsobem astaxanthin pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem a tím přispívá k ochraně před různými chorobami a procesem stárnutí.

Věděli jste, že…

…astaxanthin se považuje za silnější antioxidant než některé další karotenoidy, například beta-karoten? Dokonce je účinnější než vitamin C a E. Největší koncentrace této bioaktivní molekuly se nachází v jednobuněčné mikrořasě Haematococcus pluvialis, která byla uznána jako ekologicky nejlepší zdroj pro extrakci nejčistšího a nejúčinnějšího astaxantinu.

Účinky astaxanthinu na zdraví

Účinky astaxanthinu jsou velmi rozmanité a zahrnují každou stránku našeho zdraví. Obecně souvisejí zejména s jeho antioxidačními vlastnostmi. Mezi ty nejdůležitější a nejznámější patří následující:

Ochrana před oxidačním stresem

Jak jsme již v článku zmínili, astaxanthin jako silný antioxidant, hraje důležitou roli v ochraně buněk před oxidačním stresem. Jeho schopnost neutralizovat volné radikály pomáhá předcházet poškození buněčných struktur a tím snižovat riziko mnoha chorob spojených s oxidačním stresem. I mnohé studie naznačují, že pravidelný příjem astaxanthinu může být spojován se snížením oxidačního stresu v organismu.

Podpora zdraví očí

Unikátní vlastnosti astaxanthinu umožňují jeho pronikání do očních tkání, kde poskytuje ochranu před volnými radikály a oxidací. Tím tato látka přispívá k zachování zdravých očí. Výzkumy také naznačují, že astaxanthin může být užitečný při onemocněních souvisejících se stárnutím zraku.

Zlepšení funkce srdce

Výzkumy ukazují, že astaxanthin dokáže přispívat k zlepšení funkce srdce a kardiovaskulárního systému. Principem je jeho schopnost redukovat zánět a kontrolovat hladinu cholesterolu, což je zvláště důležité i při prevenci srdečně-cévních onemocnění. Pravidelná konzumace potravin nebo doplňků stravy bohatých na astaxanthin proto pomáhá snižovat riziko infarktu nebo ischemické choroby srdeční.

Ochrana pokožky před UV zářením

Jedním z nejdůležitějších účinků astaxanthinu je skutečnost, že má schopnost absorbovat UV záření a tím chránit pokožku před škodlivými účinky slunečního záření. Jeho aplikace ve formě doplňků stravy nebo krémů proto přispívá k redukci slunečního poškození kůže či vzniku vrásek.

Redukce zánětlivých reakcí

Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti astaxanthinu jsou prospěšné při redukci zánětlivých reakcí v těle. To má pozitivní vliv na různé zánětlivé stavy, včetně onemocnění spojených s chronickým zánětem, jako je například artritida. Pravidelný příjem astaxanthinu tak pomáhá udržovat rovnováhu v zánětlivém systému organismu.

Posílení imunitního systému

Astaxanthin má pozitivní vliv na imunitní systém. Jeho antioxidační vlastnosti pomáhají posílit obranyschopnost organismu a zlepšit schopnost odolávat infekcím. V rámci prevence je proto pravidelný příjem astaxantinu důležitý pro zvýšenou odolnost vůči různým chorobám, což oceníte zejména v zimním a chřipkovém období.

Podpora svalové výdrže a regenerace

Astaxanthin přispívá k podpoře svalové výdrže a rychlejší regeneraci po fyzické aktivitě, což ocení zejména sportovci a lidé se zvýšenou fyzickou aktivitou. V tomto směru jsou klíčové protizánětlivé vlastnosti astaxantinu - redukuje svalový stres a zároveň zlepšuje svalovou funkci.

Zlepšení funkce cévního systému

Astaxanthin má pozitivní vliv i na cévní systém organismu. Jeho schopnost snižovat oxidativní stres a podporování elasticity cév výrazným způsobem přispívá k celkovému zdraví cév, čímž se snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Antioxidační ochrana nervového systému

Astaxanthin je také spojen s ochranou nervového systému. Jeho schopnost pronikat buněčnými membránami a eliminovat volné radikály je samozřejmě prospěšná také pro nervové buňky, čímž přispívá k prevenci neurodegenerativních onemocnění. I když výzkum v této oblasti stále pokračuje, je velký předpoklad, že astaxanthin má velký potenciál ochránit nervový systém před poškozením a tím podporovat jeho správnou funkci.

Ochrana mitochondrií - továrna na výrobu buněčné energie

V důsledku oxidačního stresu klesá s věkem i funkce mitochondrií, což vede k typickým onemocněním souvisejícím s věkem. Mitochondrie jsou totiž zodpovědné za produkci energie ve formě ATP (adenosintrifosfát). Tento proces tvorby energie ale vytváří obrovské množství volných radikálů, které následně poškozují funkci mitochondrií. V tomto směru astaxanthin dokáže ochránit mitochondrie před poškozením, čímž zachovává jejich schopnost produkovat energii.

Věděli jste, že…

…přírodní astaxanthin je rozpustný v tucích i ve vodě? Díky tomu se dokáže lehce dostat do buňky a tím ochránit celou buňku. astaxanthin také zvyšuje produkci imunoglobulinů.

Jaké nežádoucí účinky může mít užívání astaxantinu?

Astaxanthin je obecně považován za bezpečný doplněk výživy, ale v některých případech se přece jen mohou vyskytnout vedlejší účinky. Je proto důležité brát v úvahu individuální reakce organismu a dodržovat doporučené dávkování. Některé nežádoucí účinky astaxantinu mohou zahrnovat:

  • Změna barvy pokožky - v případě nadměrného užívání astaxanthinu může dojít ke „karotenodermii“, což je změna barvy kůže na oranžovou. Tato reakce je však vzácná a vyskytuje se jen při velmi vysokých dávkách.
  • Trávicí potíže - u některých lidí může užívání astaxantinu způsobit zažívací potíže (bolesti břicha, průjem, zvracení…), ale i tyto případy jsou vzácné. V případě vzniku těchto nepříjemných příznaků by mělo být užívání přerušeno a konzultováno s lékařem.
  • Alergické reakce - jako s každým doplňkem stravy, i při užívání astaxantinu se může dostavit alergická reakce (vyrážka, svědění , otoky…). Rovněž i v případě vzniku alergických příznaků je důležité vyhledat lékařskou pomoc.
  • Červená stolice - při koncentrovaných dávkách konzumovaných v průběhu času astaxanthin způsobuje červenou stolici. Není to však pro zdraví nebezpečné.
  • Interakce s léky - astaxanthin může ovlivňovat některé léky, zejména ty, které mají vliv na krevní tlak. Pokud užíváte tyto léky, poraďte se s lékařem.

Jak užívat astaxanthin

Astaxanthin se přirozeně vyskytuje v některých potravinách, zejména v rybách jako losos , pstruh či krevety. Konzumací těchto potravin sice můžete přispět k přirozenému příjmu astaxanthinu, ale to nemusí vždy stačit. Hlavně pokud nemáte rádi ryby nebo mořské plody.

Například jeden filet z lososa obsahuje asi půl miligramu astaxantinu, což znamená, že byste museli sníst 12 filetů, abyste získali alespoň 6 miligramů (průměrná doporučená denní dávka).

Nejčastěji se proto astaxanthin dostává do organismu formou výživových doplňků. Tyto doplňky jsou obvykle dostupné ve formě kapslí nebo pilulek. Pamatujte, že doporučené dávkování se může lišit v závislosti na značce a konkrétním produktu, proto je důležité dodržovat pokyny na obalu výrobku nebo doporučení lékaře. Vždy upřednostněte antaxanthin z přírodního zdroje, například z mikrořas.

Věděli jste, že…

…syntetický astaxanthin byl vyvinut ke krmení chovaných lososů, aby jim dodal pěknou oranžovou barvu? Tyto syntetické formy astaxantinu jsou však přibližně 20 až 30krát méně účinné, než je jejich přírodní forma odvozená z řas.

V rámci nabídky výživových doplňků s obsahem astaxanthinu u nás na e-shopu Vitaherbals najdete tyto produkty ve formě gelových kapslí, a to v té nejvyšší prémiové kvalitě. Certifikovaný výrobce (Nutrex Hawaii), se kterým spolupracujeme, při výrobě zohledňuje i ekologický přístup. Mikrořasy, z nichž se produkuje astaxanthin, pocházejí z lidskou činností nedotčené oblasti pobřeží Kona na ostrově Havaj.

Doplňky stravy ve Vitaherbals

Z naší nabídky doplňků stravy s obsahem astaxanthinu pro vás vybíráme následující:

Astaxanthin na predaj - výživový doplnok

Nutrex Hawaii, BioAstin Havajský Astaxanthin 4 mg - havajský astaxanthin je jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů na světě s příznivými účinky na imunitu, klouby, kůži, srdce a oči. Pomáhá také při regeneraci po cvičení a udržuje zdraví pokožky během vystavení UV/slunečnímu záření. Produkt neobsahuje sóju, lepek, laktózu, kvasnice, kukuřici ani pšenici. Rovněž neobsahuje pesticidy, herbicidy a umělá barviva. Doporučené dávkování: 1-3 kapsle denně s jídlem. Obsah balení: 120 gelových kapslí.

Astaxantín na predaj - výživový doplnok

Nutrex Hawaii, BioAstin Havajský Astaxanthin 12 mg - produkt s příznivými účinky na imunitu, klouby, pokožku, srdce a oči, jako ik regeneraci po cvičení. Výborně chrání buňky před oxidačním stresem, s čímž je spojeno množství zdravotních benefitů. Obsahuje kyselinu olejovou a vitamín E. Produkt neobsahuje sóju, lepek, laktózu, kvasnice, kukuřici a pšenici. Rovněž neobsahuje pesticidy, herbicidy a umělá barviva. Doporučené dávkování: 1 kapsle denně s jídlem. Obsah balení: 50 gelových kapslí.

Poznámka

Pokud trpíte specifickým zdravotním problémem, doporučujeme vám užívat maximální dávku 12 mg astaxantinu denně. Po měsíci můžete snížit užívání na 4-8 mg denně, pokud to uznáte za vhodné. Pokud užíváte astaxanthin jako prostředek k udržení zdraví, doporučujeme 4-6 mg denně.

Závěr

Astaxanthin je silný antioxidant s mnoha pozitivními účinky a zdravotními benefity. Nachází se v různých mikroorganismech, řasách, rybách a některých mořských plodech. Jeho schopnost chránit buňky před oxidačním stresem a podporovat různé aspekty zdraví, jako je srdce, oči či pokožka, ho činí velmi cenným výživovým doplňkem. Při výběru doplňků stravy s astaxanthinem je důležité volit renomované značky, které jsou zárukou kvality a jejich produkty se opírají o vědecký výzkum.

Navštivte naši webovou stránku a objevte široký sortiment produktů, které vám mohou pomoci dosáhnout optimálního zdraví. Vyberte si u nás ve Vitaherbals z kvalitních výživových doplňků s obsahem silného antioxidantu astaxantinu a začněte podporovat své zdraví již dnes.

Pro nákup astaxanthinu navštivte naši kategorii: Antioxidanty

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/carotenoids

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/

https://www.vitaherbals.cz/vitamin-c

https://www.vitaherbals.cz/vitamin-e

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002914908002191

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8989909/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4730289/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6680436/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139515/

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty2