Shiitake účinky na zdraví: Výhody těchto starobylých hub

Věděli jste, že v tradiční asijské medicíně se shiitake, známá také jako Houževnatec jedlý, považuje za jednu z nejvýznamnějších léčivých rostlin? Tato houba je nejen lahodnou přísadou v kuchyni, ale nabízí také širokou škálu zdravotních výhod. V našem článku se proto blíže podíváme na fascinující účinky shiitake a proč bychom měli zvážit zařazení této houby do svého jídelníčku.

Původ hub shiitake

Shiitake (Lentinus edodes) mají původ ve východní Asii, konkrétně v lesních oblastech Číny a Japonska. Jejich přítomnost v historii sahá až do tisíciletí, kdy se staly součástí tradiční asijské kuchyně a kultury. Co činí tyto houby tak unikátními?

Shiitake medicinální houby

Je to jejich původ. Shiitake jsou totiž saprofytní houby, což znamená, že žijí z živin obsažených v mrtvých nebo rozkládajících se organických látkách. Charakterizuje je typický tvar, tmavá barva a jedinečná chuť, která se již v současnosti stala jejich obchodním znakem.

Nicméně tyto houby byly historicky považovány nejen za vynikající kulinářské přísady, ale také za symbol zdraví a dlouhověkosti. Přirozeně, v počátcích zejména v tradičních kulturách Asie. Jejich popularita ale rychle překročila hranice kontinentu a staly se ceněnou komoditou iv mezinárodní gastronomii a léčitelství.

V tradiční medicíně se shiitake používají jako bohatý zdroj bioaktivních sloučenin s širokospektrými účinky na lidské zdraví. Jejich antiinfekční a protizánětlivé vlastnosti se využívají k podpoře různých aspektů lidského zdraví, včetně závažných onemocnění, jako jsou onkologické nebo kardiovaskulární zdravotní problémy.

Shiitake účinky

Shiitake houby jsou pozoruhodným zdrojem bioaktivních látek s rozmanitými účinky na zdraví. Připravili jsme pro vás stručný přehled těch nejdůležitějších:

Antioxidační vlastnosti

Shiitake jsou bohaté na antioxidanty, jako jsou vitamíny C a vitamín E, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v organismu. Tyto antioxidační vlastnosti přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem, čímž se předchází k jejich předčasnému stárnutí.

Posílení imunitního systému

Lentinan, polysacharid přítomný v shiitake, je známý svou schopností posilovat imunitní systém. Principem jeho účinku je podpora produkce imunitních buněk, čímž se zvyšuje odolnost organismu vůči infekcím a chorobám.

Zlepšení trávení

Beta-glukany obsažené v shiitake pomáhají zlepšit trávení a podporují zdravou střevní mikroflóru. Tyto vlákniny přispívají k lepší regulaci trávicího systému a zmírňují některé gastrointestinální problémy.

Číst více: Co pomáhá na trávení? Zkuste tyto ověřené tipy!

Ochrana před zánětlivými procesy

Shiitake mají výrazné protizánětlivé vlastnosti, které dokonce dokážou pomoci v prevenci a zmírňování zánětlivých stavů v těle. To je samozřejmě prospěšné při různých zdravotních problémech spojených se zánětem.

Regulace hladiny cukru v krvi

Mnohé studie naznačují, že pravidelná konzumace shiitake může pomoci při regulaci hladiny cukru v krvi. A to prostřednictvím beta-glukanu. Toto je důležité zejména pro lidi s diabetem nebo rizikovými faktory spojenými s tímto metabolickým syndromem.

Podpora léčby rakoviny

V tomto směru jednou z významných složek je beta-D-glukan, kterému se připisují protirakovinné účinky. Dokonce v Japonsku se používá i jako součást léčby některých onkologických onemocnění.

Pomoc při chemoterapii

Výzkumy naznačují, že shiitake může mít spolu s chemoterapií synergický účinek. Principem je aktivní pomoc při ochraně zdravých buněk, čímž se snižují vedlejší účinky léčby. Jejich protizánětlivé vlastnosti také pomáhají udržovat celkové zdraví pacienta během chemoterapeutických cyklů. Jak je to možné?

Jednou z výjimečných vlastností houby shiitake je její schopnost vázat na sebe těžké kovy, jako například stroncium, olovo či rtuť. Z toho důvodu je extrakt shiitake účinný při snižování toxických účinků z chemoterapie. Kromě shiitake mají podobnou schopnost i mořské řasy.

Snížení cholesterolu a krevního tlaku

Shiitake obsahují látky, jako jsou eritadenin a beta-glukany, které mnohé studie spojují se snižováním hladiny cholesterolu a regulací krevního tlaku. Tyto účinky tak přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a udržují optimální krevní tlak.

Podpora dlouhověkosti

Shiitake jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují celkové zdraví a pomáhají v boji proti volným radikálům. Tato kombinace výživných látek tak může přispět k dlouhověkosti a celkové vitalitě jednotlivce.

Má užívání shiitake vedlejší účinky?

Při konzumaci shiitake, jakož i při užívání doplňků stravy obsahujících tuto houbu, mohou v některých případech vzniknout vedlejší účinky. Je proto důležité brát v úvahu některé faktory, které dokáží ovlivnit individuální toleranci a reakci na tyto houby. Mezi nejběžnější vedlejší účinky patří:

  • Alergické reakce - někteří jednotlivci mohou vykazovat alergické reakce na proteiny přítomné v shiitake. To zahrnuje kožní projevy jako svědění, vyrážky či otoky.
  • Problémy s trávením - beta-glukany a chitin mohou některým lidem způsobovat zažívací potíže.
  • Interakce s léky - shiitake mohou interagovat s některými léky, zejména s léky na snižování krevního tlaku a antikoagulanty. Je proto důležité konzultovat s lékařem, pokud užíváte tyto léky.

Může se extrakt ze shiitake užívat v těhotenství?

Užívání extraktu ze shiitake během těhotenství vyžaduje opatrný přístup - z důvodu možných vlivů na zdraví matky a plodu. V těhotenství je totiž organismus náchylnější k alergiím, a proto je třeba minimalizovat toto riziko.

Hlavním problémem jsou alergické reakce, které mohou být vyvolány proteiny v shiitake. Kromě toho některé složky shiitake dokáží ovlivnit hormonální rovnováhu, což by mohlo být potenciálně nebezpečné zejména v období těhotenství.

Věděli jste, že…

…je třeba zvážit i možnost kontaminace extraktu ze shiitake mikroorganismy nebo nečistotami? Výživové doplňky s obsahem houby shiitake je proto třeba kupovat pouze od ověřených a certifikovaných výrobců či obchodníků.

Obecná doporučení pro užívání shiitake

Výběr správného způsobu užívání a kvalitního zdroje výrazně ovlivňuje efektivnost a prospěšnost tohoto přírodního produktu.

Shiitake

Na trhu můžete tento doplněk výživy dostat ve formě:

  • Extraktu - ve formě kapslí nebo tekutých doplňků dosáhnete koncentrovaného a snadno dávkovatelného způsobu konzumace. Ideální forma užívání pro ty, kteří preferují přesné dávkování.
  • Prášku - je vhodný pro přidávání do smoothie, šejků nebo výživných nápojů, čímž zajišťuje snadný způsob integrace shiitake do každodenního jídelníčku.
  • Čerstvých nebo sušených shiitake - jsou skvělou přísadou do jídel. Jejich využití v kuchyni je opravdu obrovské. Velmi oblíbené je jejich přidávání do polévek, omáček nebo příloh.

V rámci naší nabídky výživových doplňků se shiitake na e-shopu Vitaherbals najdete výživové doplňky se shiitake ve formě kapslí (extraktu), a to v té nejvyšší prémiové kvalitě . Spolupracujeme pouze s renomovanými a certifikovanými výrobci doplňků stravy, kteří při výrobě doplňků stravy zohledňují i ekologický přístup.

Jednotliví výrobci, se kterými spolupracujeme, se vyznačují i závazkem k vědeckému výzkumu a vývoji, což zajišťuje, že jejich produkty jsou podloženy nejnovějšími poznatky. Kvalita a čistota surovin jsou totiž u nás ve Vitaherbals prioritou číslo jedna, čímž vám zaručujeme optimální účinnost nabízených výživových doplňků.

Z nabídky výživových doplňků se shiitake pro vás vybíráme následující:

Biotiva Shiitake

Biotiva Bio Shiitake - vynikající prémiová kvalita, veganské kapsle HPMC, bez laktózy a bezlepkové. Produkt posiluje imunitní systém, pomáhá bojovat s obezitou, dodává tělu energii a zvyšuje funkci mozku, udržuje zdravý kardiovaskulární systém, udržuje zdravou pokožku a je cenným zdrojem vitamínu D. Denní dávka: 2 kapsle. Obsah balení: 120 kapslí.

Biotiva Medicinální Houby

Biotiva Bio Reishi + Shiitake + Chaga komplex 7 hub - vysoce účinná směs sedmi medicinálních hub, která nabízí širokou škálu prospěšných účinků. Vynikající prémiová kvalita, veganské kapsle HPMC, bez laktózy a bezlepkové. Širokospektrální účinky, z nichž nejdůležitější jsou prevence nádorových onemocnění, podpora funkce plic, podpora imunitního systému, podpora funkce ledvin a posílení oběhového systému. Denní dávka: 2 kapsle. Obsah balení: 120 kapslí.

Solgar Reishi Shiitake

Solgar Reishi Shiitake Maitake extrakt z hub - výživový doplněk s extraktem tří léčivých hub Reishi, Shiitake a Maitake. Produkt vyniká vysokým obsahem beta glukanu, vitamínu D2 a vitamínů skupiny B. Je veganský a neobsahuje žádné konzervační látky a barviva. Podporuje imunitní systém, dodává tělu energii a výkonnost, podporuje funkci plic a ledvin, pomáhá zvládat stres a slouží jako prevence nádorových onemocnění. Denní dávka: 1-2 kapsle. Obsah balení: 50 kapslí.

Závěr

V závěru můžeme směle konstatovat, že pravidelná konzumace hub shiitake přispívá k podpoře celkového zdraví ak dobré fyzické i mentální kondici. A to z důvodu, že účinky shiitake jsou širokospektrální a prospěšné pro celý organismus, včetně prevence nádorových a kardiovaskulárních onemocnění. Je však důležité zvážit individuální citlivost a konzultovat užívání s odborníkem, zejména v případě těhotenství nebo užívání léků.

Pokud hledáte spolehlivé výživové doplňky s důrazem na kvalitu a účinnost, doporučujeme vám navštívit náš e-shop Vitaherbals. Naše nabídka produktů poskytuje možnosti pro každého, kdo hledá spolehlivý zdroj shiitake s důrazem na kvalitu surovin. Posuňte vaše zdraví na vyšší level!

Medicinální houby Shiitake najdete v naší kategorii: Shiitake

Zdroje:

https://grocycle.com/saprotrophic-mushrooms/

https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/lentinan

https://www.researchgate.net/publication/284186483_Shiitake_Mushroom_Potential_Glycemic_Control_Activity_on_Alloxan_-_and_Glucocorticoid-Induced_Diabetic_Long-Evans_Rats>

https://ascopost.com/issues/november-25-2021/shiitake-mushroom/

https://www.vitaherbals.cz

https://www.vitaherbals.cz/p/biotiva-bio-shiitake-120-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/p/biotiva-bio-reishi-shiitake-cordyceps-komplex-7-hub-120-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/p/solgar-reishi-shiitake-maitake-extrakt-z-hub-50-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/shiitake



Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty2