Multivitamíny: Proč je užívat, typy, složení, výhody a benefity

Vitaminové doplňky nejsou pro naši moderní společnost žádnou novinkou. Avšak teprve s pandemií COVID-19 přišel v tomto směru velký boom. Vždyť člověk se potřebuje chránit co možná nejlépe, jak jen to jde. Někdo dokonce věří, že multivitamíny dokážou kompenzovat špatné stravovací návyky. Mají však skutečně přínos pro naše zdraví? Povíme si o tom v našem článku.

Co jsou multivitamíny?

Obecně můžeme multivitamíny charakterizovat jako doplňky výživy, které doplňují běžnou stravu. A to s cílem pozitivně ovlivnit lidský organismus. Důležité je si však uvědomit, že doplňky stravy nejsou určeny k léčbě konkrétních onemocnění.

Multivitaminy obsahují mnoho různých vitamínů a minerálů, dokonce někdy spolu s jinými složkami - například multivitamin s minerály. Avšak kvůli tomu, že neexistuje žádné univerzální pravidlo pro to, co vlastně multivitamin tvoří, jejich nutriční složení se liší v závislosti na značce a konkrétním produktu.

Proto je můžete dostat v mnoha formách. Nejčastěji v podobě tablet, kapslí, prášků či různých tekutin. Většina multivitaminů by se měla užívat jednou, popřípadě dvakrát denně. Důležité je si číst doporučené dávkování, které je uvedeno na obalu výrobku. Různé formy multivitaminu jsou dostupné v lékárnách, velkých prodejnách, supermarketech a eshopech.

Na trhu lze obdržet multivitamíny i na základě cílové skupiny, například jako:

Co obsahují multivitamíny?

Jak již naznačuje název, multivitaminy představují rozmanitý koktejl zdraví prospěšných látek, bez kterých se lidský organismus neobejde. Konkrétně je potřebujeme k reprodukci, bezproblémovému fungování, růstu a regulaci tělesných procesů. Především jde o vitamíny a minerály. Těchto vitamínů přitom lidské tělo potřebuje třináct a minerálů šestnáct.

Samozřejmě, v tomto směru známe i dvě výjimky, a to vitamin D a vitamín B3. Ty si za určitých podmínek dokáže lidský organismus vytvořit také sám.

Mnohé z nich produkují enzymy a hormony, které posilují imunitu a zajišťují správné fungování nervů a orgánů. Pochopitelně multivitaminové doplňky mohou obsahovat i další důležité složky, jako jsou bylinky, zelené potraviny, aminokyseliny či mastné kyseliny.

Kromě zmíněných vitamínů a minerálů však multivitamínové přípravky obsahují i ​​celou řadu dalších zdraví prospěšných látek. Například jde o:

  • Deva Nutrition Multivitamin - je doplněn o zelené potraviny a speciální bylinky (spirulina, ashwagandha, chlorella, eleuthero, černý kmín, zázvor, brokolice….). Přípravek je vyroben bez živočišných derivátů a proto je vhodný i pro vegany. Navíc neobsahuje železo a proto je ideální i pro ty, kteří hledají multivitamin bez železa.
  • Trace Minerals Electro-Vita-Min s Omega 3-6-9 - obsahuje stopová množství iontových prvků a trávicích enzymů (amyláza , lipáza…), které mají vstřebatelnost až 99 %. Kromě toho zde jsou přítomny zelené potraviny a bylinky (spirulina, chlorella, list vojtěšky, chaluha…).
  • Life Extension Two-Per-Day - obsahuje speciální účinné formy, které se v jiných multivitaminových doplňcích vyskytují jen zřídka. Například selen, apigenin, bioaktivní kvercetinový fytosom, kyselina alfa-lipoová… Navíc obsahuje 10krát více biotinu a 2krát více zinku než mnohé jiné přípravky.
  • Quicksilver Scientific Liposomal Ultra Vitamin - lipozomální multivitamin s vysokou vstřebatelností a patentovanou směsí. Obsahuje silný antioxidant lykopen a také karotenoidy (lutein a zeaxantin). Ty podporují zrak. Další jeho důležitou složkou jsou tokotrienoly (forma vitamínu E), které zase podporují zdraví tepen a chrání nervy.

Věděli jste, že…

… některé multivitaminové doplňky stravy mohou obsahovat složky, které dokážou interagovat s předepsanými léky? Proto je určitě rozumné před zahájením užívání nového doplňku stravy prokonzultovat to s lékařem. Nejlepší multivitamin je tak hlavně takový, který vám schválí váš lékař.

Mají multivitamíny nějaké další zdravotní výhody?

Samozřejmě, a není jich málo. Avšak pouze za předpokladu, že dodržujete doporučené dávkování a multivitamínový produkt neinteraguje s předepsanými léky. Pamatujte, že přestože vysoké dávky některých vitamínů a minerálů jsou pro mnohé lidi přijatelné, vysoké množství už mohou být pro někoho škodlivé.

Nejdůležitější zdravotní benefity multivitaminů jsou následující:

  • Posílení imunity - imunitu posilují hlavně vitamin C, vitamin E a vitamin D. Navíc vitamin C a vitamin E jsou antioxidanty , které pomáhají zmírnit příznaky alergií.
  • Zvýšení energie a elánu - v případě nevyvážené stravy a nesplněných nutričních kritérií dochází k pocitu slabosti a letargie. Pravidelné užívání multivitamínových kapslí tak dokáže pomoci načerpat novou energii a zlepšit celkovou kondici těla.
  • Podpora srdečně-cévního aparátu - podle mnoha odborníků užívání multivitaminů může snížit kardiovaskulární onemocnění. Jde především o vitamíny B1, B2, B6, K1 a niacin. Hořčík také hraje důležitou roli v kardiovaskulárním zdraví.
  • Zlepšení zraku - a to hlavně díky působení známého vitamínu A. Pomáhá zlepšit celkový stav zraku a omezit věkem podmíněnou makulární degeneraci . Podle mnoha odborníků také multivitamíny mohou snížit riziko vzniku katarakty (velmi rozšířené oční choroby).
  • Zlepšení stavu svalstva - za problémy související s ochabováním a stárnutím svalstva jsou zodpovědné zejména volné radikály. Ty jsou ale z těla odstraňovány antioxidanty, které jsou přítomny v multivitaminových doplňcích.
  • Snížení rizika onkologických onemocnění - mnoho odborných publikací uvádí, že pravidelné užívání multivitaminů může snížit riziko vzniku všech typů rakoviny.
  • Zlepšení funkcí mozku - některé vitamíny a mastné kyseliny dokáží zabránit zhoršení paměti. Jde především o vitamíny skupiny B (hlavně B12) a bylinné doplňky jako Ginkgo Biloba a omega-3 mastné kyseliny. Ty pomáhají obnovit funkci mozku. Rovněž multivitamin dokáže pozitivně ovlivnit náladu a duševní rozpoložení.
  • Pomoc při stresu - vitamíny a minerály v multivitamínových doplňcích mohou výrazně snížit příznaky stresu a depresí. Konkrétně například vitamin B stimuluje nervový systém k produkci stresových hormonů, které snižují stres.
  • Zlepšení stavu vlasů a pokožky - multivitamíny udržují zdravou pokožku zejména prostřednictvím vitamínu E a vitamínu C. Jejich úkolem je totiž kromě jiného i zadržovat přírodní olej v pokožce, čímž se zabraňuje jejímu vysušování. Na zdravý růst vlasů jsou zase esenciální vitamin B, vitamin C, vitamin E a také některé minerály. Multivitamínové přípravky rovněž dokážou pomoci i v případě vypadávání vlasů.

Proč byste měli užívat multivitamíny?

Za normálních okolností by vyvážená a dostatečně rozmanitá strava měla poskytnout všechny potřebné živiny nezbytné pro správné fungování lidského těla. Po multivitaminech proto sáhneme hlavně v následujících případech:

  • strava není dostatečně rozmanitá a nejsou splněna nutriční kritéria,
  • složení a kvalita potravin nemusí být vždy ideální,
  • není potřeba užívat mnoho různých doplňků,
  • pro lidi, kteří neradi užívají velké množství tablet,
  • velmi uspěchaný život často bere možnost pravidelně si připravovat kvalitní a zdravé jídlo.

Věděli jste, že…

… způsob pěstování či transportu potravin až do naší chladničky může nepříznivě ovlivňovat jejich kvalitu? Tím pádem ovoce či zelenina někdy ztrácejí na své nutriční hodnotě a člověk už z nich nedostane tolik vitamínů, jako by čekal.

Stejně je důležité myslet na některé životní situace, kdy po výživových doplňcích a multivitamínech je třeba sáhnout. Hezkým příkladem je těhotenství, kdy by ženy měly dbát na dostatečný příjem kyseliny listové (patří mezi vitamíny skupiny B). Běžná strava v tomto případě nemusí stačit.

Po multivitamínech je také rozumné sáhnout v případě nedávno překonané nemoci. Ocení je i alergici a starší lidé, protože s věkem narůstají problémy se vstřebáváním základních živin z potravy. A samozřejmě jsou zde ještě děti, u kterých je velmi důležité doplňovat vitamíny A, C a D každý den.

A v neposlední řadě je faktem, že někdy je lepší užít jednu kapsli multivitaminu než více tablet různých vitamínů.

Jak vybrat multivitamin?

Multivitaminy můžete užívat v různých formách, přičemž jich je na trhu opravdu obrovské množství. Proto vybrat z nich pro vás ten nejvhodnější produkt nemusí být vždy jednoduché. Obecně je třeba zvážit následující:

  • Složení výrobku - kontrola obsahu je na prvním místě. Jen tak si můžete vyhledat multivitamin, který se řadou účinných látek přibližuje k doporučené denní dávce, a to na základě vaší potřeby pro konkrétní vitamín.
  • Počet tablet a dávkování - počet kapslí nemusí vždy znamenat i počet dávek. Na první pohled výhodné balení se tak může stát balením méně výhodným.
  • Poměr cena a kvalita - před výběrem multivitaminu si důkladně zvažte, co potřebujete a na základě toho vybírejte. Nedejte se zlákat reklamou nebo pěkným obalem. Obsah a kvalita jsou důležitější.
  • Ověřené značky - vždy dejte raději přednost ověřeným výrobcům. V tomto směru jsou velmi užitečná také diskusní fóra na internetu, nebo recenze zákazníků.

Co se týče jednotlivých forem multivitamínů, na trhu se setkáváme zejména s kapslemi, šumivými tabletami, gelovými kapslemi a tekutým roztokem. Každá forma užívání multivitamínů má své výhody i nevýhody.

Závěr

Pokud máte pocit, že nepřijímáme stravou dostatečné množství vitamínů a minerálů, jsou multivitamínové doplňky ideálním řešením. Spoléhat se však pouze na ně se nevyplácí. Důležitý je také pohyb, dostatek spánku a pestrá, vyvážená strava.

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty1