Neem: 7 blahodárných účinků na lidské zdraví

Azadirachta Indica (Zederach Indický), známý také jako Neem nebo jako Indický šeřík či Nimbovník, je středně vysoký strom, který roste především na území Indie, Srí Lanky a Pákistánu. Blahodárné účinky Neemu jsou známy již od starověku, přičemž vyniká zejména antibakteriálními, antiseptickými, antimikrobiálními a protizánětlivými vlastnostmi. Ty jej činí neocenitelnou součástí tradiční medicíny a proto se dnes jeho používání rozšířilo v mnoha domácnostech po celém světě. Více o této užitečné a velmi zdravé rostlině si povíme v našem článku.

Azadirachta Indica - základní informace

Azadirachta indica (Neem), je stále zelený strom, který roste především na území Nepálu, Indie, Pákistánu, Bangladéše a Srí Lanky. Jedná se tedy o rostlinu náročnou na prostředí, podnebí a podmínky pěstování. Všechny tyto aspekty se promítají hlavně do jeho vzrůstu. Zatímco v podmínkách méně ideálních dorůstá výšky jen 20 metrů, v lepších podmínkách může dorůstat až výšky 40 metrů.

Nimbovník má přibližně 8 cm dlouhé listy, které zdobí v období kvetení pěkné bílé květy s příjemnou vůní. Důležitější však je, že tradiční medicína dokáže pro léčebné účely zužitkovat doslova celý strom. A co je zajímavé, každý jeho kousek se hodí na něco jiného. Například listy se používají do obvazů nebo se z nich vaří čaj. Kůra je zase výborná na rány a větvičky jsou vynikající pro čištění zubů. Podle odborníků ze zubní klínky YLUX má zubní pasta ze sušených a rozdrcených listů neemu silné antibakteriální účinky na plak a pomáhá udržovat zdraví zubů a dásní.

Věděli jste, že…

…Neem se používá již více než 2 000 let a to nejen v medicíně, ale také v zemědělství? Odvar z listů je totiž vynikající pesticid.

Co obsahuje Zederach? Aktivní látky

Neem patří k medicínsky nejvyužívanějším stromům vůbec. Přirozeně je tomu tak kvůli vysokému obsahu zdraví prospěšných látek. Mezi nejdůležitější patří B-sitosterol, který se řadí do skupiny fytosterolů. Jedná se o látku, která přímo odpovídá za redukci cholesterolu v krvi, což ocení zejména lidé s vysokým krevním tlakem. Dokáže však pomoci i při dalších řadě problémů s kardiovaskulárním systémem.

A teď pozor! Něco velmi důležité pro pány. B-sitosterol pomáhá také při prevenci začínající benigní hyperplazie prostaty. Proto pokud máte problémy s prostatou, je výtažek ze Zederachu vítanou pomocí. Jako další užitečné aktivní látky můžeme zmínit hořčiny (nimbin a nimbinin), triterpeny, silice a flavonoidy. Všechny tyto látky mají velmi silné antibakteriální a antioxidační účinky.

Účinky a zdravotní benefity

Pozitivní a velmi efektivní účinky Neemu se nejčastěji využívají v kosmetickém (pleťové oleje a mléka, mýdla, repelenty proti hmyzu…) a farmaceutickém průmyslu (oční problémy, kardiovaskulární problémy, cukrovka, problémy s vypadáváním vlasů, problém s mykózou na nohou, žaludeční a trávicí potíže….).

V současnosti se extrakty z Neemu stále více přesouvají z tradiční medicíny do moderní. Nedávné výzkumy totiž prokázaly protirakovinné účinky Neemu, hlavně co se týče rakoviny jater. Aktivní látky v něm obsažené dokáží inhibovat rakovinotvorné buňky a zvyšovat úroveň enzymů, které jsou schopny aktivně proti nádorům bojovat.

Další zdravotní benefity Neemu můžeme sumarizovat následovně:

  • Podpora imunitního systému - stimuluje tvorbu bílých krvinek.
  • Protizánětlivý efekt - při kožních (akné, psoriáza, ekzém…) a různých gynekologických problémech. Dokáže také účinně bojovat s mykózou na nohou.
  • Pomáhá proti parazitům - zejména proti těm, kteří se nacházejí ve vodě. Cestujete-li do oblastí, kde hrozí takové riziko (subtropická a tropická oblast), měli byste mít Neem s sebou.
  • Podpora dýchacích a močových cest - úleva při zánětech horních cest dýchacích, pomoc při urologických problémech a zvětšené prostatě.
  • Zlepšení činnosti trávicího traktu - a to zejména v souvislosti s játry a snížením vysoké hladiny cholesterolu v krvi. A to samozřejmě prospívá i srdci a cévám.
  • Pomáhá při únavě a psychickém vyčerpání - snižuje oxidační stres buněk, silné antioxidační účinekky.
  • Prevence proti rakovině - inhibice rakovinových buněk na základě antioxidačních účinků.

Forma užívání

Pochopitelně, pokud dodržujete dávkování z příbalového letáku výživového doplňku, nemůžete se předávkovat a nehrozí žádné vedlejší účinky. V opačném případě mohou nastat žaludeční potíže (několikanásobné překročení doporučené dávky). Obecně ale platí, že těhotné a kojící matky by se měly ohledně užívání Neemu poradit s lékařem. Totéž platí i pro děti do 3 let.

V našem e-shopu nabízíme doplněk stravy v tobolkové formě - Nature's Way Neem (150 kapslí). Jedná se o prémiovou kvalitu, přičemž jedna tobolka obsahuje až 475 mg Neem (denní dávka 2 kapsle). Samozřejmě, produkt je veganský a bez dalších přísad.

Závěr

Účinky Neemu (Zederach indický) jsou v tradiční medicíně známy již od starověku. Díky jeho protirakovinným účinkům se však stále více využívá i v moderní medicíně. Mezi jeho další zdravotní benefity patří podpora imunity, antioxidační a protizánětlivý efekt a zlepšení činnosti trávicího traktu. Rovněž dokáže pomoci iv boji proti parazitům a mykózám.

Všechny produkty naleznete v kategorii: Neem - Zederah indický

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791507/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24959190/
https://www.researchgate.net/profile/Emmanuel-Haruna-3/

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.