Maca: zázrak z Peru. Jaké jsou její účinky?

Kořen rostliny se pěstuje na vysokohorských planinách v Peru, přičemž léčebné účinky Řeřichy peruánské (Maca) jsou známy již celá tisíciletí. Především díky svým účinkům na podporu sexuálního života. Z toho důvodu je ještě i dnes v popředí zájmu mužů i žen, přičemž její užívání rok od roku narůstá. Provedené studie také poukazují na fakt, že hlíza Macy obsahuje vysoké množství jódu, zinku, fosforu, železa, vápníku, mastných kyselin a vitamínů B1, B2, C a E. Více o tomto zázraku z Peru si povíme v našem článku.

Představujeme Řeřichu peruánskou

Kořen Řeřichy peruánské (Maca, nebo také brazilský ženšen) je jednou z nejpodivuhodnějších přírodních léčiv jižní Ameriky. Cíleně pro své zdraví ji konzumovali již staří Inkové před více než 5000 lety. Patří tak mezi nejstarší a nejdéle pěstované rostliny, avšak její význam oceňují lidé ještě dnes.

Rostlina roste v Andách ve vysokých nadmořských výškách - od 3 000 až po 4 500 metrů. n. m.

A právě to ji dělá tak výjimečnou. K tomu, aby tato dvouletá asi 15 cm vysoká rostlina přežila v tak náročných podmínkách, musí totiž z půdy načerpat tolik živin, kolik se jen dá. A to z ní pak činí jedno z nejsilnějších přírodních léčiv vůbec.

Přirozeně, zužitkovává se kořen, který vzhledově připomíná řepu. Právě zde jsou ukryty všechny ty užitečné látky. Jednotlivé odrůdy se však liší jeho barvou. Světlejší druhy jsou obecně sladší a oblíbenější, neboť mají lahodnou chuť. V Peru se z nich připravují například různé pudinky nebo džemy. Čím je ale kořen tmavší, tím více nastupuje hořčí chuť, ale zároveň i větší účinky pro lidský organismus.

Věděli jste, že…

…medicínsky nejúčinnější odrůdou Macy je česky nazývána Maca černá? Má fialovo-černou barvu a velmi silný pozitivní účinek na libido, potenci, hormonální rovnováhu a imunitu. Právě v tomto kořeni se také nacházejí látky, které mají silné antioxidační účinky, což pomáhá například při dlouhodobém vyčerpání organismu.

Poznámka:

Přirozeně, pomáhá také kořen žluté a červené barvy. Hlavně v sexuální oblasti, při zvyšování plodnosti a při zvládání nepříjemných projevů menopauzy u žen.

Co obsahuje Maca?

Maca je ve své domovině označována jako superpotravina, protože nejenže je chutná, ale je k tomu i bohatá na živiny a látky, které naše tělo potřebuje. Především obsahuje velké množství vlákniny (pozitivní vliv na trávicí trakt), sacharidů, minerálů (železo, hořčík, selen, vápník…), rostlinných sterolů a bílkovin.

Velmi důležitá je i přítomnost 20 aminokyselin, z nichž 7 je esenciálních. To znamená, že si je lidské tělo nedokáže samo vyrobit. Velké zastoupení v Macu mají také vitamíny – A, B1, B6, C a E. Podle mnoha studií je prokázáno, že právě ty při pravidelném užívání Macy stojí za zvýšením imunity organismu.

Stejně Maca obsahuje i přírodní mastné kyseliny, z nichž nejznámější jsou hlavně omega-3 mastné kyseliny. Zajišťují zdravé fungování mozku a centrální nervové soustavy. To znamená také zdravé kognitivní funkce, duševní rovnováhu, zmírnění stresu a racionální myšlení.

V našich končinách je však Maca nejznámější a nejpoužívanější kvůli její podpoře libida, potence a zvyšování plodnosti. A to díky svému vysokému obsahu zinku, jódu a esenciálních mastných kyselin. Ty ovlivňují pohlavní hormony, což zajišťuje mnohem snazší dosažení vzrušení.

Účinky a zdravotní benefity

Při rozlišování účinků Macy a pro výběr vhodné varianty podle vlastní potřeby je nejdůležitější zvážit její odrůdu (barvu kořene). Využívají se následující:

  • Žlutá Maca - jedná se o prášek světlé až světle hnědé barvy, který má štiplavou chuť. Zmírňuje symptomy menopauzy a vyrovnává hladinu ženských hormonů v těle. Přirozeně tyto účinky následně pomáhají ik pěkné a zdravé pokožce.
  • Červená Maca - vzácný typ kořene Macy. Obsahuje nejvíce antioxidantů ze všech odrůd. Výzkum ukázal, že červená Maca je účinná proti rakovině prostaty a pomáhá při osteoporóze. Naopak méně účinná je pokud jde o vyrovnání hladiny hormonů v těle nebo když je třeba potlačit stres či zmírnit příznaky deprese.
  • Černá Maca - právě tato odrůda se pojí se sexuálním výkonem, libidem a plodností. Někdy ji proto známe i pod názvem „brasilský ženšen“. Stejně tak dokáže zvýšit i kvalitu mužských spermií. Je proto ideální pro páry, které se snaží počít dítě. A v neposlední řadě dokáže pomoci is budováním svalové hmoty, což ocení zejména sportovci (snížení opotřebování šlach, snížení únavy, zrychlení regenerace svalů…). Užíváním černé Macy si podpoříte i mentální zdraví a zlepšíte paměť.

Věděli jste, že…

…černá Maca má nejvyšší obsah vápníku a železa ze všech kořenů Maca?

Účinky macy peruánské na lidský organismus dělíme i na základě pohlaví. Něco prospívá více ženám a něco zase mužům.

Zdravotní benefity pro ženy

  • Afrodiziakum - vysoký obsah minerálů, jako jsou například zinek či jód a přídavek esenciálních mastných kyselin, upravuje hladinu pohlavních hormonů. A to zajišťuje lepší vzrušivost.
  • Zmírnění příznaků menopauzy - díky vysoké hustotě živin a fytochemickému obsahu. Jde především o snížení nepříjemných příznaků jako jsou návaly horka, poruchy spánku, deprese či noční pocení.
  • Zlepšení nálady a zmírnění depresí a stresu - zlepšení mozkových funkcí prostřednictvím mastných kyselin. To znamená především zlepšení analytických a kognitivních schopností a pomoc při problémech s pamětí.
  • Zvýšení plodnosti - prostřednictvím zvyšování hladiny luteinizačního hormonu v hypofýze, který se pojí s plodností. V tomto případě nejlépe účinkuje červená Maca.

Zdravotní benefity pro muže

  • Zvýšení plodnosti - černá Maca zvyšuje počet a pohyblivost spermií a nárůst libida. Červená Maca však v tomto směru na muže tak dobře neúčinkuje.
  • Zmenšení hmotnosti prostaty - a to aniž by se změnila hladina testosteronu či estradiolu. Tyto účinky má však pouze červená Maca.
  • Pomoc při poruše erekce - pomáhá hlavně černá Maca. Samozřejmě pouze v případě, že se nejedná o patologický stav.

Způsob užívání Macy

Dobrou zprávou je, že Maca nemá žádné významné vedlejší účinky. Dokonce v Peru ji jedí lidé jako přílohu k jídlům i půl kila denně. V našich podmínkách se nejčastěji užívá v práškové formě (kapsle).

Výborným příkladem je Nature Love BIO Maca peruánská černá + Bio Acerola. Jedná se o výživový doplněk v BIO kvalitě as přídavkem extraktu z BIO Aceroly (přírodní vitamín C). Produkt je 100% veganský, bez laktózy, bez lepku.

Závěr

Účinky Macy na lidský organismus se rozlišují na základě odrůdy. Žlutý kořen se používá převážně pouze v kuchyni pro svou lahodnou chuť, zatímco Maca červená a černá našly své využití v léčitelství. Červená má lepší antioxidační účinky a pomáhá při urologických problémech. Černá je zase vhodnější na problémy v souvislosti se sexualitou a na zlepšení vitálního zdraví.

Všechny produkty s obsahem Macy naleznete v kategorii: Maca - Řeřicha Peruánská

Zdroje:

https://www.naturalnews.com/042635_maca_root_superfood_sustained_energy.html
https://www.webmd.com/sex-relationships/guide/the-truth-about-maca
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16741195/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18784609/
https://explore.globalhealing.com/7-benefits-of-maca-root-for-women/
https://althealthworks.com/the-health-benefits-of-red-yellow-and-black-maca/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24333960/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC548136/

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty2