Jaký polštář zvolit při bolestech krční páteře?

Hledáte nejlepší polštář na krční páteř a nevíte, který zvolit? Bolest krční páteře je častým problémem, který může mít na vás vliv nejen ve dne, ale i během spánku. Jedním z faktorů, které tuto bolest způsobují, je i nevhodné spánkové prostředí, zejména nekvalitní polštář. Správný výběr polštáře je proto klíčový pro zmírnění bolesti krční páteře a zajištění kvalitního nočního odpočinku. V našem článku se dozvíte, jak si vybrat nejlepší polštář na bolest krční páteře a co všechno byste měli zvážit při jeho výběru.

Proč je důležité mít správný polštář při bolestech krční páteře?

Je všeobecně známým faktem, že polštář má velký vliv na kvalitu spánku a celkové zdraví, zvláště pokud trpíte bolestmi krční páteře. Nevhodný polštář nejenže způsobuje nepohodlí a nespavost, ale také zhoršení stavu krční páteře či jiných souvisejících zdravotních problémů.

Rovněž přispívá k nepřiměřené zátěži na krční páteř, která následně vede k přetrvávající bolesti, napětí a dokonce i ke zhoršení postavy. Kromě toho může nevhodný polštář přispět k poruchám spánku, a to včetně chrápání, nespavosti či únavy. Přirozeně i tyto faktory ovlivňují celkový zdravotní stav. Proto je důležité zvolit si správný polštář, který bude podporovat správné držení těla a pomůže zmírnit bolesti krční páteře.

Věděli jste, že…

…pokud polštář není dostatečně podpírající nebo je příliš vysoký, může narušit přirozenou křivku krční páteře? Kromě toho, pokud je polštář příliš měkký nebo tvrdý, může také narušit správné držení těla, což v některých případech vyústí do bolestí v různých místech páteře.

Jaké polštáře jsou při bolesti krční páteře nejlepší?

Bolesti krční páteře jsou častým problémem, který je způsoben různými faktory, jako například špatnou polohou při sezení, náhlými pohyby hlavy, stresem nebo onemocněním. Ovšem právě polštáře na krční páteř dokáží pomoci zmírnit bolest a napětí svalů v této oblasti. Existují různé typy těchto polštářů, které se liší ve svém designu a materiálu. Mezi nejpoužívanější patří:

  • Anatomické polštáře - jsou tvarovány tak, aby se dokonale přizpůsobily krční páteři a uvolnily napětí svalů. Tento typ polštáře má nejčastěji tvar dvojité vlnovky a vyvýšenou část, která podpírá krční páteř. Anatomické polštáře jsou vhodné pro ty, kteří mají sklon k bolestem krční páteře, jsou citliví na tlak nebo mají problémy se spánkem.
  • Ortopedické polštáře - pomáhají udržovat správnou polohu krční páteře a zlepšují krevní oběh v této oblasti. Ortopedické polštáře jsou často tvořeny z paměťové pěny nebo gelové pěny a proto se dokážou dokonale přizpůsobit křivkám krční páteře. 

Kromě toho známe i polštáře s mikrovláknem - vyrábějí se z jemných vláken, která jsou citlivá na tlak a proto uvolňují napětí ve svalech krku. Tento typ polštáře je vhodný pro ty, kteří trpí bolestí krční páteře, ale přitom mají rádi velmi měkké materiály, nebo mají citlivou pokožku.

Nakonec existují i polštáře na záda a krk, které kombinují podporu pro obě oblasti a pomáhají udržovat správnou polohu těla. Tento typ polštáře je vhodný pro ty, kteří mají problémy s bolestí krční páteře a zároveň také s bolestí zad.

TIP

Při výběru polštáře na krční páteř zvažte své osobní potřeby a preference. Polštáře by měly být pohodlné, ale ne zase příliš tvrdé nebo měkké, aby se zajistila správná opora a uvolnění svalů.

Jako ergonomické umístění polštáře ovlivňuje zdraví krční páteře

Na celkové zdraví krční páteře a pohodu při spánku má vliv i správné umístění anatomického či ortopedického polštáře na krční páteř. Anatomický polštář by měl být například umístěn tak, aby jeho vyvýšená část podpírala krční páteř a tím uvolňovala napětí ve svalech. Polštář by měl být také dostatečně vysoký, aby udržel hlavu a krk v rovině páteře, ale zároveň ne příliš vysoký, aby nevytvářel nepohodlí v oblasti ramen.

Ortopedický polštář by měl být zase umístěn pod hlavou tak, aby podporoval správnou polohu krční páteře a pomáhal zlepšovat krevní oběh. Polštář musí být proto dostatečně vysoký, aby vyrovnal výšku ramen a podepřel krční páteř, ale zároveň ne příliš vysoký, aby nedošlo k přetížení krku.

Spíte-li na anatomickém polštáři, je důležité si uvědomit, že hlava a krk by měly být v kontaktu s polštářem. Pokud je vaší oblíbenou spánkovou polohou spaní na boku, měli byste si zvolit takový polštář, který je dostatečně vysoký, aby udržel hlavu a krk v rovině páteře. Naopak, pokud rádi spíte na zádech, je třeba použít méně vysoký polštář.

Pamatujte, že správné umístění polštáře je pouze jedním z faktorů, které ovlivňují zdraví krční páteře. Je také důležité mít správnou polohu těla během dne, zajistit si dostatečnou fyzickou aktivitu a vyhnout se špatným návykům, jako je například sezení s hlavou nakloněnou nad počítačem.

Přechod na anatomický polštář

Přechod na anatomický polštář může být pro některé lidi složitý. Na první pohled se totiž zdá, že je neobvyklý a nepohodlný ve srovnání s tradičními polštáři. Nicméně, když si už jednou zvyknete na tento typ polštáře, můžete si naplno vychutnat řadu výhod, které nabízí.

Je proto důležité mít na paměti, že přechod na nový typ polštáře bude vyžadovat trpělivost a adaptaci. Můžete začít tím, že si na něj začnete zvykat postupně – během několika nocí v týdnu. Krční páteř tak dostane čas na adaptaci a přizpůsobení se novému tvaru polštáře. Když si tělo na polštář zvykne, nic vám už nebrání začít ho používat každou noc.

Čtěte více o používání anatomického polštáře: Jak používat anatomický polštář a správně na něm spát?

Který anatomický polštář je pro vás ten nejlepší?

Při výběru anatomického polštáře ke zmírnění bolesti krční páteře je důležité zvážit několik faktorů. Mezi nejdůležitější patří:

Materiál polštáře - přirozeně, k nejlepším materiálům patří paměťová pěnová vrstva, která se dokáže věrně přizpůsobit tvaru krční páteře a poskytnout tak potřebnou podporu. Některé polštáře také disponují chladícím gelem, který při spánku přináší pocit příjemného chladu, což pomáhá zmírnit bolesti.
Tvar polštáře - anatomické polštáře mají většinou tvar dvojité vlnovky.
Velikost polštáře - někdo preferuje menší polštáře, které dokáží poskytnout podporu pouze v oblasti krční páteře. Jiní lidé zase zase raději upřednostní větší polštáře, které poskytují podporu i pro ramena a horní část zad. V našem e-shopu si můžete vybrat polštář různých velikostí.

Více o výběru polštáře pro zdravý spánek se dozvíte v našem článku: Jak vybrat nejlepší polštář pro zdravý spánek?

Další způsoby, jak zmírnit bolest krční páteře

Pochopitelně známe i další způsoby, jak zmírnit bolest krční páteře. Patří mezi ně hlavně masáže, fyzioterapie, akupunktura, chiropraktická léčba a používání teplých nebo studených obkladů na místo bolesti. Důležité je také dbát na správné držení těla, vyhnout se dlouhodobému sezení ve stejné pozici a přizpůsobit si ergonomické nastavení pracovního prostředí.

Kromě toho je důležité dodržovat zdravý životní styl– zdravé stravování, cvičení (jóga), vyhýbání se stresovým situacím a dostatek spánku.

Více o tom, jak se zbavit bolesti krční páteře se dozvíte v našem článku: Jak se zbavit bolesti krční páteře a jaké jsou její příčiny?

Závěr

Výběr správného polštáře pro zdravý a kvalitní spánek je zároveň i základem, jak efektivně předcházet bolestem krční páteře. Nevhodný polštář totiž způsobuje zhoršení zdravotního stavu krční páteře, k čemuž se pak mohou přidat i další zdravotní problémy.

Polštáře v našem e-shopu Vitaherbals.cz jsou navrženy tak, aby mimo jiné minimalizovaly zátěž na krční páteř a pomohly tak při jejích bolestech. Z bohaté nabídky pro vás vybíráme následující:

  • Dream-Cloud Premium anatomický polštář z BIO paměťové pěny - speciálně tvarovaný polštář z BIO paměťové pěny Dream-Foam. Disponuje vynikající podporou pro hlavu, krk a ramena, přičemž zajišťuje správnou polohu při spánku. Kromě zmírnění bolesti krční páteře podporuje také terapii spánkové apnoe a pomáhá eliminovat chrápání. Hypoalergenní a antibakteriální. Polštář nabízíme v rozměrech 52x32x11/6 cm, 62x34x13/8 cm a 62x34x15/10 cm. Cena: 1890/2150/2170 Kč.
  • Dream-Cloud Premium ortopedický polštář z BIO paměťové pěny - ortopedický polštář z BIO paměťové pěny Dream-Foam. Jedinečná podpora podpora pro hlavu, krk a ramena při spánku, což zaručuje minimalizování bolesti krční páteře. Hypoalergenní a antibakteriální. Polštář nabízíme v rozměrech 58x35x11 cm, 60x40x12 cm, 60x40x14 cm a 60x40x16 cm. Cena: 1649/1654/1839/1889 Kč.

FAQ

Jak může špatný polštář ovlivnit moji krční páteř a spánek?

Pokud je polštář příliš vysoký nebo příliš nízký, vede to k nepřirozenému zakřivení krční páteře při spánku. To následně zapříčiňuje bolesti hlavy, krku a ramen, což negativním způsobem ovlivňuje kvalitu spánku.

Jaký druh polštáře bych měl vybrat, trpím-li bolestí krční páteře?

Vynikající volbou pro lidi, kteří trpí bolestí krční páteře, jsou polštáře z paměťové pěny, protože se dokážou perfektně přizpůsobit tvaru vaší hlavy a krku. Tím je zajištěna optimální podpora hlavy a krku při spánku a zmírňuje se bolest.

Jak často bych měl měnit svůj polštář, abych se vyhnul bolestem krční páteře?

Obecně se doporučuje měnit polštář každé 1-2 roky, abyste minimalizovali riziko vzniku bolesti krční páteře a dalších problémů spojených s krční páteří. Nicméně, v případě potřeby (nekvalitní materiál, příliš plochý polštář…) byste jej měli vyměnit co nejdříve.

Může používání správného polštáře pomoci s dalšími zdravotními problémy, jako je například chrápání nebo migréna?

Ano. Co se týče chrápání, polštář, který podporuje správnou polohu hlavy a krku při spánku, zároveň pomáhá udržovat dýchací cesty volně průchodné, čímž se minimalizují vibrace, které způsobují chrápání. Špatný polštář také může přispět k narušení spánku a tím ke vzniku napětí na krční páteři, což následně zvyšuje riziko migrény. Naopak anatomický polštář zlepšuje kvalitu spánku, což je klíčovým faktorem při prevenci migrény.

Zdroje:

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty9