Reishi: Starodávné léčivé účinky v současném světě

Pokud bychom se měli prozkoumat jeden z nejzajímavějších darů přírody, nemohli bychom obejít hubu Reishi (lat. Ganoderma lucidum. Co se v ní skrývá tak pozoruhodného, že ji mnozí nazývají „houba nesmrtelnosti“? V našem článku se proto ponoříme do světa Reishi a pokusíme se odpovědět na otázku, proč bychom měli věnovat pozornost jejím účinkům na naše zdraví a pohodu. Co všechno činí houbu Reishi tak jedinečnou? Čtěte dál a dozvíte se.

Huba Reishi, známá také pod názvy „houba nesmrtelnosti“ nebo „houba dlouhověkosti,“ je jedním z fascinujících přírodních fenoménů, který láká pozornost nejen moderního výzkumu, ale i tradiční medicíny . Tuto houbu si nemůžete splést. Vyniká totiž svým charakteristickým vzhledem - lesklý povrch s výrazným červeným nebo hnědým odstínem.

Huba Reishi

Botanicky patří Reishi do rodu Ganoderma, přičemž se jí daří v různých částech světa, včetně Asie, Evropy a Severní Ameriky. Nejčastěji se vyskytuje na odumřelých větvích listnatých stromů, zejména na bucích či dubech. Její výskyt v přírodě a unikátní vlastnosti ji činí zajímavým objektem výzkumu a zájmu zejména mezi těmi, kteří hledají přírodní způsoby podpory svého zdraví.

Reishi

V tradiční asijské medicíně má Reishi dlouhou historii užívání, a to pro své blahodárné zdravotní benefity. Považuje se za adaptogen, což znamená, že dokáže pomáhat organismu iv souvislosti se stresem a celkově podporovat duševní rovnováhu. Odborníci na tradiční medicínu často používají Reishi k posílení imunitního systému, zlepšení vitality a dokonce i pro zlepšení mentálního zdraví.

TIP

Reishi můžete kombinovat is dalšími výživovými doplňky. Vhodně se doplňuje například s další houbou, která se jmenuje Cordyceps.

Jaké má Reishi účinky na zdraví?

Širokospektrální účinky Reishi spočívají ve vysokém obsahu více než 400 bioaktivních sloučenin. Mezi ty nejdůležitější patří:

  • Triterpenoidy,
  • Polysacharidy,
  • Nukleotidy,
  • Steroidy,
  • Steroly,
  • Proteiny a peptidy,
  • Tuky.

Kromě toho je Reishi bohatá i na další sloučeniny, které z ní dělají neocenitelný přírodní poklad. Mezi nejdůležitější patří vláknina - podpora trávicího systému. Obsahuje také mastné kyseliny (omega-3 a omega-6), které jsou důležité při podpoře kardiovaskulárního zdraví a při udržování rovnováhy lipidů v těle.

Přirozeně, Reishi je bohatá i na vitamíny (B1, B2, B3, B6 a C). Ty dodávají organismu potřebnou podporu pro energetický metabolismus a imunitní systém. Rovněž obsahuje i minerály, jako jsou železo, zinek zda selen , které jsou nezbytné pro optimální fungování organismu (jako součást metabolických procesů) a při podpoře celkového zdraví.

Takový pestrý profil bioaktivních sloučenin činí z Reishi komplexní přírodní prostředek se širokým spektrem zdravotních výhod pro náš organismus.

Z nich nejznámější jsou následující:

1. Podpora zdraví jater

Princip účinku Reishi na podporu zdraví jater je multifaktoriální. Tato houba obsahuje triterpenoidy, které mají silné antioxidační vlastnosti. Tyto látky pomáhají neutralizovat volné radikály v játrech, čímž redukují oxidační stres a podporují regeneraci buněk. Navíc nukleotidy, rovněž přítomné v Reishi, jsou důležité pro syntézu DNA a RNA, což následně podporuje regenerační procesy v buňkách jater.

2. Zlepšení kvality spánku

Reishi poskytuje podporu v této oblasti díky svým relaxačním a adaptogenním vlastnostem. Princip účinku spočívá v několika klíčových faktorech. V první řadě, Reishi obsahuje polysacharidy, které ovlivňují hladinu stresu v organismu. Následně díky svým adaptogenním vlastnostem pomáhá organismu přizpůsobit se stresovým situacím, což je důležité pro klidný a hluboký spánek.

Navíc mastné kyseliny obsažené v Reishi mají dopad na nervový systém - podporují relaxaci. Tyto látky tak působí jako přírodní sedativa, která napomáhají uvolnit tělo a umožňují rychlejší usínání.

3. Regulace hladiny cholesterolu

Regulace hladiny cholesterolu je klíčovým aspektem udržování zdraví kardiovaskulárního systému. Reishi obsahuje polysacharidy, které podporují metabolismus tuků a pozitivně ovlivňují hladinu lipoproteinů. Tyto látky pomáhají při odstraňování nadbytečného cholesterolu z krve a jeho udržování na optimální úrovni.

Kromě toho obsahuje Reishi i steroly, které napodobují strukturu cholesterolu v buněčných membránách. Tím zabraňují absorpci cholesterolu z potravy ve střevě, což vede k celkovému snížení hladiny cholesterolu v krvi.

4. Kontrola vysokého krevního tlaku

Princip účinku Reishi v souvislosti s kontrolou vysokého krevního tlaku je komplexní. Především obsahuje látky jako triterpenoidy, díky kterým ovlivňuje relaxaci cévních stěn. Tyto látky tak pomáhají rozšiřovat cévy a zlepšovat pružnost cév, čímž usnadňují průtok krve.

Jak již bylo zmíněno, Reishi pozitivně ovlivňuje nervový systém, a to prostřednictvím mastných kyselin. To přispívá k snížení stresu a nervové excitace, což jsou faktory spojené s vysokým krevním tlakem.

5. Potenciální podpora při cukrovce

Princip účinku Reishi v souvislosti s podporou při cukrovce je stále předmětem výzkumu. Nedávné studie ale potvrdily, že tato houba obsahuje vysoký obsah látek s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi , které jsou samozřejmě prospěšné i pro osoby s cukrovkou. Tyto vlastnosti přispívají ke snížení zánětu v těle a ochraně orgánů před oxidačním stresem.

V tomto směru jsou důležité i již zmíněné nukleotidy, které jsou nezbytné pro regulaci růstu buněk a syntézu DNA a RNA. To má vliv na obnovu poškozených buněk, což rovněž ocení lidé s cukrovkou.

6. Protinádorové účinky

Princip účinku Reishi v souvislosti s protinádorovými účinky je komplexní a zahrnuje několik faktorů:

  • Polysacharidy - stimulují imunitní systém. A posílený imunitní systém lépe reaguje na buňky nádorového původu.
  • Triterpenoidy - tyto sloučeniny mají silné antioxidační vlastnosti a působí protizánětlivě. To je důležité v boji proti buněčným mutacím a růstu nádorových buněk.
  • Ganoderické kyseliny - tyto kyseliny mají schopnost zasahovat do procesů růstu a proliferace nádorových buněk.
  • Proteiny a peptidy - jsou důležité pro regulaci buněčného růstu a opravy tkání.

7. Ochrana centrálního nervového systému (CNS)

Princip účinku Reishi pro ochranu CNS zahrnuje následující aspekty:

  • Antioxidanty - včetně triterpenoidů a polysacharidů. Tyto látky pomáhají neutralizovat volné radikály, které způsobují oxidační stres v mozku a poškození nervových buněk.
  • Protizánětlivé účinky - snížení zánětu je důležité pro ochranu nervových struktur a snížení rizika neurodegenerativních onemocnění.
  • Ganoderické kyseliny - mají neuroprotektivní účinky. Chrání nervové buňky před poškozením a podporují jejich správnou funkci.
  • Modulace imunitního systému - důležité pro ochranu CNS před autoimunitními útoky a zánětlivými procesy.

Věděli jste, že…

…díky schopnosti potlačovat oxidativní stres pomáhá Reishi i při tak vážných onemocněních, jako jsou Parkinsonova, Alzheimerova a Huntingtonova nemoc?

8. Antiandrogenní účinky

Antiandrogenní účinky znamenají schopnost snížit nebo blokovat účinky androgenů, což jsou mužské pohlavní hormony (zejména testosteron). Antiandrogenní vlastnosti mohou být důležité v různých kontextech, od léčby hormonálně závislých onemocnění, až po kontrolu některých dermatologických stavů a plešatosti.

Princip účinku antiandrogenních látek zahrnuje několik mechanismů:

  • Blokování receptoru - některé látky v Reishi mohou blokovat receptory pro androgeny ve tkáních. Tím se znemožní působení testosteronu nebo jiných androgenů na buňky.
  • Inhibice syntézy - interferování s procesy syntézy androgenů, snížení jejich produkce, nebo vytváření látek, které jsou antagonistické vůči androgenům .
  • Snížení hladin hormonů - působení na endokrinní systém, čímž se snižuje produkce hormonů v oblasti hypofýzy nebo hypothalamu. 

9. Podpora imunitního systému

Podpora imunitního systému je klíčovým aspektem udržování celkového zdraví a schopnosti těla bránit se proti infekcím a nemocem.

V tomto směru obsahuje Reishi důležité látky jako:

  • Betaglukany - hrají klíčovou roli ve stimulaci imunitního systému.
  • Reishi-polysacharidový peptid (GLPP) - tento komplex obsahuje polysacharidy a peptidy, které zvyšují produkci interferonu a jiných látek podporujících imunitní systém. Působí také na mikroflóru střev (chrání organismus před infekcemi).
  • Adaptogeny - Reishi pomáhá tělu přizpůsobit se stresu, čímž zároveň přispívá k lepšímu fungování imunitního systému.

Má Reishi vedlejší účinky?

Reishi se obecně považuje za bezpečnou a dobře tolerovanou medicinální houbu. Přesto, jako u každého doplňku stravy, může mít i Reishi několik vedlejších nebo nežádoucích účinků, které je třeba zvážit ještě před jejím užíváním.

Vedlejší účinky

  • Gastrointestinální problémy - u některých jednotlivců může konzumace Reishi způsobit mírnou gastrointestinální nepříjemnost, jako jsou například zažívací potíže nebo průjem.
  • Alergické reakce - nejčastější jsou kožní vyrážky, svědění nebo otok.
  • Interakce s léky - Reishi může ovlivňovat metabolismus některých léků, a proto by její užívání mělo být konzultováno s lékařem, zejména pokud užíváte léky na ředění krve nebo regulaci krevního tlaku.

Nežádoucí účinky

  • Sedativní účinky - Reishi může mít mírně sedativní účinek. Důležité zejména v případě, že užíváte léky ovlivňující centrální nervový systém.
  • Hypoglykemické vlastnosti - jak jsme již zmínili, Reishi dokáže ovlivňovat hladinu cukru v krvi. Z toho důvodu by se před jejím užíváním měli poradit s lékařem i diabetici.

Mohou Reishi užívat i děti?

Obecně platí, že před užíváním jakýchkoli výživových doplňků dětmi, by mělo být toto rozhodnutí konzultováno s pediatrem nebo odborníkem na výživu. Reishi obsahuje různé bioaktivní sloučeniny, které dokáží ovlivňovat organismus, a je důležité zajistit, aby byly bezpečné a vhodné pro věk a individuální potřeby dítěte.

Některé důležité aspekty týkající se užívání Reishi u dětí:

  • Dávkování - mělo by být přizpůsobeno věku a hmotnosti dítěte. Přečtěte si a dodržujte doporučení na obalu nebo konzultujte s lékařem.
  • Alergické reakce - i některé děti mohou být alergické na Reishi. Proto je důležité sledovat jakékoli možné alergické reakce po jejím podání.
  • Vliv na léky - Reishi může mít interakce s některými léky, a proto je důležité informovat ošetřujícího lékaře o jakýchkoli doplňcích stravy a lécích, které dítě užívá.

Může se Reishi užívat v těhotenství?

Při užívání Reishi v těhotenství je vždy důležité brát v úvahu potenciální rizika a bezpečnost přípravků. Některé složky v Reishi mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi, krevní tlak a antikoagulační vlastnosti. Případně mohou vzájemně interagovat s léky nebo hormonálními změnami spojenými s těhotenstvím.

Proto je vždy nezbytné konzultovat s gynekologem před zahájením jakéhokoli režimu s Reishi nebo jinými doplňky stravy během těhotenství.

Užívání houby Reishi

Užívat houbu Reishi je možné různými způsoby, nejčastěji však ve formě extraktu, prášku, či v kapslích . Každý způsob má své vlastní výhody a záleží na individuálních preferencích a potřebách.

Reishi účinky a užívání

Více o formách užívání Reishi si můžete přečíst v našem článku: Jak dlouho a kdy užívat Reishi?

Je však důležité vybrat si kvalitní výživové doplňky, aby se zajistila jejich účinnost a bezpečnost. U nás ve Vitaherbals se zaměřujeme pouze na výrobky v prémiové kvalitě od certifikovaných výrobců. Věnujeme pozornost také následujícím kvalitativním aspektům:

  • Složení a zdroje - u nás najdete pouze výrobky na přírodní bázi, které jsou z důvěryhodných zdrojů.
  • Nepřítomnost nežádoucích látek - neobsahují nežádoucí přísady. Většinou se jedná o veganské produkty a bez lepku.
  • Transparentnost - spolupracujeme pouze s výrobci, kteří jsou ke svým zákazníkům dostatečně transparentní.
  • Životní prostředí - spolupracujeme s výrobci, kteří dbají na udržitelnost životního prostředí.

V našem e-shopu Vitaherbals naleznete následující výživové doplňky s obsahem Reishi:

Reishi houba doplněk stravy

Biotiva Bio Reishi + Shiitake + Chaga komplex 7 hub - vysoce účinná směs sedmi medicinálních hub nabízí širokou škálu prospěšných účinků. 497 mg prášku v jedné kapsli a v prémiové kvalitě. Jedná se o veganské kapsle HPMC, bez laktózy, bezlepkové a bez dalších přísad. Dávkování: 2 kapsle denně zapít dostatečným množstvím tekutiny. Obsah balení: 120 kapslí.

Biotiva Reishi

Biotiva Bio Reishi - prémiová kvalita. Až 500 mg Reishi na jednu tobolku. Jedná se o veganské kapsle HPMC, bez laktózy, bezlepkové a bez dalších přísad. Výrobek disponuje certifikátem Bio-Control IMO Ecocert. Dávkování: 3 x 1 kapsli denně zapít větším množstvím vody. Obsah balení: 120 kapslí.

Závěr

Účinky houby Reishi jsou prospěšné pro podporu různých aspektů zdraví. Disponuje vysokým obsahem bioaktivních sloučenin, jako jsou polysacharidy, triterpenoidy a ganoderické kyseliny, které mají mnohé pozitivní účinky. Užívání této houby vám proto pomůže při mnoha zdravotních problémech. Zlepšuje krevní oběh, chrání játra a dokonce zlepšuje mentální zdraví. Ocení ji i diabetici.

Pro nákup výživových doplňků s obsahem ashwagandhy navštivte naši kategorii: Reishi .

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8998036/

https://www.eatingwell.com/article/8069689/health-benefits-of-reishi-mushrooms/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3585368/

https://drshope.com/blogs/news/reishi-mushroom-and-its-role-in-diabetes-support

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514871/

https://www.vitaherbals.cz/

https://www.vitaherbals.cz/p/biotiva-bio-reishi-shiitake-cordyceps-komplex-7-hub-120-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/p/biotiva-reishi-120-kapsul

https://www.vitaherbals.cz/reishi

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty2